Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő
 
Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   43 / 163
(#) Syn7h37ic válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Az áttervezett panel, amit hamarosan meg is építek.
(#) csezoli21 hozzászólása Okt 27, 2009 /
 
Sziasztok
Az lenne a kérdésem hogy a KD Mester féle 130 wattos mosfetes végfoknak 8 ohmos hangszórókra ugye +-50Voltos tápfesz kell!
Mi van ha nem +-50 hanem +-58Volt áll rendelkezésünkre? Lesz valami baja tőle?
Köszönöm a segítséget előre is!
Helló
(#) water válasza csezoli21 hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Ha nem hajtod ki teljesen akkor nem. Akkora tápfesszel már kb:180W-os lesz, amit a fetek nem fognak bírni. Használj 2-2db fetet párhuzamosan, akkor bírni fogja.
(#) csezoli21 válasza water hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Szia
Köszönöm a segítséget, bár az adatokat terhelés nélkül mértem egy 450 Wattos toroidnál mennyit esik a fesz ha terhelve van? mert ugye a trafó 2*36 volt helyett 2*41 volt! Mennyit eshet? Gondolom azért 36 ra nem fog leesni,... Vagy?
Köszönöm a segítséget! Helló
(#) water válasza csezoli21 hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Normál terhelésnél max: 2-3V-ot, teljes terhelésen többet, akár 2x-3x ennyit is a kivitelezéstől függően.
(#) csezoli21 válasza water hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Akkor mondjuk ilyen +-54 Voltal meg még barátibb nem?
Köszönöm a segítséget!
Helló
(#) saraha hozzászólása Okt 27, 2009 /
 
Üdv.
A párhuzamos Fet-eket,hogyan kell bekötni?
Úgy értem,hogy nem kell kiegészíteni nagyobb telj.ellenállásokkal?
(#) punkkazy válasza saraha hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Üdv!
Szerintem (ergó elméletileg) csak fogod és az összes lábad párhuzamosan összekötöd. Ennyi. Ez FET-nél talán megoldható, mert feszültségvezérelt félvezető, így a GATE vezérlőfeszültségnek nem fog bezavarni eggyel több meghajtandó GATE. Mivel a FET-ek DRAIN-SOURCE áramkörében egyetlen egy ellenállás sincs, ezért szerintem módosítás nem szükséges.
(#) saraha válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Üdv.
Na,ha elméletben működik akkor megpróbálom a gyakorlatban is.Élesztésnél úgyis kiderül.
Köszike.
(#) water válasza saraha hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Ekkora végfokba már nem árt védelem, erről már írtam itt és rajzot is szúrtam be. Ekkor természetesen kellenek a S ellenállások és a gate-ekre sem árt 100 ohm. Ha nem akarsz védelmet akkor simán párhuzamosítod a 2-2 fetet.
(#) saraha válasza water hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Üdv.
Ha hangszóróvédelemre gondoltál, akkor az igen természetesen van benne,ilyen csak úgy klónoztam,szerintem nagyon jó és egyszerű.
[/quote]Ekkor természetesen kellenek a S ellenállások és a gate-ekre sem árt 100 Ω. [quote]
Az S gondolom Source,oda mekkora és hány watt-os kell?
A 100 Ω-os az hány wattos?
Bocs a butának tűnő kérdésekért de annyira nem vagyok tisztába a dolgokkal.
(#) water válasza saraha hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Azt látom
Igen amit belinkeltél az hangszóróvédelem, a végfokot továbbra sem védi semmi. Ha valami gond van a hangszóróval vagy összeér a kábel akkor pukk.
A source ellenállást méretezni kell, általában 0,22-0,47 ohm és 2 vagy 5W-os. A 100 ohm az pedig 0,25W-os.
(#) saraha válasza water hozzászólására (») Okt 28, 2009 /
 
Végigolvastam a fórumot de akkor elkerülte a figyelmem az általad említett védelem.
Ha belinkelnéd, azt megköszönném mert nem szeretném kitenni ilyen bakiknak a végfokot.
Köszönöm.
(#) water válasza saraha hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
A 82. oldalon a legelső (KD) hozzászólásban is benne van. A rajzomon a felső két fet fordítva lett berajzolva (a D és az S). A kimeneten lévő RC tag nem kell, és a tápágakban lévő 100nF sem. A tranyók bázisán lévő 2,7K lehet 1K is. A diódák helyett kis BD-k B-E diódája van használva, a borda helyett közvetlenül a fetekre téve pasztával. A kész nyákról nincs képem, de nemsokára készülni fog mégegy arról majd csinálok.
Az emlegett védelem a 0,47 ohm, (ami helyett 0,22/2W kell ) és az 1k-s poti a tranyóval.
(#) saraha válasza water hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Szia.
Szerinted jó lehet így a védelem a KD féle 130W-oshoz?
Összegyúrtam a kettőt,ha hülyeséget csináltam mond meg nyugodtan.
Nem tudom a te verziód hogyan szól de én a KD félével nagyon meg vagyok elégedve,csak kár, hogy nem tervezett bele védelmet.
(Ja bocs a macskakaparásért)
(#) water válasza saraha hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Igen, jó. Az enyém azzal a táppal amivel eladtam 220W-ot adott le és nagyon jó hangja volt. A KD-félét majd berajzolom a szimulátorba ha lesz időm, az a meghajtás nekem gyengének tűnik, szerintem 15kHz környékén már simán háromszöget csinál a szinuszból a párhuzamos fetekkel.
(#) saraha válasza water hozzászólására (») Okt 30, 2009 /
 
Idézet:
„a meghajtás nekem gyengének tűnik, szerintem 15kHz környékén már simán háromszöget csinál a szinuszból.”

Pont ugyanezt mondta a szomszédom is,öreg TV szerelő.
Azt megköszönném ha leszimulálnád,ha nem jó úgy akkor hagyom a fenébe és csinálok még egyet sztereóba a te verziódból majd ha teszel fel rajzot hozzá, mert én béna vagyok a S.L-hoz meg az ilyenekhez.

(#) water válasza saraha hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Igazából a legjobb megoldás az lenne ha összegyúrnám a kettőt, de erre most nincs időm. Nekem szimpatikusabb az én verzióm, de azzal az a baj hogy kevés az 1db dióda hőfokfüggése. Ez azt eredményezi a gyakorlatban hogy mászkálni fog a nyugalmi áram. Beállítasz hidegen modjuk 50mA-t, és ha 60-70 fokra melegszik a borda akkor a nyugalmi áram már 100-200mA-ra is felmegy. Ezt igyekezett kiküszöbölni KD, hogy mekkora sikerrel azt nem tudom mert én nem próbáltam ki a gyakorlatban. Amit eladtam annál ez nem volt akkora gond, mert folyamatosan hűtötte egy venti a bordát ami így szélsőséges esetben is max. 37 fokos volt.
(#) highand válasza water hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Ezek a nyugalmi áram dolgok megfontolást igényelnek. Az ember azt hinné, hogy az a jó, ha a nyugalmi áram független a tranzisztorok hőmérsékletétől, pedig nem az a jó. Sajnos ha 25 foknál már pl 50mA-nél kielégítően lecsökken a crosstalk, abból nem következik az, hogy amikor 100 fokos a tranyó, akkor is 50mA nyugalmi áramnál ugyanúgy alacsony marad a crosstalk. Ugyanis nem a fesz-áram karakterisztika számít, hanem csupán a fesz-fesz karakterisztika. Ezért azután 100 foknál ugyanaz az 50mA nyugalmi áram a kapcsolások többségénél jelentős crosstalk-ot eredményez. Más kérdés, hogy ez mennyire hallható, ha akkora ahangerő, hogy a hőmérséklet már 100 fok...
(#) water válasza highand hozzászólására (») Okt 31, 2009 / 1
 
Biztos van abban valami amit mondasz, de ezt számolni vagy mérni kéne. Emiatt (is) szoktam ráhagyni valamennyit. Ebben a kapcsolásban is az a jó hogy már 15-20mA-nél eltűnik a keresztezési torzítás (szkópon már nem látszik). Kb. 40-60mA-t szoktam beállítani és úgy alakítom ki a hűtést hogy ez üzem közben 70-110mA között legyen valahol.
Nem kell hogy teljesen független legyen, de ha nem az akkor a vége megfut hőre.
(#) highand válasza water hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Egyetértek
(#) water válasza water hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
A "független" helyett "függő" csak ez a ..... már nem engedte javítani.
(#) hazardresistor válasza water hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Én szimuláltam a 270W os végfokot. nem csinál 15khz ből háromszöget. 4 ohmmal terhelve még jobb is, mint a tied.
A tl helyett a szimulációba 14v tápokat raktam, mert nem kell a hőfokkompenzálás a szimulációba. A rövidzárvédelmed szerintem nem véd. Nem figyeli a feszültséget, hanem egy konkrét áramnál vág jelet. Vagy nem véd, vagy nem lehet miatta kihajtani a végfokot.
(#) saraha hozzászólása Okt 31, 2009 /
 
Na most akkor már nem is tudom is tudom mit csináljak...
Legjobb ha így hagyom, aztán figyelek arra,hogy ne legyen rövidzár,mert nem akarom a minőséget sem háttérbe szorítani meg a teljesítményt sem.
(#) water válasza hazardresistor hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Nem tudom melyiket szimuláltad 4 ohmmal, ekkora táppal az már kb. 350-400W vagyis ott maximum füstöt szimulálhattál...

Idézet:
„A rövidzárvédelmed szerintem nem véd. Nem figyeli a feszültséget, hanem egy konkrét áramnál vág jelet. Vagy nem véd, vagy nem lehet miatta kihajtani a végfokot.”

Ha szerinted nem véd, akkor biztos azt is el tudod magyarázni hogy miért nem. Szerintem pedig véd. Védett a szimulátorban és élőben is. A végét pedig teljesen ki lehet hajtani, 2V marad a feteken nyugodtan kipróbálhatod ezt is.
(#) hazardresistor válasza water hozzászólására (») Nov 2, 2009 /
 
A 270W-ost szimuláltam, majd a tiédet határfrekvenciára és nem volt nagy különbség. Ez látszik is, mert a fetek lezáróellenállása a tiéden 470 ohm, a 270W-osban 2 x1K párhuzamosan. A műveleti erősítő 2x1,8K ellenállásokat hajt a tiednél kicsit nagyobb tápról. A tied 2x1,5K ellenállásokat hajt kicsit kisebb tápról így ugyanakkora meghajtóáramot tud adni a feteknek. A tiedben a 0,47R ellenállások feszültségnövekvése további áramnövekedést igényel a meghajtásból, ezért gyengébb a haárfrekvenciája, ha terhelve van. Vagyis nem lehet annyira kihajtani 40KHZ frekvencián a te kapcsolásodat.

A védelmed azért nem működik, mert ha a végfokod a rajzod szerint +-62V-ról megy, akkor 1 feten maximum 2A áram folyhat (150W-os feten 124W hő). Így a kimeneti áram 2 fettel 4A, ami 8Ohm-os terhelésnél is 32V a kimeneten, a 62 V-ból. Ez az elérhető kimenőteljesítmény 25%-a a rövidzárvédelmednek köszönhetően. Ekkor még talán túlél egy rövidrezárást, de inkább nem. 120W-ot ezek a fetek még hidegen sem bírnak nagy bordán, jó hőkontaktussal 1-2 másodpercig sem.
(#) water válasza hazardresistor hozzászólására (») Nov 2, 2009 /
 
Írtam már hogy az a rajz nem jó, 0,22 ohm kell a 0,47 helyett. Azt egyáltalán nem értem hogy miért kéne 40k-n hajtani egy végfokot. A hozzászólásod 2. részét pedig gondold át mégegyszer...
(#) water hozzászólása Nov 2, 2009 /
 
Segítek. Teljes kivezérlésnél 8 ohmra kb. 2,7A folyik a fetpáron, utána a védelem már korlátoz. Egyébként átböngésztem az összes KD-s rajzot, de sehol nem láttam 2db 1k-t párhuzamosan.
(#) troby válasza frissadam hozzászólására (») Nov 2, 2009 /
 
Szia még nem most építem a vf3-at amit én terveztem azt is felraktam az eagle fájlt is közzé teszem mert én nem sajnálom. Csak nekem 4.11 el volt még szerkesztve igy csak azzal tudod megnyitni vagy ha van rá megoldás akkor engem is érdekel.

Holnap felrakom a vf3 at az már teljesen kész.
A vf2 még alakul.
(#) hazardresistor válasza water hozzászólására (») Nov 3, 2009 /
 
Szia. A 270w fetesben 1-1 1K ellenállást kötnek a két fetre. Nálad 1 470R van a két fetre. Ez eredőben ugyanaz. A 270w osban nincs dióda, így kissé nagyobb a nyitó alapáram, mint a tiedben. A 0,33R ellenállásokon eső fesz sem követel többletáramot a meghajtásból, mint a tiedben. A meghajtóáram a fetek kapacitásaira körülbelül ugyanannyi, mint a tiedben, nem háromszögesedik előbb a jel a te erősítőddel összehasonlítva. Nézd meg szimulációban. A tl071 különben is nem tud 2K terhelénél alacsonyabbat meghajtani. Az 5534 600R terhelést is meg tud hajtani.
A rövidzárvédelmedet tedd feszültségfüggővé, hogy 60V ra ki lehessen hajtani a végfokot, ne csak 45V-ra. Akkor minek a 62V tápfeszültség?
Következő: »»   43 / 163
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem