Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   157 / 961
(#) Erick válasza habazutty hozzászólására (») Aug 15, 2011 /
 
Köszönöm szépen a választ!
(#) wpetya válasza karaszbandi hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
Én még pluszban behúznám gázcsőbe, hogy véletlenül se sérülhessen meg.
Én MT-t szoktam gázcsőbe húzva. (Gondolva egy esetleges beleásásra, mert nem biztos, hogy a későbbiekben tudni fogja valaki, hogy ott kábel van.
(#) karaszbandi válasza wpetya hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
Ha a szabványos mélységbe van fektetve és a jelzőszalag meg a műanyag lemez felette van, akkor elég nehéz nem észrevenni!
(#) abubabu hozzászólása Aug 16, 2011 /
 
Sziasztok! Kényes kérés. OPV 15 Belső hőmérséklet érzékelő+EBH 300 Fain-Cool
bekötési rajzot vagy valami infót szeretnék. Megy a vita itt tervezők és szakemberek között. Köszönöm!
(#) zoli_varga válasza abubabu hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
Szerintem egy tervezőnek tudnia kell(ene) a tervezési paramétereket.
A guglin keress rá biztos hogy találsz vagy a kereskedőtől lehet kuncsorogni.
(#) Stadi válasza wpetya hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
Szerintem ha Bandi a szabályos módszert írta le, és a kivitelezés is ennek megfelelő lesz, akkor baj esetén úgysem engem fognak lenyakazni. Egyébként betonjárda mellett fog futni a kábel (lehet, hogy kicsit be is teszem alá), és szárazon olyan kemény a föld, hogy egy ásónyomnyit se szívesen ás le az ember, nem hogy 80 centit! Kb. vért fogok izzadni, mire végigásom az árkot. (Lehet, be fogok szerezni egy elektromos bontókalapácsot a projekthez.) Ui. max. géppel lehet itt gyorsan olyan mélyre ásni úgy, hogy ne vegye észre az ember a kábeljelző szalagot, meg hogy a sötétbarna föld helyett homok van.
(#) ötfelezős válasza Stadi hozzászólására (») Aug 17, 2011 /
 
A szalagot úgy rakd le, hogy bizonyos távolságonként vissza-visszafektetsz valamennyit a már lerakott darabra (átlapolás? mittudomén hogy lehetne hívni), így nagyobb az esélye annak, hogy a távoli jövőben a gép, mikor a kábel fölött markol, nem csak elszakítja a szalagot, hanem kihúzza, oszt a gépkezelőnek esetleg feltűnik.
(#) Gafly válasza Stadi hozzászólására (») Aug 17, 2011 /
 
Szerintem kérd el Rockersráctól a "Vigyázz erősáramú kábel" feliratú jelölő szalagot amit a múltkor adtam neki a kerti világitáshoz és mégsem használta fel de ugyanakkor vissza sem adta (hátha neked odaadja).
(#) mikoszabolcs hozzászólása Aug 17, 2011 /
 
Sziasztok! Először is, köszönöm szépen az
EKA típusú lámpa hozzászólásait. A hozzáértő tisztelt publikumtól várok segítséget egy egyfázisú, 0,03A hibaáramú, 25A-os XBS (pontos típusa: DZL176-63) FI relé bekötésével kapcsolatban. Szokták mondani, hogy egyértelműen rá van rajzolva. De inkább megkérdezem a
hozzáértőket, mint hogy rosszul szereljem be. (Most jöhetne a szöveg, hogy szakemberre bízd stb... persze persze ... anyagi okai vannak.)
A kérdés tehát, hogy az adott Fi relén látszik hogy hová kell a fázist és a nullát, de az nem egyértelmű, hogy ha normálisan beépítési irányból (szemből) nézzük ezt a relét, mint ahogy be lesz építve, akkor az alsó két kapocs a bemenet (vagyis ami a fogyasztásmérőtől érkezik) és a tetején lévő két kapocs az elmenő (védett) pl. a lakás felé menő vezetékek helye, vagy pont fordítva?
Ez a relé a Mixvill honlapján van fent képpel együtt, ez a kisebbik, egyfázisú változat.
Nagy tisztelettel várnám a hozzászólsokat, aki tényleg biztosan tudja értelmezni, hogy a bemenet az alsó vagy a felső két kapocs, az ne kíméljen.
Nagyon köszönöm a válaszokat!!
A reléről kép:
http://www.mixvill.hu/1/products/81
(#) karaszbandi válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Aug 17, 2011 /
 
Elvileg fentről megy lefelé, de tökmindegy. Ha fel van kapcsolva, akkor az érintkezők úgyis összekötik az alját a tetejével. Ha hiba van, az csak bekapcsolt állapotban jelentkezik. A kioldás után megint mindegy, hogy hol nem jön ki a villany.
(#) ih.he válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Aug 17, 2011 /
 
Rajz alapjan fentrol lefele.
Ha leoldott a FI rele, akkor a teszt kapcsolo aramkorere igy nem juthat delej, ergo nagyobb biztonsagban van a teszt kapcsolot nyomogato ember, meg a teszt aramkor is.
(#) karaszbandi válasza ih.he hozzászólására (») Aug 17, 2011 /
 
De ha le van oldva akkor minek nyomkodni?
(#) ih.he válasza karaszbandi hozzászólására (») Aug 17, 2011 /
 
Gondolom ily esetben egyikunk sem nyomkodna, de egy bites user mindenre kepes.
(#) abubabu válasza zoli_varga hozzászólására (») Aug 17, 2011 /
 
Köszi zoli,közben megoldódott a kérdés.
(#) mikoszabolcs hozzászólása Aug 18, 2011 /
 
Sziasztok! Köszönöm a FI reléhez való hozzászólásokat. Sikerült beszerelnem ma, a régi Bakony Művekes alig kapcsolható kismegszakítók helyett is fain újak kerültek be. És lőn csoda! Nem működik a FI relé. Már a fő kismegszakító bekapcsolásakor azonnal leold. Pedig direkt kettőt tettem be, két külön körre bontva a lakást, hogy ne legyen nagy áramszünet, ha pl. a fűnyíró odakint nem működik megfelelően. És mégis hiába! Na most addig agyaltam, hogy lehet, hogy rájöttem a megoldásra. De a hozzáértők segítségét kérném. Eddig mindent felejtsetek el amit mondtam. A kérdés a következő: Mi van akkor, ha adott egy egyfázisú FI relé rendes bekötéssel. És mi van akkor ha veszek egy fázist (egy másikat, de lehet ugyanaz is, a téma szempontjából mindegy, lényeg hogy egy fáist ami nem a védett körbe tartozik), majd ettől a fázisról járatok pl. egy villanykörtét éppen. A "szükséges" (keletkező) nullát az izzó kapcsolásához, pont véletlenül az alább szépen szabályosan felépített FI relé kör védett körébe teszem bele. A FI relé ugyebár azt "figyeli" (áramösszegzőjében) hogy a rajta áthaladó fázis és nulla áramösszege egyenlő e. De mi van ha a nullán több visszáram megy (a másik kör izzója miatt) mint amennyi a FI relé fázisán beérkezik a védett körbe? Akkor is leold a relé vagy ez ebből a szempontból mindegy? Ugyanis van még egy villanyóra, még egy lakás, és ha felkapcsolom azt a villanyórát, ami ELVILEG totálisan másik áramkör, akkor old le a védett kör FI reléje de azonnal. Elképzelhető, hogy spórolás okán nem az óraszekrényben lett a nullavezető a két lakás között elágaztatva, hanem valahol a falban egy kötődobozban, és emiatt a fenti jelenség áll elő ?? Aki érti (mert lassan már én sem) az ne kíméljen, nagy tisztelettel várnám a hozzászólásokat!! Köszönöm nagyon nagyon szépen. (Összesen 4 óra van, 2 bojler és 2 lakás, a 2 lakásnak (mind egyfázisú) de az oszlopról 3 vezeték érkezik, vélhetően a terhelés eloszlás miatt a bojlereknek egy fázis meg egy másik fázis a lakásoknak, illetve a közös nulla. De hogy a pecsétzárt órák mögött ez hogy oszlik szét ezt a nagy ÉMÁSZ tudja csak ... De gyanúm szerint a lakásban elágazó nullával lesz gond ha megerősítitek.
(#) Dudus válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Abban hibáztál, hogy katyvasz módon vezetékezett nulla esetén egyetlen FI-t szabad csak felszerelni, vagy ha szétbontod a lakást körökre a FI szempontjából, akkor át kell bogarászni a vezetékezést és rendbe rakni. Azonban néha ez rengeteg munka és sokszor nem is megoldható jelentősebb bontás nélkül. Tedd át az egész házat egy FI-re. A mérő alatti kötéseknek semmi hatása a FI-re, nem amiatt old le.

-ha jól értelmeztem amit írtál.
(#) zoli_varga válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Ahogy én sejtem a mérőkhöz lejön 2 fázis és egy pen vezető. Az egyik fázisról táplálják a nappali (állandó) míg a másik fázisról a vezérelt órákat. Ha ez igaz akkor itt lehet trükközés miatt problémád.
A 2 áramkör össze van kötve valahol
A vezérelt óra állandó üzemű és arról olyan fogyasztó is működik aminek a 0 vezetője a másik áramkörben van.

Ebből kifolyólag elég nehéz a probléma megoldása.

De az biztos hogy neked a FI relé mögötti részt kell ellenőrizned mert ami előtte van az működés szempontjából mindegy.

Próbaképp egyesével visszakötve a kismegszakító áramkörökét és 0-kat kiszűrhető hogy mi a ludas.

Szerintem.
(#) proba válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Sajna a régi hálózatokat ,mivel közel s távol nem volt FI relé ,úgy szerelték ,hogy minek a nullát vinni bárhova ,ha van a közelben.Ezért arról sem vagyok meggyőződve hogy csak egy helyen van összekötve,és nem össze vissza minden arról a nulláról megy ami a közelben van.Valóban jól látod ha a FI relén ha nem csak a saját fázisának a nullája megy keresztül leold.(egyébként a fázis /0 ki /be gond nélkül cserélgethető rajta ,tehát nem is tud különbséget tenni fázis és nulla között)
Marad a lakás pontos szétválogatása (ami leginkább újra vezetékezést jelent)
Nem tudom mennyire szabályos ,a te esetedben ,ha egy szekrényben van a két óra ,egy háromfázisú FI relé talán megoldás lehet (egyik fázis egyik óra másik fázis másik óra,közös nulla a nulla.) Elméletben így a lakás ,igaz egy közös FI relével de védve van.
UI :A bolylerek remélem már nincsenek belekeveredve,azoknak elvileg régen is külön szálat húztak.Ha annak a nullájáról is van leágazás akkor már tényleg csak a kalapács segít.
(#) ötfelezős válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Ez a nullakeverés, ha az az ok, balesetveszélyes, csak meg kéne szüntetni... Jön egy iparos, lekapcsolja a kismegszakítót, hozzányúl a nullához, a másik lakásban felkapcsolják az előszobavilágítást, az iparos meg felordít...
Bár én idáig nem vagyok biztos benne, mi a helyzet nálatok, a leírásodból. Hol van két FI relé? Az egyik lakásban, vagy lakásonként egy-egy? És ha 4 óra van, akkor a FI relé az a nappali áramköröket védi, az éjszakai meg mellőzve van? Vagy lakásonként van egy FI relé még a közösben, és utána megy szét nappali és éjszakai mérésre?
(#) mikoszabolcs hozzászólása Aug 18, 2011 /
 
Köszönöm az eddigi segítő hozzászólásokat. Igazából egy családi házunk van, ahol az alsó szinten nagymamámék laknak, nekik van egy egyfázisú mérőjük és egy villanybojlerük. Mi a fenti szinten lakunk, szintén egy bojler és egy egyfázisú mérő. A bojlerek igen, külön szálon vannak elhúzva a mérőtől mind nulla mind fázis mind földelés szempontjából. Azonban, a ház tájolása miatt, a felső szintre vezető lépcső mellett a falban vezet el a vezeték nagymamámhoz, és (ha úgy van ahogy előttem szóló kedves "proba" írta, hogy nem vitték el a nullát, akkor a nagymamámékhoz vezető nulla-fázis páros nullájáról kapja a lépcsőfeljárónk világítása is a nullát, (a fázist nyilván nem) és még ki tudja hogy hol ismétlődik meg ugyanez? Azért akartam kettő FI relét használni, mert valamenyire külön van választva a lakás, tehát a felső lakrész órájára van kötve a garázs és a kinti világítás stb. is. Ezeket külön akartam FI relére tenni mert nem akartam, hogy ha egy kinti barkácsolás miatt old a relé akkor a felső szinten is áramszünet legyen. Biztosítékkal is így van szétválasztva a fő kismegszakítón túlmenően. Szóval igen, a megoldás az lehetne, hogy a leges legelejére az egész rendszernek ahol bejön a két fázis, oda betenni az egy egy relét és már meg is oldódna a probléma. De az ÉMÁSZ (aki ismeri) tudja, hogy nem úgy működik ahogy azt logikusan az itt leírtak után elvárnánk. Talán azt valahogy meg tudom oldani, hogy a felső lakrészről lejövő főkábelre teszek FI relét. Ez még úgy ahogy kivitelezhető lesz ha egy darabon saját kábelt tuszakolok a csőbe a kapcsolószekrényig a legelső bizonyíthatóan nulla szempontjából tovább nem ágazó dobozból. De akkor mi lesz a többi lakrésszel? 1987-ben építkeztünk, vidéken. Akkor egy nagyüzem osztályvezető villanyszerelője csinálta az egész ház villamos kialakítását, mivel építkeztünk ,ezért 0-ról dolgozott, elvben bármit csinálhatott volna, akkor még nem került semmi ilyen sokba, kábelt is húzhatott volna amennyi jól esett neki. Kár, hogy akkor én még szaladgálós kisgyerek voltam Köszönöm a további hozzászólásokat !
(#) mikoszabolcs hozzászólása Aug 19, 2011 /
 
Ja, és a nullakeverésre egy válasszal még tartozom: A mérőszekrényben egyértelmű táblával jeleztem már korábban, hogy villanyszerelés előtt mindkét lakás főmegszakítóját áramtalanítani kell függetlenül a munkavégzés helyétől, pont emiatt gondoltam rá. A bojlereknél szerencsére külön cső megy teljesen a bojlerig, vagyis ha azzal dolgozik az ember valamit akkor ott már tényleg elég csak azt áramtalanítani. (Tapasztalat szerint ennek ellenére minden lekapcsolásra kerül olyankor is Abból baj nem lehet alapon... )
(#) proba válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Amit még érdemes kipróbálni,egy nyugodalmas időben minden fogyasztót ,berendezést kihúzni! ,kikapcsolni. Ekkor elvileg mindkét FI relé fent marad,ha nem akkor sürgős keresés,mert szigetelésre is rossz a ház.Ezután a fogyasztók egyesével felkapcsolva,dugaljak próbalámpával kipróbálva, közben a FI figyelése módszerrel nagyjából kitalálható, hol van nulla keveredés.
(#) mikoszabolcs hozzászólása Aug 19, 2011 /
 
Tisztelt Fórum! Köszönöm a segítő szándékú hozzászólásait mindenkinek. Legalább egy kört, a lakásért megpróbálom külön nullára tenni a FI reléig. Egy érdekességet megosztanék veltek. Nem tudom, kinek van meg otthon, egy az Ipari Szakkönyvtár könyvsorozatból Hámory Albert - Villanyszerelés (műsz.kiad. 1979.) kék fehér borítós. Kb. egy hónapja akadt a kezembe ez a könyv. A Tisztelt Olvasó a kiadás éve miatt most lehet, hogy megütközik és legyint, hogy elavult, nagyon régi irodalom a témában. Azonban olyan nyelvezettel, annyira összeszedett, nagy tudásanyag van benne KÖZÉRTHETŐ nyelven megfogalmazva 780 (!) oldalon, amilyen mértékűt manapság nem találni. Konkrét típusok, alkalmazásmódok, gyakorlati tanácsok is vannak benne egyszerű ábráktól a bonyolultakig. Ezt azért írtam le, mert ha valaki annyira kezdő mint én, akkor ez a könyv biztosan segítségére lesz ha máskülönben csak az Internetes dolgokra támaszkodhatna az illető. Ezúton is köszönet érte a szerzőnek ha él még. A megdöbbentő, hogy mindenféle védelmi kapcsolás is benne foglaltatik, még a FI relé is, 1979-ben! Elgondolkodtató, hogy manapság a ma kapható alkatrészekkel miért nem íródik egy ugyanilyen nagyszerű irodalom? Vannak vékony könyvek, bele is ugrottam már én is 4 - 5 ezerért, és jól megállapítottam hogy kár volt megvenni. De ez a könyv ... és még ingyen volt ráadásul. Igazoljatok vissza ha egyetértetek, hogy Internetről összeszedett anyagok mellé ez a könyv jó választás.
(#) zoli_varga válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Nekem is megvan de 2 könyvbe szedve és 66 os kiadású.
Valamint van egy 1900! oldalas gyűjtemény.
Sajnos egyet kell értsek veled abban hogy a mai könyvek rövidek semmit nem tartalmaznak, illetve bizonyos könyvek megírását gyártók támogatják, ebből kifolyólag az ő készülékeikre készül a tankönyv.
De minden nevesebb gyártónál vannak szakmai fórumok nyílt napok amikor konkrét alkalmazási példákon keresztül mutatják be a készülékek működését.
Ezenfelül vannak szakmai szervezetek ahová kijárnak ezek a cégek.
Pl. EMOSZ
(#) mikoszabolcs hozzászólása Aug 19, 2011 /
 
Hivatkozik is a szerző állandóan a könyvben, hogy a korábbi kiadásoktól eltérően .... a korábbi kiadásoknál a szabványtól eltérően ... az új szabvány elfogadásától kezdődően ... a legújabb előírások szerint már kötelező a ... Valami szabványváltás lehetett 1979-ben? Mert benne van a könyvben egy külön kis papíron, hogy ez a könyv már tartalmazza a szabványváltozás átdolgozott anyagát. Gondolom, az eredeti 1966-os kiadásban még nem volt benne FI relé vagy a nyomógombos nem a felkapcsolófüles kismegszakítók voltak stb. Ebben gyakorlatilag azok vannak benne amik ma is kaphatók. Egy előnye van, minden pontján a hazai terméket preferálja, a külföldit jelzi, hogy jobb és drágább, de leírja hogy miért célszerű a magyart választani. De egy nagyon jó mondat: " ... a tőkés országokban kapható 10mA hibaáramú áramvédelmi berendezés is ... " Nesze neked Marx Tőke !
(#) ötfelezős válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Aug 19, 2011 1 /
 
Már az 1979-ben kiadott szabványok nagy része sincs sehol.
Én nem idealizálnám a kort. Nekem még van egy NDK-s FI relém, amikor én azt vettem, 1981ben, akkor a VILLÉRt-ben a kérdésre, hogy van-e, azt mondták: e negyedévben négyet kaptunk... 800 Ft volt, és kerestem 3500 körül. Később már volt maszek kereskedés, a Rozivill (meg a Lövőház u., meg a Visegrádi u.), őnáluk mindig volt.
(#) pucuka válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Azért volt élet a FI relé előtti korban is. A 60 -as évek első feléig még nem volt FI relé, de volt egy szerkezet, amit EV relének neveztek. (ezt örökölte a FI relé is) Ez úgy működött, hogy egy segédföldhöz képest mérte a nulla vezető feszültségét és ha az meghaladt egy bizonyos értéket (24 V), akkor lekapcsolta a fogyasztót a hálózatról. Jó nagy, és bonyolult volt, meglehetősen körülményesen lehetett használni, a segédföld miatt, de azért működött. Főleg mobil alkalmazásoknál használták, gondolom jó drága is lehetett.
(#) ötfelezős válasza pucuka hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
320 Ft volt 1961-ben, mikor 2,5-es vezetékre a forrasztható kábelsaruból 100 db volt 30 Ft.
Az F-U relé érdekes jószág volt, egy csomó hátránnyal, de mobil alkalmazásoknál szerintem is hasznos volt. De városban nem, és akkor jött a városiasodás...
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Nos igen. Például híradó katonaként jó sokat kellett a segédföldet letekernem
Igazán én csak ott láttam használatban meg aggregátoros környezetben...
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Meg elrepült felette egy madár, és máris lehetett nyomkodni.
Következő: »»   157 / 961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem