Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor bekötése
 
Témaindító: kozmaj, idő: Jún 28, 2006
Lapozás: OK   3 / 342
(#) Pizzus hozzászólása Máj 17, 2007 / 1
 
Üdv újra. Tetye: semmiképp nem fog deltában 400v jutni 1 tekercsre, csak 230v-om van(1f). Karbantartó: Én sem értem a motor.gif-et, bátorkodtam belerajzolni a tekercsek kapcsolását így látszik hol a bibi: sorba van kötve a 3 tekercs +a kondi.
Elkezdtem számolgatni, valahogy 66mikroF jött ki, vettem egy 70-eset, majd meglátom mit produkál. Először megpróbálom a Feri által közolt kép 85.ábrája alapján bekötni, ha még úgy se lesz elég jó megpróbálom deltába.

motor.gif
    
(#) Pizzus hozzászólása Máj 17, 2007 /
 
A 85-ös kép szerinti bekötés nem jött be, így maradt hagyományos csillagban de már az új kondival... nos, üzemel, a kondi nem melegszik, és a teljesítménye is kielégíti igényeimet, szal marad így.
(#) Feri hozzászólása Máj 17, 2007 /
 
Ezt is nézzétek meg hátha segít

untitled2.jpg
    
(#) frank tibor válasza Pizzus hozzászólására (») Máj 18, 2007 /
 
Üdv
Pizzus kösd nyugottan deltába! Meglátod a külömbséget ha fűrészhez használod. Feri 83ábrája működni fog. A 70µF üzemire, + 120-180µF indításra.
Nálam így vannak bekötve a mororok. (gif)
(#) Karbantartó hozzászólása Máj 18, 2007 /
 
Elnézést kérek a helytelen rajzom miatt itt a javított változat rosszul adtam meg a forgásirány váltást csillag üzemmódba a motort a következő képpen használnám állandó üzemű kondival a delta állapotot már közölték előttem attól eltekintenék . Talán így világosabbá válik a rajz.
(#) Karbantartó válasza frank tibor hozzászólására (») Máj 18, 2007 /
 
Kedves Tibor a rajzod tökéletes nagyon jó mmegoldást adtál delta indításra köszönjük ezt a frappáns megoldást.
(#) patexati hozzászólása Máj 18, 2007 /
 
Kicsit túl van bonyolítva Lehet érthetőbben is rajzolni!

névtelen.gif
    
(#) Karbantartó válasza patexati hozzászólására (») Máj 18, 2007 /
 
Kedves Petaxi észrevételed helyes a motor működik az egyszerűb bekötéssel is DE biztonsági szempontból nézzük meg hogy mi történik ha a kondid egyik vezetéke elszakad vagy szakadásos lessz . A motorod sántán 2 sorba kötött tekercsel próbál indulni ez nem jó . Az én kötésemnél a kondit ki veszed a körből nem történik semmi mert nem lessz tekercs ami el akarjon induli (szerintem) . De nézzétek át ti is .
(#) patexati válasza Karbantartó hozzászólására (») Máj 18, 2007 /
 
Hát ha jobban megnézem azt a rajzot akkor azt mondom nem is működik mivel te sorbakötöd az összes tekercset egy kondival közöttük Talán a megbontott csillagkapcsolást akartad ábrázolni de ez nem az !Nézd meg Fery hozzászólását az talán segít!
(#) misi hozzászólása Máj 18, 2007 /
 
Tisztelt forumozok.

Kérdésem az lenne hogy ez a villany motor normál hálozati 230 v -ra kötve müködtethető e. Beton keverő gépbe van épitve. Illetve hálózati feszültségröl nem lenne -e tul kicsi a teljesítménye.
(#) minmax hozzászólása Máj 18, 2007 /
 
A kérdés eredeti feltevőjének a legegyszerűbb megoldás egy 230V/3x230V-os frekvenciaváltó, a motor tekercseit deltába kell kötni és kész. A konnektoros használat is megmarad és a 3 fázisú motor is teljesértékűen fog működni + a fordulatszámát is lehet szabályozni meg még jó néhány paramétert lehet programozni.
(#) Karbantartó válasza patexati hozzászólására (») Máj 19, 2007 /
 
Kedves Petaxi észrevételed helyes nem működik a motor 3 sorba kötött tekercsel igazad van és a te rajzod a jó kicsit belebonyolódtam sokat nem volt időm filózni rajta tekincsetek el a két rossz rajzomtól és Petaxi kötését használjátok a csillag indításra . Elnézést ha félrevezettem volna valakit bocsi . Tévedni emberi dolog mondta a sün a drótkefén bocsi a rossz rajzokért mégegyszer
(#) Karbantartó válasza misi hozzászólására (») Máj 19, 2007 /
 
ha jól olvasom az adattáblát ez egy kicsit gyengus 320 W 3 fázison hát még ha egyfázisra teszed 100w al szerintem nem lehet betont keverni de ez az én véleményem szerintem olyan 1 Kw ig el kéne menni az már áttétellel jó lesz .
(#) patexati válasza misi hozzászólására (») Máj 19, 2007 /
 
Az motor egy 380V-os csillag kapcsolású motor mi belül van kötve csillagba és ezért van csak három kivezetése!Ha 230V-ról akarod üzemeltetni akkor a telesítménye dúrván a kétharmada lesz a háromfázisú teljesítménynek de az indítónyomatéka az még kevesebb!Kell hozzá egy üzemi és egy indító kondi (indító csak akkor ha nem indul el nélküle meg kell próbálni)Próbáld meg és kiderül,hogy jó lesz e
(#) Joci77 hozzászólása Máj 23, 2007 /
 
Kérdezhetek?

Betáp 3 fázis.
3fázisú inveterrel J200 hajtanám meg a motort kb.1,5KW
a motrot hogy kössem Y vagy D ba?
(#) patexati válasza Joci77 hozzászólására (») Máj 24, 2007 /
 
Milyen a motor?Lehet deltában üzemeltetni 380-rol?Ha 380Y akkor csak csillagba 3fázisról,ha 380Y/D akkor deltába kösd mert így sokkal nagyobb a nyomatéka!Inverter mekkora fesz 3X230 vagy 3X400V-os?Ha csak csillagba mehet három fázisról akkor ha az inverter 3X230-at ad mehet deltába is
(#) Joci77 válasza patexati hozzászólására (») Máj 24, 2007 /
 
Hi!
motoról hiányzik az adat tábla de 3X200V ról üzemel.
az eredeti kötést nem láttam nem én szedtem szét
az inverter 3 fázisú 3X200V betáp
(#) patexati válasza Joci77 hozzászólására (») Máj 24, 2007 /
 
Kösd be deltába és kiderül Baja nem lesz ha 200v-os az inverter
(#) elektro hozzászólása Máj 27, 2007 /
 
hy
padlás takarításban előkeveredett egy 1.5kW os 3fázisú villanymotor. Régóta tervezzük hogy épetünk egy brutál ipari porszívot auto takarítás forgácselszívás stb. Találtunk két ipari porszívót csak le volt égve a motorja. olyan 500Wkörüli. Úgy gondultok ékszíjjal meg lehetne pörgetni a ketőtt. Lényegre térve a motorról lejn egy vezeték vagy is 5. Értelemszerűen 3fázis föld meg nulla. Az lenne a kérdésem hogy hogyan kössem be. Mert afázis sorrend nemmindegy. Mert van 2fekete egy barna vezeték. Honnan lehet tudni a fázisokat. Az ajzatban még haggyán mert csinálok egy fázis sorrend ellenörzőt oszt kész .
(#) potyo válasza elektro hozzászólására (») Máj 27, 2007 /
 
A nulláról mondj le, a motornak az nem kell, a fázisoknál meg csak a forgásirány függ a sorrendtől. Rákötöd egyikféleképpen, és ha nem jó irányba forog, akkor két fázist (mindegy melyik kettőt) megcserélsz. Ha horgászod ide-oda a cuccot, akkor érdemes egy háromállású kapcsolót használni a bekapcsolására - egyik helyzetben egyik, a másikban a másik irányba forog a motor - hogy bárhol tudd használni, ugyanis a fázissorrendet senki sem garantálja sehol sem. Nekem hoszabbítóm van így két aljzattal a végén.
(#) elektro válasza potyo hozzászólására (») Máj 27, 2007 /
 
hy
kösz a választ én is boncolgattam magamba és erre jutottam ki is próbáltam annyi igen hogy a nullát nem kell használni mert a házzal közösítve van. Sajna eze a fázisssoren ez minden ajzatban más. Körbe mentem a házon és osszeigazítottam őket.
(#) potyo válasza elektro hozzászólására (») Máj 27, 2007 /
 
Idézet:
„hy kösz a választ én is boncolgattam magamba és erre jutottam ki is próbáltam annyi igen hogy a nullát nem kell használni mert a házzal közösítve van.”

A nulla nem lehet közösítve a házzal, a földelés az, aminek a házon kell lennie. Az más kérdés, hogy a háromfázisú aljzatokon és dugókon is összevissza van jelölve a nulla és a földelés. Ha az ember a kezébe vesz két dugót, jó eséllyel fordítva van rajtuk a nulla és a föld.

Idézet:
„Sajna eze a fázisssoren ez minden ajzatban más. Körbe mentem a házon és osszeigazítottam őket.”
Ennek nemigazán látom sok értelmét, de te tudod. A kapcsolókat is igazítsd össze, hogy lekapcsolt állapotban egyformán álljon mindegyik
(#) elektro válasza potyo hozzászólására (») Máj 28, 2007 /
 
jah télleg
uu mekkora hülyeséget csináltam. Bah mind egy legalább ráakadtam egy hibás kötésre és ujra van vullany a padláson.
(#) ufi hozzászólása Máj 29, 2007 /
 
Sziasztok! tudom nem ideillik a kérdésem! tudna nekem valaki segíteni?: a 3-fázist hogy kel kimérni,vagyis a 0-feszültség és 1-fázis között 230v-ot mérek,de a földelés és 1-fázis között mennyit kell mérjek?
(#) patexati válasza ufi hozzászólására (») Máj 29, 2007 /
 
Két fázis között 400v,bármelyik fázis és a nulla,védőföd(nullázó) között 230v.A nulla és a védőföld(nullázó) össze van kötve egymással a villanyóra alatt lévő nullbontóban!Csak itt szabad őket összekötni mert másképp életveszélyes is lehet (véletlen elkötnek valamit és fázis keröl a nullázóra)
(#) ufi hozzászólása Máj 29, 2007 /
 
Szia! Akkor a null,és a földelés egybe van kötve,illetve ugyan az?
(#) Dudus válasza ufi hozzászólására (») Máj 29, 2007 / 1
 
Csak egyetlen pontban az ugynevezett első kötési pontban, mely még a fogyasztásmérőd előtt van közösíthető a földelés a nullával!!!
Innen kötelezően külön kell vezetni a nullát és a földet és később már tilos közösíteni!!!

Potenciál szempontból sem ugyanaz a kötési pontot kivéve, mert a nullán áram folyik és feszültség esik, míg a földelő vezetéken nem. Ez okozhat akár volt-os nagyságrendű eltérést a két vezető között.

Ha áramvédő kapcsolót használsz (FI) akkor azonnal le is old ha a relé után bárhol közösíted.
(#) ufi hozzászólása Máj 29, 2007 /
 
Köszönöm szépen!
(#) dr_hummer hozzászólása Jún 5, 2007 /
 
Sziasztok!

Van egy fűnyíró, ami üzemi kondenzátorral Y-ban kapott egyfázisú 220-at. Na ez a fűnyíró szombaton egy középhangos pukkanást követően megszűnt működni. Amikor odahajoltam, nem észleltem füstöt vagy amperszagot, így merek bízni abban, hogy csak a kondi ment ki. Ha nem tudom, mekkora teljesítményű a motor, adódhat probléma a kondenzátor felülméretezéséből? Teszem azt, bekötök egy 100µF-os példányt, az egy kb. 1 LE-s motorban tud kárt tenni?

A válaszokat előre is köszönöm.
(#) patexati válasza dr_hummer hozzászólására (») Jún 5, 2007 /
 
Szedd szét és nézd meg mekkora volt az eredeti szerintem látszik rajt!Nem szabad túlméretezni dúrván mert melegedni,esetleg leégni fog a motor és a kondi is
Következő: »»   3 / 342
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem