Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   863 / 964
(#) Tomi20 hozzászólása Dec 21, 2021 /
 
Sziasztok

Olyan problémába futottam bele, hogy egy háznál van vezérelt áram, ki kellene találnom a kábelek közül melyik az. A gyanúm az, hogy valamikor 3 fázis lehetett kiépítve, de már csak egy van. Be is jön a 3 fázis vezeték az elosztó dobozig, ebből egy a normál mérőórától jön, a másik kettőből az egyik a vezérelt. A kérdésem az lenne, ha felnyomom a vezérelt áram kismegszakítóját előfordulhat-e, hogy teszt jelleggel pl egy percig kiadja a feszültséget? Ha nem, van-e olyan biztos időszak, amikor felkapcsolják ezt, hogy ki tudnám mérni?
(#) pipi válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 21, 2021 /
 
Van "Biztos" időszak, de ez területenként változó. Nálunk semmi köze a hálózat terhelési csúcsához/völgyéhez, minden nap percre pontosan ugyanakkor kapcsol délután is és éjjel is
(#) Topi válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 21, 2021 /
 
Ahogy Pipi írta, területenként változó, de például Gödöllőn, MVM területen szabályosan ismétlődő, max. pár másodperces eltérések vannak egyik-napról a másikra.
Valószínűleg MAVIR menetrendhez igazodó.

Lásd melléklet.
(#) Tomi20 válasza Topi hozzászólására (») Dec 21, 2021 /
 
Köszönöm a válaszokat, akkor nem marad más, mint felszerelek minkét kábelre egy-egy próba izzót, és a háziak néha ránéznek melyik világít.
(#) gyuszo válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 21, 2021 /
 
A vezetékek keresztmetszete, színe is segítséget jelent.
(#) Tomi20 válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 21, 2021 /
 
3 azonos keresztmetszetű fekete sajnos.
(#) gyuszo válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 21, 2021 /
 
Akkor valószínűleg alu vezeték, azt úgyis cserélni kell, ha a mérőhely felújításra szorul. A méretlen alu vezeték is már csak a 16 mm2-és sodrott az elfogadott felújításnál. A vezérelt mért lehet 6 mm2 sodrott réz is a fázisvezető. A nulla 10 mm2 réz, de kék színűnek kell lennie.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2021
(#) pipi válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 21, 2021 /
 
Azért azt nem értem miért nem tudod kimérni?
pl Leáramtalanítod a kismegszakítókat, meggyőződsz a feszmentességről...
Barkácsolsz egy 20m-es mérőzsinórt, és kiméred az órától a kérdéses helyig...
vagy a kérdéses helyen/konnektoron/csatlakozón csinálsz egy rövidzárat, a kismegszakítóknál megkeresed melyiknél tudod ezt a zárlatot kimérni a nulla felé....
Vagy fordítva is csinálhatod, a megszakítóknál csinálsz zárlatot, és a kérdéses helyen "keresed" a zárlatot.
(#) Tomi20 válasza pipi hozzászólására (») Dec 21, 2021 /
 
Mérőóránál nem férek a vezetékhez, le van plombázva. Nem a bojlerig kérdés a vezeték, az óra, és az elosztódoboz között. Ezek szerint nincs ilyen, hogy mikor felkapcsolom tesztelés idejére, x ideig bekapcsol. Van egy "huhogó" vezetékkeresőm, azzal megpróbálom első körben.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2021
(#) proba válasza pipi hozzászólására (») Dec 21, 2021 /
 
Szerintem sem igazán kimérhető, ahhoz fel kellene kapcsoltatni a szolgáltatóval. Ha fel van kapcsolva, utána már feszültségméréssel kijön, de addig elég reménytelennek érzem. ( kb fekete doboz bemegy 3 vezeték, egy ki van vezetve egy kapcsolón keresztül, de az nem hozzáférhető módon le van kapcsolva. kérdés melyik van a kapcsoló elé kötve? ) A vevő szerintem nem ad áramot egy pillanatra sem, legalábbis az általam kipróbált nem adott. Esetlegesen kikötött bojler esetén a vevőben lévő jelfogó érintőjével esetlegesen párhuzamosan lévő zavarszűrőn átszivárgó áram elég lehet, hogy a három fázisvezetőhöz képest valamiféle értékelhető feszültségkülönbséget produkáljon.
(#) kendre256 válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 21, 2021 /
 
Egy aljzatot is tehetsz rá, és az aljzatba tehetsz egy mechanikus kapcsolóórát. Az csak akkor jár, ha áramot kap (és nem kell nézegetni). Ha pontosan 24 órán keresztül rajta van, azt is megmutatja, hogy naponta hány órán keresztül biztosít a szolgáltató kapcsolt áramot.
(#) ötfelezős válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 21, 2021 /
 
"egy háznál van vezérelt áram, ki kellene találnom a kábelek közül melyik az"
A nappalit nem lehet azonosítani? És ha egy marad, akkor már nem kell sokat lacafacázni, hamar kiderül, az mi.
(#) Tomi20 válasza ötfelezős hozzászólására (») Dec 21, 2021 /
 
A nappali nyilván megvan, 50%, hogy eltalálom, nincs kedvem náluk éjszakázni, ha pl éjféltől reggel 8-ig lenne bekapcsolva. Az sem jó megoldás, ha akkor derül ki, hogy nem az a vezeték, mikor fürödnének, hogy nincs meleg víz. Az is megfordult a fejemben, hogy berakok kábelenként egy diódát, meg egy 450V-os kondit, és másnapra amelyikben lesz feszültség az a kábel kell.
(#) kendre256 válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 21, 2021 /
 
A kondi nem biztos, hogy tárol addigra annyi feszültséget, hogy mérni tudod. Viszont egy kis értékű, párhuzamosan kötött olvadóbiztosító megbízhatóan "eltárolja", hogy folyt-e rajta zárlati áram
(#) Tomi20 válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 21, 2021 /
 
Ez jobb ötletnek tűnik, lehet hogy ez lesz, köszönöm.
(#) ötfelezős válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 21, 2021 /
 
Ha a nappali megvan, akkor ami nem a nappali, az az éjszakai, nem?
(#) giskard válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 21, 2021 /
 
Mi az hogy nem férsz hozzá ? ha lemegy egy kismegszakító nem tudod visszakapcsolni ?
(#) Tomi20 válasza giskard hozzászólására (») Dec 21, 2021 /
 
A mérő óra szekrényből 3 egyforma vastag fekete vezeték jön be a lakáselosztó dobozba. Egy fázis van kiépïtve, a nappali vezetéke meg van, maradt kettő, ebből a kettőből kellene kitalálni melyik a vezérelt áram. A villanyóránál le van plombálva a kis megszakító, így onnan nem tudok mérni.
(#) GPeti1977 válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 22, 2021 /
 
Ha rákötsz egyy izzót és nem mindig világit csak többnyire éjszaka
(#) mraulajos válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 22, 2021 /
 
Hali!
Ezt valahogy nem értem. A nappali, és az éjszakai/külön mért, teljesen független egymástól, az órai felállásnál.
(#) gyuszo válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 22, 2021 /
 
Mivel ezt a problémát nem tudod egyedül és önállóan megoldani, a legjobb, ha hívsz egy regisztrált villanyszerelőt és rendbe rakatod az egészet. Ez élet és tűzveszélyes és szabálytalan vételezésnek is minősül, mert a különböző tarifák egy csőben mennek. Eleve kevés a 3 vezeték. A védővezetőről szó sem esett.
Régóta létezik villanyszerelés villanyszerelő nélkül is. Kék jelölő szalag is létezett.
A nullát kötelező volt megjelölni kék vezeték hiányában.
De a nulla vezetékből is kettőnek kellene lennie.
Itt sok a tévedés.
Ezen a képen a jobb felső sarkában jól látható, hogy a mérőhelytől két különböző csőben, az egyikben 3, a másikban 2 vezeték megy el a lakáselosztóig. Ez öt vezeték, de csak egy a fekete. Ez a minimum.
Ilyen kell kiépíteni, de ezt csak regisztrált szerelő tudja, mert plomba bontással jár.
Tudom, hogy ennek ára van, de mivel élet, tűzveszély és szabálytalan is, ezt meg kell oldani.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2021

Kép 003.jpg
    
(#) rettung hozzászólása Dec 22, 2021 /
 
Sziasztok!
Lenne gy olyan kérdésem, hogy van egy megblankolt hosszabítóm, aminek a kölső köpenyszigetelését eltávolítottam. Így szabaddá vált, a három üzemi vezeték., ezt azért csináltam, hogy lakatfogóval tudjam mérni a fogyasztók áram felvételét. Ha ezt a "hosszabítót" bedugom az aljzatba, akkor érintésmentes feszültség keresővel megállapítható, hogy melyik a fázisvezető, mondjuk éppen a fekete........, a másik nullavezetőn, és a védőfölden nem mutat semmit a műszer. De ha bedugok egy fogyasztót, pl. vasaló, akkor a nullavezetőn is ugyan az az áram fog folyni, mint a fázisvezetőn. De a feszültségkereső a nullavezetőn nem mutat semmit. De miért?
(#) rolie válasza rettung hozzászólására (») Dec 22, 2021 /
 
Szia!
Benne van a nevében: feszültségkereső, nem áramkereső. Attól, hogy ugyanannyi áram folyik ott is, attól még a feszültsége (potenciálja) nem változik jelentős mértékben (üzemi körülmények között).
(#) rettung válasza rolie hozzászólására (») Dec 22, 2021 /
 
Köszönöm a választ! Azt el tudnád nekem mondani, hogy pontosan mit érzekel, hogyan működik?
(#) Gafly válasza rettung hozzászólására (») Dec 22, 2021 /
 
Váltakozó feszültséget, kapacitiv úton.
Két olvasnivaló:
Ismeretterjesztő (és szórakoztató).
Szórakoztató (és ismeretterjesztő).
(#) rettung válasza Gafly hozzászólására (») Dec 22, 2021 /
 
Köszönöm! Olvasom!
(#) ötfelezős válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Bocs, nem tudom kiolvasni, hogy ez most rossz példának vagy jó példának tetted fel? Jó példának nyilván nem jó, ha a vezérelt mellé nincs védővezető rendelve.
(#) Macsek71 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Pár szóval lehet magyarázatot találni a következő jelenségre ?
Érintésmentesen is működő fáziskeresőm elvileg vezetékkeresésre is használható.
A folyosón felkapcsolt világítás mellett, a kapcsolótól a kötődobozig követhető a vezeték nyomvonala. A másik oldalon a konyha falán a kapcsolók, konnektor (egy magasságban a csempe fölött) és a plafon között mindenhol világít - vezetéket jelez ? - az eszköz

vezetékkeresésre fordítva - a hegyénél fogva- kell tartani a "ceruzát",s ha párhuzamos a vezetékkel jelez...
(#) gyuszo válasza ötfelezős hozzászólására (») Dec 29, 2021 / 1
 
Igen, akkor már 6 db a vezetékek száma, de a kérdezőnek csak 3 db van. Neki miért nem mondtad ? Ráadásul egy csőben. Ott a fő baj.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2021
(#) tothgyula hozzászólása Dec 29, 2021 /
 
Hőlégfúvó Fűtőbetét
Kérdésem az,hogy hol kaphatok az alábbi tipusú hőlégfúvóhoz fűtőbetétet?
KLAUSS/Austria K-2700 230v, 1500W, Motorja 17V DC. Fűtőbetét átmérő: 34mm, hossza:78mm.
Szakadt a fűtőszál,hővédelem nincs benne.
Köszönöm.
Következő: »»   863 / 964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem