Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   741 / 960
(#) Atis57 válasza kapitany14 hozzászólására (») Feb 5, 2020 /
 
Szia!

Mekkora Kismegszakitó van előtte ? Mert ez 10A-s volt.!

Csereérett volt már 1990 ben is.
(#) KTobi válasza kapitany14 hozzászólására (») Feb 5, 2020 /
 
Ezen a képen látszik, a O meg a földelés beleöntve.
(#) KTobi válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 5, 2020 /
 
Névleg 16A-es. Elfogadható esztétikával még ma is ez szerelődik a lakásokba/házakba.
Új szerelésű műhelybe már iparit tennék fel. Ha csak egyetlen csatlakozópárról van szó, nem drága cserélni. Ha több, vagy más helyen is használódó, készülékről van szó, akkor nem biztos, hogy érdemes és lehet is mindenhol cserélni.
(#) Bakman válasza KTobi hozzászólására (») Feb 5, 2020 / 1
 
Idézet:
„Elfogadható esztétikával még ma is ez szerelődik a lakásokba/házakba.”
Hol? Sok-sok éve nem láttam ilyet, akkor is bontottuk és dobáltuk ki ezeket.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2020
(#) Atis57 válasza KTobi hozzászólására (») Feb 5, 2020 /
 
Szia!
Hol? honnan szerzed be?
mert felénk csak az ilyenek , ipari szürke ,piros,vannak.
(#) Seton hozzászólása Feb 5, 2020 /
 
Kérdés: Hamisítvány szerelvények?
A Legrand oldalán fel van tüntetve a szerelvények leírásánál, hogy kerülni kell a hamisítvány termékeket. Egy árukereső oldalon beütve valóban talál az ember olcsót, meg ugyanazt 1,5-szer annyiért. Ez csak a kereskedők árképzése vagy valóban létezik olcsósított verzió?
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) erbe válasza Seton hozzászólására (») Feb 5, 2020 /
 
Ez biztos hamisított termék. Meg tudom érteni, miért nincs raktáron.
(#) Seton válasza erbe hozzászólására (») Feb 5, 2020 /
 
Ezt még talán én is megmondanám. No de ennél?
(#) erbe válasza Seton hozzászólására (») Feb 5, 2020 /
 
Nem feltétlenül hamis.
Eredeti árengedménnyel
Anélkül
(#) hegman válasza Seton hozzászólására (») Feb 6, 2020 /
 
Nem feltétlen jelenti, hogy hamis, ha ekkora a különbség. Én például Schneider, Eaton, Schrack készülékeket projektre, projekt kedvezménnyel, sokszor a listaár felénél kevesebbért kapom. Persze volumen kell belőle.
(#) kameleon2 válasza kapitany14 hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
Szia! Apám műhelyében volt ilyen, 25 éve lecseréltem már, mert akkor is lötyögött. Van normál, kereskedelmi forgalomban kapható 1 fázisú 25-es, két, és háromfázisú csatlakozó is. a 3x16A-es még könnyen ki-bedugható is. Én lecserélném, ahogy a kapcsolóját is.
(#) kameleon2 válasza Seton hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
Én vettem már, sőt építek is be. Némelyik kínai gyártmány nagyon jó, némelyik tűzveszélyes. Livolo jó, Polo, Wealik jó. De vettem Wifis kapcsolót, ami konkrétan tűzveszélyes. A Wifi modul fém borításától 1mm-re ott a fázis a beforrasztott sorkapcson és nincs szigeteő közötte. Kicsit jobban megnyomod és durrr... Keress meg, több száz kapcsolóval, szerelvénnyel dolgozom.
(#) n0409bp hozzászólása Feb 8, 2020 /
 
A következő kérdésben kérem a gyakorlott fórumozók javaslatát. Az akváriumomhoz egy meglehetősen összetett elektromos elosztó-kapcsoló "központ" csatlakozik. Ha biztosítani szeretném, hogy ez a központ mindig azonos pontra kapja a fázist, ezt csak fix (nem dugvillás) hálózati csatlakozással oldhatom meg? Nincs valami elektronikus megoldás arra az esetre, ha a dugvilla fordított állásban kapcsolódik az aljzathoz, akkor a fogadó "központ" nem működik vagy valami jelzést ad?
(#) n0409bp hozzászólása Feb 8, 2020 /
 
Egy nem szimmetrikus ac aljzat + dugó (pl. brit vagy izraeli) megoldaná a problémát, de ahogy látom, ilyen típust beszerezni itthon reménytelen.
(#) proba válasza n0409bp hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
Glimm a fázis és a védőföld közé. Egyik állásban világít a másikban nem. Szerintem 1M ellenállással nem bántja a FI relét sem.
(#) proli007 válasza n0409bp hozzászólására (») Feb 8, 2020 / 1
 
Hello! Ha 230V/230V-os biztonsági trafóval táplálod, nem lesz fázis meg nulla.
De szerintem rossz az irány. Víz és villany esetén legjobb a kisfeszültségű berendezés. És kettős szigetelésű transzformátoros táplálás.
(#) Tomi20 válasza n0409bp hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
Szia

Nem vagyok tisztábani előírásokkal, majd mások válaszolnak, hogy járható-e az út. A gondolatom, egy optocsatoló, ami a fázis, és föld közé van kötve, 1mA áraamról már működne, egy relét kapcsolhatna az optocsatoló a kimenetén. Ha fordítva van bedugva, nulla és földet kap az opto, így nem húz meg a relé...
(#) csapeter válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
Szia!

Pont erre gondoltam én is, csak fordítva. Az optó meg a relé akkor működne, ha fordítva van bedugva, normális esetben a relé nyugalmi érintkezőin keresztül kapna a központ áramot, ez esetben nem lenne felesleges fogyasztás.
(#) Kinka István válasza csapeter hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
Szia!
A te ötleted alapján, ha egy földeletlen aljzatba dugják, (pl. nincs bekötve a védővezető) mindkét irányú csatlakozásnál engedné működni a szerkezetet.
(#) csapeter válasza Kinka István hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
Szia!
Igazad van, én feltételeztem, hogy földelt dugaljak vannak.
(#) Tomi20 válasza csapeter hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
Igazad lehet, mert aki erre figyel, hogy a valószínűleg kapcsolóüzemű nem olcsó berendezés helyes polaritással legyen bedugva, van földelt aljzat.
(#) Bakman válasza csapeter hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
Eleve az érdekes hogy számít, melyik vezeték a fázis és melyik a nulla, miközben dugvilla van a rendszerben. Egyébként proli007 már mutatta az irányt.
(#) Tomi20 hozzászólása Feb 8, 2020 /
 
Ha már ilyesmire terelődött a szó, Szerintetek van jelentősége, hogy a kapcsolóüzemű tápegység hogy van bedugva? Kollégám szerint van, Ő mindig megjelöli a dugón, meg az aljzaton is, hogy kell bedugni. Érdekes, hogy az "ipari" tápegységeken is meg van jelölve a fázis-nulla. Kíváncsi vagyok a válaszokra.
(#) Gafly válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
Igen.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2020
(#) Tomi20 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
Köszönöm a választ, a miértjét is meg tudja valaki válaszolni? Nem tudom ezzel beleférek-e ebbe a topicba, vagy menjek át a Kapcsolóüzemű tápegységesbe...
(#) Remci válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
Szerintem nincs. Például sok készülékben, Tv, monitor, nyomtató, tápegységei is kapcsoló üzeműek,meg vannak kapcsoló üzemű dugasztápok is. Azokon honnan tudni hogy melyik a nulla és melyik a fázis?
(#) elektroncso válasza n0409bp hozzászólására (») Feb 8, 2020 / 1
 
A francia is asszimetrikus, és azt a típust használják Lengyelországban, Csehországban és a szomszédos Szlovákiában is. Azt könnyebb beszerezni itthon.
(#) Tomi20 válasza Remci hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
Én is ezen az állásponton vagyok, de ha valaki el tudja magyarázni, hogy miért nem, akkor ha megértem, elhiszem.
(#) pucuka válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
Üzemszerű működés esetén nincs nagy jelentősége, (a fázis vezetőn több külső zavar érkezhet a berendezésedbe, mint az egyébként földelt nulla vezetőn) de egy testzárlat esetén nagyon nem mindegy, hogy a fázis, vagy a nulla kerül a készülék házára.
Természetesen ha rendesen szabályosan van bekötve a berendezés, akkor ha fázis kerül a berendezés házára, és az a védőföldre van kötve, a zárlati áramnak működtetnie kell a védelmet.
Ha nem tud kialakulni elegendően nagy zárlati áram, akkor még érintése veszélyes lehet, ezt viszont a FI relé tudja megakadályozni.
(#) proli007 válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
Érdekes, hogy az "ipari" tápegységeken is meg van jelölve a fázis-nulla.
Persze. Mert mit írjanak oda? Hogy lehet ide bármit kötni, csak 230V legyen! Így sokkal egyszerűbb és ha valaki fixen köti a hálózatra legalább lehet tudni melyik a fázis, ha mérni kell.
Következő: »»   741 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem