Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   158 / 964
(#) Atis57 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Szia!
Én azért láttam áramvédő kapcsolást ,a vasútnál 193X évi kivitelben is.
Az a feszültségvédő elég vacak volt, de a Varsói szerződés (szovjet nyomásra ) ezt akarta . Igaz előtte valami kidobott amcsi vacakról "iiiiihletődtek"
elég hamar ki is dobták.
Ha 1 agregát max. 2 FVK lett volna (legalább 100m távolsággal )még jól is müködhetett volna.....De ez a mindenféle szedett vedett telepitési forma , agyonnyomva földhurkokkal --leirtad az eredményét.
(#) Gafly válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Nemár, TE is Vasútas voltál???
Egyre több emberről derül ki...
(#) mikoszabolcs hozzászólása Aug 21, 2011 /
 
Sziasztok! Köszönöm a hozzászólásokat. Tudja valaki, hogy mi volt régen a műanyag szalagos címkének a neve, amivel minden kapcsolót, kapcsolótábla alkotórészt feliratoztak? Fekete szalag volt amibe "átütötték" valahogyan a betűket. Hogyan csinálták és lehet-e még ilyet kapni? Néztem a feliratozó gépeket, ahhoz, hogy kis háztartásomba készítsek ilyet fölösleges beruházás lenne. A nyomtatóval laminált dolgok meg csak nem olyanok na Használta anno ezt valaki innen?
(#) SzAndras00 válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Aug 21, 2011 /
 
Szia, ha jól rémlik, Dymo volt a neve, én most is ezt a márkát használom, már nem annyira drága az új sem.
(#) proba válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Aug 21, 2011 /
 
Egyszerűen a megfelelő szalagba belenyomták a betű formáját A műanyag megnyúlt és ettől megváltozott a színe.
(#) Jazzman hozzászólása Aug 22, 2011 /
 
Tisztelt Fórumozók!
Én is fázisjavító kondenzátorral kapcsolatban kérdeznék. Nálunk 3 fázis van bekötve, de mivel ez később lett megvalósítva mint az 1 fázisú rendszer ezért nincs a lakásban elosztva, hanem az órától egy fázis megy külön a lakásba / természetesen szakaszolva, külön áramkörök mindenhova /, és megy három fázis a garázsba / ez a műhelyem /. Ide jön még egy plusz kör a lakásból ezt csak világításnak hagyom meg. Most szerelem az "iparinak" szánt szakaszt, amit egy nagyteljesítményű mágneskapcsolóval csak akkor fogok bekapcsolni, ha a világításon kívül más fogyasztót / flex, hegesztő, stb../ is működtetek. Az elképzelésem az, hogy a mágneskapcsoló elmenő ágával párhzamosan kötném a fázisjavító kondit, tehát ennek lekapcsolásakor ez is ki lenne iktatva. Két kondenzátor közül választhatok, az egyik 5 kVAr teljesítményű, a másik 10 kVAr. Célom a vezetékek terhelésének csökkentése, és talán egy kis spórolás.
Kérdésem, jó ez az elképzelés? Ha igen, melyik kondenzátort válasszam? Továbbá üzem közben milyen hatással van a lakás kényesebb / TV, DVD / fogyasztóira?
Válaszokat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Jazzman
(#) Atis57 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 24, 2011 /
 
Szia!
IGEN, még a "birodalmi " időkben. Akkoriban nem is volt olyan rossz a műszaki szinvonala.
(#) Atis57 válasza Jazzman hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Szia!
Ha nem használod folyamatosan a hegesztő trafót (cos Fi kb 0,3 ) akkor semmilyen hatása nincs. A vezetéked eleve nem lehet vékonyabb mint 2,5mm2,persze jobb lenne a 4mm2.
A ki/be kapcsoláskor nagyon rossz élményt ad a kapcsolüzemű tápoknak. (TV, videó, Ámitógép ) a 10Kvar bekapcsolása jól megrántja a hálózatot....kb 15X 5......10 A !
Spórolni meg nem tudsz semmit sem.....
(#) Jazzman válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Szia!
A vezeték keresztmetszet 4mm2 a garázsig, a garázsban pedig 2.5mm2, de ezt körvezetékkel csinálom a jobb terheléseloszlás miatt.
Akkor kihagyom ezt a dolgot, - többet ártana, mint használna. Csak azért is gondoltam, mert nálunk elég nagy a feszültségingadozás mindegyik fázison. Mértem 207V tól 238V-ig.
Köszönöm válaszod!
(#) karaszbandi válasza Jazzman hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Ezt a "körvezetéket" ezt hogy érted?
Elindulsz a kismegszakajtótól és ugyan oda térsz vissza a másik végével?

Hát, ez nem biztos, hogy szabálllos.
(#) proba válasza Jazzman hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
A feszültség ingadozáson sem segít.Valahol vékony valamely vezeték,vagy van rajta egy rossz kötés.A lakásban mindenhol ingadozik ,vagy csak bizonyos helyeken?
(#) Atis57 válasza Jazzman hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Szia!
ez a feszültség elég normális. -Mert lehetne 200V alaltti is!
A körvezeték nem szabály ellenes, de nem is hasznosabb az átlagnál.
A Nulla vezető kötéseit nem ártana gyakran nézegetni...!
A hálózat vége mennyire van tőled? utólsó fogysztó az utcában?
(#) abubabu válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Fázisjavítás. Ipari csarnoknál használatos,ahol sok induktív és kapacitív fogyasztó van. (pl.: fénycsőarmatúrák)A mágneskapcsolós-kondenzátoros fázisjavítást,egy digitális szabályzó vezérli,a bekapcsolt fogyasztóktól függően. Így a digitális fogyasztásmérőn leolvasható a valós fogyasztás,meddő fogyasztás,anyám tyúkja is. Nálad is van ilyen mérő? Jazzmannak.
(#) zoli_varga válasza Jazzman hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Mielőtt nagy fázisjavításba kezdesz érdeklődj az áramszolgáltatónál a lehetőségekről.
(#) kofola16 hozzászólása Aug 26, 2011 /
 
Hali !

Minap kicsit átrendeztem a lakásba a kismegszakítókat. Ez azt takarja, hogy a lakásba 4 automata mellé beraktam egy 5.et (16A). Klímát szeretnék és külön rendszer akarok neki. Amikor leszedtem érdekes dolgot láttam. Jön egy vastag FEKETE vezeték amit az automaták kapcsolnak. (Nem néztem de ha jól tudom ez a fázis(1 fázis van a lakásba )). Ezek után néztem a többi vezetéket és volt még PIROS és KÉK. Na most én úgy tudom, hogy a Piros a föld a KÉK a 0. ("Újabb panelről van szó"). Van 2 elosztó. Egy a Pirosnak és a Kéknek, na már most ez a 2 elosztó össze van kötve egy zöld-sárga földelő vezetékkel.

Na már most én úgy tanultam, hogy így veszélyes csinálni. Ezek szerint semmit se érnek a földelt konnektoraim ?? (Gyári vezetékes van sok sok alu

Még ha el is távolítom a kis összekötő kábelt, attól még a többi lakásba így van bekötve. Akkor bármit csinálhatok de soha nem lesz rendes földelésem ?
(#) Pety_ válasza kofola16 hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
LE NE VEDD AZT A KÁBELT!!! :eek2:

Majd a hozzáértők elmondják hogy miért!
Nálam is így volt, utánna tettünk be Fi relét és cseréltünk sok régi háztartási gépet. Mivel a Fi-relé nem kultiválja a rossz szigetelést.
(#) Jazzman válasza karaszbandi hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Nem az órától gondoltam, hanem ahol bejön a vezeték a garázsba, és csak ezt az egy helységet szeretném így megcsinálni. Mivel minden falra szeretnék dugaljat szerelni, csak egy kb.2-3 m-es szakaszt kellene összekötni, és kész lenne. Ha nem szabályos, az nem zavar, de ha nem biztonságos akkor biztos nem fogom megcsinálni.
(#) Jazzman válasza proba hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Először közvetlen a garázsban mértem, és melepődtem. Ekkor rámértem az óraszekrényben - ugyan az az eredmény. A vezeték 4mm2 réz, és közvetlen az óraszekrényből megy a garázsba, kötés nélkül.
(#) Jazzman válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Szia!
Az utca közepén lakunk, de nem a belvárosban, hanem a város peremén. Lehet, hogy ez a baj? A körvezetékre kapcsolt fogyasztó csak a körvezeték rövidebb szakaszáról kapja a delejt, akkor is ha a hosszabb és a rövidebb szakasz között minimális az eltérés? Mert ha igen akkor tényleg nem sokat nyerek vele. De ha a mindkét ágon folyik áram / ellenállástól függően / akkor viszont olyan, mintha dulpa keresztmeccetű gerincvezetéket használnék - ha jól gondolom.
(#) Jazzman válasza abubabu hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Szia!
Nálam nincs ilyen mérő, csak egy egyszerű magánember vagyok, nem ipari fogyasztó. A hozzászólásoknak köszönhetően lassan kezd eloszlani a köd, és rá kell jöjjek, hogy ez az elképzelésem ebben a formában nem kivitelezhető.
(#) Jazzman válasza zoli_varga hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Gondoltam rá, hogy bemegyek hozzájuk érdeklődni. De ugye van letőségük eltérni a névleges feszültségtől bizonyos százalékban - nem biztos hogy foglalkoznának velem.
(#) Jazzman hozzászólása Aug 26, 2011 /
 
Mindenkinek köszönöm az észrevételeket, hozzászólásokat, és bocsánat, hogy csak most válaszoltam, de nem voltam net közelben.
(#) proba válasza Jazzman hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Ezt jól gondolod,valóban dupla a keresztmetszet. Ezzel kapcsolatban szerintem csak egy ellenérv van,ha jön egy "magabiztos" villanyszerelő ,szétköti egyik helyen a továbbmenő vezetéket,utána elkezd szerelni.Meg fog lepődni hogy onnét is jön áram. Esetleg alkotsz egy nagyméretű egymenetes rövidrezárt tekercset ami nem tudom mit okoz. (Egyik helyen csináltak ilyet kültéren jó nagy körrel eddig nem volt belőle baj ,pedig volt villám bőségesen )
(#) Jazzman válasza proba hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Szia!
Ennek örülök, mivel 2.5mm2-es vezetékem megvan a szükséges mennyiség. Ha nem köthetem hurokba akkor viszont illene 4mm2-esből csinálni amit venni kellene - ez nem két forint.
Idegen szakik nálam nem szerelnek, ezt a villámcsapás dolgot viszont más is említette - ezért kezdek kicsit félni a dologtól.
(#) zoli_varga válasza kofola16 hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Szia!

Sokszor elhangzott ez a kérdés.
Ott még lehet összekötve. Azonban kis keresztmetszetnél és a dugaljban nem szabad.
(#) kofola16 válasza Pety_ hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Nem terveztem levenni. Csak kicsit próbálok új tudást szerezni
(#) ötfelezős válasza Jazzman hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Na, akkor gondolkozzunk.
Amennyiben a lényegi terhelés a körvezeték közepén van, ami azonos betápról lóg, akkor majdnem olyan a helyzet, mintha a 4-es sugaras lenne (csak azért majdnem, mert közbenső terhelés változtat).
Ha nem a közepén van, akkor a vezetékimpedanciák és egyéb terhelések függvényében a körvezeték valamit ugyan segít, de lehet, hogy nem sokat. Számpéldák készítése nem tilos.
A hurok rövidre van zárva. Rövidre zárt hurokban a villám áramot generál, aztán a 2,5-esnek el kell emésztenie egy pár kA csúcsértékű, mikromásodpercekig tartó energialöketet. Alighanem menni fog neki...
Ha a hurkot felnyitod, akkor valóban összeszedsz túlfeszültséget.
Jelen pillanatban az áramszolgáltatóhoz nem kell fordulni a kondenzátor ügyében, mert nem is büntetik és nem is javadalmazzák lakásfogyasztónál. A kondenzátor bekapcsolása a feszültségedet javítja (áramszolgáltató is alkalmaz a végpontra rakott kondit, csak van vezérlő automatikája is), de esetleg túl lelkesen javítja az állandó érték, néha sok lesz. A hegesztő trafó rángatását kissé tompítja (mert ezek derékszögben hatnak a wattoshoz képest, és abban a befogóban gyöngítik egymást). Ez sok mindentől függ, szabadvezeték induktív reaktanciája 95-ösnél összemérhető az ohmossal, kábelnél gyakorlatilag nulla.
Ha már a hegesztőtrafó rángatja (sőt, az aztán a nemlineáris elem!), és az áramszolgáltató is esetleg használ kondit, akkor a kapcsolóüzemű tápoknak ma sincs sok választása, vagy bírják, vagy nem.
Gondolkodási útmutató adtam, nem kivitelezési receptet.
(#) wpetya válasza kofola16 hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Nálad a piros a védőföldelés, a kék a nulla. Azért van összekötve zöld-sárgával, mert közöspotenciálra kell hozni a két vezetékrendszert, hogy az ellenállás miatt ne legyen feszültségkülönbség köztük.A piros régen volt szabványszine a védőföldhálózatnak, ma már a zöld-sárga. Úgy látszik a kivitelezőnek volt még a raktárban piros, és azért rakták be. Ez így jó, ha nincs Fi relé felszerelve. Ha fel van, akkor szét kell kötni a földelő hálózatot a nullától, mert különben nem fog rendesen működni a Fi relé.
És a megszakítótábla után TILOS összekötni a földhálózatot a nullával. A táblában is csak a vastag (4-es, 6-os) átmérőjü vezetéket szabad.
(#) wpetya hozzászólása Aug 26, 2011 /
 
Az a gondom, hogy egy kuncsaftomnak kellene Fi relét felraknom, de a fogyasztásmérő elött 30-40 cm-rel van összekötve a föld a nullával, és egy közös 6-os alukábelen jön át a megszakítótábláig az órán keresztül. Olyan szerencsétlenül oldották meg, hogy beraktak egy alu tokozottat a falba, és ott van három 63 A-es késes, és az elmenő kábelek a késes foglalat utcáról bejövő rácsatlakozásánál vannak, így nem tudok oda még egy kábelt behúzni, csak ha feszültségmentesíttetem az utcát, és leveszem az órát. (azt nem értem, hogy miért nem plombálták-tatták le az alu tokozottat amikor jöttek ellenőrizni, (levették a fedelét, és kivették a biztiket, és belenéztek) mert a késesek az óra elött vannak, és simán rájuk lehet csatlakozni, de mindegy.) Így mivel közel van összekötve a tervezett Fi reléhez, nem érdemes felszerelnem, mert rosszul fog működni. Azon tanakodom, hogy hagyjam a fenébe, vagy beszéljek a tulajjal, hogy feszmentesíttesse a betápkábelt, és szedjük le az órát?
(#) Jazzman válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Szia!
Neked is köszönöm kimerítő válaszod! Minnél többet tudok meg a dologról annál bizonytalanabb leszek... A kondenzátort nem rakom fel ez már biztos. A körvezetéken még hezitálok...
Következő: »»   158 / 964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem