Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a választ.
Már beszéltem egy ÉV felülvizsgálóval, aki a szondát, a hurokimpedanciát, és a szigetelési ellenállást is megméri. Raktam fel már képet a mostani állapotról, pár hozzászólással följebb van, és igen ott már 40A-es a Fi relé Az az 5 X 2,5mm2 valóban jogos észrevétel, de az azért van úgy, mert innen van elvezetve egy másik épületrészbe a judo, és ott van egy külön lakáselosztó, amiben van saját Fi relé. Az gyakorlatilag néhány konnektor, és kb 5 lámpa kör. Ez a vibrálás az egész házat érinti sajnos, és teljesen random módon szokott jönni. Az utóbbi kb egy hétben nem volt semmi. És sajnos eddig nem sikerült azt sem megfigyelni, vagyis rendszert látni benne, hogy mikor magas, és mikor alacsony a feszültség a hálózatban. Egy elméletem van csak erre, hogy eléggé zergebaszta vidéken lakom, és amikor éppen kint vannak a telek tulajok, és fogyasztanak ők is, akkor alacsonyabb, amikor meg nem akkor meg magasabb a fesz. NEm nagyon tudok napelemekről ezen a területen, egyébként inkább reggel van magasabb feszültség mint napközben, és este is inkább 220 körüli mint magasabb. Szóval nem látok benne rendszert egyenlőre. DE! a mostani megfigyelésem az, hogy így eső után azt kell mondjam, szinte hibátlan a rendszer. Szóval olyan mintha a nedvesség-pára segítene nekem. A szolgáltató 32A-es kismegszakítója pedig le tud oldani, volt már rá példa, szóval ki tud alakulni akkora zárlati áram.
Hello! Anno egy barátomnak is volt ilyesmi baja. Fogtam a kis zsebrádiómat, Kossuth kissé félrehangolva. Végig mentem az utcában és minden villanyoszlopot megrugdostam. 10 perc alatt kiderült hol a baj. A többi már a villanyászok dolga volt. Nem egy tudományos módszer volt, de működött. Üzemben a távolsági futószalag vészhálózati nyomógombok kontakthibáját is így teszteltük.
Fogyasztás mérőSziasztok van egy 3 f fogyasztás mérőm képen látható.Be kötöttem az L1 L1' N N' pontokat. Az L1 folyamatosan világit és mutatja a mért értéket lehet lapozni hogy mit mutasson. Olyan mintha nem mérne. Keresnék hozzá kézikönyvet de nem találok sajnos.
Idézet: „így eső után azt kell mondjam, szinte hibátlan a rendszer” Nullszakadás/érintkezési hiba szinte 100%. Vagy nálad a mérőhelyen vagy a szolgáltatói vonalon. Esőkor a helyi földszondád értéke jobb lesz és jobban átveszi a nulla szerepét. Érdemes volna rámérni egy lakatfogós műszerrel a szondád bekötővezetékére. Ha ott minimális áram folyik akkor szinte biztosan a szolgáltatónál van a gond. A szolgáltatói vezeték a trafótól 200-300m-ként földszondával le van földelve (a PEN), valahol szakadt/érintkezési hibás a PEN és amikor nem érintkezik akkor a szonda/ák veszik át a helyét. Eső után jobban vezeti a talaj a villanyt. De ha ez a gond akkor ez egyben azt is jelenti hogy nem jó a földszondád (vagy a szolgáltatóé) értéke mert "szárazon" is 10Ω alatt kéne lenni a földelési ellenállásnak. Érdemes megméretni. Idézet: „Az az 5 X 2,5mm2 valóban jogos észrevétel, de az azért van úgy, mert innen van elvezetve egy másik épületrészbe a judo” Ez renden is van, csak ezen a végén biztosítani kéne mert a 32A egy kicsit sok a 2,5mm2-nek. Nem tudom mekkora a szakasz, de egy C16 vagy (nagyon maximum ha nem túl hosszú) B20 kismegszakító elkelne rá.
Kézikönyvet én sem találok de sokra úgysem mennél vele. Ha 1kW-al beterhelve a kimenetét nem villog a "négyszögjellel" jelzett LED akkor kuka. A REV feliratú 3 fázis esetén a "rossz" fázissorrend esetén világít. Az L1,L2,L3 meg akkor ha az adott fázison van feszültség, de becsapós lehet mert vannak gyártók akiknél csak akkor ha minimális terhelés is van a fázison.
Minden estre én a legnagyobb problémát az LCD feletti feliratban látom, amire az van írva gyárilag kuka pozitív. Eddig még normális megbízható terméket nem láttam a nevük alatt pedig pár cuccukkal sajnos találkoztam már. Egyszer próbáltam meg beszerelni tőlük újonnan egy mágneskapcsolót (tulaj vette) a 3 fázisból csak kettőt tudott átadni.
Ez a kismegszakító beépítés jogos észrevétel, erre nem gondoltam. Majd orvoslom. Egyébként olyan 15méterről van szó kb.
Rámértem a földelő szondámra lakatfogóval, és semennyi áram nem folyik a PEN és a földelőszonda között.
És a PEN-en a fogyasztásmérő felé? És a fázison? Érdemes egy mérést úgy is megejteni hogy egyszerre van a lakatfogóban a fázis és a PEN ekkor a két vezetéken folyó áram különbözetét méred (mint ahogy pl. az ÁVK is) így könnyen ki lehet zárni hogy esetleg másfelé folyik el villany (pl. kisépület kábele) mert ha a földszondán semmit nem mérsz az gyanús, valamekkora áramnak kell arra folynia főleg nálad a 400m földkábel miatt. Persze ehhez az is kell hogy komolyabb fogyasztása legyen az épületnek a méréskor. Ha jól beterheled (mondjuk 2-3kW-al a hálózatot) és úgy sem folyik a földszondán semmi akkor gyanús hogy nagyon rossz az értéke.
Találkoztam már olyannal hogy a gázcső EPH-ján keresztül vagy éppen a fúrt kút földelt szivattyúján keresztül folyt el az áram a föld felé (nem hibaáram vagy legalábbis nem a szó szoros értelemben, csak a PEN-nek megnőtt az ellenállása, földszonda meg nem volt túl jó és a PEN szétálláson keresztül a földelésen záródott az áramkör egy része (ugye a földszonda és a PEN párhuzamosan kötött vezetőknek számítanak így közöttük megoszlik az áram, csak normális esetben nagyságrenddel kisebb az ellenállása a PEN-nek ezért a földszondán minimális áram folyik (de nulla nem lesz sosem, maximum egy érzéketlenebb műszer nem tudja kimutatni). U.i.: A 15m-re ha amúgy a túloldalt vannak biztosítva az áramkörök (tehát nincs rajta direkt konnektor pl.) nyugodtam felteheted a B20-at legalább lesz egy kis szelektivitása. A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2025
Majd jövő héten, amint időm engedi megejtem ezeket a méregetéseket. Addig is köszi a tippeket.
Egy ilyennel mértem egyébként: https://www.emag.hu/habotest-ht208d-digitalis-meromuszer-lakatfogo-...VLMBM/ Mondjuk a méréskor direkt figyeltem, hogy az egész háznak volt összesen 1A fogyasztása. De akkor majd megnézem sok amperral is. A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2025
Paraméterei alapján jó a célra. A gyakorlatban meg a te kezedben van.
Egyenáramú mérését próbáltad esetleg? Már egy ideje gondolkodom hogy kéne DC lakatfogó itthonra de elég drágák. Ennek jó az ára, kérdés mennyire jó. Annyira nem sürgős mert a cégről ki tudom hozni a benti műszert (valami Uni-T de nagyon jó, mondjuk az ára is...) de volt már hogy hirtelen kellett volna és nem volt itthon.
Hát akkor ki szedem belőle.
Mert ment a porszívó meg a daráló egyszerre és nem villogott semmi rajta. Lehet nem volt elégé be terhelve. De hát egy ilyennek kis fogyasztónál is menni kéne szerintem vagy nem? De azért köszönöm.
Pont ezért vettem én is ezt, mert szükségem volt az egyenáramú mérésre. Tized amper tévedése volt, elégedett vagyok vele. Egyébként napi használatban van. És rosszat nem tudok róla mondani.
Vezérelt áram, vagy H-tarifaMég egy kérdéssel zavarnálak itt Benneteket:Adott ez a csodálatosan kialakított, többszörösen százezrekből kialakított, még bővítés alatt levő mérőhely 1 fázis. (azért nincs rajta plomba, mert hálózatbővítést kértem 16->32A-re, és az E-on munkatársai még nem érkeztek ki, a reg. szerelő meg kicserélte már benne a méretlen oldalon a vezetékeket 10mm2-esre. Annyit mondott a reg. szerelő, hogy ha én ide H-tarifát, VAGY vezérelt áramot szeretnék még, akkor az 1millió alatt nem áll meg... ![]() Ez tényleg így lenne? A második képen piros nyíllal a méretlen kötődoboz van jelölve. Onnan jön ide is a méretlen vezeték az órához. (mi kerülne ezen a fotelen 1 millióba? - tudom valaki ezen a pénzen jót utazna, de tényleg ennyi az annyi?)
Cserélni kell a mérőszekrényt dupla mérőhelyesre, kezdődik minden elölről
![]() Én eleve duplát tettem be anno, hogy ne szívjak később.
Az 1 millió?
Egy 3 helyes szekrény is kb 200eFt (ebben már elfér a H, a vezérelt, és a sima mérőhely is) Vagy ez nem így működik?. A többi 800eFt-ért vésik ki, és húznak bele 10 m vezetéket? A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2025
A szomszédnak 480-ért bővítették az 1 fázis 16A-t 1 fázis 32-re...a régi oduba beraktak egy új dobozt.
Az jó, és hol a másik fele? Még csak 500-nál tartunk.
![]() Én is kifizettem ezért a bővítésért 200+200eFt-ot. És itt nem kellett plusz csövezni, meg lakáselosztózni, csak ezt a külső villanyóra helyet bevésni, és kész. Továbbra sem jön ki a matek - kérem segítsetek, milyen rejtett díj van még ezen az 5 méteren? Ha a meglévő mellé kérek egy H, vagy Vezérelt áramot mi kerül azon 1 M feletti összegbe? A tripla doboz ami pont befér - mert az ajtó és az ablak közötti táv 90cm - 200eFt. Ehhez jön a 2*16 fejlesztési költség (200eFt), munkadíj+plombabontás 300eFt. Ez még mindig csak 700eFt, és már van vezérelt+H tarifa is 16A-16A a meglévő 32A mellé ![]()
A mai világban nincs min csodálkozni. Szomszédban volt egy plombabontás, meg behúztak neki a teraszig egy új 5x6-os kábelt, tettek fel egy új elosztódobozt, biztik, ÁVK stb, néhány óra munka. Ez volt 720 ezer, és haveri alapon! Mondom, pályát tévesztettem...
Ok, Köszi. Így minden világos. Még olcsón meg is úsznám.
Azért én legalább két árajánlatot kérnék LEGALÁBB!
Nézd, a lényegen nem változtat. Ha az egyik 900eFt-t mond a másik 1,1-et egyik sem térül meg (szinte) SOHA! Egy 42nm-es társasházi lakásnál ezek a beruházások 9-10év alatt talán megtérülnek. És még nincs sehol az áramfogyasztó klímaberendezés ára....
Elég volt most kiköhögni ezt az 5méter vezetékcserét 200ezerért. Valahol minden csak akkor éri meg, ha az illető tud ügyesen pályázni, mert így önerőből minden nagyon drága lett - vagy én dolgozom rossz helyen. Azért kérdeztem, hogy tényleg így van-e, hogy most a szerelő akart nagyot mondani (meglátta bennem az aranyhalat), vagy tényleg kb. reális, amibe kerül. De reális, eddig ez jött itt vissza mindenkitől. Ez van.
10 évvel ezelőtt, mikor mérőhelyet szabványosítottam, vettem 20eFt-ért egy dupla Csatári szekrényt, felfúrtam a falra, becsöveztem, mért oldalt odakábeleztem, került az egész mindenestől vagy 30eFtba.
Aztán szóltam a regisztrált szerelő kollégának, aki egy rekesz sörért lepecsételte a papírt, hogy mindent rendben talált. Az elmű meg kijött és belehúzta a méretlent az utcáról 8200Ft-ért. Most meg szabályosan kirabolnak már a szekrény megvásárlásával is. Semmi nem indokolja a 200eFt-os árat, még csak nem is UV álló az a szar doboz, külön be kell dobozolnod, ha nem akarod, hogy 2 év után bemattuljon.
Ez a szekrény, tavaj nyár elején nettó 450e. volt. Nem csatári. Volt részem a telepítésben.
Nem lehet. hogy 100A-re van programozva?
Nem tudom.
De most be dugtam a kis hűtőt éjszakára hogy mit csinál. a kis kék pöttyel a jobb felső sarkában lehet lépkedni: fogyasztás L1 L2 L3 Fázis feszültsége L1 230V L2 0,3V L3 0,1V Pover faktor L1 L2 L3 mindenütt 1.00 Teljesítményt L1 L2 L3 Frekvenciát 49,99 Hz és ennyi. Nem tudom hogy 1 fázisra be köthetem e vagy lenne hiszti vajon?
Volt egy kis időm méregetni. Bekapcsoltam a villanybojlert, és egy elektromos főzőlapot. Mindegyik ohmos terhelés. Egyenlőre csak lakatfogóval mértem csak a fázison, és a fázis+földelésen egyszerre, valamint a fázis+nullán.
9,65A csak fázis 9,6A fázis+föld (bár kissé ugrált ez az érték, néha picit több volt 9,65, néha csak 9,55) Gondolom az is számított, hogy éppen a lakatfogóban hogy helyezkedik el a két vezeték. 0A ha a fázis+nullát mértem. Nemsokára megrendelek egy földelő szonda mérésére alkalmas műszert, és akkor már annak az értékét is tudni fogom.
Na jó lett szét szedtem és a kijelzős panelen az egyik láb el volt hajolva most már mér rendesen.
Már a világítást is érzékeli.
Amikor végre elkészül valami, és megint nem az itteni fórumozóknak lett igaza, hanem amit előre jósoltam:
Fenn van a 32A bővítés, és plombálva is van. Végre sikerült, nagy meccs volt nekem. Ez mindenre IS elég lesz, ha megfizethető marad a villanyáram díja... Amiben igazam lett, hogy álmodozhatok én a 32A C biztosítékról! Bár itt többek is azt állították, hogy C-t raknak fel, sajnos nem lett igazuk. Pont ezért szerettem volna 32A-t, mert ha 25-t kérek abból is B-t kapok, nem C-t (annak ellenére, hogy a társasházi szomszédoknál a legtöbb helyen C van fenn), azt meg könnyű már egy plusz porszívóval, vagy mikróval, vagy mosógéppel lecsapatni, ha megy mellette a villanytűzhely, és esetleg egy két másik ohmikus fogyasztó (vízforraló, kenyérpirító, villanybojler)... Szóval itt is igaz a mondás: kapcsolatok nélkül egy senki vagy. Idézet: „kapcsolatok nélkül egy senki vagy.” Így volt, így van, és így is lesz....
Nekem is most volt bővítés az egyik lakásban és szintén 32A "B"-t raktak fel. Spéci kismegszakító, EON feliratú, nem nagyon lehet csak úgy helyettesíteni mással.
Gondolom így a kenőpénzes verzió sem működne, hogy még a felrakáskor véletlenül C-t tegyenek fel.
Nem kell semmilyen kapcsolat, nem pofára raknak fel B-s vagy C-s kismegszakítót. Az óra előtti megszakító szerepe inkább korlátozó mint túláramvédelem, még ha utóbbi feladatot is ellátja.
Apám volt osztálytársai dolgoztak az áramszolgáltatónak, rendszeresen összejártak, mégsem tudta őket rábeszélni a C-s kismegszakítókra. Egyedi plombák vannak, kb. 10 másodperc kideríteni, ki rakta fel... |
Bejelentkezés
Hirdetés |