Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   754 / 964
(#) Atis57 válasza fulcsii hozzászólására (») Máj 1, 2020 / 3
 
Szia!
Érdekes ezt amondatot mindenki szajkózza ;

A szabvány betartása nem kötelező!--de a mondat második fele ? hová lessz?

Amannyiben ezzel azonos értékű biztonsági szint, vagy magasabb szint megvalósitásával oldod meg.

Az első felére különösen az épitőipar fogékony.-minek 3szál ? mikor 1 szálon is megy az áram?
Minek FI relé.....
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2020
(#) kowi válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 2, 2020 / 3
 
Valóban többen válaszoltatok... csak nem a kérdésemre. Lehet csak felénk falun van igény rá de rengeteg mérőhely van 3*10A-al (vagy 1*10A) és hidd el élnek benne emberek (fogadd meg ha nem találkoztál még vele attól létezhet . Túl van misztifikálva a dolog sokszor... Tegyél egy lakatfogót a betápodra amikor mennek a tv-k hűtő stb pár A csak. Most ne kezdjünk el a méretezésről beszélni keresztmetszetekről akármiről... Vigyük tovább a fonalat-ha 1,5 el szerelünk és 20 A ra biztosítunk se a vezeték sínyli meg hanem a kötés. Amikor aktívan raktam össze szekrényeket nyomatékra húztuk a csavart, meg volt tervezve mégis elégett a kötés. Csak a tracon termékeit nézd. A wago tagadókról ne is beszéljünk Egy a lényeg mi védve legyünk. Vihetsz te 10 es vezetéket az aljzatig(nem fér bele) A kötésnél fog elégni. Csak gondoljunk bele dugalj áramkör 2,5mm2 és beledugják a 0,75-ös kábellal szerelt elosztót. Itt sose lesz igazság. A szabványok is minket próbálnak védeni. Ha szeretnéd privátban küldök fotókat mert látom nem dolgoztál még rossz helyen. Debrecenben egy kórháznál a gépész felnyomott egy kismegszakítót a trafónál is elment a primer patron... tudom miről beszélek. Csillagpont kórháznál a tv-ben is benne volt a cégünk. Voltam már 24 órás szívmonitoron! De! És ez a legfontosabb el tudom mondani tapasztalataim sőt azt is hogy nem értek hozzá De nagyon elkanyarodtunk az E- naplótól!!! Ezért is szelektálni kellene hogy ki mit szól hozzá de még jobban hogy kit engedünk terepre és kit íróasztal mögé! Senkit nem szeretnék megbántani, 18 évesen az erőműből indultam minden létező tanfolyamot ráépítettem az eredeti szakmámra... Segítsünk. Ne lehurrogjuk a másikat. Amikor regisztráltam sokkal jobb légkör volt, ma a szarkasztikus hozzá nem értő megjegyzések a menők... Bizonyára én is öregszem... De egy apróhirdetést nem lehet feladni csak ha nyelvtan tanár vagy és legalább 5 diplomád van. Nagyon sajnálom hogy a legjobb oldal is ennyire..............
(#) kowi válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 2, 2020 /
 
Igazad van! És köszönöm a hozzászólásod. Ritka manapság az ennyire korrekt hozzászólás!
(#) gyuszo válasza kowi hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
A 3 x 10 A-es hálózaton semmilyen 16 A-es hálózatot igénylő berendezést nem tudsz használni, tehát egy mosógépet se és sok más egyebet.
Erre hívtuk fel a figyelmedet, de ez neked úgy látom nem jött le. Sajnálom, hogy ebben nincs tapasztalatod.
(#) proba válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 3, 2020 / 1
 
A lényeg tényleg elsikkadt. A mérőhely kész, mi kell a szabályos továbbhaladáshoz papírügyileg?
(az hogy ebben a formában mire jó, teljesen közömbös, mi a műszaki tartalom édesmindegy...)
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Bár visszanézve, erre a kérdésre is válaszoltál....
(#) palcsika26 válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
10 A -ről vígan el lehet élni, semmiben nem akadályozza a mindennapi életet. TV, számítógép, világítás, keverőtárcsás mosógép, centrifuga, gáztűzhely elektromos gyújtása röhögve elmegy. Mi kell még?
Nem fontos 16A-t igénylő berendezés használata.
Nekem pl. nincs TV
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2020
(#) habazutty válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Milyen fogyasztód van otthon, ami igényli a folyamatos16 A-t? Mert a mosógép az nem...
(#) sany válasza habazutty hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Gondolom elektromos ívhegesztő, oda már nem elég.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2020
(#) CIROKL válasza sany hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Miért ne menne ,nekem egy 40 éves biatorbágyi trafóm van ,az simán megy.a10 A al ,egyéb iránt simán lehet élni 10A ral csak tudatos felhasználás kell.
(#) Ge Lee válasza palcsika26 hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Hogy vígan az túlzás, de jártam egy garzonban ahol ugyanúgy van minden, mosógép, porszívó, mikró, sőt, villanytűzhely van! A tűzhelyen 3 lapot egyszerre be lehet kapcsolni és használni ha nem megy más fogyasztó, pedig csak egy B16-os automata viszi az egészet. És a bojler is átfolyós villany, ugyanarról a B16-ról mivel még vezérelt sincs külön.
Nálunk itthon 3xB16 van, a B16 simán viszi a 22A áramot időszakosan, pl. hegesztéskor is, több alkalommal megmértem. Katalógusadatok alapján is kellene kb. 3 perc neki folyamatosan mire ekkora áramon lekapcsol.
(#) szs hozzászólása Máj 3, 2020 /
 
Hát persze, van ahol úgy van -kénytelenségből.
De automata mosógépet akkor sem kéne 10A-es automata mögé vásárolni, nincs olyan, hogy: "úgysem fogunk mást használni közben". Dehogynem. Az nem tudatosság, én inkább megkockáztatnám (sűrű elnézést kérés közepette): tudatlanság.
(#) ötfelezős válasza mugab hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Ahogy gondolod, de ők másképp gondolják.
(#) fulcsii válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Én írom.
(#) sany válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Jó de ez függ a kötésektől, vezetékek állapotától stb..
(#) fulcsii válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Na most hogy a szabványnak ebbe pontjába bárki is bele kössön. A k@csog szolgáltatónak kellene ingyen odatenni, minden háztartáshoz a 3X32A át. aztán használjon mindenki, amennyit tud fizetni. De itt ez nem így van. A megrendelő zsebében meg nem turkálhat senki. Egyébként én is egyet értek azzal, az 1 X 32A többet ér, mint a 3X10.
(#) Moderátor hozzászólása Máj 3, 2020
 
Kérjük, hogy koncentráljon mindenki a kérdező eredeti felvetésére, kérdésére. Köszönjük.
(#) mugab válasza ötfelezős hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Azt gondoltad volna, hogy az "érintkező felület tulajdonságai"-ba, a felülete is beletartozhat?
Meg hogy az "áramszűkület" is a felülettel függhet össze?
(Ami persze kissé pongyola, mert tulajdonképpen az áramsűrűség nőhet meg az érintkező felületén.)
(#) gyuszo válasza proba hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Igen válaszoltam arra is, de úgy látszik az már nem is fontos.
(#) gyuszo válasza habazutty hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Kertes házban termelődik ág hulladék. Az ágaprító 2800 W-os, de közben más is van használva legutóbb 4-5 órát volt használva, szerinted közben nem szabad mosni, főzni ? Dehogynem. Mindenki maga döntse el, hogy ha meg tud lenni 6 A-en, legyen, kösse azt be, aztán alkalmazkodjon úgy, hogy hol ezt, hol azt nem tudja használni, mert akkor katt.
Én megszoktam azt, hogy nem kell kimenni visszakapcsolni soha, mert mindig elég így és kényelmes. 25 éve lett felújítva, azóta sehol nem kellett hozzányúlni hiba miatt.
(#) gyuszo válasza sany hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Igen van hegesztőm is, azzal sem volt gond, ha közben ment a mosógép.
Nem értem mi a gond azzal, hanem kell arra figyelni, hogy mit kapcsolok be, mert akkor jön a KATT ?
(#) gyuszo válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
A tudatos felhasználással egyetértek, de ha szeretnék otthon haladni valamivel és nem arra várni, hogy megy a mosógép és addig mást nem végezhetek , mert akkor jön a KATT. .
(#) gyuszo válasza proba hozzászólására (») Máj 3, 2020 / 1
 
Igen, de ide kiírom még egyszer, mert ez a lényeg és erre csak én adtam pontos választ

25 A- ig nem kell a belső szerelésről igazolás a szolgáltató felé. Az alanyi jogon 32 A-hez már kell, tehát a 3 x 10 A-hez is kellett, valaki adta a nevét, amikor bekötötték.
(#) sany válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 3, 2020 / 1
 
Nem csak a KATT, hanem égett szag is jön egy adott kötődobozból.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2020
(#) gyuszo válasza sany hozzászólására (») Máj 4, 2020 / 1
 
Igen és ez általában a leggyengébb pont, ott ahol a 4, 6 és 10 A-es kismegszakítók vannak és túlterhelődik. Hiába bírja a 22 A-ert a B 16-os kismegszakító egy ideig-óráig, a kötések nem bírják. Nem véletlen, hogy a szolgáltatók meghúztak egy alsó határt, amire kell méretezni a lakás/nyaraló teljesítményét. Ők sem szeretnének emiatt a mérőhelynél kismegszakítót cserélgetni a túlterhelés miatt, a tűzveszélyről nem is beszélve. Ismerve azt, hogy még nagyon sok helyen ott a faszekrény felszerelve.
A javaslatom továbbra is az, aki nevét adta a 3 x 10 A hálózat belső szerelésre, ha valakinek kevés az anyagi kerete elégedjen meg az 1 fázis 32 A-el és kérhet mellé 16 A-es vezéreltet is. Ez sem kerül többe, mint a 3 x 10 A. Ha már mindenképp 3 fázist szeretne, kérjen 10A, 10A, 20A-ert, akár mellé egy vezérelt 16 A-ert. Ez akár további bővítés nélkül is sok mindenre elég.
Mindenki tudja, hogy az ügyintézés is pénzbe, időbe és járkálásba telik. Érdemes úgy kialakítani, hogy ne kelljen egy jó darabig hozzányúlni.
Sok hozzászóló nem vette figyelembe az eredeti kérdésnél, hogy egy új kiépítésről van szó.
(#) voodoo válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 4, 2020 /
 
Adom a válaszod, jók a tanácsaid.

Az 1x32A általános használathoz valóban kedvezőbb, mint a 3x10. De bármikor előfordulhat az amikor letérünk a pályáról, és a szükség nagy úr elv alapján, be kell dugni valamiért egy hősugárzót a kisszobába/garázsba, vagy pöttyinteni kéne egy gombócot és vedd elő az inverteres hegesztőt. Ne is vedd elő... tedd vissza.



Jópár éve laktam egy albérletben ahol 3x10A volt. Hazahoztam egy 2.2kW-os 1 fázisú Güde V2-léghűtéses kompit, hidraulikához. Soha nem tudtam használni! Nagyon bosszantó volt. Egy hasonló motor lett volna vagy 40 ezerért, ami 3 fázisú. Megoldás? Haverhoz kellett átvinni cakkumpakk az egész rendszert, pedig ott csak 1x20A volt. De beindult, szépen pögött. Épp ez is egy indok volt amiért az egészet eladtam inkább, a projektem abba maradt. Ott ahol kellett volna, nem tudtam használni.
(#) sany válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 4, 2020 /
 
Szerintem, ahol 10A-es kismegszakító van és nincs felújítva a villamoshálózat, ott sajnos nem is nagyon bírnak a kötések többet, még ha több áramkörre van osztva a hálózat akkor is. Nem említve, azt, hogy az áramszolgáltató egy 16A-es kismegszakítót tesz be. Vajon mennyire lehet jellemző manapság, még az ilyen kialakítás? És ha tragédia történne kié lenne felelősség?

(A hozzászólást kowi fórumtárs kérdésétől teljesen függetlenül írtam.)
(#) vgkkapcsolo hozzászólása Máj 5, 2020 /
 
Sziasztok! 3 fázisúnk van. A három fázist a műhelybe vittük el. Szalagfűrész üzemel róla. Bővítettük egy helyiséggel. A villanyora szekrénybe nem fér már be kismegszakító. De Fi relé sincs. Egyáltalán kell e újabb kismegszakitot beszerelni? Vagy egy eloszto dobozt szereljük fel a műhelyben? A bővítés egy 3 fázisú dugaljzat, 6 db 230 v konnektor és a világítás lenne. Ha kell egy eloszto doboz akkor Fi relé is kell e vagy csak a megfelelő kismegszakító.
(#) Kovidivi válasza vgkkapcsolo hozzászólására (») Máj 5, 2020 /
 
Az Fi relé nem kell/vagy nem kell kérdése, az téged és a családod védi!
(#) gyuszo válasza vgkkapcsolo hozzászólására (») Máj 5, 2020 /
 
Ez nem kérdés, hanem kell szerelni mind a kettőt. Szinte 100 %-ig biztos vagyok, hogy fa szekrény a mérőhely. Ha bővíteni szeretnél vedd figyelembe a következőket:
A mérőhelyen a mérőknek van a helyük, lakáson kívül.
A lakáselosztónak, amibe a Fi relé (relék) és kismegszakítók kerülnek, annak meg lakáson belül a bejárati ajtó közelében.
Legalább egy 18 modulos, de jobb, ha 24 modulos elosztódobozt veszel és abba bővítesz.
Így lesz szabályos ( szabványos ) és biztonságos, és nem gyullad ki a faszekrényed egy túlterhelés és rossz kötés miatt.
Következő: »»   754 / 964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem