Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   770 / 959
(#) gyuszo válasza anonym hozzászólására (») Aug 28, 2020 /
 
A végleges mérőhely ( csoportos mérőhely ) is oda fog kerülni a telekhatár közelébe, ahol most az ideiglenes mérő van. Az EON, csak addig fogja nézni. A belső szereléssel, ami a mért rész nem fog foglalkozni, azt a kivitelezőnek kell megoldani az érvényes szabályok betartásával.
(#) Tomi111 válasza anonym hozzászólására (») Aug 28, 2020 /
 
Nem foglalkoznak vele. Mostani kábelt kikötik és behúzzák a méretlent. Nem lesz ott csoportos mérőhely. Ha jól gondolom mindkét lakásnak külön új, szabványos mérőhelye van, csak a méretlen kábel nincs ott. Leveszik az ideiglenes mérőt és mindkét helyre behúzzák a méretlent.
(#) kameleon2 válasza anonym hozzászólására (») Aug 28, 2020 / 1
 
Szerintem egyszerű a történet. Több megoldása is van.
1.) Lehet egyrészt hitelesíttetni az almérőket, ami a lakásokon van, akkor nincs elszámolási vita és kb talán 10eFt-ról beszélünk, mérőnként. Plombát akkor sem kap, hacsak magadnak nem plombálod.
2.) Ki lehet alakítani önállóan méretlen vezetékkel is a dolgot úgy, hogy a végén a szolgáltató rá tudjon kötni - itt érdemes konzultálni az elképzelésről velük - majd kialakítani a főmérőt az adott lakásnak, amibe bekerülhet a szolgáltató végleges mérője. (ez többe kerül, de utána minden a végleges helyére kerül)
3.) Marad minden ahogy van. (ez nem kerül semmibe)
4.) stb
(#) gyuszo válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 28, 2020 /
 
4. Ki fog kijönni az EON-tól átvenni és lesz-e rajta sapka.
(#) Gafly válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 28, 2020 /
 
Valamint mennyire vagytok (most még...) jóba' a szomszéddal?
Tőlem is ezt kérdezte az önkormányzatnál a csaj, amikor az elso birtokháboritási feljelentést tettem.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2020
(#) Gafly válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 28, 2020 /
 
Idézet:
„Marad minden ahogy van. (ez nem kerül semmibe)”

Valameddig...
(#) anonym válasza Tomi111 hozzászólására (») Aug 28, 2020 /
 
Igen, jól gondolod, mindkét lakásnak külön új, szabványos mérőhelye van, csak a méretlen kábel nincs ott.
A képeken látható "két helyet" kellene kellene a méretlen fővezetékkel összekötni.
(#) anonym válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 28, 2020 /
 
Pont az lenne a lényeg, hogy ne csoportos mérőhely legyen.
Mindkét lakás falán ki van alakítva a fogyasztásmérőhely, az utcai fronton ott a beton oszlop éppen az épülettel szemben, amiről állítólag az Eon nem is tud, hogy ott van.
Mellesleg az internet szolgáltató már rátelepült, és kábeles szolgáltatás van.
(#) gyuszo válasza anonym hozzászólására (») Aug 28, 2020 / 1
 
Sajnos ez így nem szabványos, mert egy telekre csak egy csatlakozást kötnek be. Ha több mérő van, akkor csoportos mérőhelyet kell kialakítani. Fel
vettem a sapkát.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2020
(#) anonym válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 28, 2020 /
 
Bocsánat, nem értetlenkedi, pláne nem kételkedni akarok, de úgy értsem, hogy bár két külön lakásról van szó, de az Eon egyetlen fogyasztásmérő helyre fog csatlakozni?
(#) erbe válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 28, 2020 /
 
Nálunk is ilyen van. Egy telek, egy ház, két lakás. Egy óraszekrény van (fábul ), benne két mérő, két lakáselosztó. Ráadásul most már majdnem hat éve mindkettő oda-vissza mérő a napelemek miatt.
(#) vottokar válasza pucuka hozzászólására (») Aug 28, 2020 /
 
Tisztában vagyok vele, mint ahogy azzal is, hogy az OBO eszközökön az Uc értéket AC-ben adják meg, ahogy a képen is látni. A kínai árus a linkelt adatlapon is 385V- ról ír, úgyhogy talán nem tévedett a fotóval kapcsolatban.
Olvasgattam közben OBO katalógust is, bár úgy néz ki, hogy a V25 széria megszűnt és V50 van "helyette", de ebből is van 150V, 280V, 320V és 385V AC variáns is. Mondjuk az OBO katalógusban sem találtam utalást, hogy melyik pontosan mikor is alkalmazandó..
(#) gyuszo válasza anonym hozzászólására (») Aug 29, 2020 /
 
Ige. így kell érteni. Mint a képen. Hiába építesz ki mérőhelyet a házon, nem arra fognak bekötni. A képen láthatod az ideiglenes mérőhelyet és a véglegesek helyét.

Kép 001.jpg
    
(#) anonym válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 29, 2020 /
 
Értem.
Köszönöm.
(#) Teaway válasza vottokar hozzászólására (») Aug 29, 2020 /
 
Nekem 3. éve van fent egy V50-3-280.
Mit szeretnél róla tudni?
(#) Gombszem hozzászólása Aug 30, 2020 /
 
Az utcában építkeznek. A házba légvezetékkel lett bekötve az áram (ez már nem az építkezési bekötés). A ház oldalfalán besüllyesztve ott van két villanyóra műanyag fedéllel. Nem akarok kérdezősködni ott, csak elvi szinten csodálkozok. Több ismerősön is építkezett ugyanitt (nem más város, megye), és előírták hogy csak a telek szélén, egy álló szekrényben, földkábellel lehet a bekötés és az óra. Akkor meg hogy lehet ez a megoldás, amit 50 éve csináltak a nénikémnél egy faluban.
(#) gyuszo válasza Gombszem hozzászólására (») Aug 30, 2020 /
 
Településen, sőt utcán belül is lehet eltérés. Van ahol a légkábel szigeteletlen szabad vezeték, van ahol kötegelt szigetelt, és van ahol földkábel. Mindenhol más az előírás, hogy a telekre hogyan, milyen módon és mennyi az átfutási ideje és költsége. A légvezeték intézési ideje 30 nap, a földkábelé 6 hónap. Az sem mindegy, hogy milyen egyéb közművek mennek a légvezetéken és a talajban. Nem az számít, hogy mikor, hanem rengeteg más körülmény, helyi építési előírás is meghatározza. PL: műemlék épület. Arra is más vonatkozik.
(#) Atis57 válasza Gombszem hozzászólására (») Aug 30, 2020 /
 
Szia!

Ezenfelül ,az esetlegesség ! Az előirások szerinti munkavégzés szerint ; lehet,nemlehet,talán lehet, kizárt eset, kötelező és igy tovább .......napok, hónapok alatt.

Egy utcában ritkán van 2-t egyforma eset ?
(#) vottokar válasza Teaway hozzászólására (») Aug 31, 2020 /
 
Arról semmit, mert teljesen világos a 280V Uc miatt (ilyeneket mi is rakunk be olyan szekrényekbe, ahol "kell").
Paraszti logikával a 150V-os egység kell a 110-12x voltos hálózatokhoz. 280V-os a 220-230V-osokhoz.
A 320V és 385V-os betétekről nem sejtem, hogy hova is valók. Talán a nagyon "villám megszórt" területekre, ahol a sűrűn hullanának a 270-es betétek? De akkor meg nem öli meg a túlfeszültség a mögötte levő "D" osztályú egységeket? (ami tudom, hogy már nem D, hanem T3.)
(#) kameleon2 válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 31, 2020 /
 
Az nem kérdés, hogy mindig a helyi szolgáltató "szája íze szerint" kell eljárni.
(#) Atis57 válasza vottokar hozzászólására (») Aug 31, 2020 /
 
Szia!

Azt ugyan nem öli meg -de cserélni lell + a védett készülék esetleg nem birja ki, hogy megvédték!

Kb eszerinti jelalakokkal méreteznek .....
(#) hegman válasza vottokar hozzászólására (») Aug 31, 2020 /
 
385/1,41
(#) proba válasza vottokar hozzászólására (») Aug 31, 2020 /
 
Munkahelyen rendeltünk UPS-be varisztorokat, az eladótól jött a kérdés, milyen feszültségre kell, mert felére az AC feszültséget írják, másik felére a DC feszültséget amit elvisel. így aztán bizonyos gyártók 270-280 as értéke egyezik a másik 380-400V os felíratával. Ez igaz kondenzátorokra is, ott is gyártanak 275V AC-s és 400V os fólia kondenzátort is. Adott helyre nagy valószínűséggel mindkettő jó.
(#) erbe válasza proba hozzászólására (») Aug 31, 2020 /
 
275 V AC-re legalább 630 V-os kondenzátor kell.
(#) _BiG_ válasza proba hozzászólására (») Aug 31, 2020 /
 
Idézet:
„gyártanak 275V AC-s és 400V os fólia kondenzátort is. Adott helyre nagy valószínűséggel mindkettő jó.”

Nem jó. Az AC-re méretezett kondenzátor veszteségi szöge ("tangens delta") kisebb, ez váltakozó feszültségnél fontos, mert a veszteség melegíti a dielektrikumot és degradálja. Egyenfeszültségre (lüktető is) nem olyan kényes a dielektrikum, mert nem kell átpolarizálódnia.
(#) palko0125 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
Köszönöm Mindenkinek a hozzászólást!
A fi relé A típusú Schneider márkára lett cserélve és megszűnt a sípolás.
Valószínűleg silány volt az előző minősége.
(#) ötfelezős válasza vottokar hozzászólására (») Szept 1, 2020 /
 
TT és IT hálózatokon.
(#) erbe hozzászólása Szept 2, 2020 /
 
Korábban felkértek egy munkára, amit elhárítottam. A belső elosztóban 4 db C16-os kismegszakító volt, 2 vonalon 2,5-ös, 2 vonalon 1,5-ös elmenővel. Valaki elvégezte a munkát. Akkor írogattam róla, hogy "hegymenetben" szerelt, azaz mindent a padláson vitt keresztül. Apró bővítésre kértek föl, pár mozgásérzékelős kültéri LED + autóbeállóba dugalj.
A felállás közben változott. Az eddigi 2 db 2,5-ös vonal maradt, került mellé még néhány 1,5-ös. Így van összesen 8 db B16-os kismegszakító. A mérőtől jön 3 db 10-es sodrott rézvezeték. Szinek jók. Ellenben a mester a biztonság kedvéért a védővezeték és a Nulla elosztósínjét összekötötte egy kék, de legalább 2,5-ös vezetékdarabkával.
(#) _BiG_ válasza erbe hozzászólására (») Szept 3, 2020 /
 
Mi a kérdés?
(#) Gafly válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 3, 2020 /
 
Kicsit (és talán jogosan morgolódik).
Következő: »»   770 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem