Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   867 / 964
(#) Horvath65 hozzászólása Feb 6, 2022 /
 
Üdv a csapatnak! Még az életem folyamán nem volt szerencsém panel ház ban szereléshez. Most van A kérdésem, lehet-e egyáltalán tiplinek lyukat fúrni a panel falba, ha lehet a technológiát leírná valaki? Vagy csak a pálmatex marad?
(#) neogeo2 válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 6, 2022 / 1
 
Jó ütvefúró, komoly furószár.
(#) vision61 válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 6, 2022 / 1
 
Na és persze csak óvatosan a vékonyabb falaknál, nehogy a fal túloldalán is legyen 1-2 tenyérnyi javítanivaló.
(#) rascal válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 6, 2022 / 1
 
Szia, lehet, csak pár dologra oda kell figyelni:
Tudd hol fut valami, pl. vezeték a falban, hogy azt elkerüld.
A 20 cm vastag falakkal nincs sok probléma, de a 6 cm vastagokkal viszont óvatosan kell bánni, mert az ütvefúró a túloldalán simán kiüthet egy szép kis krátert és az ilyen vékony falak egyébként is hajlamosak töredezni. A vasbetonfalban lévő vas ki tudja csorbítani a fúrószárat, ha telibe találod.
A módszer: kezd mondjuk 4-es fúróval, és utána fokozatosan, akár mm-ről mm-re növelve az átmérőt készítsd el a furatot. A "sima" fúrógépek ütvefúró üzemben kis amplitúdóval, de gyorsan ütnek, ez a kis furatoknál működik jobban, és talán a falat is kíméli, a rendes ütvefúrók nagyobbakat ütnek és alacsonyabb fordulatszámon is hatékonyak. 6 cm-s vagy hasonló falnál ezek nagy pusztítást tudnak csinálni. Utóbbit én úgy használtam, hogy a falat kíméljen, hogy felpörgettem a fúrót, majd elengedtem a kapcsolót. Amikor már csak lendületből ment, akkor nyomtam neki a furat aljának. Így jobban kordában tudtam tartani a gépet.

Csempénél, amíg nem jutok át a csempén, inkább nem használóm az ütvefúró módot, azt így is kikarmolja a fúrószár.

Úgy tudom födémet (plafont, padlót) panelban nem szabad fúrni, de gyakorlatban azért egy-egy fontos helyen mindenki megteszi...
(#) Horvath65 válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 6, 2022 /
 
neogeon és vision köszönöm. Típust fúróra és fúrószárra tudnátok mondani?
(#) Horvath65 válasza rascal hozzászólására (») Feb 6, 2022 /
 
Heló! köszönöm. Legutóbb '82-ben dolgoztam beton födémmel mikor még inas voltam. Ott egy Torna nevezetű Csehszlovák géppel fúrtam és el is kaptam egy 10-es betonacélt, a gép nem állt le mindjárt és össze csukta alattam a hétfokos létrát... De a mostani esetben ez panel és a munkatársam már próbálta fúrni, azt mondja, hogy nem tudott lyukat fúrni a panelbe olyan kemény? De majd meglátom.
(#) vision61 válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 6, 2022 / 1
 
Szia!

Nekem egy Kress gépem van, ehhez hasonló, mint a linkelt oldalon a 700 PEC típus, csak az enyém már 10+ éves. Nincs napi használatban, én egészen más területen dolgozom, viszont amikor kellett, még soha nem hagyott cserben. A 10 emeletes régi panelházi falakkal is jól elboldogul. A régebbi fúrószárak nem tudom hol lettek beszerezve, múlt évben a Lidl-ben vettem 7 db-os készletet, mert kellettek kisebb átmérőjűek is. Az árához képest meglepően jó minőség, 6-os, 8-as tipliknek kellett nekem is panelben furkálni.
Ugyanezeket a fúrószárakat egy egyszerű ütvefúróval ugyanott nem tudtam használni, szinte csak "kifényesítette" a falat.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2022
(#) neogeo2 válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 6, 2022 / 1
 
Ha csak néha kell fúrni, akkor nem biztos hogy érdemes beruházni egy komolyabb fúrógépbe. Inkább jobb valaki segítségével megoldani. Ha rendszeresen kell fúrni akkor 40-50k-tol lehet már használható gépet venni. Felső határ a csillagos ég. Sds tokmány kell, abban biztosan nem fordul el a fúrószár. Nem akarok konkrét márkát ajánlani, mert az itt komoly vitába vinné a dolgokat. Noname ne legyen.

Furószárból használható darabot a barkács áruházakban nem sikerült még beszereznem. Inkább a kicsi szerszám/csavarboltokban érdemes megnézni. Ott akad jó fajta is.
(#) rascal válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 6, 2022 / 1
 
Hát igen, a burleszk jelenetek, amit egy megszorult fúró tud okozni... A munkatársad lehet, hogy egyből 8-as 10-es fúróval esett neki a falnak egy kisebb fajta géppel, és ezért nem sikerült neki. Nekem egy 20+ éves Black & Decker a kis fúróm és egy legolcsóbb (kb. 12000Ft-os 2010-ben) CMI fúrókalapácsom van az OBI-ból. Utóbbi nem egy precíziós eszköz, de pár tucat lyuk miatt nem biztos, hogy érdemes drágábbat venni. (Kettő gyorsan tönkrement csempe leverésnél, de a harmadik szellőzőnyílását porvédő maszkkal letakarva már túlélte a lakásfelújítást. Szerencsére garanciában cserélték a gépeket.) Fúrószárból betonhoz 4, 5, 6, 8, 10-es átmérőim vannak. Van amit a géphez adtak, van amit utólag vettem, valamilyen közepes minőséget ár alapján nézve.
(#) GARFIELD13 válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 6, 2022 / 1
 
Szia!
A kicsi ütvefúrót el lehet felejteni a panelban. A 6 cm-es falakban még keservesen csinálhatsz vele valamit, de a fő falaknál teljesen esélytelen vagy vele. Saját tapasztalat.
Én az öregemnek ajándékoztam és vettem valami noname SDS fúrókalapácsot amikor ideköltöztünk.
Az a házi barkácsoláshoz bőven elég és viszi megfelelően. A vékony 6 cm-es falnál meg úgy kell nyomni a fúrókalapácsot, hogy húzod.
Viszont semmiféle praktika nem ér semmit ha eltalálsz vele egy kavicsot a falban, akkor mindenféleképpen szakítani fog.
Én éppen most javítottam vissza a folyosó felőli oldalt, mert a fürdőszobai tartó második csavarjánál kb a fal közepén meglett egy méretesebb kavics és egy tenyérnyi foltot szakított ki.
Nekem minden furkálás során minimum egy furat átszakadt, mert meglett egy kavics. Ez a 6 cm-es fal ilyen sajnos, erre a túloldalon fel kell készülni, mondjuk némi előzetes hullámpapíros takarással.
Sakret betonjavító (ebből van 5 kg-os kiszerelés emberi áron), glett és tartalék falfesték legyen otthon.

Amit még ajánlani tudok a béke fokozása érdekében. Nézd meg a házirendet, csak akkor zajongj amikor lehet és írd ki mindig előre a lépcsőházban, hogy tudjanak róla a többiek. Ennyi szerintem a minimum amit meg kell tenni.

(Pl anno az előszoba fali fogas utolsó csavarjánál a vékony fal fém tartóhálóját találtam telibe a rácspontnál, na az rendesen bereccsentette a WC felőli oldalt. Az még felújítás előtt van, mert a házban a csövezés cseréjét meg kell várni vele.)
Sikeres furkálást és csak óvatosan.
Üdv.
(#) Horvath65 válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 6, 2022 /
 
Köszönöm mindenkinek a hasznos tanácsokat.
(#) _BiG_ válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 7, 2022 / 1
 
Az még esetleg segít, ha valaki a fal másik oldalán egy vastag, széles deszkadarabot nekinyom izomból a falnak, ahol a fúrás történik.
És jelöld meg a fúrószáron szigszalaggal, hogy meddig mehetsz előre a falban
(#) zaza99 hozzászólása Feb 7, 2022 /
 
Sziasztok!
Rönkfaház belső felén lesz szigetelés és gipszkarton. A rönkfákra lesz felcsavarva a csövezés. Milyen csöveket, dobozokat kell használni?
(#) Kastler válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 7, 2022 /
 
Gyakorlatilag teljesen mindegy a lényeg hogy éghető felületre közvetlenül kábel szerü vezeték nem szerelhető. De akár mü III cső vagy gégecsövet használhatsz. A gipszkarton dobozok között.
(#) zaza99 válasza Kastler hozzászólására (») Feb 7, 2022 /
 
A cső és a doboz összekötésére van előírás?
(#) gyuszo válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 8, 2022 / 1
 
Szerintem az egész munka azon múlik, hogy ki végzi a villanyszerelést és ki a gipszkartont.
A két munkának össze kell hangolódni, mert nagy szívás lesz az eredmény, ha nem.
A kérdésedre válaszolva a csőnek bele kell érnie a kötődobozba 2-3 mm-ert.
(#) gyuszo válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 8, 2022 /
 
Ez még csak a kis tiplire vonatkozott, de gondolom lesznek szerelvény dobozok is, 65 mm-es átmérővel. Arra még jobban figyelj oda.
(#) gyuszo válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 8, 2022 / 1
 
Itt van két kép, gondolom látni a különbséget a kétfajta szerelés között.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2022
(#) gyuszo válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 8, 2022 /
 
Panelben a plafonon legjobb így szerelni, utána gipszkarton ebbe mehetnek spot lámpák is.
Az előbbi hozzászólásom képei alapján.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2022
(#) Alkotó válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 8, 2022 /
 
Ha eltekintünk a szubjektív szép/nemszép tényezőtől, akkor technikailag van valamilyen szabálytalanság az első képen?
Úgy tűnik minden vezeték MTK, és azok egyesével külön csőben is vannak. Ezen kívül mit várunk még el?
(#) gyuszo válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 8, 2022 / 1
 
Legyen rendezett, át látható. Esetlegesen bővíthető, javítható, áthúzható. A behúzásnál jobb a merevebb mü l cső, a mü lll csőnél. Más egy falba vakolt cső. Több áramkör, lehetőleg minél kevesebb kötődoboz.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2022
(#) Nagy Tamás hozzászólása Feb 8, 2022 /
 
Sziasztok! Egy lakás belső hálózatába visszajutó zavarjelek okozhatják az áramvédő kapcsoló véletlen szerű leoldását?
Egy kis könyvelő iroda,amelynél fél tucatnyi monitor,tel.töltő ,wifi kütyük, ledlámpa, csatlakozik.
Fokozatos visszakapcsolással nem sikerült felderíteni a hibahelyet. Van hogy napokig nem old le.
Eszköz hiányában (még) nem tudok szivárgó áramot mérni..
(#) _BiG_ válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Feb 8, 2022 / 1
 
Van villanybojler? Az okozhat hektikus leoldásokat.
De időszakosan nulla-föld zárlatos hosszabbító (visszanyomódott földelőérintkező) is lehet. Volt hozzá "szerencsém"...
(#) proba válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Feb 8, 2022 / 2
 
Azt sem tudom, sok kapcsolóüzemű eszköz csatlakoztatásával a zavarszűrő kondenzátorok árama összeadódik, mekkora az a kritikus tömeg, ami meghaladja a FI relé ingerküszöbét. Ha 4,7nF van a testhez képest, akkor 144 eszköz elvileg már okozhat ilyen hibát, ha nagyobb akkor arányosan csökken a darabszám. ( egy FI relét néztem, az 30mA étére 17-20 mA között már leoldott.) A másik, elvileg a kapcsolóüzemű szerkezetekhez nem is jó a hagyományos FI. A harmadik, ettől még akár hiba is lehet. Ha föld, és nulla zárlat van, lehet egy több konnektorban kipróbált vasaló is leoldást okozhat, így a jelenségből következtetni lehet a hiba okára / ha szerencséd van még a helyére is.
Gyanúsítható eszközök, minden ami védőföldes, villanytűzhely kávéfőző..... Esetlegesen ezeknek az eszközöknek a dugvilláját fordítva bedugva a hiba gyorsabban előjön.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2022
(#) Nagy Tamás hozzászólása Feb 8, 2022 /
 
"A" tipusú legrand ÁVK van elhelyezve. A héten folytatom a nyomozást. Meg ha minden igaz lesz egy érzékenyebb lakatfogóm.
(#) Horvath65 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 8, 2022 /
 
Nagyon tanulságos.
(#) Nagy Tamás válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 8, 2022 /
 
Megnézem ! Köszönöm!
(#) hzoli2 hozzászólása Feb 9, 2022 /
 
Üdv mindenkinek , lenne egy kérdésem villanyszerelés témában , remélem látogatják néhányan ezt az oldalt.
Egy ideiglenes szivattyú bekötés lenne a tárgy . Van egy mélygarázs és van egy 3 fázisu átemelő szivattyú , az áramkör szabványos kialakításban van ip védett dobozokban , főkapcsoló , mágneskapcsoló, motorvédő, 4 erű vezetékkel van bekötve , a 3 fázis és a föld . A kérdés az , hogy egy 1 fázú szivattyú lenne ide bekötve ideiglenesen , amíg megjavítják a 3 fázisút. Az 1 fázisú szivattyú 3 vezetékes , fázis , nulla , föld . Elég messze van a kapcsoló szekrény , ahhoz , hogy külön nullát vigyek oda. Nagy probléma , ha az 1 fázisú szivattyú földjét és nulláját összekötöm és ezt kötném a betáp földjére és az 1 fázist meg az egyik fázisra ? Lehet ebből gond , az ÉV relé nem kapcsolt le. Vagy mindenképp ki kellene építeni egy külön nullát, ehhez az ideiglenes használathoz ? Végül is a 3 fázisnál is a földről kapja a nullát .
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2022
(#) _BiG_ válasza hzoli2 hozzászólására (») Feb 9, 2022 / 1
 
A 3 fázisvezeték egyikét kilámpázod/kicsengózöd a földvezetékkel (mert az eltérő színű), mindkét végén kékkel jól megjelölöd, ebből lesz az ideiglenes nulla. Átkötni a biztosítékról a nullasínre.
Amikor vissza lesz kötve a 3f motor, csak vissza kell kötni az eredeti állapotot.
Következő: »»   867 / 964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem