Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VHF adó rc repülőre
 
Témaindító: mrkatona, idő: Ápr 29, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) mrkatona hozzászólása Ápr 29, 2006 /
 
Sziasztok!

Van egy 6,5 köbcentis rc repülőmodellem,amibe szeretnék egy mini videokamerát építeni és a képet leküldeni a földre,hogy azt rögzítsem.Először persze a 2,4 Ghz-es minikamerás átjátszóra gondoltam,de az nem jó mivel a hatótávolsága csekély egy alacsony sebességen is kb 60 km/h-val robogó gépbe,amely körülbelül egy 3 km-es körzetben repül.Ezért gondoltam egy VHF adóra,amit lent egy kis TFT lcd tévével már lehetne fogni.Már építettem néhány kapcsolást 2n3866 végtranyóval,de nem értem el kézzel fogható eredményeket.Egyedül az egytranzisztoros AM modulált adó volt jó,de kicsi hatótávját nem tudtam az említett tranzisztorral emelni.Mindent fémdobozba szereltem,a lehető legrövidebb huzalozással,árnyékolással de mindig bizonytalanul működik,meg elhangolódik már attól is ha csak közelítek hozzá.
A kérdésem az,hogy kinek milyen tapasztalata van a nagyfrekvenciás kapcsolások tervezésével kapcsolatban,hogyan járjunk el a huzalozással,miként tervezzünk hozzá nyákot,stb.
Tudom,hogy ezeken a frekiken tilos ekkora teljesítménnyel sugározni,de városon kívüli használom a gépet és az adás idötartami is csak a repülés idejével egyezik meg,ami alkalmanként 10-15 perc maximum.Szóval nem hiszem hogy komolyabban zavarnék vele bárkit is.
(#) mrkatona válasza mrkatona hozzászólására (») Ápr 29, 2006 /
 
http://img90.imageshack.us/img90/3009/tv20transmitter20vhf9jn.gif



Ezt a kapcsolást fogom most megépíteni és ehhez is várok tanácsokat!
(az audio részt elhagyom)

Köszi!
(#) dbase válasza mrkatona hozzászólására (») Ápr 29, 2006 /
 
Síma kiselejtezett Hirschman távtáplált antenna erősítőt tegyél a kimenetére, az megnöveli a ható távot.Én a video modulátora után tettem és a szoibában befogta símán egy egy szál dróttal.Méretezett antennával, és esetleg a vevő bemenetén is egy antenna erősítő és máris jó lenn e szerintem,bár a 3km az sok.
(#) pakibec válasza mrkatona hozzászólására (») Ápr 29, 2006 / 4
 
Szia!

3 km? Nem sok az egy kicsit? Én 500m-ről már alig látom a gépet (8ccm motor, 160-as fesztáv).

Kérdésedre visszatérve, én azt javaslom, hogy inkább "gyári" szet-ben gondolkozz, mert a dolog elég soktényezős. Pl. fontos a cucc súlya és mérete, tehát smd technikával kellene építeni. Az amatőr cuccok ált. nem olyan strapabíróak vagyis külön tápról kellene, hogy menjen, mert hát az ciki, ha a vevőakksit zárja rövidre. További gond a komoly vibráció repülés közben, ami élvezhetelenné teszi a képet, és kipárnázással nem biztos, hogy megszüntethető. Én digitális kamerával készítettem felvételeket, helire rögzítve, de videó átjátszás nélkül is volt elég probléma a minőséggel.

Mindenesetre sok sikert a projechez!

Üdv
(#) mrkatona válasza pakibec hozzászólására (») Ápr 29, 2006 /
 
pakibec persze nincs az 3 km,csak túlzottam a távolsággal,mivel próbálok törekedni a jobb képminőségre,legalább azt a rádióátvitel ne rontsa.
SMD nem gond,több mindent terveztem már ebbe és építettem meg csak az fránya nagyfreki össze vissza gerjed,meg hangolódik mindenfele.
A vibrációt jó hogy írod,komolyabban nem is számoltam vele...
(#) szabi83 válasza mrkatona hozzászólására (») Ápr 30, 2006 /
 
ezt nézted?
hxxp://web.telia.com/~u85920178/tx/fm-tx1.htm
(#) mrkatona válasza szabi83 hozzászólására (») Ápr 30, 2006 /
 
Nem néztem,de ezt valahogy AM-be kéne modulálni a videojellel.Kösz!
(#) szabi83 válasza mrkatona hozzászólására (») Ápr 30, 2006 /
 
ez lehet, hogy jól jönne..
(#) mrkatona válasza szabi83 hozzászólására (») Ápr 30, 2006 /
 
Én ezt használom most antannaerősítőnek egy dipóllal:

http://img231.imageshack.us/img231/236/bild12676gg.jpg

Az adó meg itt van amit építgetek szóval ezután kéne kreálnom most egy jó kis fégfokot!

A hatótáv nem sok,innen a 3. emeletről kocsiba ülve a kis LCD tv-rekötött elöbbi erősítővel 100-150 méter körül van valahol és meglehetősen irányérzékeny...

http://img231.imageshack.us/img231/3112/bild12648fy.jpg
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem