Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   719 / 964
(#) mraulajos válasza sany hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Hali!
Találkoztam már olyan FI relével is, hogy egy csatlakozási pont sem volt bekötve, és nem lehetett felkapcsolni. Rossz a mechanikája. Dobós.
(#) mikado válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Próbálj feltenni egy A-s RCD-t. A hálózatról szerintem egy olyan helyen simán összejön annyi zavarjel ami megbolondítja az AC-t.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2019
(#) Mekk_Elek válasza mikado hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
A fi-relé bemeneti csatlakozói üresek voltak, azaz nem voltak bekötve. A fogyasztói oldal bekötése után már nem lehetett felkapcsolni a relét és az összes fi-relé utáni kismegszakító is le volt kapcsolva, azaz a fázis csatlakozóban is üresen lógott az elmenő fázis vezeték. Szerinted lehetséges akkora zavarjel a nullán, amitől leold a fi-relé?
(#) sany válasza mraulajos hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Igen, valóban lehet ilyen is. De ott a teszt gomb.
(#) mikado válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Mivel más logikus magyarázat nem jut eszembe, én megpróbálnám.

Másik elméletem: Van valahol egy elkötés az elmenő oldalon, és a vezetékek kapacitásain összejön akkora feszültség és ezáltal áram ami leoldja a relét.

Kikötném az összes elmenő nullát és egyesével visszakötve határoznám meg melyik áramkörben van a hiba.
(#) mikado válasza mikado hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Már nem engedi módosítani.

Lehet, hogy nem is kell hozzá elkötés...
(#) kendre256 válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Ebből én azt szűröm le, hogy a fi-relé egyetlen pontjára volt kötve valami (az elmenő nullák), az összes többi pontja sehova sem kapcsolódott (bemenő kapcsok kikötve, elmenő fázisok megszakítói lekapcsolva) . Ha ez igaz, akkor semmi áram nem tudna a fi-relén folyni, attól nem tudna lekapcsolni. (Ha egy rettenetes nagy tekercs, mágneskapcsoló van közvetlen mellette, az csinálhat esetleg akkora zavaró mágneses teret, hogy zárt áramkör nélkül is kapcsol a fi-relé tekercse. De ennek szinte nulla a valószínűsége...)
Vagy a fi-relé rossz (mechanikusan), vagy valami nem stimmel az áramkörökkel, és mégis van valami zárt áramkör.
(#) Atis57 válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Szia!
Egs szétszedett Fi relé ---ki mennyit lát belőle.? Elektronika nincs benne .
Röviden;
Az áramváltó vasmagja 2-t vezetékkel ,az áramváltó szekunder tekercse ...a Kioldó doboza .
Ebben 1 állandő mágnes + 1 tekercs . A hibaáram hatására ez a tekercs lerontja az állandó mágnes hatását , ez igy elengedi a vasmag részét -ami rugóerő miatt kioldja a mechanikát.
Ennyi lenne ....+ egy ellenállás a próba gombbal -jelentősen aláméretezve !
(#) pucuka válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Csak úgy eszembe jutott. A nulla, és a védőföld a mérőóránál össze van kötve? Ha nincs, lehetnek "kóboráramok". A PEN szétválasztásánál az összekötő lemezke. Meglehet mérés után úgy maradt, vagy nem is volt betéve.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2019
(#) Atis57 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Szia!
Az ármutak eltünnek -ha nincs a bemenet bekötve.
(#) pucuka válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Ez ok, de az áramutat rajzold fel úgy, hogy a PEN szétválasztásnál nincs összekötve, a fogyasztói oldalra pedig rajzolj egy jó nagy kondit.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Nov 4, 2019 /
 
Olvasgatva a hozzászólásokat, normális dolog hogy az egész házban a föld és a nulla között semmi feszültséget nem tudok mérni?
Ott jött elő az egész mizériám hogy fi relét teszteltem, villanykörte, föld+fázis rendben leoldott, föld+nulla semmi....
Holott írják hogy le kellene, akkor kezdtem el méregetni a feszültségeket
(#) Bakman válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 4, 2019 / 1
 
Mivel méred a feszültséget? Villanykörte nem egy precíz műszer. Megeshet olyan szerencsés helyzet, amikor a nulla és a védőföld között nincs feszültségkülönbség.
(#) Sanyesz5 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
A villanykörte csak a fi relé tesztelésére lett használva, természetesen a feszültséget multiméterrel próbáltam.
(#) Atis57 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Szia!
Igen , alapesetben nem kellene mérned semmit.

A tesztelést próbáld ki úgy is; -felkapcsolsz 1 lámpát......de minimum meglegyen a 30mA .
S akkor nézd meg a N+Pe között. ---igy már le kéne kapcsolnia !
(#) Sanyesz5 válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Magyarul legyen a relé után egy fogyasztó, pl egy izzó, és akkor a nulla és föld tesztet újra végezzem el(izzóval)? Vagy csak mérjek megjelenik e rajta feszültség?

Bár hatalmas a ház, egy csomó dolog megy most is tv, hűtő, számítógép, sorolhatnám, nem tudom normális e hogy semmit sem mérek.
(#) Atis57 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Szia !

Igen -akkora fogyasztó ami le tudja kapcsolni a FI relét !
Izzóval nézd meg ,--- mert a voltmérő 5-10 MOhmja nem megfelelő.!

Ez lenne a fő cél ne mérj semmit -de ritkán jön össze (hibamentesen !)

Megnézheted 1 külső földeléshez képest is !
A kertben leütsz kb 1m csövet /köracélt . Ezt vezetékkel beviszed , s ehhez nézed a feszültség emelkedést ?

Azért kell "mindentől szigetelt" földelés , hogy az EPH összekötés ne verjen át!
(#) kendre256 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Nem normális, hogy semmit sem mérsz.
Kivéve, ha "csillagpontos" hálózatod, vagyis minden nullavezető egy pontba, a nulla-védőföld szétválasztási pontba van csatlakoztatva. Ebben az esetben lehetne az, hogy egy aljzatban nem mérsz feszültséget a nulla védőföld között. Ilyenkor azért nem lenne feszültség, mert annak az aljzatnak éppen nincs terhelése. De ilyen a valóságban aligha létezik. Ha például egy kettős aljzatnak nem viszel 6 vezetéket, hanem csak 3-at, és párhuzamosítod őket, akkor már nem "csillagpontos". Ilyenkor az egyik aljzatba dugott terhelés feszültséget ejt a nulla vezetőn, és a másik aljzat nullája (ami megegyezik a terhelt aljzat nullájával) és a másik aljzat védővezetője között ezt a feszültséget kell mérni. Nyilván egy kis terhelés kis árama kis feszültséget ejt a nulla vezetőn, de valamennyi lesz. Könnyebb mérni, ha a terhelés egy vasaló, akkor nagyobb feszültség esik.
Persze mindez akkor igaz, ha a védővezetőn nem folyik áram (márpedig azon nem szabad üzemi áramnak folynia!).
Csináltam gyorsan egy tesztet itthon: 2000W-os vízforraló bedugva egy elosztóba, az elosztó másik aljzatán a nulla és védőföld között 0,6V feszültség van. A lakáselosztóig kb. 3 méter vezeték lehet.
(#) VIM válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Szia! Nem jó a földelésed.
(#) kendre256 válasza VIM hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Ha egyáltalán nincs földelése, de a PEN szétválasztásától a védővezető nem szakadt, akkor is mérni kellene tudni a nulla vezetőn eső feszültséget.
(#) sany válasza VIM hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Vagy a nullája a FI relé után. Az nem lehet?
(#) Sanyesz5 válasza sany hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Relé előtt sem tudok mérni, utána sem, azért majd ezt holnap megcsinálom

"Csináltam gyorsan egy tesztet itthon: 2000W-os vízforraló bedugva egy elosztóba, az elosztó másik aljzatán a nulla és védőföld között 0,6V feszültség van. A lakáselosztóig kb. 3 méter vezeték lehet. "
(#) Peet19 hozzászólása Nov 4, 2019 /
 
Sziasztok!

Van egy olyan problémám, hogy a hétvégi telkemen ha bekapcsolok egy 1500W-os fogyasztót, akkor 10V feszültség esik. Ma mértem le pontosan alapból 228V a hálózati feszültség (terheletlenül), és amint bekapcsoltam a fogyasztót leesett 218V-ra.
Az órától a betáp érdekes. 1db kismegszakító volt felszerelve. Bővítettem a hálózatot egy kicsit, és láttam hogy a fázis 2.5-es vezetéken jön, a null vezető meg csak 1.5-es. Elég gyenge ez így, én alapból legalább 6-os MKH-t raktam volna a mérőtől de sajnos nem így van. Ettől függetlenül nem szabadna ekkorát esnie a feszültségnek 7.5A fogyasztástól. A kérdés hogy mi lehet a probléma.
Az oszlopról bejövő vezetékre tippelek, talán nincs megfelelő érintkezés és megnövekedett az ellenállása a csatlakozási pontnál. A nullát leföldeltem földszondával (ettől reméltem egy kis feszültség emelkedést) de sajnos nem változott semmi. Bár ha az oszlopnál nincs leföldelve a null vezető akkor az én földelésem után már nem lesz feszültség emelkedés rajta. Lehetséges hogy az oszlopon lévő csatlakozási pontnál van valami gond. Vagy mi okozhatja szerintetek ezt a nagy feszültségesést?
Előre is köszi a válaszokat!
(#) Bakman válasza Peet19 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Sok itt a kontár dolog. A nulla az nulla, nem szabad földelni. Ha valahol gyenge az érintkezés, akkor tüzet is okozhat. Ha a hiba a méretlen részen van, jelentsd be, kijönnek, megjavítják, közben kérheted a vezetékek cseréjét a fogyasztásmérő és a lakáselosztó (?) között.
(#) Peet19 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Ha egy TT rendszert akarok csinálni akkor leföldelhetem a null vezetőt. Ettől függetlenül a földelés a földszondától jön, de az oszloptól a PEN jön be a mérőhöz. Ha a mérőtől csak egy fázis jön és egy nulla, akkor a nullát PEN vezetőnek kell tekinteni.
(#) kendre256 válasza Peet19 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Milyen hosszú ez a két (2,5 mm2-es ill. 1,5 mm2-es) vezeték a fogyasztóig?
Nálam az órától a lakáselosztóig kb. 16 méter 10-es MKH, utána kb. 3 méter 2,5-es kábel, ezek végén 2000W terhelés 3V-os feszültségesést okoz.
(#) Atis57 válasza Peet19 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Szia!

Ezzel még semmi gond . Megvan a 205V feletti feszültség!
Azok a vezetékek tényleg cserélhetőek lennének.
Azt is tudnod kellene, hogy a hálózaton előtted mennyi a feszültség esés + a terhelés.
Természetesen a fázison meg a nullán is lehet rossz a kötés.

Az Áramszolgáltatok elvileg áttértek a TN rendszerre -tehát TT már nem lehet csinálni.
A PEN vezetőt az óra után leföldelheted.(20A felett kötelező is ).
(#) Peet19 válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Az a 3V is soknak tűnik amit mondasz, főleg 2.5 -es vezetéken 3m-en. Amúgy semmi extra, a mérő fölé raktam egy elosztót, plusz egy falon kívüli dogaljat. Összesen kb. 50cm lehet 1.5-es vezetékkel. Itt teszteltem 1500W-al és a kismegszakítónál 10V feszültségesést mértem.
(#) Bakman válasza Peet19 hozzászólására (») Nov 4, 2019 / 1
 
TT rendszernél éppen hogy nem szabad földelni a nullát. A "TT rendszer takarok csinálni" is furán hangzik, a szolgáltatónak van egy rendszere, ahhoz kell igazodni. TT rendszer (sok helyen még ez van) esetén nincs PEN, L1, L2, L3 és N van, a földelést a helyszínen kell kialakítani.
(#) Peet19 válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Köszi, értem. Mit értesz a 205V-on? Ez lenne a minimum feszültség szabvány szerint?
Igen, ezt tudom, eddig TN rendszereket csináltam 90%-ban, de a TT sokkal biztonságosabb, főleg ha megtörténne egy NULL szakadás, akkor nem kerül ki a fázis a védendő felületre. Napközben elég ingadozó a feszültség. Este mértem 217V-ot is alapból, úgy hogy csak egy lámpa égett.
Következő: »»   719 / 964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem