Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   736 / 959
(#) granpa válasza pucuka hozzászólására (») Jan 13, 2020 /
 
Akartak oda lakótelepet is építeni, csak még időben kiderült, hogy 40 m mély ingoványra nem tudnak alapozni. Haverom nagyot kaszált anno a kisajátításon.
(#) elektrorudi válasza Busz hozzászólására (») Jan 13, 2020 /
 
Idézet:
„, gondolom jött pár ügyfélvisszajelzés...”

Ők voltak a szerencsések, akik túlélték.
(#) erbe hozzászólása Jan 13, 2020 /
 
Éppen ma érkezett Kínából egy eszköz. Adattábla szerint Imax 43A, Ieff 33A. Kábelén felirat: 2*1,5 + 1 mm2. A zöld-sárga vékonyabb, mint a többi.
(#) Atis57 válasza erbe hozzászólására (») Jan 13, 2020 /
 
Szia!
Ez normális ?------nálunk 5X a biztonsági szorzó , Ázsiában 1,5X

ebből következőleg nálunk 13A .......India, Kina, Vietnam stb...meg 33A

Másik oldala Eu 1,5mm2 -----ázsia 0,45mm2 = AWG 21

ott a védővezető lehet 1 mérettel kisebb. !
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2020
(#) Moderátor hozzászólása Atis57 hozzászólására (») Jan 13, 2020
 
@Atis57: Ismét kérjük, hogy normálisan írd meg a hozzászólásokat.

Ilyenek nem kellenek: ............. ------------------- ******** !!!!!!!!!!!!!!! ??????????

Ezekből mind egy-egy elég.
Ez kötőjel, nem szóköz: ---------
A .......... sem szóköz.

Köszönjük!
(#) DannyTorrence hozzászólása Jan 15, 2020 /
 
És a hivatalos válasz a cégtől:

Idézet:
„Az elektromos termékek kötelező feliratait EU által előírt direktívák és szabványok írják elő.

A termékeink feliratozása az előírásoknak megfelelő. Félrevezetés nem áll fent.

A villásdugó 16 A/250V terhelhetőség ami feltüntetésre került.

A kábel szintén 16 A terhelhetőségű.

Az aljzatok terhelhetősége 16A/250V.

A főkapcsoló és az áramkorlátozó szintén 16A-es.

Az aljzatok kapcsolója max.6A-es ami azt jelenti, hogy az aljazatok egyenként max.1380W terhelhetőségűek.

Tehát a 6db aljzat össz terhelhetősége 3680W.

Nagy áramfelvételű (mosó; szárító) gépeket kapcsolók nélküli csatlakozással célszerű ellátni.”


Szép terelés, a kérdéseimre nem kaptam választ. Már csak egyet nem értek: ha ennyi 16A-es értékkel dobálóznak, akkor miért nem sikerült berakni 16A-es kapcsolókat is? Ez így olyan, mintha lenne egy drága processzorral szerelt számítógéped, amibe beraknak egy pocsék videokártyát, ami visszafogja. Tudom, spórolás, csak ez a terméket így kvázi veszélyessé teszi, de ezt nem akarták megérteni a cégnél. Arra sincs reakció, hogy a leírás miért nem tünteti fel, amit ők az utolsó mondatukban nekem leírtak. Na mindegy, EU szabvány ezek szerint lehetővé teszi.
(#) gyuszo válasza DannyTorrence hozzászólására (») Jan 15, 2020 / 1
 
Gondolom az lenne az elvárásod, hogy ha egy személygépkocsi teherbírása 1600 kg, akkor a rászerelt kerekek egyenként is ennek feleljenek meg.
Nem ezt az elosztót arra a célra találták ki, hogy ha valaki sok készenléti áramkörrel szerelt berendezéssel rendelkezik, amit ritkán használ, ne kelljen egyesével kihúzogatni és bedugdosni, hanem kapcsolható legyen, de ezek jellemzően kis fogyasztásúak. ( 20-100 W).
Hifi, videomagnó, CD lejátszó stb.
Amit a cég írt az megfelel, de ezzel a kiegészítéssel lenne korrekt.
(#) Gabó válasza DannyTorrence hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
Azert meg neznem, hogy a 0.75os vagy 1es vezetek hol terhelheto 16A-el... Mert nagyobb keresztmetszet nincs bennuk az is tuti.
(#) Atis57 válasza DannyTorrence hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
Szia!

Igen ez igy van .
Mivel a villamosiparban megszokott-de logikus is -, hogy ha elágazás van (1ről X re) akkor az oldalágak terhelhetősége csökken !
Amit Te kérsz az igy nézne ki;a képen,

Ehhez mit csatlakoztatnál?Mert a sima 2p+f dugalj is 10A állandó,és 16A rövid idejű terhelhetőségű.
Van mégegy lehetőség ;Ebben végig azonosak a terhelhetőségek. Te meg dugdosod a fogyasztóid dugvilláit.?
(#) DannyTorrence válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
Ez rossz példa, mert ha az autó összterhelése 515 kg (realitások talaján), akkor lényegtelen, hogy a 4 kerék egyenkénti maximális terhelése kisebb, mert attól még az autót meg lehet terhelni 515 kg-mal. Ennek az elosztónak viszont hiába 3680 W az összterhelése, ha már 2000 W-tól is tűzveszélyessé válik. Mintha összetörne az autó, mert a csomagtartóba bepakoltál 200 kilónyi zsákos anyagot. Akkor lenne jó a példa, ha a konnektor ÉS a kapcsolók is bírnák azt az összterhelést, amit ott megadtak.
Az mindegy, mire találták ki az elosztót, ha ettől függetlenül bele lehet dugni akár 3000 W-os fogyasztót is, ami pedig instant tűzveszély. Rányomtatták a 6A-t és ezzel részükről el van intézve, aztán vagy ismeri a vevő ezeket a dolgokat, vagy nem. Ráadásul az egész konstrukció bírná a 16A-t, csak a kapcsolón spóroltak, amivel tönkretették a termék használhatóságát és nem mellesleg veszélyes is lett.
Ennél csak egy dolog veszélyesebb: feltételezni azt, hogy a vevő a termék teljes élettartama alatt kizárólag kis teljesítményű fogyasztókkal fogja használni. Mert ezt bizony nem lehet tudni, ahogy az ember is feledékeny és elfelejti, hogy a 8 elosztóból 2 nem bírja a nagyobb áramot. Vagy simán nem ő használja, hanem más, aki ezekről semmit sem tud.
Szóval egy olyan eszközbe építeni 6A-es kapcsolót, amiről tudjuk, hogy bármikor be lehet dugni 16A-es fogyasztót is, felelőtlenség. Ha a 6A és a 16A-es készülékek villásdugója egymással nem lenne kompatibilis, akkor működhetne ez. De teljesen egyformák.
Arról már nem is beszélek, amikor ezek a mini 6A feliratok elkezdenek lekopni a Made in China termékről.
(#) DannyTorrence válasza Gabó hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
Ez 1,5 mm2-es.
(#) DannyTorrence válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
Nem értem. Ha a kapcsoló is bírja a 16A-t, akkor mi itt a gond? Mert a terméken minden egyes elem 16A, kivéve a kapcsolót, amivel a használhatóság és a biztonság is csökken.
(#) sany válasza DannyTorrence hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
Idézet:
„Szóval egy olyan eszközbe építeni 6A-es kapcsolót, amiről tudjuk, hogy bármikor be lehet dugni 16A-es fogyasztót is, felelőtlenség.”

Teljesen igazad van. De lehet nem a kapcsolóval van a gond.
Ha ilyen 6A-es kapcsolós megoldást találnak ki, akkor nem ilyen dugaszoló aljzatokat kellene kialakítaniuk. Hanem pl. csak euro csatlakozó számára kialakított helyeket. Így elkerülhető lenne, hogy ne csatlakoztathassanak nagyobb teljesítményű eszközt az elosztóba. Hiszen általában a kisebb fogyasztókat euro csatlakozóval szerelik fel, amelyik beletartoznak a II. érintésvédelmi osztályba sorolható eszközök csoportjába. Így csak pl. beltéri asztali vagy álló lámpát, LED-es lámpát, telefontöltőt stb. lehetne csatlakoztatni az aljzatba.

De persze a kereskedelemben lehet ellenpéldát is találni. Hiszen a 2. képen látható kapcsolós elosztó is 6A -es névleges áramot elviselő kapcsoló típussal ellátott. Pedig az aljzat műszaki adatai között szerepel, hogy 3500 W -ig terhelhető. Persze egy laptop töltő és egy asztali lámpa csatlakoztatása esetén még jó a kapcsoló.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2020
(#) Atis57 válasza DannyTorrence hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
Szia!
Az előbbi képen láttad azt a kapcsolót? az 16A -s
No és a dugaljat?ilyen dugvillákat kéne felraknod!
Aminek minden ága 16A-s az igy nézne ki.

De nefeledd el a fogyasztóid 90% a ezt nem igényli !.Még az 5A is sok!
Hány villanysütőd van --főzőlapod , 2kW -t meghaladő szerzsámod?
(#) granpa hozzászólása Jan 15, 2020 /
 
Kedves urak!
Jó évtizeddel ezelőtt cserélgettem ilyen reléket. Most a talonból elővéve, nem tudom működésre bírni őket. Nem emlékszem, hogy volt bekötve, hogy váltogassa az állapotát; több pontról ki-bekapcsolható világítást kéne működtetni (mint anno).
(#) ronin75 válasza granpa hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
Hirtelen ezt találtam: Bővebben: Link
Meg ezt: Bővebben:Link
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2020
(#) elektrorudi válasza granpa hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
Hali!
A zöld relénél gyanús, hogy nem ebbe a foglalatba való.
Az első képen impulzusrelé bővítő modul van. Ha rákeresnél a neten, megtalálnád. Ez csak a TL jelű impulzusrelével működik együtt. Attól kapja a vezérlést az oldalán. A vezérlőbemenete "normálisan" nem hozzáférhető, meg semmi értelme nem lenne, mert ez magában csak egy sima relé
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2020
(#) granpa válasza ronin75 hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
Köszönöm a válaszokat. Mi is erre az eredményre jutottunk. Nem emlékeztem rá, hogy egy másik mellé raktam be a cseredarabot anno.
Elktrorudi: Az a kis zöld relé pontosan illeszkedik bele, más nem is menne bele. Azóta már méregettük öcsémmel, ez egy állandó üzemű relé: vagy bont, amíg áramot kap, vagy zár. Alapból zár. A másikról is kiderült, hogy nem önálló.
Egyik sem alkalmas a célnak. Elhajítás.
(#) Zsolt 73 válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 16, 2020 /
 
Némelyik embernek érdekes gondolatai vannak.
(#) Gombszem válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 16, 2020 /
 
Nem tiltotta, hanem most is tiltja. A 220 kV-os vezetéknél a védőtávolság 18 méter. Ezt a kábel függőleges vetületétől kell mérni. Azon a területen belül semmi sem lehet (építmény, kábel, stb.) Konkrétan egy adatkábelt kellett átvinni egy ilyen alatt. Még ezt is csak úgy engedték meg, hogy fém védőcsőben, 1 méter mélyen ment. Mondták, hogy egy leszakadt kábelnél a földben több ezer amperes zárlati áram folyhat. Különleges engedélyek kellenek a szabálytól való eltéréshez.

Ami a konkrét tüzet illeti, ott az egyik faházat munkásszállásnak használták. Jól be volt tolva a társaság, és valahogy kiesett a kályha csöve. A többit már mindenki látta.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2020
(#) bgsf válasza granpa hozzászólására (») Jan 16, 2020 / 1
 
Sehogy ne kösd be! Ebbe nem ilyen relé való. De ügyes voltál hogy... valahogy, de bele tudtad tenni.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2020
(#) Moderátor hozzászólása elektromos rája hozzászólására (») Jan 17, 2020
 
Ez a kérés az Apróhirdetési részlegbe tartozik!
(#) granpa válasza bgsf hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Márpedig halálpontosan illeszkedik bele és úgy működik, ahogy kell (csak nem azt csinálja, ami nekem kell). Egyébként (így) működő rendszerből volt mentve.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2020
(#) vision61 válasza bgsf hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Tévedsz, ebbe való a relé, csak hiányzik mellőle a visszajelző LED-es "dobozka". Elég sokat beépítettem már hasonlót.
(#) kameleon2 válasza Gombszem hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Akkor nálunk ezért sietnek a lakóparkkal annyira a távvezeték alatt....
(#) CsemanAttila válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Köszönöm... Kitudom számolni..... Csak már kicsit nagy volt bennem is a feszültség... Azért 11nap alat 30ezres villanyszámlát csinálni kicsit nagy buli. Amúgy meglett a lakatfogóm... Meg a bűnös is....
(#) CsemanAttila hozzászólása Jan 17, 2020 /
 
Köszönöm mindenkinek aki segített. Az egyik termosztát reléje volt hibás.... Kikapcsolt állapotban is fűtött tovább ugyan úgy.....
(#) gyuszo válasza CsemanAttila hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Akkor telitalálat lett a tippem.
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Bővebben: Link
Egyszerű matek volt az egész, még mérni sem kellett.
(#) bgsf válasza granpa hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
Van benne egy tekercs kivezetés, A1-A2...... Vagy egy, vagy 2 pár NO, NC, COM. Ha behúz COM/NO zár, elengedett állapotban NO/COM nyitva, NO/NC zár.
Következő: »»   736 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem