Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   834 / 959
(#) Gafly válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 5, 2021 /
 
Nem látom be, hogy miért lenne jobb három (négy?) külön egyfázisú, hacsak nem minden fázisra külön mérőd van.
Szerintem a mérő után, de a FI relé(k) elé kösd be. Elé úgysem tudod, igy meg a mérő is védi a házat.
Az árral kapcsolatban, az meg egyéni döntés, mint ahogyan az is, hogy milyen autót vesz az ember...
De várjuk meg egy gyakorlott villanyszerelő döntését, mert én nem értek hozzá.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2021
(#) Atis57 válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 5, 2021 /
 
Szia!

Persze ez is kétélű dolog.

Elköltöttem 70 000 Ft-t a túlfeszlevezetőre , s egy 2km el odébb lévő villámcsapás ugyanúgy tönkretet mindent, nálam is.
A tervező ismerősöm --aki ajánlotta ---mesélt a valószinűség ,hiba százalék, stb fogalmakról.

Tehát teljesen egyéni kútfő szerint , dönthetsz.
Csak ez a két villámcsapásom volt , A biztositó szerint 450 évet várhatok a 3.ra.
(#) Suba53 válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 5, 2021 / 1
 
Én is tanultam nagyfeszültségű technikát, készülékeket, megoldásokat, ami az általános anyag. Aztán amikor a villám természetéről volt szó, meg a villámvédelemről, akkor az előadó azt mondta, hogy a villám egy fura jószág. Oda megy ahova akar.
Ha van kiépített villámvédelem, villámhárítóval, stb, akkor a villám nagy valószínűséggel azon fog levezetődni, de senki ne lepődjön meg azon, ha a villám két méterrel a villámhárító mellett, alatt rongyol be a házba. A Faraday kalicka meg elég furán nézne ki egy házon. Az asszony biztosan nem engedné.
(#) yulo5310 válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 5, 2021 /
 
Befested sárgára,s ráfogod,hogy aranykalitka!
(#) elektrorudi válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 5, 2021 /
 
Szia!
Az OBO ezt javasolja a fogyasztásmérő után: V50/3+NPE (5093526). Ez 1+2 típusú. Fázisonként nem érdemes, mert 1 fázisú levezető nincs. 1P+N van. Tehát, ha külön-külön vennéd a 3 fázisra, akkor háromszor vennéd meg a N elemet! Felesleges. Viszont a koordinált túlfeszültség védelem úgy épül fel, hogy kb. 10 méterenként kell egy túlfeszültség levezetőt tenni (persze nem T1+2 típust )
Sajnos ez még drágább, mint amit Gafly javasolt, de a villámáram tűrő képessége is kb. 1,5 szerese.
Az 5.000Ft-os és a 75.000Ft-os közötti külömbséget nem akarom boncolgatni, mert nem tudom, hogy mi az eltérés a kettő között? De zárójelben megjegyzem, a HESTORE-ban is lehet kapni túlfeszültség levezetőt 500Ft-ért.
A villámcsapást illetve a vilámvédelm hatásosságát tényleg csak valószínűséggel lehet kifejezni. Ez olyan, mint a covid oltás: az egyik 82%-os, a másik 92%-os. Jó, jó, de mihez képest?
(#) pucuka válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 5, 2021 / 1
 
Én ugyan nem vagyok villanyszerelő, csak vezetéknélküli távközlés a szakmám, az antennák kapcsán van némi rálátásom a villámosdira. Az a baj, hogy nem csak a közvetlen villámcsapással van baj, hanem a közvetett hatásaival is. A villanyszerelők szeretnek mindent leföldelni, ezáltal könnyen keletkeznek földhurkok. Ezek pedig gyakorlatilag egy elosztott paraméteres egymenetes rezgőkörök, amit egy igen nagy energiájú impulzus meggerjeszt. Ez abban az egymenetes rezgőkörben igen nagy áramokat indukál, ami aztán a feszültség szempontjából látszólag egyenszilárdságú vezeték különböző pontjára kötött berendezések földjei között jelentős feszültségek keletkeznek, hasonlóan, mint a lépésfeszültség. Erre is nagyon kéne figyelni, a védőföld hálózat kialakításánál.
Egyszer telepítettünk egy rádióhálózat bázisállomását a Széchényi hegyi TV állomáson, és amikor csatlakoztattuk a villámvédelmi föld hálózatba szabály szerint bekötött antennát a rádióberendezéshez, kb 10 percen belül rohant az energetikus, hogy mi a túrót csinálunk. Természetesen a rádióberendezés az életvédelmi földhöz is csatlakozott. Egy ilyen TV állomáson zivataros időben nagyjából 10 percenként van egy villámcsapás.
A villám azért érdekes dolog, mert a légkör nem egy homogén dolog, eléggé kavarog, így kialakulnak benne ionizált csatornák, amik azért elég jó vezetőképességűek. Mi nem látjuk, nincs rá érzékszervünk, műszerek sem igen, tekintve az elég dinamikus kavargásukra, de a villám megtalálja ezeket az utakat, ami elég látványosan jelzi a helyüket.
(#) gyuszo válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 5, 2021 / 1
 
Egy fontos dologra figyelj oda. Az ereszcsatorna, a villámhárító és annak a védőföldelése ne legyen közös a ház elektromos hálózatával és védőföldelésével. A villám kiszámíthatatlan és oda megy, ahova akar.
De visszatérve a betétekre, van rajta egy zöld jelző. Lehet kibír több kisebb villám impulzust és csak utána megy át pirosba a jelzője és akkor kell cserélni.
Persze ennek darabja lehet 5.000 és 25.000 Ft is. Az hogy melyik a jobb és erősebb, majd a gyakorlat dönti el, vagy az se. A villám erősségétől és gyakoriságától függ.
Az OBO-nak van villám impuzus számlálója is.Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2021
(#) gyuszo válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 5, 2021 / 1
 
Hogy mikor vált át pirosra. Itt egy kis videó róla : Bővebben: Link
(#) Atis57 válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 5, 2021 /
 
Szia!
Pedig ezeket össze kell kötni ! Két külön földelés ,de összekötve.
(#) ötfelezős válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 8, 2021 /
 
"mert 1 fázisú levezető nincs"
Hacsak ez nem:
https://www.tme.eu/hu/details/obo-5093500/tulfeszultseg-vedok/obo-b...vD_BwE
(#) ötfelezős válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 8, 2021 /
 
Vajon miért is nem volt áram mindenkinél?
A felénél már volt.
(#) ötfelezős válasza pucuka hozzászólására (») Aug 8, 2021 / 1
 
Nem kell ahhoz rezgőkör, a mezei indukció elég. Villámvédelmi anyagokban benne vannak a számítási módszerek a hurok és a villámáram helye geometriai paramétereinek függvényében.
(#) elektrorudi válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 8, 2021 /
 
Bizonyára igazad van. Én ilyet nem használok, és másnak sem ajánlom.
Én az egyfázisú rendszer védelmére Ezt szoktam használni, ahogy írtam is.
De, ha te a belinkeltet használod, részemről rendben.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2021
(#) ötfelezős válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 8, 2021 /
 
Mi ez a hangulatkeltés? AÍrtál valamit, ami nem fedi a valóságot. Erre most azt sejteted, hogy ez rossz választás. Arról volt szó, hogy ilyen nincs, de van. Műszaki ember maradjon a tényeknél.
(#) dctacsi hozzászólása Aug 13, 2021 /
 
Sziasztok.
Kérlek segítsetek egy cégünknél lassan 1 hete tartó vita tisztázásában, hogy ne kelljen tovább hallgatnom!
Leírom a történetet, hogy érthető legyen:
A szomszédhoz a mi cégünk telkén telepített segédoszlopról van bekötve a villany.
A telkünkön volt egy nagy tuja ami elszáradt. A kertészek kivágták. Nem mennék bele a részletekbe de végül nálunk is és a szomszédnál is betáp vezetéket cseréltek...
Csere közben kiderült, hogy a szomszédban volt némi csalás, használták ők a villanyt normálisan mérve, csak közben 3 klíma a betáp elé került bekötésre "valahogy"...
Az áramszolgáltatóstól két kollégánk érdeklődött és a szerelő elmondta, hogy a 3 fázishoz valahogy hozzá fértek a mérő előttről, az "N" és a "PE" pedig már bentről a lakásból volt, de még a Fi relé előttről.
Na és ennél a pontnál kezdődött az igazi mélyrepülés!
Az egyik kolléga azt mondja, hogy bár ez így nem szabályos, de jó volt az úgy, a másik kolléga szerint pedig mivel a "N"-a a lákásból volt azaz a mérő utánról, így valamennyit mérnie kellett a mérőnek a klímák fogyasztásából.
Nem tudom, hogy lényeges e, meg azt sem, hogy valóban ugyan olyan mérő volt e fent náluk is mint nálunk, de egyszerre cseréltek mérőt nálunk és náluk és nálunk ez a típus van: AMT B3D-FA4SET
Bár azt sem tudom, hogy lényeges e, de még annyit szoktam hallani a vita közben, hogy mivel a feszítő sodronyról van lekötve a 4. vezeték így az PEN.
Kérlek segítsetek a vita tisztázásában, mert én már nem bírok ki velük így még egy hetet!
Köszönöm előre is a válaszokat!
(#) _BiG_ válasza dctacsi hozzászólására (») Aug 13, 2021 /
 
Idézet:
„csak közben 3 klíma a betáp elé került bekötésre "valahogy"...”

Ha a mérő előttről volt a fázis lekötve (ezt jelenti a "betáp elé"?), akkor az lopika, bárhonnan is kapott nullát. A nullakötés az óránál egy nagy fémtuskó, közös a be- és elmenő nulla kötése. Csak az összekötés miatt van rajta két luk. Régebben volt olyan, hogy a nullákat bekötötték egy fővez. sorkapocsba, aminek a leágazása ment a mérő nullakötésére, csak hogy a mérő is kapjon zárt áramkört, hogy működjenek a feszültség-tekercsek.

A régi légvezetéknél a tartó fémsodrony PEN vezető. Ma már önhordóak a csatlakozóvezetékek, szigetelt nullával (PEN).
(#) ötfelezős válasza dctacsi hozzászólására (») Aug 13, 2021 /
 
Jöhetek egy harmadik véleménnyel? Így még a mérő is kevesebbet mért valamivel, mint kellett volna.
(#) dctacsi válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 13, 2021 /
 
Végre nem kell egész jövő héten hallgatni a hülyeségüket. Már régi elektrotechnika könyvekkel fárasztották egymást!
Köszönöm a választ!
Persze! A lopika az lopika mindenhogy.
Gondolom azzal nem kalkuláltak, hogy valami hülye kivág egy kb. 10m magas tuját!
Ha nem akar az áramszolgáltató e miatt vezetéket cserélni kutya futtában talán észre sem veszi soha senki!
(#) dctacsi válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 13, 2021 /
 
Ezt nem teljesen értem.
Tudnád esetleg részletezni?
(#) ötfelezős válasza dctacsi hozzászólására (») Aug 13, 2021 / 1
 
Gondoltam, lehetne szakmai kvíz...
(#) VIM válasza dctacsi hozzászólására (») Aug 14, 2021 /
 
Szia! Nem értem ezt az egészet, hogy mi ezzel a problémád. Ha a szolgáltató észrevette, hogy illegálisan volt vételezve az áram azt azzal fogja megfizettetni akinél ezt bizonyíthatóan elkövették. A "valahogy" kötéssel nyilván nics kibóvó a büntetés alól a magyarázkodás pedig hiábavaló. A felháborodásod okáról nem derül ki, hogy mire irányul? Talán a nálatok felállított segédoszlopról derült ki, hogy a szomszéd onnan lopta a villanyt és titeket okolnak érte? Tőlem függetlenül a szomszédom úgy lophatja a villanyt ahogy akarja és az sem zavarna, hogy erre egy kiszáradt tuja derítene fényt. Az viszont kihozna a sodromból ha engem gyanúsítanának azzal, hogy ehhez aszisztáltam a tujával.
(#) szs válasza VIM hozzászólására (») Aug 14, 2021 / 1
 

Idézet:
„segítsetek a vita tisztázásában,mert én már nem bírok ki velük így még egy hetet!”

Csak ennyi volt vele a problémája, hogy a félig informáltak félinformációkat terjesztenek nagy hanggal, teljes meggyőződéssel, ahogyan szokás is az.
Ő szeretett volna igazi információt, ami netán a valóságot is fedi.
Ő nem a lopás tényét vitatja, csak a pletykaszinten terjedő dolgok (teljesen nulla fogyasztás a mérőn, avagy -mivel a nulla átmegy a mérőn- ezért töredék fogyasztást mért, stb) valóságtartalmára volt kíváncsi, mert
Idézet:
„Végre nem kell egész jövő héten hallgatni a hülyeségüket”
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2021
(#) gyuszo válasza dctacsi hozzászólására (») Aug 14, 2021 /
 
Van még egy negyedik vélemény is. Ha korábban egy mérő cserénél a szerelőt agyonvágja az áram, mivel a nulla ott záródik, akkor nemcsak lopásárt, hanem azért is felel. És ez sokkal súlyosabb tétel, ha haláleset van belőle.
(#) ötfelezős válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 14, 2021 /
 
Az még érdekes lenne, mivel mérőt cserélni ma már gyakorlatilag csak feszültség alatti munkavégzés módszerével szabad.
(#) szs válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 14, 2021 1 / 1
 
Az lehet, de azt a helyzetet, amiből a halál származott, azt a lopós okozta.
Pont ugyanaz a kategória, mintha balesetet okozol közúton, és a másik meghal. Nem jó védekezés (és nem is fogadják el), hogy életben maradt volna, ha beköti az övet, ahogyan az szabály is. Attól még halálos baleset okozója vagy, úgy bírálnak el. A halottat meg nem vonják felelősségre azért, hogy miért nem szanályosan bekötve volt.
(#) Ferkógyerek hozzászólása Aug 14, 2021 /
 
Nem a vitához kapcsolódva, hanem csak érdekességként jegyezném meg. Létezett egy típusú mérő, amely a nulla kapcsai között átfolyó áramot is figyelte és ha nagyobb arányú (nem tudom mekkora és milyen időtartamú) eltérést tapasztalt, a kijelzőjén aktivált egy figyelmeztető ábrát, amely a szolgáltató embereit tájékoztatta lehetséges áramlopásról.
(#) Atis57 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Aug 14, 2021 /
 
Szia!
lehetséges ,de az elmúlt 40 évben csak ilyen nullakötéses fogyasztásmérőket láttam.
Tehát a nullán folyó áramra érzéketlen volt.
(#) ötfelezős válasza szs hozzászólására (») Aug 17, 2021 /
 
Szerintem tévedsz, mert sok mindent figyelembe vesznek. De nem a büntetőjogi fele miatt írtam ,amit írtam, hanem a műszaki fele miatt.
(#) ötfelezős válasza dctacsi hozzászólására (») Aug 17, 2021 /
 
Hát ha senki sem, akkor azért persze megírom, kisebb lesz a jogosnál a mérő által mutatott forgalom, mivel a nullán olyan feszültségesés is van, amelynek okát nem méri a mérő.
(#) csabeszq hozzászólása Aug 25, 2021 /
 
Sziasztok,

Hálózati és internetes kábelek falvezetésében tudnátok segíteni?

Egy új falban azonos horonyba kerülhetnek a kábelek de külön gégecsőben? Vagy külön horony kell az internetnek és a 230V-nak?


Mire kell figyelni, amikor egy 20 nm-es falat becsatornázok?

Köszi
Következő: »»   834 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem