Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villámvédelem
 
Témaindító: Cyberex, idő: Aug 5, 2005
Lapozás: OK   1 / 7
(#) Cyberex hozzászólása Aug 5, 2005 /
 
Hi!

A problema a kovetkezo: van egy 16f877 es mikrovezerlom, ami rendre tonkremegy, ha 1 km-es korzetben villamlik. A hardver egy napkollektorvezerlo, aminek a termisztora a teton elhelyezett napkoll.ban van, kb 10m kabel koti ossze a vezerlo analog bemenetevel, minden villamlaskor tonkre megy az analog bemenet, amire a termisztor ra van kotve. Gondolom a 10m es `antennam` miatt. Ha valakinek van valami otlete, hogy lehetne ezt elkerulni, kerem irja meg, nagyon fontos lenne. elore is koszonom.
(#) mikado válasza Cyberex hozzászólására (») Aug 5, 2005 /
 
Hello!

Csak egy ötlet: árnyékoltvezetékkel próbáltad már? Esetleg csatolókondi?
(#) Norberto válasza Cyberex hozzászólására (») Aug 5, 2005 /
 
Halihó!

Esetleg megpróbálhatod a villámvédő eszközt is...

...varisztor a neve, és bármelyik elektronikai boltban a kezedbe nyomnak egyet, ha kérsz. Gondolom én.

Remélem, segítettünk, és jó tippeket adtunk.
(#) mikado válasza Norberto hozzászólására (») Aug 5, 2005 /
 
Ja, eszembe se jutott hirtelen...
(#) Cyberex válasza mikado hozzászólására (») Aug 8, 2005 /
 
Arnyekolt vezeteket nem hasznalhatok, mert a rendszert nem en epitettem ki, en csak a vezerlest terveztem. Ez egyebkent nekem is eszembe jutott, csak a ceg nem ment bele. A varisztor viszont jo otlet, ki fogom probalni, eszembe sem jutott. Koszonom hogy valaszoltatok, az elso vihar utan ismet jelentkezni fogok a fejlemenyekkel.
(#) Ellenállás válasza Cyberex hozzászólására (») Aug 17, 2005 /
 
Az OBO BETTERMAN csinál villámvédelmi készüléket... Hívd fel az ügyfélszolgálatukat!
(#) zsoltee0001 hozzászólása Aug 18, 2007 /
 
sziasztok
most vettem egy új tv-t, és az egyik haverom póruljárásán okulva kellene valami jó kis védelem (villám ellen) arra gondoltam, hogy bedobok az elosztóba egy 275 V-os varisztort, ez ok is lenne, de ott van még az antenna, arra gondoltam beteszem a varisztort a koax kábel és az árnyékolás közé, de még nem próbáltam, mivel a varsztor egy kondenzátor, nem fogja a tv jelét elnyomni?egyáltalán működőképes a védelem? mi a véleményetek róla?
(#) potyo válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 18, 2007 /
 
Közvetlen villámcsapás ellen nemigazán van tökéletes védelem. Vagyis van, de az a villámcsapást előzi meg, nem az utóhatástól véd.

A varisztor is kismiska egy közvetlen villámcsapásnál, inkább csak arra jó, hogyha a hálózatba valahol messzebb becsap, akkor nálad nem teszi tönkre a készüléket.

Koaxnál hiába teszel a két ér közé bármit is, akár rövidre is zárhatnád, a villámcsapás nem a középső ér és az árnyékolás között érkezik, hanem a kábel és a föld vagy a 230V-os hálózat között. Tökéletes védelem az, ha kihúzod a tv-ből a koaxot is és a hálózatból is kihúzod a tv-t.
(#) potyo válasza Cyberex hozzászólására (») Aug 18, 2007 /
 
Milyen gyorsan változik az analóg jel? Ha nem túl gyorsan, akkor soros ellenállással, kerámiakondenzátorokkal és a tápok felé schottky diódával meg lehet szűrni azt az analóg jelet.
(#) Dudus hozzászólása Aug 18, 2007 / 1
 
A túlfeszültség védelem (villámvédelem) ha jól van tervezve több lépcsőből épül fel, ezek A,B,C,D osztályúak. Az osztály az energiaelnyelő képességre utal.

A- Trafóházba ELMŰ által kötelezően beépített védelem. Csak a saját elosztóhálózatukat védi, de azt jól. Nagyon nagy energiát levezet, de a továbbhaladó túlfeszültség még elég magas az otthoni cuccaidnak.

B- A ház első kötési pontjába, még a villanyóra elé célszerű felszerelni. Ez leszedi az A-által átengedett durva csúcsokat, de jut tovább is rendesen.

C - Célszerűen a lakás vagy helyiség elosztójához célszerű felszerelni. Ha a B és C közötti vezetékhossz túl kicsi, csatolóinduktivitás beépítése szükséges.
Ha a B-t és a C-t egymás mellé építed , mert nem érdekel az ELMŰ tulajdona (őket sem érdekli a Tied), akkor a villanyóra után a biztosítéktáblára tedd a B-t és a C-t és tegyél közé csatoló induktivitást.

D- Ennek a legkisebb az elnyelő képessége de a legfinomabb a kimenetén lévő feszültségeltérés. Tipikusan D-osztályúak a szünetmentes tápok túlfeszvédős elosztók...stb. Ha csak ezt használod, akkor max egy kiégett izzó által keltett tranzienst tudod kivédeni sokat nemigen ér, de pszichésen mindenképpen megnyugtató

Az a túlfeszültségvédelem ér valamit, ahol nem hagynak ki egyetlen lépcsőt sem és szakszerűen van telepítve. Személyes véleményem szerint a telitalálatnál így sincs sok esély, de ez viszonylag ritka városokban, ahol földvezetékek vannak. Kertvárosban a légvezetékezés már gázosabb.

A másodlagos (induktív) hatásokkal szemben 100%-os védelmet ad egy jól telepített rendszer, valamint véd a hálózatra kapcsolódó eszközök keltette tranziensekkel szemben is.

A kábeltévére kapható védők általában D-osztályúak és a másodlagos hatások kivédését lehet maximum rájuk bízni, komoly védelmet nem adnak.
(#) szabi83 válasza Dudus hozzászólására (») Aug 18, 2007 /
 
[off]Ha nincs ELMŰ.., nem minden ki ELMŰ-s területről van.. :buck:
(#) Dudus válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 18, 2007 /
 
Bocs, igazad van. Ezt szabvány írja elő, tehát minden áramszolgáltató beépíti.
(#) dbase hozzászólása Aug 18, 2007 /
 
Annyit fűznék a témához hoyg:
A villámnál semmi sem gyorsabb.
(#) ötfelezős hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
Az osztálybasorolásnak a nyomai megvannak információs hálózatnál is, azaz a TV antenna bemenetnél is. De azért nincs meg a teljes sor, mert a vékony vezetékeknél nem számítanak arra, hogy a villámáram jelentős részét tudja szállítani anélkül, hogy önfeláldozóan el ne párologna.
(#) vtsoftware hozzászólása Aug 23, 2007 /
 
Helló

http://www.freeweb.hu/bss/index.php?id=90

Szerintetek ez a kapcsolás villámvédett is?
Ha nem akkor tudnátok esetleg valamit mondani hogy hogy lehet azzá tenni vagy van e valami más módszer?

Egyébként (kezdő lévén a könnyűvel kezdve egy fülhallgató erősítőt szeretnék levédeni. Oké minek de gyakorolni/tanulni szeretnék.

Köszönöm szépen
(#) chipi válasza vtsoftware hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
Szerintem nem!
Hát csak gondolj bele, a hálózati feszültség 230 volt, a villámé meg több 100 e, és több millió amperű is, szerintem nincs a világon olyan amiben a villám ne tudna kárt csinálni, vagy még is?
(#) Medve válasza vtsoftware hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
Hello, egy közvetlen találat ellen szerintem nincs védelem, ha mellévág és a vezetékben induktív feszültséglökés keletkezik arra lehet védelem. A lényeg a sebesség. Minél egyszerűbb, annál jobb, erre én egy tranziens elnyomó diódát használnék: Transient Voltage Suppressors, például ezt
A mutatott kapcsolás inkább a lassabb és alacsonyabb, üzemzavar által keletkezett túlfeszültségek ellen véd.
(#) valve válasza vtsoftware hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
Teljes mertekben tamogatom a kollegak allaspontjat.. Amugy is ha egy villam belecsap a kapcsolasba vagy melleje, a halozatba, ottan ko`kovon nem marad..
Es ha szerkalnal egy aramkort ami meg is vedi, akko melleje egy extrafine fullhallgato is kellene meg egy vedooltozet h te is kibird, es a zenet nyugodtan hallgathasd mikozben a tobb kV feszultsegek csapkodnak korulotted..
(#) Medve válasza valve hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
De van Megoldás!! Egy villámjelző kapcsit kell építeni, amely, ha közeledik a viharzóna, lekapcsolja a cuccot még mielőtt az ideérne! De azt alaposan tegye!

Ui.: Csak ilyen rajzot tudtam szerezni, de az elv jól látható. Az "inteligencián" még el kell gondolkodni, a feladat, ha a frekvencia egy bizonyos érték folé megy akkor kikapcsolja. Végül is egy nagy tantálkondér FET-tel...
(#) valve válasza Medve hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
Ennyi erovel kell venni egy TV -t vagy egy Radiot, es egy hangfelismero rendszert, vagy PC -n futo pspeach progrmot, es amikor valahol elhangzik hogy "zapor zivatar varhato" akkor a keszulek legyen keszenleti allapotban.. De amikor az hallatszik h "villamlas" akko kapcsolja le a kazit..
(csak bohockodom, ne vedd sertesnek, de azert meggondolnivalo )

vtsoftware: amugy szerintem egy pc tapot szerkalj ra es az villamvedett, marmint jobbak, es meg stabil feszt is adnak..
(#) dbase válasza vtsoftware hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
Én nem nyitotam volna uj témát, ha már létezik, látszik hogy kezdő vagy.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_216.html
(#) valve válasza dbase hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
Igaz! :yes:
(#) perlaci hozzászólása Jan 29, 2009 /
 
Van valakinek APC vagy más neves gyártó zavarvédő elosztóról rajza? Csináltam egyet és azóta megy de kíváncsi lennék a gyári megoldásra, méretezésre.
(#) djusee hozzászólása Jún 8, 2010 /
 
Hello. Nekem is meggyülik a bajom a villámlásal, másodszor cseréltem a biztonsági kamera felvevöben a Realtek ocska RTL8201 es chip jét.Kábel net van a házban és nincs senki aki ki tudná kapcsolni idöben ezért kellene az UTP -t védeni. Erre jo e lenne a varisztoros megoldás, csinált e már valaki ilyet?
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Jún 25, 2010 /
 
Sziasztok!

Szeretnék valamit kérdezni amire kevés az esély de ha mégis, tehát egy DVD iró vagy videó, leégheta ház ha belevág a villám a 220-as rendszerbe, de egy pennys (a bolt, nem az ára ) túlfeszültségvédelmes elosztóba van dugva?
(#) potyo válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Az az elosztó önmagában villámcsapás esetén olyan, mintha sima elosztó lenne. Leéghet, bár erre szerintem kicsi az esély, igaz nem tudom, hogy villámcsapás esetén mi szokta okozni a házak kigyulladását...
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Jún 25, 2010 /
 
Akkor az a túlfeszültségvédő, villám esetén nem ér semmit? Akkor mér túlf. a neve mert a villám is elég nagy túlfeszültség szerintem
(#) walter válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
A túl feszültségvédőd csak a rácsatlakoztatott készüléket "védi", inkább csak védheti, nem a házat ,hálózatot az ettől sokkal bonyolultabb és költségesebb. 3 lépcsős védelem kell és azt se csak úgy betenni három helyre.
Ha a villám másodlagos hatására gondolsz az okozhat tüzet és a fogyasztók és a hálózat is totál káros lehet tőle.
(#) (Felhasználó 54221) válasza walter hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Én úgy gondoltam hogy a videó gyullad fel a nagy áramtől, és ha a videót megvédi akkor az nem gyullad fel és a ház is megmarad, nem?
(#) walter válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Hú!
NEM!
Nagyon nem. Attól még nagyon is lehet tűz a villám miatt
Olvass utána, javaslom. Az előbb már írtam egy két gondolatot.
Következő: »»   1 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem