Fórum témák
» Több friss téma |
Hogy ezt ma másodszor szúrom el. BD140 van benne,nem 139!
![]()
Hmmm...
Kontakthibás félvezető? ![]() Érdemes lenne óvatosan lávágni a kalapját, és egy makro-s felvételt csinálni róla. Igen tanulságos lenne itt, a hobbielektronika-n is. Egyébként gratulálok. Egy ilyen hiba megtalálása, gyakorlott szervizeseknek is dícséretére válna. ![]()
Furcsán hangzik a dolog, de van kontakthibás tranzisztor. A fémházas típusoknál előfordul ez a jelenség.
Igazán nagyon köszönöm!
Nem rég kezdtem el tanulni ezt a szakmát,Szeptemberben lettem 9.-es. A tranzisztor Emittere viszont nem volt gyakorlatilag beforrasztva,elengedett a forrasztás. Bekapcsolt állapotban megmozdítottam akkor lehet hogy nagyot rántott hirtelen a tápon a rádiórész. Már egy elkónak is nagy az áramfelvétele-ezt múlthét Kedden,gyakorlat órán tapasztaltam-így lehet hogy ezt én okoztam. Lehet hogy majd kimérem a régi tranyót,hátha van Kollektor-Emitter zárlat. ![]() Ha már a kalapja levágásánál tartunk. Tudtátok hogy ilyen módon lehet belőle fototranzisztort csinálni?
Amint már fent leírtam,azt a tranzisztort meglehet hogy Én tettem tönkre. De egyébként AC128U típus pont fémházas. TO18 tokozás.
![]()
Az ilyen germánium alapú tranzisztorok, miatt nem nagyon kell könnyeket ejteni, mert szerintem van egy öreg hibájuk, melegedésre vezetnek balra is meg jobbra is. Amúgy meg ha zárlat lenne kollektor - emitter irányba, na akkor szólna ám csak igazán (nagyokat
![]() ![]() Amúgy ilyen érintkezés hibánál, nem kimondottan "a" rádió rész ránt rajta nagyot a sír felé, hanem a mögötte lévő szűrő kondenzátorok, amelyek tulajdonképen egy zárlat közeli helyzetet teremtenek a kapcsolódás pillanatában.
Én ugyan nem sírok érte. Már landolt is a kukában. Szerintem már a szeméttelepen dekkol.
![]()
Idézet: „A tranzisztor Emittere viszont nem volt gyakorlatilag beforrasztva,elengedett a forrasztás.” Ezt úgy értsem, hogy inkább forrasztási hiba volt és nem tranzisztor kontakt hiba? Vagy...? Azon, hogy "egy tranzisztor kontakthibás" azt értjük, hogy a tranzisztoron BELÜL van érintkezési hiba! Tehát? Tudjuk, hogy így lehet "fototranzisztort" készíteni. De... Si tranyóból még jobbat lehet készíteni! ![]() Kár volt kidobni a kukába, mert: - lehet, hogy mégis jó volt (?) és nehéz mostanában ilyet beszerezni. - a kalap eltávolítása után, érdemes lett volna tanulmányozni a 40 évvel ez előtti technikát. :yes:
"tanulmányozni a 40 évvel ez előtti technikát."
Ez off lesz eben a témában, de el kell mondanom. scooby_ célzott rá, ő műszerésznek tanul vagy valami ehhez hasonlónak, nem pedig régésznek. ![]()
Ez forrasztási hiba volt. Utána ahogy mozgattam szerintem úgy ment tönkre,nagyon megrántotta a tápot.
Ahhoz képest hogy vagy 30 éves technika,annyira nem is rossz. Annak idején lukszusnak számított
sziasztok. Nekem is van egy ilyen csoda masinám
![]()
Biztos is hogy végfokos.Én kicseréltem az összes tranzisztort a tönkrement oldalon.kb 2000 ft bojött ki,de mindenből többet vettem hátha... Nekem a két huzalellenállásom világított,de túlélte...
Akkor lehet hogy a tranyok is elmentek ? Azokon nincs égési nyom se más féle nyom. A huzal ellenállások azok a 0,16 ugye? Megszeretném menteni mert nagyon jó gépezet
![]()
A huzalellenállást is tudod cserélni 2 w-s 0.16 gyárira.
érdemes a panelról az összes tranyot kicserélni, ahogy caruso7294 is irta.
Tiszteletem a Cleopatrásoknak! A segítségeteket szeretném kérni. Most újítottam egy Cleo-t, elég lepusztult állapotban volt szegény. A bal végfokkal gondok voltak, de szerencsére néhány tranyó, ill. ellenállás cserével sikerült orvosolni. Most mindkét fele szól, viszont nagyon melegednek a végfokok hűtőbordái, a hátfallal egyetemben. Mi lehet a gondom, talán rossz beállítás? Vannak itthon műszerek, csak nem tudom mivel, mit és hol kell mérnem, és milyen érték(ek) a megfelelőek. Le tudná valaki írni nekem, a legkisebb körülményig bezárólag (milyen műszerrel, azt hova állítsam, használat közben, stb) a mérés menetét? Sajnos elég fű vagyok még a témához, de szeretnék többet tudni!
Valamint nem tudja valaki, hogy honnan tudnék bekapcsológombot akasztani? Köszönöm szépen előre is!
Tisztelt Telo!
Milyen hangfalakkal hajtod?Mekkora teljesítményűek?Hány ohmosak?Próbáld meg hangfalak nélkül is bekapcsolni! Ha úgy is melegedik,akkor jöhet a komolyabb beavatkozás!
Szervizkönyvben részletezve van, egységek szerint a felépités és a hiba keresés.
/ itt is linkelték már többször, a pdf verziót keresd/
hello, caruso7294!
Jelen esetben semmilyen hangfalakkal nem hajtom őket, azok még nem érkeztek meg! A próbálgatásra, tesztelgetésre 2 db 4ohm-os 3w-os szórót használok... Sorry, ezt lehet mondanom kellett volna? ![]()
Köszönöm, azt leszedtem már, ki is van nyomtatva, lefűzve...
![]()
Nyugalmi áramot kéne nézni, illetve feszültséget a végtranyók bázisán.
Én a régi pasztát alkohollal leszedem, újrakenem és átmérem.
Milyen gyártmányű végfok tranyót tettél be?
A pasztázás megtörtént, köszönöm!
A végfok tranyók márkája: ST (BD244c), IST (BD243c). Természetesen párba válogatva. Bár amikor kiírtam a kérdést, akkor még felemás volt, mert amikor megvettem az erősítőt, csak a (jobb) fele szólt. A bal végfokban leégett 2 ellenállás, erre a megoldást korábban olvastam itt: Kicseréltem az összes félvezetőt, (a végtranzisztorokat is) plusz a leégett, ill. gyanús ellenállásokat. Az utóbbiak paramétereit a kapcsolási rajzról olvastam le. Így szólt mindkét fele, de nagyon melegedtek, így hát a jobb fégfokon is cseréltem mindent, amit a balon is. Így már nem vészes a melegedés, de ettől függetlenül -ha nem túl bonyolult-, lemérném.
Megtenném, csak nem tudom használni a multimétert... M830B típusú, nem tudom hova kell állítani, illetve melyik mérőlábat hova kell helyezni...:S Le tudnád írni ezeket esetleg? A nyugalmi áram azt jelenti, hogy csak be van kapcsolva és nem szól semmi?
Köszi szépen előre is!
Még annyit, hogy a félvezetők cseréje nem ütközött különösebb akadályba, mert már akkor sem az eredetik voltak benne...
Sziasztok. majdnem hogy mindent kicseréltem a végfokban ( 200 ohm-os ellenállásokat 0.16 ohm -at is és a Te 1820 párt BD243C párra. Vissza raktam a végfokot és csak búg , semmi mást nem csinál
![]() ![]()
Ha vannak otthon műszereid, akkor tedd a következőket!
Mérd meg, hogy a VR14-19 ellenállásokon mekkora feszültség esik 0 hangerőnél. Ha 10-12mV-nál több, akkor magas a végtranzisztorok nyugalmi árama! Nézd meg, hogy nincsen esetleg megszakadva a VT27. Ha jó, akkor a VR21 ellenállás lehet megnyúlva. Ha az is jó, akkor a VR29 növelésével tudod csökkenteni a nyugalmi áramot. 40-60mA közé kell beállítani. Ha van oszcilloszkópod is, akkor érdemes a modulok szimmetriáját is beállítani! A kicsatolókondit (VC17) cseréld ki legalább 50, de inkább 63V-os típusra, valamint a VR20 csere 33k-ra. A szimmetriát a VP28-cal lehet beállítani. Adsz a bemenetre 1kHz körüli szinusz jelet, kissé túlvezérled a végfokot annyira, hogy éppen el kezdje vágni a jel tetejét. A trimmerrel állítsad be, hogy mindkét félhullámot azonos mértékben vágja. Ezzel készen is volnál a végfok szakszerű beállításával! |
Bejelentkezés
Hirdetés |