Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton EA-7386-s erösítő
Lapozás: OK   20 / 21
(#) Gafly válasza KrisElementalist hozzászólására (») Feb 27, 2022 /
 
Dugd át a "hangfalat" a másik oldalra (azaz cseréld meg őket).
Igy azonnal tudod, hogy a végfok a bűnös, vagy a "hangfal".
(#) KrisElementalist válasza Gafly hozzászólására (») Feb 27, 2022 /
 
Szia! Mielőtt segítségért fordultam volna ehhez a fórumhoz, felcseréltem őket. Felcseréltem a végfokot is, a tranyókat is a két oldal között. Kipróbáltam 20 másik rca kábellel, hátha az a bűnös, de nem. 3 másik hangfalkábellel is kipróbáltam, úgy se jó. Szerintem az előfokban van a hiba.
(#) KrisElementalist válasza Gafly hozzászólására (») Feb 27, 2022 /
 
De ha mégis a végfokban van a hiba, mi okozhatja?
(#) Gafly válasza KrisElementalist hozzászólására (») Feb 27, 2022 /
 
Azt meg nagyjából azzal zártad ki, hogy monóban is...
Tranzisztorokat miért cserélted össze és vissza?
(#) KrisElementalist válasza Gafly hozzászólására (») Márc 2, 2022 /
 
Szia! A tranzisztorokat megjelöltem, így minden tranyót vissza tudtam cserélni eredeti helyére.
Több órányi kísérletezés után a következőre jutottam: minél feljebb tekerem a hangerő potmétert, annál nagyobb lesz a különbség a két oldal között. Tehát nem ugyanakkora százalékban tapasztalok eltérést alacsony és magas hangerőre tekerve a potit(nem hajtom túl a hangfalakat, a forrást lehalkítom előtte, nem vagyok gyökér). Lehetséges, hogy ez a hiba okozója? Ezen kívül az erősítő egyik belső alkatrészén sem látható semmilyen nyoma sérülésnek, illetve minden alkatrész a megfelelő értéket produkálja. Ezen kívül a két csatorna között nem látok javítás miatt eltérő alkatrészeket.

Válaszodat előre is nagyon köszönöm!
(#) antiktelefon válasza KrisElementalist hozzászólására (») Márc 2, 2022 /
 
Szedd le a poti megcsapolásain található loudness tagokat, akkor kiderül. Azok nélkül a két oldalnak ugyanolyan hangszínnel, de más hangerőn kell szólnia, ha a poti a rossz.
(#) kistee válasza KrisElementalist hozzászólására (») Márc 2, 2022 /
 
Én az SR34 és SR35 (47K) ellenállásokat ellenőrizném: nem nyúltak-e, nem szakadtak-e, jó-e a forrasztás?

Szerk: a rajzot mellékeltem
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2022
(#) antiktelefon válasza kistee hozzászólására (») Márc 2, 2022 /
 
Előbb lesz a loudnesst kapcsoló isostat kontakthibás vagy a kondi rossz, minthogy vonali jelszinten egy nem rossz minőségű 47k megnyúljon. De azért mondtam, hogy szedje ki, az említett ellenállások leforrasztása és az isostat kapcsoló belsejének kihúzása leválaszt mindent. Ha nem akarj a kapcsolót szétszedni (pedig tisztításhoz is érdemes), akkor le is forraszthatja róla a tagokat. De mivel azt mondja kapcsoló független, lehet a kapcsoló belseje van elkoszosodva vagy valami ilyesmi. Azt nem látom az a sima R tag hogyan okozna ilyen jellegű változást a hangszínben.
(#) kistee válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 2, 2022 /
 
Úgy, ha az egyik kontaktos, vagy hidegforrasztásos, akkor aszimmetrikus lesz a Loudness. Bár ahogy visszaolvastam, az eltérés "jóval kisebb, mint volt", így az is lehet, hogy ez már nem hiba, hanem a gyári szórás.
(#) KrisElementalist válasza kistee hozzászólására (») Márc 3, 2022 /
 
Nos igen. Kisebb lett az eltérés, de még így is 1,5-es jobbra tekert balance-al kell hallgatnom, de így is még érzem, hogy lehetne még jobban tekerni rajta minimum 2-es állásig, azonban ennél az eszköznél nem a másik csatornáról veszi le a hangerőt, és ezzel szabályozza a balance-ot a két csatorna között, hanem pont hogy ráad arra az oldalra, amelyikre tekered. Ezért nem is nagyon lehet hangerőt adni neki, mert 2-es hangerőállás után nekiáll torzítani a jobb oldalon a mély.
Biztos hogy nem gyári szórás, ez a különbség annál sokkal jobban hallható és zavaró.
Nem egy ilyen erősítővel találkoztam már, egyiknek sem volt ekkora különbség a két oldal között, de ha volt is, akkor kb 5%-al eltekerted a balance-ot valamelyik irányba, és már is tökéletes volt.
Gyári szórásnak túl nagy a különbség, de ha gyári is, akkor valamit nagyon elb@szt@k.

Tehát a gyári szórást én azonnal kizárnám.
(#) antiktelefon válasza KrisElementalist hozzászólására (») Márc 3, 2022 / 1
 
Olvastad, amit írtam?
Amúgy meg távolról senki sem fogja fixre megmondani, a mono jelútra át kell alakítani, és ahogy a végfoktól lépegetsz vissza és a fokozatokat sztereora alakítod vissza, ahol visszajön az eltérés, ott a hiba. De a hangerős poti kimenetét még nyugodtan lepárhuzamosíthatod, illetve a kondik lábait a fokozatok között kiforrasztva és átkötve a két csatorna között a hangerő fokozatig a bemenetet a tetszőleges oldal mono jelére cserélheted. Leírva komplikált, de rajz alapján teljesen logikus. Persze fokozatokat párhuzamosítva az átvitel változhat, de most különbséget keresel, nem az eredti hangzás a cél hibakeresés közben.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2022
(#) KrisElementalist válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 4, 2022 /
 
Az SR 34 és 35 ös ellenállások külső ránézésre jónak tűnnek, nem hidegforrasztásos, nem töröttek a lábak stb. Azonban mind a kettő 30k körüli.
Ezeket forrasszam ki?
(#) KrisElementalist válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 4, 2022 /
 
Szétszedtem a kapcsolót, nem változott a helyzet. Annyi mindenről volt most már szó, hogy mit forrasszak ki? Melyik ellenállást?
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) antiktelefon válasza KrisElementalist hozzászólására (») Márc 4, 2022 /
 
Ha a plusz ellenállások a vártnak megfelelően jók és a kapcsoló sem változtatott, akkor a hangerő poti csúszkáját kösd párhuzamosra és úgy adj a bemenet egyik oldalára jelet, vagy dual mono jelet. Úgy is van különbség?
(#) KrisElementalist válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 4, 2022 /
 
Kössem össze a fentről 2. sori lábakat?
(#) antiktelefon válasza KrisElementalist hozzászólására (») Márc 4, 2022 /
 
Így távolról most meg nem mondom biztosra, hogy melyik megcsapolás a kimenet, azokat kösd össze, amik a kimeneti kondikra mennek direktben. Emélkeim szerint a 2 középső láb a potin. De ránézésre sincs jól beforrasztva a poti pár lába, flux+ólmos forrasszal forraszd újra mindet és ha vannak még ilyenek az erősítőben, azokat is.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2022
(#) KrisElementalist válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 4, 2022 /
 
Ez a kettő, ami a legközelebb van hangerő szabályozó egységhez, az a kimeneti kondi?
(#) antiktelefon válasza KrisElementalist hozzászólására (») Márc 4, 2022 /
 
Igen, a poti felőli oldalukat. És utána csak egyik oldalt vagy dual mono jelet küldj be. Igaz a két jel simán kiegyenlítődne ilyen impedancián, de akkor is.
(#) KrisElementalist válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 5, 2022 /
 
Szia! Sikerült megtalálni a problémát. Már csak az a kérdés, hogy oldom meg. Az egyik kondenzátornál a lábak tövében leszakadt a nyomtatott áramkör egy kis része. Sikerült úgy elszakítanom, hogy egyáltalán nem szólt a jobb oldal, valamilyen szinten sikerült megoldani, de még mindig más karakterisztikával szól a két oldal.
Hogy hárítsam el?
(#) antiktelefon válasza KrisElementalist hozzászólására (») Márc 5, 2022 /
 
Az előző képeid jók voltak, itt azt sem látom, hogy mit kéne néznem. De leszakadt lábnál villanyszerelési drót egy elemi rézszálát leónozod és sniccerpenge tompa első végével a vezetősávról a lakkot felkaparva át lehet hidalni simán. De ha biztosan jól érintkezik a pad, akkor máshol lesz a hiba.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2022
(#) blasz hozzászólása Márc 5, 2022 / 1
 
Helló amig volt Ceopátra rádiós erősitőm sose szólt egyformán a két oldal.Ugyan az mint amivel szenvedsz.Nekem a hangszin szabályozó panelen szinte minden kondi kuka volt a fóliák is csere után javult de nem lett egyforma sose.Így adtam el egy tábla milkáért.
(#) KrisElementalist válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 6, 2022 /
 
Az lehetséges, hogy a hnagszínszabályzóknál ment tönkre valamelyik ellenállás?
(#) KrisElementalist válasza blasz hozzászólására (») Márc 6, 2022 /
 
Igen, kondik tönkremehettek. De szerintem az ellenállásoknál kellet volna keresni a hibát, hiszen hangszínben nincs, azonban a közép/magas tartomány között hangerőben, nem pedig hangszínben van változás. De kezdek inkább a bal oldali csatorna hangszínszabályzó ellenállásokra gyanakodni.
(#) KrisElementalist hozzászólása Márc 6, 2022 /
 
Most már én is kezdek kiigazodni a kapcsolási rajzon
(#) antiktelefon válasza KrisElementalist hozzászólására (») Márc 6, 2022 /
 
A potméterek kimeneteit összezártad? Akkor a loudness már nem szólhat bele.
Balance poti kimeneteit is összekötheted, vagy ha a potit és a mute kört is tesztelnéd, akkor CS94 95-ből az egyiket kiszedve a kimenetüket összekötve a hangszínben lévő bármilyen különbség eltűnik.
SC74-75 bemenetén vagy sc70-71 kimenetén is lehet az egyiket kiemelmi és a máikra párhuzamosítani, csak ésszel, mert a kondik dc leválaszóként (meg sok másként) működnek, nem mindegy, melyik oldalukat kötöd össze illetve hogy csak összekötöd, vagy a másikat kiveszed, az sem mindegy.
(#) KrisElementalist válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 6, 2022 /
 
Már párhuzamosítottam a hangerő potit, megmaradt a különbség. Én valamelyik ellenállásra gyanakodom. Jövő hétvégén kimérem mindegyik kondenzátort és ellenállást. Ha valamelyik rossz, azt elvileg látni fogom. Ha nem, akkor elkezdek azzal is kísérletezgetni.
(#) antiktelefon válasza KrisElementalist hozzászólására (») Márc 6, 2022 /
 
Végigméregetheted egyesével, nem lesz meg a hiba, ez nem így működik.
Akkor mindent kizártál most a hangerőpoti kimeneti lába előtt.
Ugyanezt csináld meg a többi ponton egyesével, ahogy írtam, csak annyi különbséggel, hogy a bemenet felőli oldalból ahol párhuzamosítod a két csatornát, ott az egyik forrást válaszd le és hagyd a levegőben.
Pl: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2022
(#) antiktelefon válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 6, 2022 /
 
Értelmezés:
Ha a kékkel is van különbség, akkor a végfokokkal van valami.
A hangerő poti legyen összekötve, hogy előtte mindenféle különbséget kizárj.
Ha a kékkel jó, de pirossal van különbség, akkor a mute és balance körben van valami, ha zöldre lesz jó, akkor a linear kapcsoló vagy a hangszín fokozat rossz.
Leírogatva komplikált, de teljesen logikus, a jelutakat leveszed monora és kezdesz végfok felől visszalépkedni dual monora és ahol megjelenik hiba, az a két fokozat között valami nem ok.
Persze vannak komplexebb hibák, amik több fokozaton át jönnek elő, meg erősítők, amiknek a kimenete visszacsatolt a hangszínbe, de itt esélyes ez a módszer elég lesz.
(#) KrisElementalist válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 11, 2022 /
 
Szia! Kiemeltem az sc74 bal lábát(negatív oldal), és összekötöttem az sc 75-tel. Jelenleg csak a jobb oldal szól.
(#) kistee válasza KrisElementalist hozzászólására (») Márc 11, 2022 /
 
Ne csodálkozz, a bal csatornát megszakítottad ezzel. Ha az SC74 pozitív lábát forrasztod ki és azt kötöd össze az SC75 pozitív oldalával, akkor mindkét oldal fog szólni. Ha egyformán szólnak, akkor az SC74/75 előtt van valahol a hiba.
Következő: »»   20 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem