Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Váltakozó (hálózati) feszültség mérése
 
Témaindító: (Felhasználó 650), idő: Jan 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Zeusz1212 válasza neuron77 hozzászólására (») Szept 18, 2018 /
 
Azért arról sem ártana meggyőződni, hogy valóban fennáll a túlfeszültség, vagy csak egyszerűen gyenge minőségűek azok az izzók.
Szerintem a gyári megoldàs meglehetősen dràga lesz, főleg ha ilyen árban gondolkozol. Arduinoval viszonylag egyszerűen megoldható, szerintem még tanulással is, egy-két nap alatt.
(#) neuron77 válasza Zeusz1212 hozzászólására (») Szept 18, 2018 /
 
Igen ezért akarom logolni. Viszont az biztos, hogy gyenge minőségűek az izzók, mert már mind az Sokféle járt már nálunk több típus, több gyártó. Csak kicsit idegesítő, hogy 1-2 hetente izzót kell cserélni. Keresem még a jó megoldást ledes cserékre, de jó lenne tudni a hálózat minőségét, mert azokatnak a meghajtása sem atomstabil Azt már kevésbé lenne vicces cserélgetni hetente. Ha nincs más, marad az arduino vagy raspberry a méréshez.
(#) granpa válasza Bakman hozzászólására (») Szept 18, 2018 /
 
Hát egyik sem. Nálam minden rendben volt. Elég közel lakom a trafóhoz (~120 m), de saját bevallásuk szerint ez volt a gond (az új bekötéseknél, szinte minden új, ugyanarra a fázisra került). Amúgy a téli időszakban, -mikor csak mi állandók voltunk-, teljesen rendben volt a villany. ~3 V eltérés fázisonként a 230 V-tól.
(#) Bakman válasza granpa hozzászólására (») Szept 18, 2018 /
 
Ahhoz is művészet kell, hogy csak egy fázist terheljenek.
(#) granpa válasza Bakman hozzászólására (») Szept 18, 2018 /
 
Ügyesek! De kb. úgy álltak létszámmal, mint a MATÁV: 5 dunántúli megyére 7 ember.
(#) nedudgi hozzászólása Nov 30, 2021 /
 
A nyaralóban szeretném naplózni a hálózati áramkimaradásokat. Ha már belevágok egy ilyen projektbe, rögtön beugrott, hogy nem lenne több munka a feszültség naplózása.
Azt szeretném elkerülni, hogy közvetlenül a hálózatra csatlakozzak, ezért a fiókban talált Makrai 2x6V, 0,6VA trafón kapott váltófeszültséget mérem egy mikrokontrollerrel.
Azt kérdezem, hogy milyen módszert érdemes választanom: az átszámolt effektív érték, vagy a csúcsfeszültség rögzítése a jobb megoldás a naplózásra? Szükségem van a két félfázis külön-külön mérésére? Használjak valamilyen előterhelést,?
(#) Bakman válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 30, 2021 / 1
 
A csúcs- és az effektív feszültség kéz a kézben járnak. Én a melléklet szerint mérném a feszültséget.
(#) Ge Lee válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 30, 2021 / 1
 
Attól függ mennyire akarod precízre csinálni. Régebbi szünetmenetesben amit javítottam ott ha jól emlékszem úgy működött, hogy LM358-ból volt kialakítva egy komparátor, előtte volt egy integráló tag, és az egyenirányított félhullámokat figyelte. Ha 2 félhullám kimaradt egymás után akkor átkapcsolt. De nálad szerintem nincs szükség ilyen pontosságra, mert a kimaradás általában fél másodpercnél is több szokott lenni, bár felénk voltak olyanok az utóbbi időben, hogy a hűtő kompresszora berogyott menet közben, de az órán az LCD nem nullázott le, pedig 1 másodpercnyi hiány körül már az is le szokott.
(#) proba válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 30, 2021 / 1
 
Én naplózásra a pzem 004 modult ajánlom, igaz fázisonként kell egy, de kontrollerrel egyszerűen lekérdezhető, feszültséget, áramot, teljesítményt mér. Hálózattól független optocsatolós kimenete van. Szerintem elég pontos is.
(#) nedudgi válasza proba hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Ágyúval nem lövök verebet.
Gyorsabb, és egyszerűbb egy adapter a mikrokontroller ADC bementére. Az alkatrészek időtlen idők óta itt vannak a fiókban, tehát nincs bekerülési ár. Amin morfondíroztam, az feszültségmérés mikéntje volt.
(#) nedudgi válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Köszönöm!
Arra nem is gondoltam, hogy kimaradt félhullámokkal foglalkozzam. Annyira nem is akarom precízre csinálni, bár érdekes feladat lehet.
(#) nedudgi válasza Bakman hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Ez lesz a megoldás, kiegészítve egy Schottky (Graetz) egyenirányítóval.
Mivel a trafó gyártási szórása 15%, kalibrálás mindenképp kell, abba meg belefér az egyenirányító feszültségvesztesége, Még azt kell kitotózni, hogy a kondenzátort mekkora terheléssel süssem ki?
Köszönöm!
(#) Massawa válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Na azěrt az marha érdekes mitöl maradhat ki egy félhullám? ( Az egy más kérdés hogyan érzékeli az UPS a hálozat jelenlétét, de az már nagyon kétséges, hogy ez valoban megtörténik-e, vagy csak zavarra reagál az UPS. )
A hálozatba az energia 80-90% mechanikus alternátorokból ( hatalmas forgo gépekböl) kerül, azokon meg kizárhato egy félhullám vagy akár egy egész is, hogy kiessen. A trafok sem tudnak ilyesmit, akkor vajon mi?
Ráadásul a frekit ( fél meg egész hullámokat) rengeteg rendszer méri az ocska digitális orátol kezdve a precizios központi müszerekig, amik alapján elszámolnak a szolgáltatok egymás között.
(#) Bakman válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 30, 2021 / 1
 
Ha a bemeneti oldalon nincs feszültség akkor az R2 - R3 ellenállások kisütik. Kalibrálás mindenképpen kell, jól látod.
(#) Massawa válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Inkább az a kérdés milyen felbontásban akarod naplozni ( ha még el is akarod menteni az eredményt). Gondolom a nyaraloban nem az a lényeg, hogy megvan minden félhullám, hanem az, hogy percnyi/orányi/napi/heti/havi távlatban milyen stabil a feszültség.
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Csak egy ötlet: Egy percen keresztül folyamatosan mérni (ahányszor csak tudja az ADC) és tárolni a max. és min. értékeket, majd ezeket menteni.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Számold ki mennyi az az adat, és milyen hosszu ideig akarja mérni, gondolom igy télviz idején nem megy le még hetente sem leolvasni az adatokat.
Oránként 60 perc, naponta 1440, hetente 10080, havonta 302400 stb.
Szoval itt könnyen kapacitás gondokba lehet ütközni.
És annak sincs sok értelme tul gyakran mérni, sokkal célravezetöbb lenne csak azokat az idöpontokst regisztrálni amikor a hálozat a ismert határértékeken kivül van. Nagyobb vagy kisebb mint 230V +10%/-15%.
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Nov 30, 2021 / 1
 
Tömörítetlen szöveges adat 4 GB-os SD kártyára, kb. 20 év. Lehet belőle szép grafikont rajzolni.
(#) nedudgi válasza Massawa hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Kontakthiba, beégő érintkező.
(#) nedudgi válasza Massawa hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Minek menjek le ezért, ha már feltalálták az internetet?
(#) Massawa válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 30, 2021 / 1
 
Eddig nem mondtod,hogy ilyen komoly monitorban gondolkodsz.. Gondolod, hogy ez ennyit megér….
(#) nedudgi válasza Massawa hozzászólására (») Nov 30, 2021 / 1
 
Csak a mérés mikéntjét kérdeztem.
Nem vagyok kispályás, ha az asszony elzavarna itthonról, bekapcsolom ott a fűtést, és már indulok is oda. Csak nem fogok internet nélkül senyvedni ott?
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem