Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   575 / 963
(#) kadarist válasza palcsika26 hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Ez hogy jön ide, a nagy feszültség károsítja a forrasztást?
Azért van tiltva szabvány szerint a forrasztott kötés, mert a kézzel, ilyen-olyan szakértelemmel kivitelezett forrasztott kötés valós minőségét nem lehet ellenőrizni. Viszont a különféle gyári rugós szorítóknak a minőségét jól dokumentáltan bevizsgálták. A lényeg, a minősítés. Neked annyi a dolgod, hogy a megcsupaszított vezetéket beledugod a kötőelem nyílásába és kész. Innen kezdve már minősített kötésed van.
(#) Kovidivi válasza kadarist hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Egyedül amit el lehet rontani, az az, hogy blankolásnál megsérted a rezet, ami kis idő után eltörik, kitörik a kötőelemből. Tehát nem lesz se túlmelegedés, se tűzkár, se semmi. Én is a wago fajta kötőelemet favorizálom.
(#) kadarist válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Így van, ráadásul a forrasztást mivel szigeteled le, szigcsóval?
(#) fúró hozzászólása Feb 25, 2018 /
 
Sziasztok lattàm màr olyan kötést ahol a wago okozot kàrt.
(#) kadarist válasza fúró hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Akkor be kell perelni a Wagot-t. Vitás esetben a tűzvizsgáló jegyzőkönyve a mérvadó, már ha tüzet okozott a károsodás.
Egyébként én is láttam már szétégett rugós kötőelemet, de szinte mindig a nem megfelelő használat okozta a hibát, terhelhetőség figyelmen kívül hagyása, alumínium alkalmazása stb. De a félreértések elkerülése végett, a forrasztás a legjobb, de nem ellenőrizhető, mert mindegyik forrasztott kötés egyedi, ad-hoc jellegű eljárás és a szigetelése is problémás a mai szemlélet szerint. A szabványosítás már csak ilyen, egységesíteni próbál.
(#) fúró hozzászólása Feb 25, 2018 /
 
Én a forr kötèseket ragasztós zsugorcsővel szoktam szigetellni.
(#) dB_Thunder válasza kadarist hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Nekem itthon csak ideiglenes kötések vannak wagóval.
Volt szerencsém világítani egy wagót egy zárlat miatt, azóta kösz nem.
Forrasztok, mert tudok, szigetelés meg kupolfix. Az még rá is szorít...
(#) palcsika26 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Azt poénnak szántam, ezek szerint nem jött át.

Én is láttam már összetekert kötést szétégve, wagós kötést szétégve, de leolvadt forrasztott kötéshez még nem volt szerencsém. De amit te is írtál, a lényeg a minősítés.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2018
(#) Hp41C válasza kadarist hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Az ólom kivezetése során sokféle forraszanyagot kifejlesztettek. Bővebben: Link egyesek már 58 fokon megolvadnak. Minden egyes forrasztott kötés mellé nem lehet műbizonylatot (alkalmazott forraszanyag, technológia) mellékelni, egy forgalomba hozott készülékben levőkre pedig kiterjed a készülékek minősítése. Ráadásul a javítás illetve az átalakítás során más forrasz anyagot felhasználva tovább bonyolíthatjuk a helyzetet.
(#) janika002 hozzászólása Feb 25, 2018 /
 
És akkor még nem beszéltünk a nedves, párás helységekről ahol a WAGO, csoki, és hasonló szigeteletlen kötőelemek élettartama két hónap!Pincékben(van egy 4 hektáros családi pincészetünk Villány mellett) forrasztás, ragasztós zsugorcső és én még alaposan betekerem szigetelőszalaggal, kötéseket szépen elhelyezem a dobozban ,hogy ne érjenek össze!Ez a megoldás a legtartósabb jelenleg,a műanyag hajólámpákat már cserélnem kellet többször is kötés hibátlan,pedig van ,hogy a kötödoboz fedelét eltávolítva folyik ki belőle a víz!
(#) dB_Thunder válasza janika002 hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Én szívem szerint a forrasztott kötést valami semleges ph-jú anyagba, műgyantába mártanám. Levegőtől elzárva szerintem örökös...
(#) janika002 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Elvileg a ragasztós zsugorcsövekben is gyanta van, amit ha szépen középről indulva melegítünk a két szélén kifolyik és kitölti a réseket és légmentesen lezár,főleg ha két vezeték megy egy oldalról!
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2018
(#) Bakman válasza janika002 hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Vízmentes kötődoboz a megoldás, ilyen hiba miatt soha nem kellett visszamennünk sehova, pedig pár borospincén is túlvagyunk.
(#) janika002 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Én is próbáltam már!Akárhogy tömítem sziloplasztal mindenhol, a rögzítőcsavarnál,kábelbevezetésnél,fedélnél,hiába bekúszik a pára(ez egy alattomos dög!)!Így én inkább a kötést teszem vízmentessé.
(#) elektroton válasza janika002 hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Üzemeltettem anno borpalackozó gépet (vizes környezet!). Gyárilag (az NDK gyártmányú) gépegységek kötődobozán alul több, kb. 4-es furatok voltak. Amelyeknél nem dugultak el a furatok, azaz szellőzni tudtak, tökéletes tiszták voltak a kötő elemek. Amelyeknél viszont eldugultak, erőssen korrodáltak, problémásak voltak. Ergo, nem biztos, hogy a tökéletes tömítettség a célra vezető.
(#) ezermester1 válasza palcsika26 hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Ekkora marhaságot régen olvastam. Az áramerősség melegít nem a feszültség. A forrasztott kötés igen is jó ha nem pancserolt.
(#) Kovidivi válasza ezermester1 hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Arra gondolt a kolléga, ha a kötés megszakad, nem kontaktol tökéletesen, akkor ott át fog húzni a 230V, ami melegít, károsít. 24V-nál nincs áthúzás.
(#) sámli válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Ezt inkább nem kellett volna
(#) ezermester1 válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Lehet hogy a kolléga ezt gondolta de nem ezt írta.Azért ha valaki ír a fórumra nem árt átgondolni,hogy mit is akar írni. Sajna nagyon sok pontatlanság,fére magyarázás jelenik meg.
(#) palcsika26 válasza sámli hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Bővebben: Link

(ezermesternek akartam, sámlinak sikerült )
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2018
(#) ezermester1 válasza palcsika26 hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Érdekes a humorod. Legközelebb ha ilyent írsz tegyél utána egy röhögős szmájlit.OKÉ?
(#) fulcsii hozzászólása Feb 26, 2018 /
 
Drága jó Isten! Most adom vissza a 7 db bizonyítványom.
(#) Kovidivi válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Miért nem inkább érvelsz valamit? Próbálj meg segíteni a döntésben. Ne tapasztalatot írj, hogy a forrasztott kötés/wago elégett, stb., hanem tényeket! Így lehet logikusan, észérvekkel egy témát megvitatni. Nem kell másokat **-nak nézni.
(#) fulcsii válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Vissza nézel pár oldalt és meg látod az érveimet. De maradjunk annyiban, nem szólok többet. Nem akarok sem gyilkosságban, sem tűzben részt venni. Sajnálom! Felülvizsgáló vagyok. Pont az ilyen dolgokat kell elutasítanom!
(#) Kovidivi válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 26, 2018 / 1
 
Ha visszaolvasom, akkor már tudom mire írtad amit írtál. A nick neveket nem jegyzik meg az emberek, főleg nem a hozzá kapcsolódó hsz-okat. Legalább használtad volna a válasz gombot valamelyik hozzászólásra, akkor lenne értelme a mondanivalódnak.
(#) janika002 válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Szeretnék tőled kérdezni valamit!
A udvari-kerti lámpáknál az alsó talp részébe van egy csoki vagy WAGO rendszerű csatlakozó(ki mivel gyártja) ami semmilyen nedvesség/hangyák/csigák ellen nem védett fél év alatt szétrohad minden kötés és életveszélyesé válik.FI relé minden esőnél lekapcs, de legalább szabványos a kötés!Ezt te elfogadod biztonságosnak?Szerintem van olyan hely ahol kizárólag forrasztás/Vastagfalu gyantás zsugorcső és ez teljesen nedvességálló kötés!
(#) fulcsii válasza janika002 hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Nos! Ezt a gyártó így garantálja. Ha nem, akkor viszont kell hozzá lenni egy szerelési leírásnak, hogyan kell. Sajnos sok kínai cucc kerül be az országba, amit nem ellenőriznek. De azt is el tudom képzelni, hogy a lámpa összeszerelésekor a műanyag takarót nem tették vissza. Lehet hogy az IP védettsége nem is megfelelő, nem is szabad szabadtérre szerelni. Ennyit tudok így látatlanban.
(#) Massawa válasza janika002 hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Meg ugy kell hajlitgatnod a drotokat, hogy a csatlakozo fent legyen. A droton kicsapodik a nedvesség, és ha a csati lent van akkor a viz belecsurog.
Ez sajnos gyakori hiba ilyen kerti konstrukcioknál, és még a szakember is hajlamos könnyiteni az életen és a helyesen szerelt csatlakozot megforditja, mert igy "könnyebb bekötni" esös idö után meg repül az FI.
(#) janika002 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
A hangyák is előszeretettel telehordják földel, egy kis eső/hó és már zárlat is van(szívatott már párszor)!De hát ez van a kerti dolgokkal!Jól elkanyarodtunk az eredeti forrasztásos témától de nem baj!És ugye a földelést is a sorkapcson keresztül képzelik el bekötni,ha az rohad le először belegondolni is rossz!
(#) Massawa válasza janika002 hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Nem tudom, nekem több mint egy tucat kerti lámpám van ( a legmagasabb talán 50 cm) eddig egyetlenegy sem ment ilyen modon tönkre. Igaz, hogy mindegyik egy beton kockán van a földben. Mindenféle bentlakot már találtam bennük, biztos ott melegednek , de kárt még nem okoztak.
Következő: »»   575 / 963
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem