Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   641 / 962
(#) proba válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
A kapcsoló részéről valóban mindegy, de szerintem minden áramkört egyben kell vizsgálni. Amire választ írtál ott is a hibás bekötést említik, mint gyakorlatot - nullát szakít a gomb hogy ne tudjanak áramot lopni -. Ettől kezdve már akár veszélyes gyakorlatot is teremthet. Ha én félreértettem, más is képes lehet rá
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2018
(#) Wind-Storm válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Már lekerült.
Lesz egy szép hosszú kanlux.
A felhasználó általi hangerő változtatási lehetőség miatt a mutatott csuszkásat preferálnám.

Egyelőre vezetékkeresés, mert ahány MKH, annyi féle szín, és biztos ami biztos, jobb szabványos színnel megjelölni mindet. CR2032 odawagozva adott vezetékpárhoz, aztán multival vagy LED-del lehet vezetékkeresni.
(#) vargham válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
"Majd magyarázd el annak a postás családjának, akit a kertkapunál agyonvágott egy beázott csengő."
Ez nem a szabvány szövege... Azt kérdeztem, hogy tiltja-e bármilyen előírás.
Valamint egy kültéri nyomógomb, tömszelencés kábelátvezetéssel miért ázna be könnyebben, mint az ugyanoda felszerelt, kültéri világítás kapcsoló? Vagy az is tilos lenne?
(#) sámli válasza vargham hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Egyesek fejében tilos
(#) kendre256 válasza vargham hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Az "éles kések használati szabványában" sincs benne, hogy földön mászkáló csecsemő mellett ne dobáljuk szét a földön a késeket...
De egy kicsit komolyabban nézve a dolgot, a kültéri, vízmentesnek mondott kapcsolók, nyomógombok között is annyi gagyi van...
Bővebben: Link
A legtöbbje IP44-es, de még az IP54-eseken sincs tömszelence, csak valami kivágható, kiszúrható műanyag elem. Most szereltem át itthon néhányat, 10-12 év alatt törékennyé keményedtek, a víz simán becsurogna rajta. (Még szerencse, hogy terasztető alatt van...)
Ipari kivitelben vannak tényleg vízmentes, tömszelencés hozzávezetésű kapcsolók, nyomógombok, de azok nem az 1000-2000 Ft-os kategória (és még a "zasszony" is útálkozna, hogy hogyan néz ki )
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2018
(#) sámli válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Olyanról nem hallottál, hogy ezekbe a szerelvényekbe illik alulról becsatlakozni?
(#) kendre256 válasza sámli hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Tényleg? Lehet alulról is?
Alul-felül ugyanaz a vacak elöregedő műanyag betét van bennük, csak egy fokkal jobb eset, ha nincs kilyukasztva felülről, aztán "betömve" a kábellel...
(#) sámli válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Csak hogy ne halj meg tudatlanul. Azért van alul-felül, mert ezek a szerelvények sorolhatók.
(#) kendre256 válasza sámli hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Köszönöm Mester!
(#) sámli válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Nagyon szívesen. Igazán nincs mit
(#) Ge Lee hozzászólása Okt 26, 2018 /
 
Attól hogy semmi nem tiltja, még elég bátor és felelőtlen dolog fázist vinni egy csengő nyomógombhoz. Megtörtént eset, anyuka karján a gyerekével átlibeg a szomszéd lépcsőházba (fedett hely!!!), a gyerek közben issza a teáját, majd véletlenül megbillen a keze és kilottyan a tea, telibe önti szemből a nyomógombot. Gondolom a lépcsőházakban sem azért mennek trafóról a csengők, mert túl sok felesleges trafó hevert valamelyik raktárban.
És innentől teljesen felesleges is bármilyen ha-val kezdődő mondat.
(#) sámli válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 26, 2018 / 1
 
Azért egy ha még belefér. Ha nagyanyámnak f....a lett volna, ő lett volna a nagyapám
(#) vargham válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 26, 2018 / 1
 
Nincs ilyen, hogy ha, meg bátor dolog... Szabványi követelmények, és mérhető paraméterek vannak, amik alapján valamit vagy szabad, vagy nem szabad.
IP55 védettségű nyomógomb, illetve kapcsoló szerelhető-e kültérre? Igen, azért van a védettsége, aminek a követelményeit a szabvány határozza meg.
Innentől nincs különbség a csengő nyomógombja, a lépcsőház világítás nyomógombja, és a sima villanykapőcsoló között.
Idézet:
„bátor és felelőtlen dolog fázist vinni”

Tehát villanykapcsolót és lépcsőházi világítás nyomógombját sem? Természetesen IP55 védettséggel.
(#) sámli válasza vargham hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Végre valaki nem szemellenző mögül nézi a kérdést
(#) Alkotó hozzászólása Okt 26, 2018 /
 
Oszlopokat cseréltek nálunk, és a régi különálló csupasz vezetékeket szigetelt kötegre cserélték az utcában. Ez csak annyiban volt zavaró, hogy sokáig volt áramszünet.
De a fázisokat nem találták el, ezért a gépeim fordítva forogtak. Megcseréltem házon belül, és most már jó az irány.
Mégsem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis több műhelyben, több gépről van szó, amik zöme rossz irányba forgott, de volt egy vonal, ahol 3 gép is jó irányba forgott. Természetesen korábban mind jó irányba mentek, használom őket rendszeresen. Most, a fáziscsere után ez a három gép forog a rossz irányba, a többi pedig jól. Természetesen ezeket is külön meg fogom fordítani holnap.
Van erre értelmes magyarázat? Lehetséges a fázisoknak ilyen elcserélése az oszlopcsere kapcsán?
(#) elektroncso válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 26, 2018 1 /
 
Ha a több műhelyhez több betáp tartozik az oszlopokról akkor természetesen igen, de gondolom nem ez a kérdés. Ha egy közös betáp van és az arra kötött több műhely közül volt aminél fordítva forgott, volt aminél nem akkor mást is megbuheráltak. Csak a szolgáltatói vonalon ilyet kihozni nem lehet.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2018
(#) KTobi válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Oszlopcsere nélkül is tudják a vezetékeket cserélni. Az a gond, szerintem, ezzel a szigetelt köteggel, hogy nincsenek jelölve a fázisok. (A nulla valahogy csak van) Neked volt három fázis, nem írták fel, hogyan bekötve, visszakötötték a három fázis találomra. Ők valószínű megcseréltek 2 fázist, te is megcseréltél két fázist, de nem ugyan azt a kettőt. (többszöri csere történt) Ezzel lehet magyarázni a visszafelé forgó gépeket.

Nekem jelenleg az a problémám, hogy egyik bejövő fázis gyenge, és nem akarnak semmit tenni ez ügyben, szerintük ez még nagyon jó. Teljesen terheletlen, új bekötésnél (szomszéd) 200Vot mérek. Nálunk az óra után (FIDen) 195V, itt van terhelés is. A másik két fázis megfelelő 220V feletti. A gond legfőbb mutatója, hogy az újan vett LEDes lámpa hangulatvilágítás csak. (Hagyományos izzóból nem bírta el a terhelést a foglalat, cserélve, az újat nem akartam szétégetni, így meg hunyorgunk.) Normális, hogy a névleg 230Vos hálózat beesik 200V alá?
(#) Johnycorp válasza KTobi hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Üdv.

Itt nincs a nulla jelölve, mert nincs nulla, hanem PEN. Ez pedig a három szigetelt fekete (fázisok) mellett maga a sodrony.

Az alacsony fázisfeszültséget pedig jelenteni kell, jöjjenek ki és mérjék meg, javítsák ki.
De ha gondolod, utána tudok kérdezni illetékes szakembernél.
(#) KTobi válasza Johnycorp hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Elnézést, PEN. Felénk úgy láttam, amit raknak, ott a PEN is szigetelt(fekete), de az a vivő. A szolgáltató lett telefonon értesítve, ők mondták, hogy ez még jó. A 170V körüli értékekkel küszködnek, hogy javítsák. (Nem Magyarország területe) A kifogásukat nem értem, mert én +/-7%os tűrést találtam, hogy megengedett lenne.
(#) Johnycorp válasza KTobi hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Semmi gond.

Azért érdekes hozzáállásuk van szolgáltatás terén. Az tuti, hogy tűrésen kívül van bőven.
Gondolom régi a hálózat és kicsi a keresztmetszet és/vagy nagy a távolság. Új végfelhasználókat szépen bekötik hálózatfejlesztés nélkül.

Mondhatná az ember a szolgáltatónak (persze ez vicc), hogy a feszültségszinttel arányosan fizet nekik...
(#) erbe válasza KTobi hozzászólására (») Okt 26, 2018 / 1
 
Idézet:
„az újat nem akartam szétégetni, így meg hunyorgunk”

"A hiba az Ön készülékében van." Mondták egykor. De rád még ma is érvényes.
Az ócskább LED lámpákban nem áramgenerátoros elektronikus táp van, hanem kondenzátoros előtét. Ennek az árama a feszültség függvényében változik. Az áramgenerátorosnak széles tartományban változhat a bemenő feszültsége, mégis ugyanakkora teljesítményt vesz föl és ugyanakkora fényt ad le. Arról lehet felismerni, hogy tápfeszként nem 230 V, hanem pl. 80-265 V~ van ráírva.
(#) ötfelezős válasza KTobi hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Szerintem nincs megmagyarázva az, hogy mielőtt hozzányúlt volna, a gépek nagy része rossz irányba forgott, de 3 gép meg jó irányba.
(#) sámli válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Több elosztó láncolva, az elsőn megtörtént a csere és tévedésből a mögötte lévőnél, lévőknél is csinált cserét.
(#) elektroncso válasza sámli hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Így elképzelhető. Ha viszont csak a lakáselosztóban cserélte meg a két fázist a betápnál akkor szerintem lehetetlen ez a felállás. Vakaródzok még egy kicsit rajta.
(#) sámli válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Csak az előző válaszom lehetséges (szerintem).
(#) elektroncso válasza sámli hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Bárhonnan ágaztatom le a vezetékeket gondolatban nekem is ez jön ki. Majd Alkotó megmondja a körülményeket pontosan.
(#) sámli válasza sámli hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Még egy lehetőség van, a cserét nem az első, hanem a második (harmadik...) elosztóban csinálta.
(#) Wind-Storm hozzászólása Okt 27, 2018 /
 
Hú, micsoda fázisvita pattant itt ki..

Nekem egy olyan problémám van, hogyha a lakásban nincs védővezető, mi a legjobb, amit tehetek?
Személyesen egy villanyszerelő azt ajánlotta, hogy legrosszabb esetben a nulláról lehet leágaztatni. Ez csak szerintem veszélyes? A villanyórától két 6mm2 alumínum vezeték jön, régi a ház, a hálózat bizonyára TT-s, tehát csak nullvezető van. Tegyük fel, hogy eltörik vagy elég a régi alu vezeték közül a nulla, ezzel együtt pechünkre az életvédelmi relé is meghibásodik. Szabványos EPH kialakítására nincs mód, mert annak esztétikus kivitelezéséhez bontani kéne (amit nem engednek), tehát ilyen esetben a bekapcsolt fogyasztókon keresztül az összes védőérintkezővel ellátott gép fém burkolata fázisra kerülne.

Egyébként kettéágaztatott PEN vezető esetén is mi nyújtana biztonságot, ha pont az a vezető szakadna meg (ismét tételezzük fel a hibás életvédelmi relét)? Az összeköttetés viszont fennmaradna a nulla és védővezető közt, így nulla és a védővezető azonos potenciálon lebegne, a bekapcsolt fogyasztókon keresztül feltételezem ugyanúgy életveszélyessé válna.

Ha jól nézem az ábrákat, a TNS típus nyújtaná a legnagyobb biztonságot?
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2018
(#) sámli válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Ha nincs védővezető, azt első körben ki kell építeni legalább az I. év. osztályba tartozó készülékekhez (bojler, mosógép stb.)
(#) Wind-Storm válasza sámli hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Hogyan néz ki ennek a kivitelezése a lakásig egy régi társasház második emeletén?
Ki fogja nekem csak azt kiépíteni a lakásig, akad egyáltalán csak ilyen részfeladatra vállalkozó szerelő? Mert én nem biztos, hogy a második emeleti erkélyen létrázva fogok kábelcsatornába tuszkolni egy szál vezetéket, lejjebb haladva ki tudja még hova, aztán a pincében szondát leütni, vagy elképzelni sem tudom, én ilyennek a kivitelezését még nem láttam, erre már nem vállalkoznék.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2018
Következő: »»   641 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem