Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   529 / 960
(#) Gabó válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 5, 2017 / 1
 
Szia!
Ami kicsit nekem érdekes, és abszurd, hogy ha a lenti képek a ti műveitek, akkor miért spúroskodunk az otthoni elosztón?? Azért ez a kivágok belőle ezt, átfúrom azt, stb, eléggé khm hogy is mondják, kókler munka.
Nem hiszem el, hogy aki ilyennek foglalkozik, nincs egy elfekvő rittal szekrénye, vagy egy leszerelt normális elosztó táblája, vagy valami.
Akár melyik szögből is akarom értelmezni a fenti szekrényt, meg a lenti szekrényeket, ég és föld...
Lenti ok, fenti gáz
(#) elektroncso válasza Gabó hozzászólására (») Júl 5, 2017 /
 
Erre telik. A nagy RITTAL szekrényekbe mink csak a munkát és a tudást adjuk, nem mink vagyunk a munkavállalók, csak alkalmazottak. A céghez odahozzák az anyagot, a szekrényt mink összerakjuk, ők elviszik. Én csak a 2,50€- órabért látom belőle amiért dolgoztam napi 8-10 órában (édesapám kicsit többet, de nem sokkal). Még az utolsó érvéghüvelyt is számon kérték, hogy hova használtunk el annyit (a több tervmódosítás miatt elég sok került a kukába).
Örülünk, hogy a vezetékek és a beszerelt anyagok árát ki tudtuk izzadni és akkor még a túlfeszültség védelem nincs is megvéve. Elektromos szempontból megfelel, esztétikailag rossz, de sajnos ez van. Ha le lesz festve és meglesznek a takarók akkor egy kicsit jobb lesz.


Fel lett szerelve a bojler vezérlése. A doboz szinte üres, ekkorát sikerült szerezni. A kapcsoló középső állásában ki van kapcsolva. Jobbra kapcsolva fixen van bekapcsolva. Balra kapcsolva a szolgáltató által biztosított "éjszakai áram" vezérlőfázisa indítja. A piros jelzőizzó akkor világít ha áram alatt van a bojler, a zöld akkor, ha van "éjszakai áram".
A lyukak a falon be lesznek szépen gipszelve, de egy fangli gipsz nincs most otthon.

vezerles.JPG
    
(#) papo69 válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 5, 2017 /
 
Ebben a dobozban jelen van a nappali, és a vezérelt áram is?
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2017
(#) elektroncso válasza papo69 hozzászólására (») Júl 5, 2017 /
 
Nem. Ez csak egy vezérlő (vagy inkább kezelő) egység. A dobozban csak drótok vannak. Meg a két kontrollka a kapcsolóval. A rendszerhez tartozik két mágneskapcsoló még a szekrényben.
Alap helyzetben a bojler ki van kapcsolva, ilyenkor nem fűt. Ha balra kapcsolunk akkor "engedélyezzük" hogy a szolgáltató a HDO-val elindítja a bojlert. Ha jobbra kapcsolunk akkor fixen bekapcsoljuk a bojlert. Ez a funkció akkor hasznos, ha valamiért "lemaradtunk" az éjszakai áramról, de szükség volna meleg vízre. Például ilyen eset volt tegnap, mire a villanyszerelés végeztével visszakapcsoltuk a lakásban a villanyt már nem volt éjszakai áram, így meleg víz sem az esti fürdéshez. Ezzel a kapcsolóval viszont mégis lett.
(#) papo69 válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 5, 2017 /
 
Csak ezért kérdeztem, mert magyarországon ez nem megengedett a szolgáltató részéről.
(#) Gabó válasza papo69 hozzászólására (») Júl 5, 2017 /
 
Ezt én is így tudom, sőt mostanában volt erről figyelmeztetés is...
(#) elektroncso válasza papo69 hozzászólására (») Júl 5, 2017 /
 
Magyarországon tényleg nem. Nálunk viszont amikor mink építkeztünk a szolgáltató csak egy B6 biztosítékkal levédett kapcsolt fázist adott, amivel egy mágneskapcsolóval van kapcsolva a nagyobb fogyasztó. Az újabb rendszerben már csak B2 biztosítékkal védik, de a legújabb kiépítéseknél már a nullát kapcsolják, gondolom sokan "lopták" a villanyt a nem mért 6A-re biztosított kapcsolt fázisról. Mink nem mielőtt megkérded.
(#) gyuszo hozzászólása Júl 5, 2017 /
 
Egy jó hír ( nemcsak villany, de a teljesség kedvéért )
Július elsejétől díjmentes a közműcsatlakozás a lakosságnak és kis- és középvállalkozásoknak.
Ingyen kötnek be vizet, villanyt, gázt.

A gáz, a villany, az ivó- és szennyvíz bekötésénél a kedvezmény nemcsak új építésű ingatlanokra érvényesíthető, hanem a lakóingatlan, üzlethelyiség átalakításakor is igénybe vehető. Ezzel a családok újabb jelentős segítséget kapnak az otthonteremtéshez, és a hatályba lépő intézkedések javítják a hazai kkv szektor versenyképességét is – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Bartal Tamás azt mondta, díjmentessé válik a legfeljebb óránként 4 köbméter és a legfeljebb 32 amper névleges teljesítményű fogyasztásmérők beszerelése, valamint a 32 milliméter átmérőjű ivóvízvezeték és a 160 milliméter átmérőjű szennyvízvezeték bekötése. Ezek egy nagyobb lakás, egy átlagos méretű családi ház, illetve egy átlagos méretű üzlethelyiség ellátásához elegendőek.

Nemcsak a csatlakozási alapdíjakat és a fogyasztásmérő díját engedik el. A gázbekötéseknél az elosztó 250 méterig a közcélú vezetéket is ellenérték nélkül építi ki. Ez teljesen új szabály. A villanyszektorban az eddigi kétszeresére emelkedik az az elosztói vezetékhossz, amit az elosztó társaság ingyen biztosít.

A víziközmű-szektorban a közműfejlesztési hozzájárulást a lakossági fogyasztóknak eddig sem kellett fizetniük, a díjmentesség július 1-jétől a kis- és középvállalkozásokra is kiterjed és csökkennek a gázszektorban is a különdíjas szolgáltatások költségei. A kormány a hatósági helyett a szolgáltatói szemléletet és hozzáállást szeretné erősíteni a közműcégeknél.

Július 1-jétől a fogyasztók jogorvoslatért fordulhatnak a műszaki-biztonsági hatósághoz, ha az elosztó társaság elutasítja közműkiviteli tervüket. Jogorvoslattal lehet élni akkor is, ha az elosztó elutasítja a terv szerint kivitelezett közmű átvételét. Ezek a jogorvoslati eljárások díjmentessé válnak. (mti)
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2017
(#) szamóca válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 5, 2017 /
 
A 32A idáig is járt alanyi jogon, akkor most mi változott?
(#) Gafly válasza szamóca hozzászólására (») Júl 5, 2017 /
 
Idézet:
„A 32A idáig is járt alanyi jogon, akkor most mi változott?”

Idézet:
„A gázbekötéseknél az elosztó 250 méterig a közcélú vezetéket is ellenérték nélkül építi ki. Ez teljesen új szabály. A villanyszektorban az eddigi kétszeresére emelkedik az az elosztói vezetékhossz, amit az elosztó társaság ingyen biztosít.”

Bármit is jelent ez...
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2017
(#) gyuszo válasza szamóca hozzászólására (») Júl 5, 2017 /
 
PL:
Idézet:
„A villanyszektorban az eddigi kétszeresére emelkedik az az elosztói vezetékhossz, amit az elosztó társaság ingyen biztosít.”
(#) szamóca válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 5, 2017 /
 
Eddig valami 15m volt, akkor ez lesz most 30? Viszont sokan azt hiszik ebből a kommunikációból, hogy idáig fizetni kellet 32A-ig is, miközben ez nem így van. Megtévesztő, mert csak a bekötőkanóc hossz ezek szerint ami változott, viszont nem ez jön le a laikusok számára.
(#) Gafly válasza szamóca hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Közelednek a választások, ugyebár...
(#) pont válasza Gafly hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
És még ennek sem tud mindenki felhőtlenül örülni, Pl. akikkel tavaly/idén fizettetek 160 000-t a csatornázásért, kötelező volt rácsatlakozni, különben horror környezetterhelési díjat/büntetést szabnak ki.
(#) goreny válasza pont hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Igen, mert az a baj, hogy "ingyenesnek" hangoztatják. Aztán a kasszánál kiderül, hogy egy kiépítés során a tíz tételből kettő lett ingyen.
" Nemcsak a csatlakozási alapdíjakat és a fogyasztásmérő díját engedik el ". Ezt senki nem tartja alapból nonszensznek? Ő akar szolgáltatni, mérni. Én fizessek ezért? Olyan minthaba benzinkúton külön fizetnék a mérésért, hogy mennyit tankoltam. Azt se értem miért kell az ingatlanon belül mérni, mérőhelyet kialakitani. Mérjen kivül valahol, oszlopon, dobozba, föld alatt, hozzám lógassa be a mért vezetéket. Olvassa le ahogy akarja, ne kelljen ezzel is nekem foglalkozni. De így lehet külön piszkálni az embereket, plombák, mágnesezés, sérült ezaz.
A csatornát meg kell terveztetni ingatlanon belül. Árulja már el valaki mi közük van hozzá, hogy én milyen úton-módon oldom meg, hogy a gerincvezetékbe belecsurgassam a dolgaim? Tervek beadása után mindenféle ellenörzés nélkül kiadják a használatbavételi engedélyt. 
(#) hegman válasza goreny hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 

Fordítva van, nem ők akarnak szolgáltatni te akarsz vételezni . Másrészt a benzinkúton kifizeted a mérést is, csak a benzin árába beépítve.
A mérőhelyet nem a szolgáltatónak kell fizetni hanem egy a szolgáltatótól független vállalkozónak (regisztrált szerelő), aki a szolgáltató által előírt műszaki követelményeket betartva építi ki a mérőhelyet (ezek a követelmények nagyjából egyformák szolgáltatótól függetlenül).
Az óráért közvetlenül nem fizetsz, azt a szolgáltató hozza, ez be van építve a villamos energia árába, ugyan úgy mint a hálózati veszteségek, karbantartás stb.
Ingatlanon belül mérőhelyet azért kell kialakítani mert a közterület nem a tiéd nem a szolgáltatóé.
Másrészt, ha közterületen hozzáférhető helyen van az órád (le kell tudni olvasni) akkor bárki hozzáférhet és egy kis megcsapolással a mért vezetékeden, máris megugrott a villanyszámlád. Viszont ha nálad van az óra akkor általában csak te férhetsz hozzá.
Arról nem beszélve, hogyan lehet kialakítani egy oszlopon mérőhellyel és túláramvédelemmel 6-8 fogyasztói leágazást.
Jogilag a határt egyértelműen meg lehet húzni a fogyasztásmérő berendezésnél. Ha a fogymérőd mondjuk az oszlopon van akkor a jogi határt nem lehet egyértelműen kijelölni.
Ha a telekhatár lenne akkor a bejövő vezeték vagy kábelből pl. 3m a tied 10m a szolgáltatóé?
Ezt ha jól tudom nem a szolgáltató határozza meg hanem a villamos energia törvény.
Ha a fogymérőnél húzom meg akkor a közterületen haladó légvezeték, kábel kiépítése a te költséged lenne, másfelől az időszakos felülvizsgálatát és karbantartását is neked kell elvégezni mivel közterületen halad, harmadrészt van olyan törvény 3-4 éve Magyaroszágon, hogy a közterületen haladó nyomvonalak után adót kell fizetni, azaz ezt is fizetheted közvetlenül az államnak. (mondjuk így is közvetve).

Szerintem ha tudsz műszakilag megfelelő megoldást arra, hogy ne a te ingatlanodon történjen a mérés a szolgáltató is örülne addig viszont sajnos ezzel kell beérni.
(#) Bakman válasza goreny hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Idézet:
„a kasszánál kiderül, hogy egy kiépítés során a tíz tételből kettő lett ingyen.”
Nekem úgy tűnik, több, mint a semmi, már ha a maradék nyolc ára változatlan marad, esetleg csökken.
(#) pont válasza hegman hozzászólására (») Júl 6, 2017 / 1
 
Idézet:
„Szerintem ha tudsz műszakilag megfelelő megoldást arra, hogy ne a te ingatlanodon történjen a mérés a szolgáltató is örülne addig viszont sajnos ezzel kell beérni.”
Az oszlop így is úgy is a szolgáltatóé. Ha fent az oszlop tetején van a hiteles mérő, nem igazán fér hozzá illetéktelen, semennyiben sem foglalna el több közterületet mint jelenleg. Ha valaki kíváncsi a fogyasztására, szerelhet fel saját almérőt magának, természetesen kismegszakító maradna a fogyasztó által elérhető helyen, a szolgáltató meg "nintendo-val" leolvashatja, anélkül, hogy a fogyasztó jelenlétére szükség lenne. Ipari fogyasztóknál nem ritka eset, jelenleg sem, hogy nem az adott tulajdonos területén van a mérője.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2017
(#) goreny válasza pont hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
pont: ott a pont, pont erről beszélek

Bakman: szerintem ki van ez találva. Gondolom meg lett nézve, melyek a legolcsóbb tételek és azokból választottak. Például nem hiszem, hogy sok helyen nem volt elég a 15 m bekötővezeték. De persze, igazad van, örülni kell a kicsinek is.

hegman: ugyanmár A szabályok, törvények nem a fogyasztók érdekeit képviselik. De belátom, miért is tennék, senki nem ellensége a saját bevételének és a végszámlát mindig a fogyasztó fizeti ki.
Egy oszlopról 2, max 4 ingatlan megy. Nem hinném, hogy a XXI. században olyan ördöngős dolog lenne a mérés megoldása. Hozzáférhetetlen lehetne szinte a méretlen vezeték és nem hinném, hogy Jóska bácsi éjjel oszlopot mászna.

Érdekes kérdés még, mikor a tulajdoni lapon megjelenik a vezetékjogi bejegyzés. Akkor hol a közterületi határ?
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2017
(#) proli007 válasza goreny hozzászólására (») Júl 6, 2017 / 2
 
Bocsánat Urak! De ennek így se vége, se hossza. Ráadásul ha elolvassátok a sárga sort tiltva is van a téma. De nem véletlenül, mert csak félre vezeti a topikot. Bár villanyról van szó, de nem kimondottan a szerelésről. Meg lehet tárgyalni, van erre külön "vitatkozzunk" topik.
(#) Gombszem hozzászólása Júl 6, 2017 /
 
A 32A feletti részért ezután is kell fizetni.
(#) taurus hozzászólása Júl 11, 2017 /
 
Gáz mérőóra cserével kapcsolatban utólag a gázcsöveket az EPH hálózatba be kell kötni, és majd jönnek ellenőrizni, be kell majd mutatni a villanyszerelői jegyzőkönyvet, hogy az EPH megfelel a követelményeknek. Gázcső bekötve az EPH-ba.
Szaki kijött, szemrevételezte, jónak minősítette, majd az ÉVÉ-INIVERZAL műszerrel hurokellenállást mért, az eredmény 0.6 ohm.
A mérést az L és az EPH sin között végezte el. Az EPH sínen van a PEN-PE-N (szétválasztás)- vízvezeték (15 m hosszú horg.vez 1,2 m mélyen) és a védővezető.
Milyen hurokellenállást mért, és ez így jó?
(#) Busz hozzászólása Júl 11, 2017 /
 
FI relét akarok felszerelni, de a mérőóra után rögtön csak két vezeték, egy fekete és egy kék jön. A földszondától nem található semmi pedig van szonda.

A lényeg az hogy akkor a fi relébe kell közvetlen kötni majd a két vastag órától jövő kábelt, aztán a fázist továbbvezetni a megszakítókig, a nullát a nullasínig a főelosztó táblára, de viszont a földeléshez a föld sínre a FI elöl kell majd hozni a nullát?
(#) gyuszo válasza taurus hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Amit leírtál szemrevételezés nélkül sem felel meg a mai szabványoknak, feltételezem, hogy kertes ház, mivel 15 m vízvezetéket írsz 1,2 m mélyen.
Ki volt a szaki ? Bővebben: Link
Idézet:
„A mérést az L és az EPH sin között végezte el. Az EPH sínen van a PEN-PE-N (szétválasztás)”

A képeken jól látni a PEN szétválasztás és a kazánnál kialakított EPH-sín ( csomópont) közötti különbséget.
Az, hogy a vízvezeték be van kötve az EPH-ba az jó, de a földelőszondát meg sem említetted.
Az épület (lakás ) elosztódobozában, ahol a PEN vezetőt szétválasztjuk, innen megy tovább a fogyasztói elosztószekrény földelősínére PE sín ( legalább 10 mm2 ), egy másik vezető megy a földelőszondára ( minimum 16 mm2 ), valamint ide van bekötve az EPH gerincvezető, aminek másik vége az EPH csomópont ( EPH sín ), ami a gázkazán mellett ( alatt ) van kialakítva és az összes cső szabványos EPH bilinccsel ebbe be van kötve csillagpontosan.
(#) gyuszo válasza Busz hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
A FI-relét úgy kösd be, ahogy az előző hozzászólás középső képén látod.
Ami a két képeden van, azokat szereld le, dobd ki és tegyél fel új elosztódobozt és abba kösd be Az olvadó biztosíték helyett megfelelő kismegszakítót ( kismegszakítókat ) szerelj.
Földelő szonda bekötését is ellenőrizd.
A kérdésed alapján jobb ha hívsz egy regisztrált villanyszerelőt, ami fel van szerelve több mint 40 éves, valószínű itt több más egyébre is szükség lesz.
(#) gyuszo válasza taurus hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
A kazánnál kialakított EPH csomópontról a kép és a PEN szétválasztásról a lezárt dobozról is.
(#) Ge Lee válasza taurus hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Magad írtad le hogy mit mért, kérdés hogy melyik ponton mérte. Ha a 2,5-es rézhuzalt nézzük, akkor annak kb. 85 méter hosszon lenne 0,6 ohm az ellenállása. Tehát vagy ekkora kábelszakasz ellenállását mérte, vagy ennyire vacakok a kötések, ekkora az átmeneti ellenállásuk, amihez hozzájön x méter (nem tudjuk mennyi) huzal ellenállása.
(#) Busz válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Köszi a választ, a képpel együtt már világos!

Egy dolog nincs meg: az hogy a földszonda hova van kötve. Szonda van, csak a hozzá tartozó vastag kábel nincs odavezetve az elosztóhoz. Tehát vagy az óraszekrény mögött van kötve vagy sehol.
(#) gyuszo válasza Busz hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Igen, ezért írtam a regisztrált villanyszerelőt.
Ezt úgy is át kell kötni, a vezeték egyik vége plombált területen van, tehát nem tudsz hozzáférni. Az, hogy az óra mögött van-e szolgáltató függ, hogy ki hogyan fogadja el, de ha már plombált rész, mint a képen látod, legalább átlátszó fedél alatt van, így könnyű szemrevételezni.
A földelő szonda mikor készült ?
Megfelelő-e ?
Mekkora az összekötő vezeték keresztmetszete , anyaga ?
(#) taurus válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Jól gondolod, hogy kertes házról van szó. A hivatkozott korábbi hozzászólásom alapján joggal feltéterlezheted, hogy én voltam a szaki. De nem! Azzal, hogy rendelkezem ilyen műszerrel, és egy kicsit, vagy talán többet is tudok erről a területről, az az önképzésemnek, rokonságomban lévő, villamos mérnök és villanyszerelő mesternek köszönhetem, de ők már sajnos meghaltak. Gyerekkorom óta érdekelt ez a terület. Nem vagyok villanyszerelő. A mostani vizsgálatot is teljesen idegen jegyzőkönyvet adó szakember végezte el. Szerény, amatőr szintü tudasom alapján tételeztem fel, hogy itt valami nincs rendben, ezért kérdeztem rá, itt ezen a fórumon.
Minden, a rajzok alapján van kivitelezve, azzal a különbséggel, hogy szabványos földelőszonda nincs, illetve egy annak mondható un. földelés még a korábbi időkből megvan, mely szintén össze
van kötve a ( 15 m. hosszú 1.2 m mély agyagos föld) vizvezetékkel, és az EPH sínnel.
EPH sínről leválasztva a mérés idejére, ennek a külön rendszernek a földelési hurokellenállása 2.4 ohm ! ÁVK van! Remélem nem tudom rosszúl, hogy ÁVK esetén nem előírás a földelő szonda.
Ez a rendszer ugye össze van kötve az óránál a hálózat PEN vezetőjével. Akkor mit is mért a szaki?
Szerintem a hálózati hurokellenállást! Mivel a rendszerben ÁVK van, akkor pontosítom, hogy az ÁVK fázis bemeneti pontján az és a PEN sin között mért hurokellenállást az óraszekrényben, mely 0.7 Ohm Ez azonos a gázvezeték EPH 0,7 Ohm mért értékkel, és igy kell elfogadni?
Pl. egy PEN szakadás esetére, nem arra lennénk kiváncsi, hogy mennyi a földelési hurokellenállás értéke, mely esetében a helyi földelés venné át a védelem szerepét is.
Csak kérdezem, mivel nem vagyok szakember, nem a fázis és PEN ről leválasztott helyi földelés hurok ellenállását kellet volna mérnie, vagy ez nem idevonatkozó téma, ez már az érintésvédelem másik szakterülete, és keverem a dolgokat. Na a válaszokból remélem sok minden kiderül.
Lehet, hogy olyan választ is kaphatok, ha nem vagyok szakember, miért foglalkozom vele.
Következő: »»   529 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem