Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   803 / 962
(#) Atis57 válasza vargham hozzászólására (») Feb 6, 2021 /
 
Sziasztok !

Ezek szép gondolatok,de a gyakorlat ;

12V DC re kontállux kapcsoló ,kapcsol egy 45W-s autó fényszóró izzót egy garázsban napi 2x használattal/reggel ,este)

Ez simán elment 25 évet.
Persze 24V esetén már sokkal rosszabb lett volna !
(#) nedudgi válasza proba hozzászólására (») Feb 6, 2021 /
 
Azért ennek is vannak hátulütői.
Előírások szerint milyen vezetéket használhatunk egy kábelcsatornában, ha egy analóg termosztát jelét, tápját (3 vezeték) akarjuk átvinni? Ott van a 300V vezeték, ami mellett 12V feszültségű fut. Oda is 300V kell? Honnan lehet szerezni megkülönböztethető 12V feszültségre használható, de 300V szigetelésű vezetéket?
(#) Tomi20 válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 6, 2021 / 1
 
Szia

Itt alapvetően nem arról van szó, hogy nem bírja a kapcsoló. Nem szabad ilyet csinálni, összekeverni a gyengeáramot a 230-al. Egy példa, riasztó központ vezérel 230V-os eszközöket, külön modul, relé kimenettel, kiadom a 12V-ot az elosztó szekrényben lévő relének, és ott valósul meg a kontaktus a 230V-ra. Arra kell szerintem ilyenkor gondolni, az elosztószekrényben olyan ember fog utánam méregetni, nyúlkálni, aki számíthat 230V-ra. Egy riasztó központban lévő relés kimenetre nem kötök 230V-ot egyik relére sem, mert sem a szigetelési ellenállás nincs meg, ha meg az is meg van, elvből sem, nem kell, hogy számítson rá egy gyengeáramú szerelő.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2021
(#) nedudgi válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 6, 2021 /
 
A kérdésem fordított helyzetre vonatkozik. 230V egy szokásos fali kapcsolón fellépő feszültség. A burkolat levétele után szembetalálod magad azzal, hogy a 230V mellett van még egy kapcsolt ág. Milyen veszélyről beszélünk?
Kapcsoló burkolatának levétele előtt egy értelmes villanyszerelő áramtalanít, majd mér, utána piszkál.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2021
(#) sany válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 6, 2021 /
 
A nem értelmesekre is gondolni kell.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2021
(#) nedudgi válasza sany hozzászólására (») Feb 6, 2021 /
 
Ha már le tudja venni egy "modernebb" kapcsoló burkolatát, akkor annyira nem lehet buta.
(#) Tomi20 válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 6, 2021 /
 
A lényeg, hogy működik, csak nem szabad. Ennyi.
(#) nedudgi válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 6, 2021 /
 
Mit nem szabad, és miért? Innen indítottam.
(#) Tomi20 válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 6, 2021 /
 
230V, és gyengeáram nem mehet közös csőben, és nem lehet közös dobozban.
(#) nedudgi válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 6, 2021 / 1
 
Tévedsz. Mehet, mint azt már többen kijelentették előttem. Vannak megkérdőjelezhető kritériumok, de nincs tiltva,
(#) Tomi20 válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 6, 2021 /
 
Okés, Részemről feladom, Én nem csinálnék ilyet, ha új kiépítés, akkor egy kapcsoló a tápnak, és a szalagoknak a többi.
(#) sany válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 6, 2021 / 1
 
A legjobb az osztott műanyag csatornát használni. Ha netán sérülnek a vezetékek, akkor sem megy tönkre a gyengeáramú készülék, és így életveszélyes feszültség kijutása is megelőzhető.
(#) Joe_001 válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
A kábeltvs főnökömnek ezt mondtam, a válasza az volt a 6-os koax átütési szilárdsága 1kV műbizonylatom van róla. Tehát közös csőbe tettem.
(#) gyuszo válasza Joe_001 hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
Én akkor sem tenném közös csőbe, dobozba, ha engedné a szabvány.
Sok építkezésnél láttam, hogy egy 110-es PVC védőcsőbe van beletéve az összes közmű : víz, gáz, elektromos kábel. Úgy megy be az ingatlanra a kis hely miatt. Ez még mid a méretlen. Utána belül megfelelő távolságra vannak egymás mellett a mérők.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2021
(#) Ge Lee válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
Hogy értsem is miről van szó. Van mondjuk egy dupla (csillár) kapcsoló, aminek az egyik felélvel a hálózatot, a másik felével pedig a 12V-ot kapcsolnád? A ledek milyen tápról mennek, le vannak választva a hálózatról vagy sem? Csak azért kérdem, mert a legtöbb kapcsolóüzemű áramgenerátor nem leválasztott, azaz a ledek érintése életveszélyes.
(#) nedudgi válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
LED szalag az elképzelt alany. A 102 kapcsolóra gondolok, ami két külön ágat, mint a fázis, és a nullavezető kapcsol egyszerre.
(#) zeller hozzászólása Feb 7, 2021 / 2
 
Üdv.

Korábbi MSZ 2364-520 (visszavont)

528.1. Villamos hálózatok megközelítése
528.1.1. Azonos kábel- vagy vezetékrendszerben nem lehet együtt I-es és II-es feszültségsávba tartozó áramkör, csak akkor, ha minden kábel vagy vezeték a jelen lévő legnagyobb feszültségre van szigetelve vagy ha a következő megoldások közül valamelyik teljesül:
– a többerű kábel vagy vezeték minden vezetõje a kábelben vagy vezetékben jelen lévő legnagyobb
feszültségre van szigetelve; vagy
– a kábelek vagy vezetékek a rendszerfeszültségükre vannak szigetelve és a vezeték-profilcső vagy vezetékcsatorna-rendszer külön rekeszében vannak elhelyezve; vagy
– külön védőcsőrendszer használata.
Megjegyzés: A távközlési, az adatátviteli és a hasonló áramkörökre elektromágneses és elektrosztatikus villamos zavarral kapcsolatos külön megfontolások vonatkozhatnak.

Ugyanez a fenti szöveg áll ugyanilyen pontszámmal a most érvényes MSZ HD 60364-5-52 egy régebbi verziójában. Nincs előttem most a legaktuálisabb, de nem nagyon van változás abban sem.

Az angol nyelvű 60364-5-52-ben is pont ez van.

Band I and band II voltage circuits shall not be contained in the same wiring system unless
every cable is insulated for the highest voltage present or one of the following methods is
adopted :
each conductor of a multicore cable is insulated for the highest voltage present in the cable;
or the cables are insulated for their system voltage and installed in a separate compartment
of a cable ducting or cable trunking system;
or a separate conduit system is employed.

NOTE Special considerations of electrical interference, both electromagnetic and electrostatic, may apply to telecommunications circuits, data transfer circuits and the like.


Egy 2014-es Érintésvédelmi felülvizsgáló tankönyvben is van a tesztkérdések olyan, hogy egy géphez vezető öteres tápkábelben 3 éren a 230V-os táp megy, a másik 2 éren a vezérléséhez 24V.
A kérdésre, hogy ez szabványos-e, a válasz az volt, hogy igen, szabványos megoldás,
ha a kábel ereinek szigetelése alkalmas a 230V-ra.


Ez meg a többi részre az én álláspontom:

A 230V-ra tervezett 102-es kapcsoló kialakítása és két részének érintkezői és bekötési pontjai távolsága miatt alkalmas a 12V és 230V egyszerre kapcsolására.
Aki meg leköpne vagy kezet törne azért, mert egy szerelvénydobozban találkozik a két feszültségszint, az nézzen körül a világban, hogy mennyiféle cucc létezik, aminél kétféle feszültségszint találkozik. Pl kapcsolható dugaljnak a 230V és valami törpefeszültségű buszkábel.
(#) gyuszo válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 7, 2021 / 1
 
A két sarkú ( 102 ) és két áramkörös ( 105 ), csillár kapcsoló között van különbség. Ne keverd össze a csillárkapcsolóval, jelenleg az első 102 kapcsoló a kérdéses alany.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2021
(#) Tambi hozzászólása Feb 7, 2021 /
 
Kedves Fórumtársak!

Tisztelettel megkérlek benneteket, értessétek meg velem a melléklet működését.

A vázlatocska alján bejön a három fázis egy elosztódobozba, "N" (kék)nélkül, egy nyomorult kis földelőszonda vezetékével (zöld), majd "szétválasztódik" PE és N-re. Az N a három fázissal egyetemben átmegy a Fí relén (áram-védőkapcsoló), a PE pedig nem megy sehova, megáll az elosztódobozon belül. Az elosztó kismegszakítói után következik a gerincvezeték, melyről ágaznak le a különböző fogyasztók; motorok, hegesztő berendezések elosztódobozai. A fogyasztók 5 pólusú dugóval csatlakoznak az elosztó dugaljába, amibe N, L1, L2 és L3 van bekötve. Sajnálatos, hogy a fogyasztóknak általában nincs N bekötési helye, csupán a zöldsárga földelés, ami a burkolatával van összekötve, így sem nullát, sem földet nem tud kapni. Némelyik egészen komolyan ráz...

Jól van ez így, vagy valaki fordítva ül a lovon (az is lehet, hogy én...)?

Köszönöm szépen a segítségeteket!

VÉDELEM.pdf
    
(#) Bakman válasza Tambi hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
Mi a kérdés? Szabálytalan és veszélyes kialakítás. Az, amelyik komolyan ráz, nagy valószínűséggel normál esetben már lekapcsolta volna a FI-relét.
(#) mugab válasza Tambi hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
Szerintem jó lehetne, ha a gépeknek lenne önálló földelése. (szonda)
(#) gyuszo válasza Tambi hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
Az elosztótól a dugaszoló aljzatig ki kell építeni a hiányzó PE vezetéket és be is kell kötni. Az 5 pólusú dugóba is, hogy a motor megkaphassa a védővezetőt.
(#) proba válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
Egy veszélyt látok, fogja magát a 230-as vezeték, és elbócorog a helyéről, meglátogatván a szomszédot. ( akár egy festés, vagy átalakítás miatti szerelésnél.) Esetlegesen egy bogárnak eszébe jut beköltözni. Ekkor az egyébként esetlegesen érinthető led szalag már nem veszélytelen.
(#) Tambi hozzászólása Feb 7, 2021 /
 
Köszönöm szépen a gyors segítséget!

Sajnos a gépek nagy része mobil CO2 hegesztő, így a földelést (PE?) a dugaljból lenne szerencsés megoldani. "Természetesen" van "Érintésvédelmi Minősítő Irat"-unk, mely szerint minden tökéletes...

Hozzászólásaitokból úgy gondolom, hogy a rendszert nem 4, hanem 5 eres kábellel kellett volna megoldani, ezt megtakarította a kivitelező. Tanácsoljátok, hogy forduljak hozzá a hiányzó 5. vezeték kiépítéséért, vagy van más megoldás? Ha a gépek fém házait be kell kötni a földelésbe (ez logikus), akkor minek gyártanak 4 erest???

Köszönöm szépen!
(#) yulo5310 válasza Tambi hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
Hát én megrángatnám a tökeit a kivitelezőnek! Már régóta csak öteres,5 villás bekötést alkalmazok!
(#) nedudgi válasza proba hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
Ez csak gondatlan szerelés következménye lehet.
A tévé legalább ennyire veszélyes, meg a trafóval egybeépített asztali lámpa. Hogy ne menjek messzire, a forrasztópáka, vagy egy közönséges fúrógép is.
(#) proba válasza mugab hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
Azt azért megkérdezném, ki tett fel 5 pólusú csatlakozót 4 vezetékre. Ha feltett, akkor a védőföldet honnan vette. Ha 4 pólusúra cseréli, akkor a nullát milyen alapon köti a védőföld helyére......
A szerkezetek külső EPH összekötése más dolog, a csatlakozókon nem segít.
(#) Bakman válasza Tambi hozzászólására (») Feb 7, 2021 / 1
 
Idézet:
„Ha a gépek fém házait be kell kötni a földelésbe (ez logikus), akkor minek gyártanak 4 erest?”
Azért, mert van olyan gép, amelyiknek egyszerűen nem kell nulla. Három fázissal és egy védőfölddel elvannak.
(#) yulo5310 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
De akkor is 5 érrel állok oda a dugaljig,aztán hogy milyen/hány villás kerül oda azt már a motor határozza meg.
(#) proba válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
Van egy munkatársam, azt mondta ő mindig mindenre figyel ha közlekedik, a baleset azért őt sem kerülte el.... Amúgy, ha azt érzem hogy valami már meredek, inkább elkerülöm. Gondolom azokat a gyártó bevizsgáltatta, és papírjuk van róla, hogy a kialakításnál minden óvintézkedést betartottak, mindenféle teszten átmentek. Na neked csak ez nem lesz.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2021
Következő: »»   803 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem