Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vevő a 144 Mhz-es sávra
 
Témaindító: ipacslaci, idő: Nov 5, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 3
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Üdv!
Szép munka.
Nem szeretnék különösebben beleszólni, pláne, hogy már kész az áramkör, de kérdeznék párat. (ha lehet)
Van-e valami különös oka, hogy zajzárnak nem az IC saját beépített (meg néhány külső elem) áramkörét használod, ettöl még a szkenner funkció még mehetne az RSSI ről, de akár a zajzár jelet is be lehet vonni a programmba. Szerintem kényelmesebb lenne, és nem függne a térerősségtől.
A másik, hogy a bemeneti erősítőbe nem lett volna-e jobb jFET -et tenni, a kissebb zaj miatt, vagy ha már van bemeneti szint vágó esetleg tranzisztort, földelt bázisú kapcsolásban, a jobb bemeneti zaj illesztés miatt, érzékenyebb lehetne a vevő.
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Szia!
A rádió alapvetően azért került megépítésre mert hosszú idő után végre sikerült értelmes programot írnom egy mikrovezérlőre. És élesben is tesztelni szerettem volna. A kapcsolásban szereplő alkatrészek (kivéve a PLL) a fiók mélyéről, valamint bontásból származnak. Tehát abból építkeztem amim volt, ez talán látszik az egész készüléken.
A térerőt mindenképpen ki akartam jelezni, és így szerintem egyszerűbb volt mindent, a zajzárat is, az RSSI-ből származtatni. A külön zajzár potmétert pedig már az elején kizártam. Így is sok vacilálás után döntöttem a hangerő poti mellett.
Az alapötlet egy kijelző plusz egy tekerőgomb volt a minél egyszerűbb megjelenés miatt. Persze így fel kellett áldozni a kényelmes kezelhetőséget.
Rövid gombnyomás - zajzár beállítás, hosszú gombnyomás - szkennelés, újbóli hosszú gombnyomás szkennelés kézi leállítása.
Ha sikerül bedobozolnom (bár ezen szoktak a projectjeim leginkább elvérezni) szeretném minél több paraméterét megmérni és közzétenni, hogy kitárgyalhassuk melyiken hol lehetne javítani.
Illetve hogy ezen méréseket hogyan kell vagy lehet szakszerűen elvégezni. Bár ez lehet másik topicot kívánna. Végre már olvasnék mélyebben az RF témával foglalkozó gyakorlati hozzászólásokat a nálam tanultabbak, tapasztaltabbaktól.
(#) boldivi válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 14, 2009 /
 
Gratulálok, szép munka!
A uC által keltett zaj nekem is okozott némi gondot.
Kíváncsi vagyok az eredményekre!
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Üdv!
Nem hiszem, hogy kellene zajzár poti, elég a zajzárat ki - be kapcsolni, a zajzár kapcsoló állapotát figyeli a uC, és vagy engeded, vagy nem maceráltatni a mute lábat. Ha ne adj isten egyszer adót akarsz építeni mellé, akkor úgyis szükséged lesz rá.
A vevő részt, de legalább a 3371 -ig mindent tedd árnyékoló dobozba, a be, ki és a lo jelek koaxon, a többi átvezető kapacitáson menjenek. Akkor lehet, hogy a pll -t nem kell külön árnyékolni.
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Nem tervezek hozzá adót építeni, engedélyem sincs és motivációm se hogy beleszóljak az éterbe. Csak megfigyelő vevőnek szántam.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Ok, csak gondoltam, hogy amatőr vagy, mert a vevő meglehetősen profin néz ki, legalábbis a kapcsirajz szerint, (a kivitelezés is korrekt), amit mondtam, azok már csak "apróságok".
Azért a stabilitás, zavarérzékenység szempontjából fontos az jó árnyékolás, de azért nem annyira, mintha adó is lenne mellete.
Bocs.
[OFF]nekem sincs semmi motívációm, hogy beleszóljak az éterbe. eleget csináltam
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Nincs miért bocsánatot kérned.
Engem csak az építés érdekel, soha nem vonzott a rádióamatőrködés. Bár lehet hogy ezért páran furának néznek.
A felvetéseid pedig helyesek, és köszönöm hogy véleményt mondál a készülékről. Tökéletes vevőkészüléket még senkinek sem sikerült építenie, nekem sem ez volt a célom. Ezért is tettem fel, hogy esetleg más talán jobban látja min lehetne még javítani. Vagy ha valaki szintén építésbe kezd, ötletet meríthessen belőle. Az előerősítőn valóban lehetne még csiszolni, bár én leginkább a KF erősítővel nem vagyok kibékülve.
A következő egy "low cost" vevő lesz ehhez képest.
És lehet hogy megcélzom vele a 134-141MHz-et.
Érdekesnek találom ezt a meteorológiai műholdas dolgot.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Miért, mi a gondod a KF erősítővel? Annak jónak kellene lennie, az igazán profi készülékekben is ez (vagy társai) van. szerintem mindent tud, ami csak elvárható tőle.
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Csak egy baja van hogy nagy bemenő jeleknél torzít,
ebben a beállításban ahogy a rajzon van. Kénytelen leszek használni rajta az AGC-t. Már minden egyebet kizártam, a kristályszűrőt is kivettem hátha az a ludas vagy az illesztése nem tökéletes.De a torzítás megmaradt.
-60dBm bemenő szint felett jelentkezik a dolog, ha az erősítését visszább veszem akkor megjavul. A bemeneten lévő diódák meg jóval ez felett nyitnak. A maximális erősítésre pedig szükség van -100dBm alatt.
Tehát marad az AGC.
(#) ferzoo hozzászólása Dec 15, 2009 /
 
Én ezt használom 2m-sávra megfigyelővevőnek,és kvarcos adó 50mW.behangolásához.
(#) ferzoo hozzászólása Dec 15, 2009 /
 
Ezt lidl-ben vettem érzékeny nagyon bevált,Cd2003 smd Ic-vel megy.
(#) Medve válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Szevasz! Gratula a rádióhoz, főleg a szoftverhez! Milyen nagy jeleknél jelentkezik a torzítás? Ne dBm-et mondj, hanem hogy milyen antennánál hány W, milyen távolságból vezérli túl?
(#) Ferkógyerek válasza Medve hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Szia Medve !
Köszönöm!
Jókat kérdezel
Van akinek rádiója meg antennája van, és van akinek meg műszerei. Én az utóbbiakhoz tartozom. Na jó van egy szűk csoport akinek mindene van
A -60dBm közvetlenül az antenna csatlakozóján 1nW alias 224uV. Az pedig hogy milyen az antenna meg milyen messze van meg mennyi és milyen magas hegy van közte, valamint a terjedés és hogy hány éves a kapitány, ezek inkább misztikus sem mint SI mértékegységek.
Bocs de ezt nem lehetett kihagyni.
A legnagyobb gond az MC1350 nagy erősítése, több mint 60dB. Ez -60dBm bemenőnél, plussz az előerősítő, több mint 0dBm kimenő teljesítményt jelentene. Ez pedig nem egy adó végfokozat. Ezért vagyok kénytelen szabályozni az erősítését.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 15, 2009 /
 
Prsze, hogy torzít. Ezt jól benéztem, nem néztem utánna az MC1350 nek. ez az erősítés túl sok ide, csoda hogy nem gerjedt be.
A bemeneti dióda határoló csak akkor fog működésbe lépni, ha a bemenőszint meghaladja a + 3,5, - 4 dBm -et.
Nézzük a szinteket.
A KF IC bemenetére -100 dBm jelet adva 26 dB jel/zaj viszonyt produkál, elég lenne 12 dBsinad, ami kb 20 db jel/zaj súlyozatlanul.
Tehát visszafelé számolva:
antenna bemenet -110 dBm
bemeneti illesztő: - 1.5 db = -111.5 dBm
előerősítő: + 20 dB = - 91.5 dBm
sávszűrő: - 4.5 dB = - 96 dBm
keverő: - 6 dB = -102 dBm
elválasztó fokozat: + 50 dB = - 52 dBm
kristály szűrő: - 6 dB = - 58 dBm -100 dBm helyett.
Ebből is látszik, hogy 42 db erősítés tartalék van, ami nagyon sok. Elegedő lenne, kb 20 dB fadigtartalékkal számolva, az elválasztó erősítő 20 dB körüli erősítése.
Persze, ha nem akarod áttervezni az áramkört, akkor szükségmegoldásként jöhet az AGC, akár fixre beállítva szükséges erősítést. Az érzékenység a -110 dBm -el számolva így is 0.7, - 0.8 uV, ami ebben a sávban elég jó.
olyan szépen megformáztam, ez meg összetúrta, hiába béna vagyok
(#) Medve válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 16, 2009 /
 
Vagyis a leendő antennád talpán 224uV lesz majd??

(Misztikus mértékegységeimmel csupán a vevő gyarkorlatban használt helyzetére próbáltam meg következtetni)
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Dec 16, 2009 /
 
Üdv!
Nem azt mondta, csak annyit, hogyha 224 uV -nál nagyobb bemenőszint van a vevő bemenetén, akkor torzít. Egyébként, ha eltekintünk az adó és vevő antenna közvetlen csatolásától (<0.1 lambda), akkor az antenna talpán ennél nagyobb szintek nem is igen szoktak előfordulni.
A vevő gyakorlatban használt "helyzetét" elegendő pontossággal meg lehet határozni némi számolással, a hány watt, milyen messze, mértékegységek helyett célszerűbb a be-, és kimenőszint, térerősség, antennanyereség, kábel. szakasz csillapítás, az abszolút, és relatív szintek dB (dBm) ben történö meghatározása, mert ha így számolsz, akkor az egész számolás összeadássá degradálódik.
>
(#) Ferkógyerek válasza Medve hozzászólására (») Dec 16, 2009 /
 
Akár lehet is ha a közelben használnak 2m-es adót.
Ehhez talán elég lehet ha a szomszéd utcában valaki egy 4W-os kézi rádióval forgalmaz. Bár ilyesmiről nincs tapasztalatom. Ha valakinek van akkor legyenszives írja le hogy ez kb minek felel meg.A hosszú távú tervekben szerepel egy 2-3m magas póznára szerelt yagi. És nem akarom hogy ilyenkor csak valami torz hangot adjon ki a rádió.

Közben már Pucuka meg is válaszolta
(#) geri12 hozzászólása Okt 14, 2012 /
 
Üdv mindenkinek!

Kedvem támadt egy 2m-es sávra építeni egy vevőt. MC3362-re gondoltam SAA1057-es PLL szintézerrel. Mindkettő akadna is itthon. Az lenne a kérdésem hogy már valaki által megépített MC3362-SAA1057-es 137-145Mhz-es műholdkép vevőt átalakítom 144-148Mhz-re, akkor az amatörsávot venni tudnám vele gond nélkül? Az átalakítás alatt azt értem hogy a szintézert vezérlő PIC-et átprogramozom 144-148Mhz közé, és ha kell akkor az MC3362-nél is variálok. Itt konkrétan bemenő részére volnék kíváncsi hogy ott kellene módosítani, vagy egy sima teleszkopantennával jó lenne-e így. (kapcsirajz mellékelve) Köszönöm előre is.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2012
(#) Novak válasza geri12 hozzászólására (») Okt 15, 2012 /
 
Az RF előerősítő jó lesz így, legfeljebb az induktivitásokon kell minimálisan változtatni. Valószínűleg az is elég lesz, ha kicsit szétnyitod a tekercseket, vagy egyszerűen hangolómagos tekercseket használsz, ott könnyen és finoman tudod állítani utólag is az induktivitást.
Teleszkóp antenna helyett egyébként csak jobb lenne valami más. De nyilván azzal is működni fog. Kérdés milyen élet van feléd a sávban?
(#) geri12 válasza Novak hozzászólására (») Okt 15, 2012 /
 
Hát mikor pár éve volt egy kézi rádió scanner-em, akkor akadtak. Hogy most mi van, azt nem tudom. Amugy köszi, így azért kicsit nyugodtabban vágok bele a saját nyákjával, és nem kell újraterveznem.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2012
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem