Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   615 / 964
(#) sámli válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 26, 2018 / 3
 
Úgy zavarnám el a villanyszerelőt (ha nem magam csinálnám) mint a szél, ha nálam tele rakná a falat csövekkel meg dobozokkal Agyhalott szabály volt akkor is amikor még élt.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2018
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 26, 2018 /
 
Az iskola pedig ahol leirták a kötést toldás helyett...
A mellékletben láthatod az oktatóanyaguk sem szerénykedik a kifejezéstől
(#) DannyTorrence hozzászólása Júl 27, 2018 /
 
Szép vita alakult itt ki és pont az a baj hogy az egyik szerelő így csinálja,másik úgy.Látok képeken újépítésű házaknál 10 csövet is egymás mellett a kimart részen,de ezt egy 30éves kis lakásban kivitelezni már nem olyan egyszerű.A konkrét helyzet az hogy van 2 db 16os cső és 4 kör lenne.Fizikailag beleférne az a 6-7 vezeték,csak a többi szempont érdekelne hogy mi is ennek a 'bezsúfolásnak' a negatív hatása vagy van-e egyáltalán.
Előny:semmi vésés nem kellene csak ki a régi vezeték s be az új.De akárhol kérdezek én erre neten,villanyszerelőt,villanyászboltot,többfélét mondanak.Itt is.Egyik szerint mehet másik szerint nem.
(#) proba válasza DannyTorrence hozzászólására (») Júl 27, 2018 / 1
 
Egy helyen láttam vezetékek terhelhetősége védőcsőben táblázatot, Bővebben: Link . Ez alapján minél több vezetéket teszel bele, annál kisebb szorzóval lehet figyelembe venni a vezetékek terhelhetőségét. pl 3 vezeték 0.7*24 , 10 vezeték 0.48*24A 1,5 kábelre vonatkoztatva. A 2.5-ös kábel szorzója 32A a táblázat szerint.Aztán úgy variálod ahogy akarod. Ez tisztán műszaki szempont, az esetleges jogszabályokkal nem foglalkozik.Mondjuk ami még sarkalatos kérdés a védőföldet beszámítja e kábelnek, de szerintem mivel az nem melegszik, nem kell vele számolni.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2018
(#) gordonfreemN válasza DannyTorrence hozzászólására (») Júl 27, 2018 / 1
 
A régi szabvány nem engedte, de akkoriban egy helyiségbe ment egyetlen aljzat, így nem okozott problémát.

Idézet:
„mi is ennek a 'bezsúfolásnak' a negatív hatása vagy van-e egyáltalán”
a melegedés.

Idézet:
„Szép vita alakult itt ki”
és még a kéményekről, tartófalakról nem is kezdtünk el beszélgetni

De megtaláltam neked egy 1985-ös könyvben a lényeget.
(#) proba válasza DannyTorrence hozzászólására (») Júl 27, 2018 /
 
Ami még negatív következmény, az esetleges bővítésnek erősen gátat szab a tömött cső. De ha biztosan nem lesz festés után sem bővítés, szerintem elfér az benne. Ha a védővezetőket összevonod , akkor meg még helyed is marad. Ami még kellhet és sok helyet felemészt, az az alternatív kapcsoló.
(#) DannyTorrence hozzászólása Júl 27, 2018 /
 
Köszi szépen a válaszokat és a táblázatot,ezt érdekesnek találom:5 db 2.5 vezeték mehet a 16os csőbe de ha 6 van arra már 23ast ír,amibe viszont 10 is mehet szerinte.Kicsit nagy méretugrásnak tűnik...
(#) DannyTorrence válasza proba hozzászólására (») Júl 27, 2018 /
 
Ez a könyv 32A-t ír 2.5re egy másik forrás szerint 21A.
https://www.novill.hu/magazin-fooldal/567-vezetekek-terhelhetosege-...tezese
(#) elektroncso válasza DannyTorrence hozzászólására (») Júl 27, 2018 / 1
 
A gyakorlati tapasztalat az, hogy olyan vezetékeket amik folyamatosan feszültség alatt vannak (konnektor és világításkör kapcsolókhoz menő ágai) nyugodtan be lehet húzni közös csőbe, nem fog zavart okozni. De azokat a vezetékeket amik a kapcsolókat a a lámpákkal kötik össze nem szabad behúzni a folyamatosan feszültség alatt lévő vezetékek közé. Sok mai modern kis fogyasztású lámpa (kompakt fénycsövek, LED-es fényforrások) hajlamosan halványan derengeni esetleg időnként fel-fel villanni a vezetékek között átjutó kapacitív feszültség miatt. Ez sokaknak okoz problémát és utólag falvésés nélkül nehéz megoldani a gondot.
(#) proba válasza DannyTorrence hozzászólására (») Júl 27, 2018 / 1
 
Itt nem foglalkoznak vele hány ér. Mivel általában a vezetékek oda vissza mennek, ezért az én táblázatom szerint is 25,4A jön ki. Ez a két érték viszont ár nincs olyan messze egymástól.
(#) DannyTorrence hozzászólása Júl 27, 2018 /
 
Rendben, köszönöm mindenkinek!
(#) ötfelezős válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Hát, bocs, az nem volt egy jó könyv, ezt nézte el a szerző:

közdöb.jpg
    
(#) ötfelezős válasza DannyTorrence hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Az a táblázat - a csoportbeosztással együtt - nem jó, bár az eltérés a táblázatban nem nagy, konkrétan a 2,5-nél csak az első oszlopbeli szám más, 20. Valaki összeollózta így, szomorú, hogy ez kereng a neten, de most látom, lehet oda írni helyesbítést, lehet, hogy felhívom a figyelmét a közzétevőnek.
Bár az egyik lényeg ott van a táblázat feletti vastagbetűsben, miszerint új létesítésnél nem ez alkalmazandó, így ez is jószerivel elméleti beszélgetés.
(#) adapter válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Már a múltkor is gondolkodtam rajta, de nincs ez a táblázat meg valakinek helyesen?
Aktualizált adatokkal stb... Nekem is például legalább 2 különböző verzióban van meg a gépen -amennyire tudom mind hibás valahol- esetleg a a "segédprogramok" között is lenne létjogosultsága, így ha erre téved valaki akkor egyszerűbben megtalálná amire szüksége van belőle ráadásul a téma szakértői is könnyebben hivatkozhatnának rá ...
Vagy ez hülyeség?
(#) ötfelezős válasza adapter hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Pont ennek nincs aktualizáltabb változata, mint az 1980-as kiadás, amit 98-ban vontak vissza. És volt előtte két régebbi, ezek keverednek, van, ahol a táblázat újabból és a csoportbeosztás a régebbiből, satöbbi. Én egyszer már elhatároztam, hogy összekalapálok egy rövid ismertetést, el is mentem a szabványügyi olvasóterembe, de sajnos már nem lehet oldalakat másoltatni, csak az egészet megvenni, a jegyzetelés meg nem sikerült tökéletesre.
A legrosszabb ebben a táblázatban a utolsó oszlop, aminek értelme nincs is, hiszen minek adunk meg háromféle terhelhetőséget egy vezetékre, ha csak egyféle biztosítóértékeket alkalmazhatunk? Ilyen utolsó oszlop nincs a szabványban, ez az egyik híres villanyszerelő-könyv-író bűne, hogy ezt így hagyta könyvében*, és innen szétterjedt. Volt viszont az előző kiadásokban biztosítóbetét oszlop, csak nem a végén, hanem minden amperes oszlop után a megfelelő. Annak volt értelme.

A mostani, nyugatról beszivárgó meg angol nyelvű, de legalább egy magyar nyelvű segédlet van, a Legrandé. A mostani szabványra alapozott terhelhetőség kisebb, ki tudja, melyik a jobb.

*Miközben a szövegben is az volt, hogy a terhelhetőségnek megfelelő biztosító...
(#) gordonfreemN válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Látom ez a bocs szó nálad beragadt

A te mellékletedben lévő a pontosabb megfogalmazás de felteszem, hogy a szerző szándéka a kötés szóval helyettesiteni a toldást és elágazást.
Szerinted miért nem megfelelő vagy nem helyes ez?
Mert ha tartalommal észérvekkel alátámasztod hogy szerinted miért nem helyes a kötés a toldás és elágazás helyett akkor igazad van.
De ha csak beböfögöd egy fizikai téma esetében hogy az szerinted helytelen akkor az pont annyit ér mintha én azt mondanám a levegőből, hogy szerintem meg helyes.
Szóval ha lesznek tények máris áthúzom a tanulmányom ezen részét és kijavitom az általad előbb ajánlottal. Illetve ez esetben megkérlek nézd el nekem hogy a tanulókönyvemből ideztem.
(#) ötfelezős válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
szerinted helytelen
Nem minősítettem egyéni véleményemnek.
A fórum szóhasználata szerint válasznak hívják, nem böfögésnek.
(#) gordonfreemN válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Idézet:
„A fórum szóhasználata szerint”

Így van, aszerint nem.
Idézet:
„Nem minősítettem egyéni véleményemnek.”

Idézet:
„Bocs, nem kötés, toldás*. Mert, ugye, minden bogár rovar, de...”

Ha ez nem egyéni vélemény akkor pont arra kértelek fejtsd ki bővebben honnan ez?
Lehet kupeckodásnak tűnik de egyáltalán nem az. Komolyan kérdezem.

*Az idézett könyved szerint ez pontos akkor lenne ha ezt irtad volna:
Nem kötés, toldás vagy elágazás.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2018
(#) DannyTorrence hozzászólása Júl 28, 2018 /
 
Akkor 6db egyenként 20A terhelhetőségű 2.5 vezeték egy csőben kötegelve,befalazva 20x0.65 azaz egyenként 13A terhelhetőségű ha a földvezetékeket leszámítjuk?Mondjuk az is kérdés hogy a kötegelés pontosan mit takar?X úton egymás mellett majd szétváló vezetékek,az áramkör teljes hosszán kötegelten futó vezetékek,esetleg a vezeték hosszában bármikor kötegelten futó vezetékek?
Az óránál meg elosztókban is elég zsúfoltan szoktak lenni.
https://joszaki.hu/images/reference/slideshow/buchler-tamas-2015021...58.jpg
(#) papo69 válasza DannyTorrence hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Ajaj ha ez egy referencia kép lenne.
(#) proba válasza DannyTorrence hozzászólására (») Júl 30, 2018 /
 
Én azért nem venném ilyen szigorúan, gondolom a korrekciós tényező a szabadon álló egyerű vezetékre vonatkozik, így túlbiztosításnak tűnik a védőcsőben elhelyezett többerű kábel terhelhetőségét alapul venni. ( vagy nem két áramkörre gondoltál, hanem 4-re? )
Másrészről meg a melegedés a vezeték teljes hosszában elosztottan jelentkezik, tehát a párhuzamosan futó vezetékek közös szakaszaira kellene vonatkoztatni a hőterhelést, hogy a többi részén mi van nem lényeges, az adott szakasz szempontjából.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2018
(#) Tomi111 hozzászólása Aug 3, 2018 /
 
Sziasztok!
Beszélünk itt szabványról, védőföldről, IP xx, stb. De mit láttam Horvátországban! Lefotóztam, igen most 2018-ban! A régi utcai lámpák átalakítása nátrium izzósra. Nézzétek a képeket! és működnek, pedig néha eső is veri...kettő kép Sibenik óvárosában, egyik este Vodicében. (ott is látszik a fojtó
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2018
(#) Tomi111 hozzászólása Aug 3, 2018 /
 
...a fojtó közelről...

Fojtó.JPG
    
(#) KTobi válasza Tomi111 hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
A "normális" annyiban különbözik, hogy a fojtó egy fém dobozban van, azt sem igen szokták földelni a karókon. Több példányt tudok, ahol rögzítve sincs benne, mert minek, úgy sem mozog.
(#) Tomi111 válasza KTobi hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Az oké, de így szabadon? Volt amin láttam, hogy egy kábelkötegelő fogja. Olyan is volt, amit már csak a két vezeték fogta, azon lógott... a járda felett. És nem egy ilyen, azon a részen az összes.
(#) gordonfreemN hozzászólása Aug 6, 2018 /
 
Sziasztok!

Láttam illetve hallottam érdekes megoldásokról, érdeklődnék, hogy megszokottak-e ezek és szabványos-e?

Ablak alatt (10+ cm-re), vizszintesen elvezetni (csövezve) villanyvezetéket?
Konnektortól konnektorig elvezetni függőlegesen (nem gerincen a mennyezet alatt hanem padlótól
~30cm-re) villanyvezetéket?
Régi MMFAL szürke külső köpeny, belül két fekete egy kék, melyik a védővezető?

Köszönöm szépen a tapasztalati és elméleti válaszokat!
(#) llax válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Az említett vezeték színkiosztás kiválóan alkalmas alternatív kapcsolók közé.
(#) gordonfreemN válasza llax hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Cserébe ezzel érkezik be itt a lakótelepen kb minden lakásba a táp a lakáselosztóba.
Arra gondoltál szerintem, hogy ez így akkor nem valami szabványos?
(#) llax válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Csak arra írtam példát, ahol szabványosan is felhasználható.
(#) gyuszo válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
2 fekete és 1 kék vezeték : régebben használtak 2 fázisú villanyórát.
Ezek jellemzően kis áramú, 2 x 10 A-esek voltak.
Mára ezek már a mérőcserékkel teljesen eltűntek.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2018
Következő: »»   615 / 964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem