Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   681 / 959
(#) teddysnow hozzászólása Márc 21, 2019 /
 
Sziasztok,
a teraszról szeretném a villanyt kb 7 méterre egy kandelláberhez vezetni. Lenne kb 3-4 méter beton és a többi föld. Azzal tisztában vagyok, hogy fölkábel kell hozzá, de minimum lépésálló gégecső. A könnyebik út az lenne, ha az MT kábelt a beton járda dilatációs hézagaiban szadabna/lehetne vezetni.
Van-e ilyen "kivitelezéssel" valakinek tapasztalata?
Ismerőseim között van, aki azt mondja, hogy nem lesz annak semmi baja, de engem nem győzött meg.
16-os gégecsővet gyémánt tárcsával betudnám ügyeskedni beton réseibe. Viszont a 1/2 collos locsoló slag beférne. Jó lenne az is vagy vegyem elő a flexet?
(#) CIROKL válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 21, 2019 /
 
24 volt os rendszert 230 at veszêlyes fagyhatâr az kb 1mêter.
(#) teddysnow válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 21, 2019 /
 
Igen én is olvastam a minimum 70 centiről. De valahogy a kábelnek le kell mennie és fel kell jönnie a felszínre, az nem számít?
(#) ötfelezős válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 21, 2019 /
 
Valóban!
(#) kameleon2 válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 22, 2019 /
 
Ha már gyémánttárcsával és betonnal bíbelődsz - én inkább symalen csövet tennék le. Simafalú, vastagabb, ellenállóbb, lépésálló és évek múlva is áthúzhatod ha gond adódna. Ha nem akarsz tekercset venni, akkor MüV II 16-os simafalú cső. Ezt még kézzel meg lehet hajlítani - igaz UV-s illetve földes környezetben nem annyira szerencsés, de betonba nagyon jó. Nálam 7.2km van a mennyezetben a betonban.
(#) teddysnow válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 22, 2019 /
 
Köszi, megnézem őket.
(#) kameleon2 hozzászólása Márc 22, 2019 /
 
Érdekes cikk. Sajnos valódi, megtörtént eset elemzése: Amire nem is gondolnánk... Szerintem nagyon tanulságos.
(#) erbe hozzászólása Márc 22, 2019 /
 
Sodort kötés készítő szerszám:
drótösszetekerő
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Márc 23, 2019 /
 
Ezt én így sokkal rosszabb megoldásnak tartom, mintha simán összesodorná a 3 eret. Bár manapság már a wago is megfelel, ami egy 0,5mm vastag ónozott rézlemez, amihez egyetlen vonalban ér csak hozzá a beledugott ér.
(#) ötfelezős válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 23, 2019 / 1
 
valahogy a kábelnek le kell mennie és fel kell jönnie a felszínre
Annyira, hogy a kábel eleve levegőben is elhelyezhető - volt mindig is (az utolsó 65 évben biztosan).
A most érvényes szabvány egyébként ezt írja:
4.1.1. Szabályozott terepen a kábelárokba fektetett kábel fektetési mélysége 0,6 és 0,8 m között
legyen.
4.1.2. Szabályozatlan terepen a kábelárokba fektetett kábel fektetési mélysége legalább 1,0 m legyen.
4.1.3. Ha a 4.1.1. és 4.1.2. szakaszok szerinti fektetési mélység a helyi körülmények miatt néhány kábelszakaszon nem biztosítható, fokozott mechanikai szilárdságú védőborítás vagy védőcső alkalmazásával a kábel kisebb mélységben is elhelyezhető. A kisebb mélységben elhelyezett kábelszakaszokat, azok hosszát a kábelnyomvonal rajzán fel kell tüntetni.
4.1.4. Ha az árnyékolás nélküli kábelek esetében nem tartható a 4.1.1. szakasz szerinti legalább 0,6 m fektetési mélység, akkor e kábeleket csak akkor szabad alkalmazni, ha:
– a kábelt védőcsőben helyezik el, vagy
– a kábel fölött szilárd burkolat van, vagy
– a kábelvonal betáplálási helyén áram-védőkapcsolást alkalmaznak.
(#) gyuszo válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 24, 2019 /
 
Egy kép sok mindent mond :
(#) Feri válasza erbe hozzászólására (») Márc 26, 2019 /
 
Kicsit "butaságot"írtál nem lehet 2x16A igényelni.
Nem létezik 2 fázisú mérő, csak 1 illetve 3 fázisú.
Az 1x 32A különben is gazdaságosabban osztható tovább.
(#) ötfelezős válasza Feri hozzászólására (») Márc 26, 2019 /
 
Már úgy értve ezt a "nem létezik"-et, hogy manapság az áramszolgáltató nem preferálja a két fázist, és így nem gyártanak ilyent, de azért nem lehetetlen kétfázisú mérőt előállítani, mint azt a huszadik század legalább fele bizonyította.
(#) erbe válasza Feri hozzászólására (») Márc 26, 2019 /
 
Nem én írtam először, már mások is említették. Még olyant is, hogy 3 fázison 3 különálló egyfázisú mérő van a szekrényében.
Egyébként nem a tovább osztás miatt gondolkodik a gazda 2 fázisban, hanem mert nálunk a vonalon az egyik fázis sokkal gyakrabban szakad meg, mint a többi. Ő meg éppen ezen lóg.
Érdekes módon az oszlopról PEN + 2 fekete szál jön be hozzá, az egyik még használaton kívül. Áramszünet esetén ~90 %-ban csak 1 fázis hiányzik a vonalon, ezért addig is marad valami, amíg méltóztatik valaki kicserélni a biztosítót.
Volt 3 napos áramszünet, amiből 2,5 napon volt feszültség a többi fázison.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2019
(#) Triger válasza Feri hozzászólására (») Márc 27, 2019 / 1
 
Lehet, hogy akkor én is butaságot irok, de a 3 fázisú mérővel ugyanúgy mérhető a 2 fázis. Vagy akkor pontatlanabb?
(#) Kovidivi válasza Triger hozzászólására (») Márc 27, 2019 / 1
 
Abból is kiindulhatsz, hogy mi van akkor, ha a 3 fázisú mérőnél az egyik fázison nincs semmi terhelés bekapcsolva? Működnie kell, pontosan kell mérnie. A felvázolt két eset közötti külöbség az, hogy az egyik esetben a harmadik fázisra nem kötsz semmit, nem tudom, hogy a mérőnek szüksége van-e erre a feszültségre...
(#) CsemanAttila hozzászólása Márc 27, 2019 /
 
Urak. Kérnék egy kis segítséget. Vettünk egy 77-ben epült családi házat. A villamoshálózatról semmit nem tudni. Van valami mód arra, hogy kilehessen deríteni, hogy védőföldes vagy PEN típusú-e. A villanyóra alatt egy méterrel van egy kis lyuk, ott a föld felé megy egy piros vezeték... Ennyit látni...

Másik kérdésem. 4éve a telekre bevitték az ipari áramot. Külön oszlop, külön mérőhely. Ennek a földelése össze köthető-e a ház földelésével? Vagy inkabb külön földelő szondát kéne csinálni a ház számára? Előre is köszönöm, remélem nem kérdeztem oltári nagy butasagot
(#) Gafly válasza CsemanAttila hozzászólására (») Márc 27, 2019 /
 
Egy telek, egy ház két mérő?
Ipari?
Egy néven van?


Ha az "ipari" alatt másik díjszabást értünk, és vállalkozásod van a telken, akkor logikus...

Én négy mérőt örököltem, kettő háztartási, kettő ipari. Szépen összevonogattam, így lett 3x25A háztartási. Azzal el vagyok.

Remélhetőleg a 4 éve készült mérőhely szabványos.
(#) CsemanAttila válasza Gafly hozzászólására (») Márc 27, 2019 /
 
Az ipari más néven van. És a hátsó műhelyhez lett csinálva. 3*16amper. Nincs vállalkozás.
Hát az úriember aki csinalta egy ÉMÁSZ feliratú autóból szállt ki. Nem kérdeztem, de látszott rajta hogy ért hozzá
(#) Gafly válasza CsemanAttila hozzászólására (») Márc 27, 2019 /
 
Műhely is a tiétek, csak nem lett még átírva?
(#) CsemanAttila válasza Gafly hozzászólására (») Márc 27, 2019 /
 
Igen. Minden a miénk. Atírva még semmi nincs.
(#) Gafly válasza CsemanAttila hozzászólására (») Márc 27, 2019 /
 
Akkor én a helyedben a nevetekre írás keretében összevonatnám, és az új szabványos mérőhelyet hagynám meg (hacsak nem akarsz vállalkozni a műhelyben). Onnan mehetne a ház a továbbiakban (ha van kedved ásni, akkor földkábel). De nem értek hozzá...

Átírást ne halogassátok...
(#) kameleon2 válasza CsemanAttila hozzászólására (») Márc 27, 2019 1 / 1
 
Szia! Szerintem amit te "ipari áram"-ként írsz az mindössze 3 fázisú betáplálás - a régebbi szleng szerint. Ha piros a vezeték, az az akkor szabványnak megfelelhet, mert régen a piros volt a védőföld. De mint párszor már leírtuk itt a fórumon 25 évente teljes felújítást kellett volna végezni a villamos hálózaton. Ha 1977-es a ház az 42 év, azaz majdnem két teljes felújításon kellett volna átesnie, hogy a jelenlegi villamosipari szabványnak is megfeleljen. Tudom, hogy mindenre magyarázat a "nincs pénz", és mint érv értékelhető is, de a szabvány ezt nem fogadja el és nem tolerálja. Érdemes lenne egy villamos felülvizsgálatot elvégezni, mert az kevesebb, mint a tűzoltók órabére. Én inkább rendbe tenném teljesen azt a betápot és az újonnan kialakított mérőhelyre köttetném át a teljesen felújított rendszert. Már csak azért is, mert az akkori csövek, technológiák, szigetelések, keresztmetszetek már biztosan nem felelnek meg a mai fogyasztóknak, nem beszélve az elöregedett, oxidálódott kötésekről, vagy ha netán még alu vezeték van bent, annak az öregedéséről. Nem a kivagyiság mondatja ezt velem, hanem a munkatapasztalat és azok az elrettentő képek, amiből már galériát csinál folyamatosan a Villanyszerelők Lapja (VL). Ha pedig ennyire értesz hozzá, mint ahogy a fogalmak ismeretéből kiderült, jobb ha nem te kezded megoldani a feladatot. Vagy legalább megkérsz valakit, aki élőben tud segítséged lenni és művezetői vagy vezető villanyszerelői tapasztalattal rendelkezik. A kérdésekkel nincs soha baj. Szerintem 100x okosabb az aki kérdez, mint aki inaszakadtáig butaságot próbál állítani. Azt pedig, hogy mit mivel lehet összekötni, csak annak ismeretében lehet korrekten megválaszolni, ha vagy van terepismerete az embernek, vagy legalább pontosan le tudod írni, vagy rajzolni, honnan, hová, mi , mivel és milyen hosszon van vezetve. Enélkül csak a "Mennyi?" "30" "Mi 30?" "Mi mennyi?". viccig jutunk el és sok felesleges szócsépléshez, mire megérthető lesz a pontos feladat és definiálható a megoldás. PEN csak a villanyóráig, vagy az első PEN szétválasztásig fog neked menni az utcai oszlopról vagy földkábelről. Miután szét van választva megfelelően PE-re és N vezetőre, onnan már "védőföld", vagy védővezető és nulla megy tovább, de ez csak abban az esetben, ha a PEN szétválasztás az óránál történik. Ehhez az óránál kellene lennie egy 100x100-as kötődoboznak, ami a földelés mérőpontja. Itt vált át a földeléstől jövő köracél bontható kötőelemmel a védővezetőre, aminek zöldsárgának kellene lennie. Az a kisebb probléma, hogy piros színű, az már komolyabb probléma, hogy 1977 óta a föld simán meg is "ehette" a földelőszondát, azaz, lehet, hogy már csak a föld fölötti része ép. Ezért kell a felülvizsgálat és a 25 éves felújítási időszak. Általában sokan éppen akkor adnak el egy autót, vagy házat, amikor javításra, felújításra lenne szüksége.
(#) kameleon2 válasza CsemanAttila hozzászólására (») Márc 27, 2019 /
 
Csak kiegészítésként, miért érdemes odafigyelni a felújítási időszakokra: A karbantartás hiánya cikk. Itt is és a tűzbiztonsági vizsgálatok eredményeként is főként az emberi ok szerepel. A "Jó lesz az kis javításokkal". Hidd el, nem azért írom mindezt, mert én akarnám mondjuk megcsinálni (nem is tudnám bevállalni már), hanem mert jobb, ha tudatában vagy a nem megfelelő minőségű villanyszerelés következményeinek is.
(#) CsemanAttila válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 27, 2019 / 1
 
Köszönöm a választ. Természetesen az egész ház újra lesz húzva a nulláról. (Helységenként egy konektort kevésnek érzem a mai világban )Nem tudtam, hogy át lehet íratni a házat az új mérőhelyre. Ez egész jó opció. Épp azért kérdeztem, hogy merre kéne elindulni. Egyáltalán nem bízok a meglévő rendszerben. Előkíszítest csinálom én. A lényegi részét hivatalos villanyszerelő végzi. Csak nem akarom őt sem 10percenként zaklatni
(#) gyuszo válasza CsemanAttila hozzászólására (») Márc 27, 2019 /
 
Helységenként 5-6 db, pl : 100 m2 lakóházra 60 db fogyasztási hellyel lehet számolni. ( konnektor, világítás )
(#) Gafly válasza CsemanAttila hozzászólására (») Márc 27, 2019 /
 
Feltételezem, hogy:
- 4 éve szabványosan lett az új mérőhely kialakítva.
- Van elég tartalék a méretezésben a teljesítmény bővítéshez.
Azért javasoltam az összevonást, mert:
- Így nem kell a teljesítmény bővítésért fizetned (megtarthatod a ház és műhely összegét).
- Kis szerencsével szabványosíttatnod sem kell (csak persze a házat újrahúzni, stb.).
- Alapdíjat is csak egyet kell fizetned.
Arról nem beszéltünk, hogy a házban:
- Egy vagy három fázis van?
- Mekkora a csatlakozás (Amperben)?
- "Éjszakai" áram van-e? (Ha van, akkor az lehet hogy nem fér bele a másik mérőhelyre.)
(#) ötfelezős válasza CsemanAttila hozzászólására (») Márc 27, 2019 /
 
A földelések összeköthetőek - igazából, ha nincsenek messze (20 m) egymástól, akkor össze is kellett volna kötni.

Sosem volt 25 éves szabály.
(#) kameleon2 válasza CsemanAttila hozzászólására (») Márc 27, 2019 / 1
 
Én általában nem mennyiségre mérem a konnektort. A fúrógép 2m-es kábelét vettem alapul, hogy mindenhol elég legyen hosszabbító nélkül. Eddig egyszer kellett használnom hosszabbítót - a kertben. Kapcsolók alá egyből takarító konnektor - így nem kel hajolgatni, vagy kihúzni folyton valamit. folyosón is dugalj helyek - oda kerültek utólag a térdvilágítások, amik este jó szolgálatot tesznek és a bedugható elektromos illatosítók. Mivel intelligens háznak épült, természetesen ezek lekapcsolhatóak.
(#) kameleon2 válasza ötfelezős hozzászólására (») Márc 27, 2019 / 4
 
A 25 év egy életciklus, vagy generációs időtartam. 80-100 évvel ezelőt is már alapszabály volt, kár, hogy ma sokszor megfeledkezünk erről. Ezért van annyi lelakott és veszélyes épület, műtárgy és berendezés. Életveszélyes kémények, robbanásveszélyes gázvezetékek, szétrothadó vízcsövek, széteső vasútállomások, tűzveszélyes villamos hálózatok. Manapság nagy divat leszólni a józan észt és az öregeket - pedig ők még figyeltek erre (is). Érdemes lenne sok mai "szakembernek" elolvasni pár régi könyvet is, nemcsak a "muszáj szabályokat". Olyan könyveket és leírásokat, amikben az ember volt még az első, nem a technológia és a pénz. Olyan leírásokat, hogyan kell egy út mentén kialakítani a menet közben feltárt vízforrásokat, hogy az ott , a forróságban dolgozó emberek vízhez juthassanak. Ugyanígy írták le, hogyan kell fákat telepíteni, hogy a déli melegben legyen hol elviselni a dolgozónak a tűző napot. A 25 éves ciklus nem törvény, de a józan ész alapján legalább olyan fontos irányelv, mint amit az MSZ HD 60364 diktál. Nem beszélve a rendszeres karbantartásokról, ami szintén feledésbe ment, vagy megy.
Következő: »»   681 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem