Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor
 
Témaindító: Ko-bak, idő: Aug 3, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   25 / 68
(#) Szirty válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Helló Peter65!

Ha valóban olyan motor, akkor nem lesz semmi baja AC-tól üzemelni fog (univerzális motor).
(A porszívóban, kéziszerszám gépekben is ilyen motorok vannak)
(#) Peter65 válasza Szirty hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Szia! Szerintem az univerzális motorok és a külső gerjesztésű DC motorok között jelentős konstrukciós különbségek vannak. Az univerzális motorok állórésze mindenképpen lemezelt, míg a DC motor esetében gyakran csak a segédpólust készítik lemezelt vastestre. A DC motorok gerjesztése általában nagyobb induktivitású, általában a motor teljesítményénél egy nagyságrenddel kisebb teljesítményű, míg az univerzális motorok gerjesztése úgy van optimalizálva, hogy sorba lehessen kötni a forgórésszel, hogy így biztosítsák az álló és forgórész fluxusának együttes változását.
Ennek a motornak lényegesen kisebb a gerjesztő árama a forgórész áramánál, tehát sorba kötni nem ésszerű. Ha a fenti érvek ellenére párhuzamosan kötve a gerjesztés és a forgórészt a 230Vac feszültségről szeretnénk üzemeltetni a motort, valószínűleg jelentősen le kellene értékelni, mert a nagy gerjesztőköri induktivitás miatt a névleges fluxus nem tudna felépülni, illetve feltehetően folyamatosan szikrázna a kefe, mert a forgórész és a gerjesztőáram folyamatos fluxusváltozása az eltérő időállandók miatt fáziseltolódással történne, ami a gép semleges vonalának folyamatos változását eredményezné.
Szóval szerintem a kéziszerszámokban, porszívókban lévő motor hasonló, de nem ilyen, ezért nem lenne jó ötlet ezt a motort 230Vac-ra kötni.
(#) laacika válasza Szirty hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Ismét köszönöm válaszod,mostmár minden világos és érthető,akkor ez azt jelentené hogy a mostani nagyon kicsi méretű 1 fázisú 800w-os motorom helyett hiába vennék egy 220/380-as 1,1Kw os motort (mert ugye csak 1 fázisom van 220-as hállózat),és ha arról üzemeltetem akkor csak az 1,1kw 2/3-a 730w-ot adna le teljesiménybe.Jól irom.
(#) Danaman válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Köszönöm a válaszokat, akkor sajnos nem tudom hasznosítani most ezt a motort, mehet vissza a polcra talonba.
(#) Szirty válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Üdv Peter65!

Ez korrekt válasz volt, köszönöm!
(#) laacika hozzászólása Aug 26, 2013 /
 
Sziasztok,régebben hallotam hogy a 4 pólusú az az a kisebb fordulatú (1400 körül)-i fordulatú motoroknak nagyobb az inditónyomatékuk,a 2 pólusú társaival szembe.Valaki erősitsen meg ebbe.Tehát egy olyan helyre ahol terheléssel kell indulni oda szerencsésebb egy 4 pólusú motor,én ebbe csak azt nem értem hogy ha egy tengelyt mondjuk 1400-al kell megpörgetni akkor a 4 pólusú 1:1-be hajtja,a 2 pólusú pedig felezve 2:1-be,tehát elgondolásom szerint ott is lesz inditó nyomaték rendesen.Köszönöm válaszaitokat.
(#) Jubilate hozzászólása Aug 29, 2013 /
 
Sziasztok!

Régi Csajka 3 porszívó motorja hol milyen és mennyi kenőanyagot igényel?
(#) zolika60 válasza Jubilate hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
A porszívó motorokat általában nem kell kenni. Általában zárt golyóscsapágyat tartalmaznak, amit a gyár megkent, tart amíg tart. Ha tönkremegy kicserélik.
(#) laacika hozzászólása Aug 30, 2013 /
 
Sziasztok.Jól számoltam hogy egy 1100w os aszinkron-ra mehet a 50μF-os üzemi és a 160/200μF-os inditó kondi?Köszi a válaszokat.
(#) pucuka válasza laacika hozzászólására (») Aug 30, 2013 /
 
Nem nevezném kiszámolásnak, Amivel számoltál az egy ökölszabály, ami azt jelenti, hogy általában ennyi szokott lenni.
Hogy kiszámolhasd, pontosan ismerni kellene a szükséges segédfázis áramokat, amit egyfázisú ismeretlen motor esetén nemigen lehet tudni. Ezesetben az adattáblán szokott az alkalmazandó kondenzátor értéke feltüntetve. Ha ez nincs, akkor csak sorozatos mérésekkel, a legoptimálisabb kondenzátor érték kiválasztásával lehet megoldást találni.
Átkötött háromfázisú motor esetén lehet, erre vonatkozik az ökölszabály.
(#) laacika válasza pucuka hozzászólására (») Aug 31, 2013 /
 
Köszi,igen igy lenne a legjobb ahogy irod,de az ökölszabály használatával nem lőhetek nagyon mellé,ha sikerül a motort tipus szám szerint beazonositani akkor még lehet hogy a neten is lesz adat,Imi motorokhoz már láttam táblázatot,bár ott csak üzemi kondi adatai voltak megadva.
(#) teszti hozzászólása Szept 28, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy régi 42v-hos fúróhoz elfejtettem a reduktorba kötni. Közvetlen a 220-ba dugtam be és elhalálozott. Szétszedtem és a bal oldalon lévő rugószerű dolog elpattant a nagy áram miatt. Szerintetek javítható?
(#) pucuka válasza teszti hozzászólására (») Szept 28, 2013 /
 
Talán. Ha szerencséd van, biztosítékként működött, és megvédte a tekercselést. Ha nem, újra lehet tekercseltetni. Lehet, hogy a kommutátor is sérült, azt ha lehet, újra kell szabályoztatni.
(#) teszti hozzászólása Szept 28, 2013 /
 
Azt hogy tudom megnézni, hogyazok jók-e vagy megsérültek?
Mi annak a rugószerűségnek a neve, hogyan tudok olyat venni?
(#) pucuka válasza teszti hozzászólására (») Szept 28, 2013 /
 
Az nem rugó szerűség, hanem rugó. Az nyomja a kefét a kommutátorhoz. A keféket szerintem alapból cserélni kellene.
Ellenállásmérővel rá kellene mérni, hogy a tekercsek nem szakadtak-e. A baj az, hogy lehettek menetzárlatosak is, ha a szigetelés megpörkölődött, ezt egyszerűen kimérni nem lehet. Ezt csak akkor tudod meg, amikor minden sérült részt kicseréltél, és mégsem működik, csak búg, és melegszik.
Szerszámgépes boltokban nézz körül, a kefék mérete szerint, szokott rugó is lenni vagy rajta, vagy mellé. Ha nem találsz pont olyat, akkor lehet bele reszelni a helyére.Könnyen mozogjon, de ne lötyögjön.
(#) teszti válasza pucuka hozzászólására (») Szept 28, 2013 /
 
Nem a kefének szakadt el a rugója hanem a tápvezetéknek a rugórésze. Ebből egy van a bal oldalon és egy a jobboldalon. Körbe van futtatva vele. Bocsi, annyira nem értek hozzá. Perpill. most semmit nem csinál.
(#) teszti hozzászólása Szept 28, 2013 /
 
Megpróbálok csinálni egy fényképet. Sajnos nincs senki aki értene hozzá.
(#) janika25 hozzászólása Szept 28, 2013 /
 
Sziasztok!

vásároltam egy kompresszort amiről a kondenzátor hiányzik a kondi egyik pontja a Z1W1 lesz az biztos és ha jól gondolom a másik pont pedig az U1. ha valaki vetne a fotóra egy pillantást hogy jól gondolom e azt megköszönném.
(#) teszti hozzászólása Szept 28, 2013 /
 
Csatoltam a képet. A jobb oldalon látod az ép rugót ami körbe megy 360 fokban.
A bal oldalon látod a rosszat, az is teljesen 360 fokban körbe ment csak 1 ponton elszakadt, és kivételkor leszakítottam belőle egy darabot.
Ilyen rugót szeretnék venni, akkora méretbe hogy körbe tudjon futni és a két végét ráforrasztanám a vezetékre. Szerinted mennyi az esély rá, hogy csak a rugóval van gond.
Az is számít, hogy milyen anyagból készül a rugó, és hány tekerés van rajta?
(#) erbe válasza teszti hozzászólására (») Szept 28, 2013 /
 
Ez a rugó adja át az áramot a kefetartónak. Rugalmas bronz ötvözetből készül. Ötletem sincs, honnan lehetne beszerezni. Mindenképpen szakembert kell keresni, kisgépjavítót, tekercselőt, ...
Jó esetben keményebb sárgaréz huzalból lehet ilyen rugót tekerni, de nem lesz időtálló.
(#) teszti válasza erbe hozzászólására (») Szept 28, 2013 /
 
Köszi. Akkor ezekszerint ez nem lesz egyszerű menet, nem? A rugó tekerése számít valamit? Ha sikerül olyat szereznem ami kevesebbszer van megtekerve az gond?
Esetleg egy sima réz szállal helyettesíthető? Vagy az csak nagyobb gondot csinál?
Egyébként miért rugó van ott és nem egy sima huzal?
(#) erbe válasza teszti hozzászólására (») Szept 28, 2013 /
 
A rugó a bontható kötés. Az állórész vagy a kefetartó kiszerelésekor csak le kell pattintani. Sima dróttal nem helyettesíthető, mert az nem ad biztos rugalmas rögzítést. A huzalvastagság, átmérő, menetszám nem lényeges, a fontos, hogy a feladatát ellássa. Vasból nem jó, mert az azon az áramon felizzik és kilágyul.
(#) teszti válasza erbe hozzászólására (») Szept 28, 2013 /
 
Nem tudom, hogy olvastad-e az előzményeket de röviden azért leírom. Voltam olyan ügyes, hogy ezt a 42v-os fúrót közvetlenül dugtam be a 220-ba reduktor nélkül. Ahogy benyomtam a gombot, beindult a fúró elkezdett pörögni, de szinte azonnal egy nagyot villant egy csattanással, és rögtön le is állt. Gondolom itt szakadt el a rugó azért villant. Szerinted a nagyobb fesz tett kárt ezen kívül valamiben vagy addigra már el is pattant a rugó?
Szerinted pl. ha egy golyóstol rugójával helyettesíteném az nagyon rossz ötlet lenne?
(#) teszti válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 28, 2013 /
 
Tartósan nem lehet ugye ilyen módon használni? Olyanra is gondoltam, hogy azért sem lenne jó nem rugóval helyettesíteni, mert ha még egy ilyen alkalom előfordulna, hogy a reduktort nem kötöm be, akkor a rézdrrót nem pattanna el és vinné tovább a 220-at a belsejébe?
(#) usane válasza teszti hozzászólására (») Szept 28, 2013 /
 
Szerintem nem a rugón múlt. Illetve csak azért, mert valószínűleg ott gyengébb volt az anyag. A tekercs rézdrótja vékonyabb, szóval az is szerencse ha most nem sérült meg.
(#) teszti válasza usane hozzászólására (») Szept 28, 2013 /
 
Ha a tekercs rézdrótja sérül, azt beindítás nélkül hogyan tudom észrevenni?
(#) erbe válasza teszti hozzászólására (») Szept 28, 2013 /
 
Vannak mérési eljárások, de bízd inkább tekercselőre.
Ha összerakod és megpróbálod elindítani előbb akkutöltőről kis feszültségen, a hangjából, viselkedéséből érezni lehet, ha valami nincs rendben.
(#) teszti hozzászólása Szept 28, 2013 /
 
Akkutöltőm nincsen.
A legkisebb amibe dugni tudnám az a 42v reduktorja. Szerintetek inkább ne kisérletezzek vele, mert nem fog jól elsülni?
(#) pucuka válasza teszti hozzászólására (») Szept 28, 2013 /
 
Nyugodtan dugd bele a trafóba, ha jó, akkor örülsz, ha nem, mehet a tekercselőhöz. (már ha megéri) Ha nem jó, úgyis észreveszed.
(#) VIM válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 29, 2013 /
 
Szia Zoli bácsi! .... én meg ILYEN dugvillát ajzattal, a véletlenek elkerülésére. A rugós szorítót RF kábel belső eréből lehet készíteni a jól bevált rugóhajlító technikával (hegesztőpálca két falap között).
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2013
Következő: »»   25 / 68
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem