Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   7 / 122
(#) pl13 válasza xadaiy hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Van nekem is egy példányom, de még nem néztem át hol és mit kéne átvágni, ill összekötni, hogy jó legyen. Talán valaki más megküzdött már vele.
(#) xadaiy válasza pl13 hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Na itten vannak a képek.

Videoton Ra6363s brummja.
(#) xadaiy válasza xadaiy hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Ja 10mV egy osztás.
(#) xadaiy hozzászólása Nov 25, 2008 /
 
A búgás teljes megszüntetése nem sikerült, viszont összeszerelve (alaplemez felcsavarozva és készülék fedél visszahelyezve) javult a dolog. Így is búg, de éppen elviselhető. A végerősítő nem búg, előtte szedi össze valahol.

Közben e-mailban kértem segítséget és kaptam is (ezúton is köszönöm!), Zihu66-tól, amit közzéteszek (remélem nem baj ) másoknak is segítségére lehet a későbbiekben.

Íme:

"A puffer kondenzátorok cseréje helyes döntés volt, ugyanis ezek előbb vagy utóbb koruknál fogva kiszáradnak és kapacitásukat vesztik. Ezek mindenképpen a hálózati búgás, népszerű nevén brumm megnövekedését okozák.
Ennél a készüléknél szokott lenni egy másik útvonal, ahol bejuthat brumm a hangfrekvenciás fokozatokba, mégpedig ezt a skála élvilágításának vezetéke szokta okozni, miáltal megszórja az alaplapon lévő két, általában BC413B típusú emitterkövetőt (HT23 és HT32-es). A skálavilágítás érpárját be kell fonni, ahhoz, hogy ez ne történjen meg. Sajnálatos módon esetlegesen egy szakszerűtlen javítás alkalmával ez elmarad és így a 6,3V-os 50Hz-es váltórol működő skálavilágítás megszórja az előfok felöl a gépet. Ha a skálavilágítás (páldául kiégtek az izzók) nem terheli elő ezt a vonalat, akkor főleg igen erősen szór a kábel. A skálavilágítás biztosítékának eltávolításával szinte biztosan megbénul a némítás, azaz a készülék rendszerint elnélmul, mintha nem lenne hálózati feszültség, ugyanis a skálavilágítás szekunder tekercséről jár az a kis lüktető egyenáramot előállító diódás áramkör, melyel a némító áramkör figyeli a váltakozó hálózati feszültség jelenlétét. Ezzel a rendkívül frappáns megoldással van megoldva az a helyzet, hogy sok esetben egyes erősítők kikapcsolás után a feltöltött pufferről még egy ideig szólnak, majd aztán ezek kisülése után esetenként iszonyú torzítások kíséretében leállnak. A hálózati feszültség megszűnésének pilanatában a FET-ek azonnal némítják a végfokok bemenetét. Az időállandót erre a szabályozó modulban két paralel kötött fekvő 470µF-os elektrolitikus kondenzátor biztosítja, azaz ezek a fő pufferek kisüléséig biztosítják a FET-ek nyitvatartását pozitív fszültséggel való előfeszítéssel.
Ha szükséges, a skálaizzók pótlása ma már elég nehéz feladat, bár kis szerencsével nem lehetetlen. Érdemes a skálavilágítás 6,3V-ját egyenirányítani egy kis graetz-el, szűrni és így fehér vagy tetszőleges színű LED-sorral megvalósítani az új skálavilágítást, mely kellő fényerő esetén igen sajátos megjelenést kölcsönöz a gépnek (sose próbáltam ki, csupán egy ötlet a manapság rendelkezésre álló eszközökkel garázdálkodva az egyébként hagyományos skálavilágítás helyett). A skálavilágítás érpárja így már biztosan nem fog szórni. Ha esetleg mégis az eredeti világítás pótlása kerül szóba, akkor 6V -os kerékpát hátsólámpába való izzót használhatunk ám ezzel csínján kell bánni, mert formája eltér az egyébként hosszúkás skála izzótól és hozzá érve a skálát alkotó plexihez, azt megolvaszthatja esetleg. A másik kérdés, mit szól a 6V-os kerékpár hátsóizzó a 6,3V-hoz? A készülék egyébként lassan már egy kuriózum, ami a fenti LED-es megvilágítási javaslat ellen szól. Lehetőség szerint mellőzni kell a készüléken bármiféle nagyobb és főként maradandó átalakításokat. A gépet 1983-1984 között gyártották. Ha jól emlékszem 85-ben már nem. Utána 1987-ben megszülettek az EA7386-S tervei, mely 1988-ban az egyik legjobb hazai erősítő volt és sajnos az is marad. Ehhez volt egy RT7300-S típusszámú rádió, mely az első és utolsó hazánkban gyártott PLL szintézeres rádió volt.

Érdemes ellenőrizni, hogy Phono módban változik-e ez a brumm, mert ha javul a helyzet, akkor biztos, hogy a bemeneti emitterkövető van megszórva a skálavilágítás vezetéke által. Ez szétszerelés nélkül is eldönthető így. A lecsavart hangerőszabályozóval való hallgatózás ennél a modelnél nem vezet célra, mivel a szabályzó modul bemenete minimális hangerő állásban leföldelődik és ez sajnos enyhe brumm növekedést okoz.
Sajnálatos módon az egyébként gondosan árnyékolt hálózati transzforátor enyhén, de megszórja a szabályzó modult. Ez szokott okozni valamekkora búgást a hangszóró kimeneten, mely valóban a hangsugárzókhoz közel hajolva jól kivehető. Egészen érzékeny fejhallgatóval hallgatva a készüléket már akár zavaró is lehet ez (vigyázat, a HAMA által forgalmazott domino-jack átalakító nem használható ehhez a készülékhez).

Ha a készülék gyári viasz-plombája nem volt feltörve, akkor kizárható a szakszerűtlen javításból eredő brumm-növekedés. A hálózati kábelnek a konnektorban való megfordításával lehet esetleg még kísérletezni. Egyik állapotban a brumm, bár nem mindig érzékelhetően, de csökkenni fog. Ez azért van így, mert a transzformátorban a fázishelyzet megfordul a nulla és a fázis felcserélése miatt és a transzformátor szórása is így megváltozik. A menetirány is számít tehát, azaz, hogy a fázis a tekercs legbelső, azaz elejére kerül, vagy pedig a tekercs végére kerül. Természetesen a fázis viszonyok a szekunder tekercsekben is megváltoznak ilyenkor és ez kedvező lehet számunkra, ilyenkor számottevően csökkenhet a brumm. Normál esetben, ha a készülék kimenetén nem jelentkezik brumm, a hálózati kábel forgatásának nincs jelentősége egyes audiofil híresztelésekkel ellentétben.


Brumm-ot még szokott okozni az is, ha a készüléket - egyébként kettős szigetelése miatt helytelenül - földelt hálózati zsinórral látja el valaki, ilyenkor esetlegesen a bemenetre csatlakoztatott, például televízó készülék vagy leginkább számítógép hangkártyája szokott tökéletes földhurkot okozni. A Tv az antenna kábelen kerseztül esetleg kapcsolatban lehet a lakás védőföld hálózatával (vagy védöföldeléses plazma Tv esetén az antenna földpontja, árnyékolása máris összekapcsolódik a lakás földelő hálózatával), a számítógép pedig földelt hálózati zsinórja miatt egészen biztosan kapcsolatban van a ház vagy lakás védőföldjével. Így a Tv SCART/RCA csatlakozójának földpontja és/vagy a hangkártya JACK kimenetének földpontja is azonos potenciálon van a védőföldelő hálózattal. Az erősítő házát azaz földpontját is összekötve a lakás/ház védőföld hálózatával kész a földhurok a Tv antennáján keresztül illetve a számítógép hangkártyáján és védőföldelésén keresztül.
Legegyszerűbb módszer a műsorforrásból származó földhurok kizárására, hogy a készüléket mindenféle forrás csatlakoztatása nélkül hallgatjuk meg. Szerencsére a 6363-ban a 75ohmos antenna csatlakozó földje egy kondenzátorral ügyesen le van választva a készülék földpontjáról, így nem keletkezhet rajta és az esetleg földelt műsorforráson keresztül földhurok (példul egy földelt antenna erősítő és a TAPE bemenetre kapcsolt szintén védőföldeléssel ellátott számítógép illetve annak hangkártyája, melynek testpotenciálja azonos a földelt PC-házzal).

Lemezjátszóval használva a készüléket a lemezjátszó jobb-bal csatornájának RCA csatlakozóját egy HAMA DIN-RCA (célszerű olyat venni, amin 4 RCA lóg, avagy kimenet/bemenet, azaz nagyszintű és kisszintű egyszerre) átalakítójának segítségével a Phono bemenetre csatlakoztatjuk, majd a lemezjátszó külön földelő zsinorját feltétlenül össze kell kötni az erősítő házával. Erre kedvező megoldást nyújt az erősítő hátuljának bal és jobb oldálán található két-két apró csavar, melyek a hátlapot tartják. Ezek egyikét kiengedve, alá befogható a lecsupaszított lemezjátszót földelő kábel. Ennek elmulasztása igen nagy brumm-ot jelent, mivel a lemezjátszó karjának csöve és a lemezjátszó sasszéja és a hangszedő árnyékolása nincs az erősítővel összeföldelve."
(#) laci6662 hozzászólása Nov 25, 2008 /
 
Köszi szépen, hogy beszúrtad, nagyon hasznos, részletes leírás!
(#) laci6662 hozzászólása Nov 25, 2008 /
 
Jah igen, és lenne egy kérdésem is, hozzád, hogy a 2 hálózati puffert ugyan úgy 4700µF-ra cserélted vagy megnövelted az értéküket?
(#) xray hozzászólása Nov 25, 2008 /
 
Helló!
Nekem is van egy ilyen erősítőm. Lenne vele egy problémám ha megy az erősítő és hozzáérek a bekapcsoló gombhoz vagy éppen a bemenet választók valamelyikéhez akkor egy pillanatra elhalkul majd vissza jön?
Mi okozza ezt?
Segítséget előre is köszi!
(#) Imi65 válasza xray hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
A kapcsolási némító áramkör?
(#) xray válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Hát benyomom a mute gombot és nem csinál semmit
De mindegyik bemenetnél ezt csinálja tapeI-II, Phono.
A rádiót azt nem tudom mert az nem jó benne lehet h az baja?
(#) xadaiy válasza laci6662 hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Meghagytam 4700u-osnak. De próbáltam még csere előtt úgy is hogy kötöttem rá két 6800u-at hogy javul-e de nem volt változás...
(#) xadaiy válasza xray hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
A mute az csak a sistergést veszi le rádió üzemmódban. Tehát csak ott szól ahol van állomás.

Ha meg hozzáérsz a bemenet választó és sávot választó gombokhoz akkor némít a készülék. Ez azért van hogy amikor átkapcsolsz ne pukkanjon a hangfal. A főkapcsolónál is ugyanez van.

(#) xadaiy válasza xadaiy hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Mármint 4700+6800...
(#) CHZ válasza xray hozzászólására (») Nov 25, 2008 /
 
Ez a normális működése , ilyenre alkották .
Ha nem tetszik , kiiktatható .
(#) Téboy válasza CHZ hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
A mute gombról ez egy fm-es zajszűrő ha bevan nyomva és tekergeted a skálát akkor kell működésbe lépnie pl roxin vagy és arrébmozditod ugy félcentit vagy csak olyan helyre tekered ahol nincs rádió állomás ott fog mutézni az az nem fogsz rádiózajt hallani (mint a cleon a zajszürőgomb)

brumm brumm érdekes nekem se világításom nemvolt benne de még a rádiót is kihalásztam belőlle és mégsem brummogot legalábbis csak anyira ha teljes kusvólt és közvetlen a hangfal eléttettem a fejemet akkor is éppenhogy halottam valami búgás szerüt de ezt is megszüntettem azzal hogy a hangerőt felcsavartam 3/4 állásba és a hangerőt a számítógépről irányítottam még kényelmessebb is ha aztnézzüK!!!
(#) pl13 válasza Téboy hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
pedig a 6363-ban télleg több a brumm mint a 6383-ban pl. és 50Hz, nem 100, vagyis nem a szűrés hiányzik. de egyszer csak lesz időm kideríteni.
(#) pl13 válasza xadaiy hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
és 6,3V-os skálaizzó viszont még kapható mindig.
(#) Téboy válasza pl13 hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Érdekes de ha valakit érdekel végfokok nélkül mévan egy rádiómentes példányom és az is épp ugyan ilyen probáltam!!!
végfokom van hozzá csak megkell csimálni valahol a forumban levan irva mi a baja pontosan mostnemtom hol meik lapon van de ha engem keresel visza felé bizmegtalálod
még mindig abban az állapotban van mivel nem voltmég idöm vele foglalkozni!

ez inkább csendes puk os ki be kapcsnál
(#) CHZ válasza Téboy hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Köszi , hogy elmagyaráztad a muting működését , de nem arról kérdeztek !
Kérdésnek semmi köze a mute gombhoz !

"Nekem is van egy ilyen erősítőm. Lenne vele egy problémám ha megy az erősítő és hozzáérek a bekapcsoló gombhoz vagy éppen a bemenet választók valamelyikéhez akkor egy pillanatra elhalkul "

A koppanásgátló áramkőr működéséről beszéltem , hogy ezt gyárilag így alakították ki ...
(#) goldscorpio07 válasza CHZ hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Ez gyárilag ilyen...amikor átkapcsolsz mondjuk tapeI-ről tape II-re akkor a hangfal ne kapja meg a koppanó hangot ami a kapcsoláskor észlelhető,ezzel lényegesen kímélve a sugárzókat
(#) CHZ válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Itt már senki nem olvas !

Ezt írtam , írom én is !

"Ez a normális működése , ilyenre alkották .
Ha nem tetszik , kiiktatható ."


Téboy sem olvasta , csak válaszol , teljesen másra .
(#) xadaiy válasza CHZ hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Á ezen fölösleges bosszankodni. Én pl. még előtted válaszoltam xray-nek. Szeret mindenki okos lenni.
(#) xray válasza CHZ hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Értem. Köszi a választ. Milyen módon lehet akkorezt kiiktatni?
(#) xray válasza xadaiy hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Értem köszi most már világos.
(#) CHZ válasza xray hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Kiveszed (kicsippented) a BF244-et a végfokmodul paneljéről , ez a legegyszerűbb megoldás .
(#) CHZ válasza xadaiy hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Nem bosszant és valóban előttem válaszoltál , én csak azért szóltam még hozzá , hogy ha zavarja , akkor egyszerűen megszüntethető .
(#) xray válasza CHZ hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Köszi szépen.
(#) pl13 válasza CHZ hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Inkább csak a madzagot kell átvágni, ami a kapcsolókhoz, fémgombokhoz vezet. A 244-et tartani kell a helyén.
(#) CHZ válasza pl13 hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Talán úgy egyszerűbb , csak azért javasoltam a kivételét , mert én sem szerettem ezt a némítást és sok esetben volt , hogy "villám szele " megcsapta a készüléket és a BF244-ek bezárlatosodtak , így véglegesen némítottak.
Meg feleslegesen ne legyen a jelútban alkatrész .
(#) pl13 válasza CHZ hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
De ez némit ki és bekapcsoláskor is, az előfok felől érkező fesztüskék ellen, azért is kéne benthagyni.
(#) CHZ válasza pl13 hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Ebben van igazság , de igazi bekapcsolási tranziensektől ez sem óv meg , mert a végfok indításakor keletkező fesz.ugrás kimegy a hangszórókra , erre egy jó megoldás a relés védelem lenne .
A bemenek kapcsolgatásakor keletkező koppanást sem így kellett volna orvosolni , gondosan illesztett fokozatoknál ilyen probléma nem jelentkezhetne .
Vidi mérnökei ezt nem vették figyelembe és nem a hibás illesztéseket javították , csináltak 1+ áramkőrt.
A tüneteket szüntették meg , a hiba forrássa maradt .
Következő: »»   7 / 122
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem