Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Van de graaf generátor
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Markota hozzászólása Okt 6, 2008 /
 
Hello!
Kérlek segítsetek, hogy miből és hogyan tudok legegyszerűbben építeni egy Van de Graaf generátort!
(#) kobold válasza Markota hozzászólására (») Okt 6, 2008 / 4
 
(#) googa válasza Markota hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
De ugye nem ezt szeretnéd elérni?!
(#) Markota válasza googa hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Hát, ha van hordozható verzióban is, akkor igen
(#) Markota válasza kobold hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
ÉS a szíjnak miből kell készülnie?
(#) Markota válasza kobold hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Meg miből legyen ami a töltéseket leveszi a szíjról?
(#) Markota válasza kobold hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Húú de este van De köszi, sikerült meglátnom a szöveget és midne benne van
Ez gyors volt Viszont ha meglesz, megpróbálok egy hordozhatót
(#) xenon válasza Markota hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Lehet, hogy egyszerű a működési elve, de annyira azért nem egyszerű egy komolyabbat elkészíteni. Neten van róla anyag, megnézed a beszerzési forrásokat,(mi van otthon) kísérletezgetsz, aztán elképzeled mennyit ront az összképen egy kétkilós, félméteres zúgó generátor a hátadon, kezedben akksival, miközben földelőláncot húzol magad után.
(#) kobold válasza Markota hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Biztos, hogy ilyet akarsz építeni? A kérdéseid alapján (bocsánat a megjegyzésért) nem ezzel kellene kezdened.
Itt egy pár részlet, és anyaglista is van hozzá.
Ezen a lapon pedig animálva is láthatod.
Csak óvatosan...
(#) Collector válasza Markota hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
VDG-ből kétféle van. Lehet simán megfelelő anyagok felhasználásával is építeni, vagy úgy, hogy egy nagyfeszültségre kapcsolt fésűt raksz a szalag elé. Első ránézésre valóban egyszerűnek tűnik, de azért nem árt egy kis mechanikai tudás, meg felszereltség, hogy normálisan összerakd a motort, szalagot, és a fémkapacitást.
(#) idlob válasza kobold hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Egyet kell, hogy értsek, sanjos a Van de Graaf nem egyszerűen utánépíthető. Főleg a tetőkapacitásnak kell szuper simának és szögletmentesnek lennie, különben elszökik a töltés a csúcshatás miatt. Még egy kész darabot is problémás jól karban tartani, felújítani, saját tapasztalat.
(#) Collector válasza idlob hozzászólására (») Okt 7, 2008 /
 
Ha én építek egyszer, akkor ilyen fémkapacitást rakok majd rá : Bővebben: Link
Elég jól néz ki
(#) Markota hozzászólása Okt 7, 2008 /
 
Köszönöm az eddigi válaszokat. Megvan azért az a machanikai tudás amivel meg tudnám építeni ,csak egy tetőkapacitást, meg egy szíjat kéne valahonnan szerválni. Már el is kezdtem megépíteni. A motor egy ilyen kefés porszívóból lett kiszedve, 7.2 voltos és 800ma-t fogyaszt, tehát még akár akksiról is mehetne, és lehetne hordozható . A görgők szintén ebből a kis "porszívóból" vannak. (pont kettő volt benne) A végükre még teszek csapágyakat hogy jobban forogjanak. A "kefék" puhább drótkeféből lesznek (azért ne dörzsöljük már szét 1 perc alatt a szíjat Úgyhogy ha valaki tudja honnan szedjek szíjat meg fémkapacitást az bátran írjon , még ha nem is biztos (A versenyutcai piacon már néztem, ott nincs)
(#) gozi válasza Markota hozzászólására (») Okt 7, 2008 /
 
Ez egy elég jó oldal, sok ötlettel a megvalósításhoz:
Bővebben: Link
(#) xenon válasza Markota hozzászólására (») Okt 7, 2008 /
 
Szalagnak ez biztos jó, csak az ára elég irreális szerintem. A tetőkapacitás, meg a szalag elég kritikus a megépítésnél. A kefe miért dörzsöli szét a szíjat? Csúcssor szokott lenni a szalag előtt, csúcshatással "szívja le" a töltést, nem szokott hozzáérni. A görgők anyaga szintén nem mindegy (attól is függ, milyen típust építesz, ahogy Collector is írta).
(#) Collector válasza Markota hozzászólására (») Okt 7, 2008 /
 
A felhasznált anyagok minősége nagyon nem mindegy. Az sem, hogy köré milyen anyagokból építesz állványt! Fontos a szigetelés, ugye elsősorban. Másodsorban kúszóáramszilárdságra is, és sztatikusságra is figyelmet kell fordítani. Mondjuk egyik valamennyire kizárja a másikat, de minél nagyobb a feszültség, annál inkább előjönnek problémák. Nagy fémkapacitás esetén nagyobb lesz a tárolt energia is, ha nagyon nagyot raksz rá, még a kezedet is lebénítja, ha hozzáérsz. Szalagból olyan pl gumi kell, amiben egyáltalán nincs szén (tehát a fekete máris kizárva). El kell előre döntsed, hogy pozitív, vagy negatív töltést szeretnél létrehozni a kapacitáson, mert a két görgőt is eszerint kell elhelyezni. Most így ennyi jutott eszembe, majd rakj fel képeket
(#) Markota válasza xenon hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
A görgök műanyagból vannak, de az egyik Nylon-nal a másik pedig teflon leszz bevonva. Igen a kefésre közben pici olvasgatás után rájöttem, hogy hülyeséget mondtam Hát igen. A szí ára kicsit drága. majd megpróbálok valahol találni.
Még annyit, hogy az oldalon írták és két egymás felé fordított keverőtál. Erre én is gondoltam, de a csúcshatás miatt nem fognak azon az 1 cm es permen elszökni a töltések? (lehet hogy megint nagy hülyeséget mondtam)
(#) Collector válasza Markota hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
A lényeg, hogy teljesen homogén erőteret alakítson ki maga körül a kapacitás. A peremen nagyobb lesz a térerő, nem biztos, hogy ott el is szöknek a töltések, de tutira ront a hatásfokon. Vannak kisebb gömbök is, én linkeltem egy oldalt, ahol nagyobbak vannak mondjuk, de ha rákeresel angolul, hogy 'gazing ball' akkor kerti dekorációnak használt rozsdamentes acélgömböket lehet találni, nem is drágán. Itt egy példa ebayon : Bővebben: Link
Igaz, ez csak amcsiba szállít, de biztos akad olyan is, ami ide is küld.
(#) Markota válasza Collector hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
És meik a jobb, ha pozitív vgay negatív az összegyűlt töltés?
(#) Collector válasza Markota hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
Jobb? Melyik kell neked, itt az a kérdés. Lehet olyat is, hogy 2 VDG egyik pozitív, másik negatív töltést halmoz, és akkor szépen sistereg a levegő közöttük Akár 1 motor tengelyre is fel lehet rakni őket.
(#) Vagadero hozzászólása Nov 6, 2008 /
 
Sziasztok!

Sok évvel ezelőt már készítettem egy V. generátort, most pedig szeretnék építeni egy másikat ajándékba.
Létezik a témával kapcsolatban egy (egyébbként más szempontból is) kiválló könyv: Elektronikai játékok építése, író: J. Wojciechowski, Műszaki Könyvkiadó, 1980. Persze aki elktronikával foglalkozik az valószínűleg már hallott róla. A könyvben két V. generátor terve található, az egyik 400'000 a másik 100'000 voltot produkál, ha jól emlékszem.
Az első generátorom szallagja 1-1,5 mm-es gumilapból készűlt.
A mostanit valószínűleg a bicikli szakülletekben kapható azt hiszem un.: belsővédő gumi szalagból fogom készíteni. Mi felénk az ára 50 és 80 ft között mozog, de az interneten jóval magasabb árakat is találtam. (Egészen 3000ft-ig) Külföldi oldalakon sok helyen ajánlják a latex gimnasztikai szalagokat.
A gömb elkészítéséhez vagy keverőtányérokat vagy merőkanalakat szoktak ajánlani.
Én a Cora áruházban találtam megfelelő edényt. Kilóra árúlták, s a két tál egyűtt nem kerűlt többe 150ft-nál.
Olszlopnak pedig cső helyett egy pár fa lécet szeretnék használni. Így szemléltető, olcsó és remélem stabil lesz a szerkezet.
Markota, te hogy haladsz az építéssel?
(#) Markota válasza Vagadero hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Hello!

Bocsi a késői válaszért, de nem voltam itthon
Én is úgy döntöttem, hogy fábol lesz a talapzat meg az állvány. A motor egy 24 v-os kismotor, amit két 12 v os akksi hajt meg(csak hogy hordozható legyen )
A szíj egy gumibelső. A gömb az keverőedényből készült. Egyenlőre még csak az állvány van meg, amibe bevan szerelve a motor. A többit remélem karácsonyig megcsinálom.
(#) kobold válasza Markota hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
A gumibelső nem grafitos? Úgy tudom, azok a gumik nem jók.
(#) xenon válasza kobold hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Érdekes anyag az, régen vizsgálgattam elektroszkóppal a vezetőképességét: felmelegítve jó szigetelő, mikor kihűlt, már nem volt az Az a legbiztosabb, ha kiméri magának az ember, néha nem úgy működnek a dolgok, mint gondolná...
(#) dusinnhht hozzászólása Nov 25, 2008 /
 
Most voltam múlt héten a KFKI-ben ott is van egy ilyen generátor (ső több is )... csak az konkrétan amit én láttam 5milió voltot produkál és részecskegyorsítóként használják...
egy tipp: ha a Faraday kalitkát belülről ki akarod világítani(mert mondjuk olyan kedved van ) akkor benne nyugodtan működtethetsz egy generátort, amit a szíjjal hajtasz, ugyanis bent nulla a térerősség sőt elvileg bármilyen hiperérzékeny áramkört is belepakolhatsz A gyorsítóban egy háromfázisú generátort hajt a szíj, ami már nem is tudom minek oda :d De ha valakinek van ott ismerőse, az feltétlenül menjen el, jó hely

Bocsánatot kérek a belekontárkodásért.
(#) Vagadero hozzászólása Nov 26, 2008 /
 
Hm, már látom is magam előtt az újságcikket, mely szerint őrült hobbi tudósok fekete lyukat gyártottak...

A régi v. generátorom gumija fekete volt és működött.
A gumi belsővel csupán annyi a baj, hogy nehéz belőle egyenes szalagot készíteni.
(#) Collector hozzászólása Nov 26, 2008 /
 
A fekete gumival is működhet, de sokkal rosszabb lesz a hatásfoka, a benne lévő szén miatt (is). Jó VDG-kben sosem feketegumiból van a szalag.
(#) Markota hozzászólása Nov 26, 2008 /
 
Feketlyuk, részecskegyorsító? Nem is rossz ötlet! Szerintem ha csinálnánk egy 100 milliárd voltos v. generátort, még sikeülhet is
Sajnos most csak ilyen gumit talátlam, de már sikeült kiegyenesítenem.
(#) MeeekkElek válasza Markota hozzászólására (») Jan 27, 2009 / 1
 
Sziasztok. Kb egy éve csináltam egy VDG-t. Egész jól működik. Kb 35 cm-es szikrákat lehet vele generálni. Egyszerű anyagokból átlagos szerszámokkal és felkészültséggel elkészíthető. Mellékelek fényképet. A szalag gyógyászati segédeszközök boltjában kapható gumilepedő. Többféle van, az olcsóbb egyszerű nylon, a kicsit drágább gumiból van, az nekem bevált. A hengerek műanyag csőből vannak, a felső be van vonva alufóliával, az alsó pedig teflon szalaggal. A nagy gömb két fémtál plusz egy alumínuim lemezből készített henger. A tálak pereme le van vágva és csiszolva. Össze vannak ragasztva. A kis gömb két kis Ikea tál összeragasztva. A kefék úgy készültek, hogy gombostűket ragasztottam egy lemezre és rézdrótot forrasztottam hozzá. Két mőanyagcső a tartó. Azt olvastam, hogy a fa nem jó, nem szigetel eléggé. Fúrógép hajtja :yes: !
(#) Collector válasza MeeekkElek hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
Szép nagy darab. Korona veszteség nincs?
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem