Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   917 / 958
(#) Atis57 válasza Krisztián1 hozzászólására (») Ápr 2, 2023 /
 
Szia!
A 1,5mm2 Cu vezetékhez B13A
A 2,5mm2 Cu vezetékhez mehet a B16A
De ha csak 2db +1 lámpatest van , akkor elég lehet a B10A is.

Ha a Nu és A PE(védővezetőt ) végig szétválasztva vitted nem fog a FI relé lekapcsolni.
De ha összeér, összekeveredet akkor élmény lessz megkeresni.
(#) Krisztián1 válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 3, 2023 /
 
Szia!

Köszi, akkor lehet megnézem az obi-ba, vagy keresek neten fogó+hüvely készletet
csak az a baj, hogy már néztem és nagyon ritka a 25-ös méret ,fogóból is a jobb fajták max 16-os hüvelyhez jók az ami minden irányból rászorítja a hüvelyt a vezetékre
(#) gyuszo válasza Krisztián1 hozzászólására (») Ápr 3, 2023 / 1
 
Nálunk a környéken minden kisebb villanyszerelési bolt árul darabra is érvéghüvelyt. Szerintem ne nagyáruházban keresd.
Mekkora a csatlakozási teljesítményed, hány amper ?
Az érvéghüvelynek inkább mechanikai védelmi szerepe van, hogy a szálakat összefogja és a csavar meghúzásakor ne sérüljön.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2023
(#) Krisztián1 válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 3, 2023 /
 
Hát itt szinte semmi sincs ahol lakok. Van egy villanyszerelési bolt majd megkérdem hátha ott van darabra. ha minden igaz akkor 25 amper, viszont olyan vékony a jelenleg használt földkábel (4x2,5) hogy van amikor annyira gyenge az áram hogy pl. ha megy a 2 főzőlap és pont a bojler is melegíti a vizet akkor a mosógép hibát ír ki és leáll! Volt amikor ki kellett kapcsolnom az elektromos tűzhelyt ,hogy a mosógép végig tudjon menni. 70 méterre van a mérőóra a háztól és így ez a kábel nagyon vékony ,mondjuk szerintem ez akkor is vékony lenne ha itt lenne 1-2 méterre a mérőóra. Az utóbbi időben észrevettem hogy sokkal gyengébb szokott lenni az áram mint régebben , rámértem múltkor multiméterrel és 17x voltot mért! van amikor 200 de olyat még egyszer se mért ami a szabvány lenne(230) Most hogy le lesz cserélve a földkábel 4x25-ösre remélem sokat fog javulni a helyzet. Tegnap néztem milyen megszakító van a mérőóra dobozban és az egyik ami az óra mellett van az B32 van egy másik amire ha minden igaz a feljövő kábel van kötve ,az C25-ös gondolom pont a vékony földkábel miatt használtak C osztályú megszakítót ?
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2023
(#) gyuszo válasza Krisztián1 hozzászólására (») Ápr 3, 2023 /
 
Mindenképp kell a legalább 4x25 mm2 földkábel a nagy távolság miatt. Biztos, hogy javulás lesz.
(#) Krisztián1 válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 3, 2023 /
 
És az nem baj hogy nem réz hanem alu? Több villanyszerelőt is kérdeztem és mindegyik azt mondta ,hogy ilyen távolságra 16-os réz kell! Viszont mivel az alu kábel nem annyira jó vezető mint a réz ,ezért ajánlották a 4x25-ös kábelt , ez van annyira jó mint a 4x 16-os réz? És még földelő szondával kapcsolatban lenne pár kérdésem, az egyik az hogy a ház mellett van egy beton járda ,és arra gondoltam hogy ahol vége tér a járdának oda ütném le a szondát és nem tudom mi a neve, van az a szára amire a kábelt kell csatlakoztatni, az elég hosszú és arra gondoltam hogy a beton járdán egy csíkot ki vésnék és ott vezetném el a ház falára,később vissza betonoznám. És amit még nem értek teljesen, úgy vettem ki a műszakirajzbol hogy a szondából jövő földet össze kell kötni a 0-ás vezetékkel, ezt meg tehetem úgy hogy az elosztó dobozban lévő 0-ás gyűjtőt át hidalom a földelés gyűjtő sínnel? Előre is köszi
(#) gyuszo válasza Krisztián1 hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Persze hogy jobb a réz, de nemcsak az ára a többszöröse, hanem a súlya is. 150 kg-os kábelt kell betenni a helyére. Fog menni egyedül ? Szerintem jó ha hívsz egy villanyszerelő ismerőst, aki már kötött be ilyet. A földmunka sem olcsó mulatság lesz.
(#) kameleon2 válasza Krisztián1 hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
A jelleggörbében van a válasz. Ha visszakeresel fel is tettem kép formájában már ide. Most csak linkelem a lényeget.
(#) Krisztián1 hozzászólása Ápr 4, 2023 /
 
Az a baj hogy egy normális villanyszerelőt nem találni itt! Csak a lehúzásra megy mindegyik, de ugyan ez a helyzet a vízszerelőkkel is , 2éve csőtörés volt és sorra hívtam a vízszerelőket ,abból egy ki is jött és közölte hogy nekem kell végigásnom a kertet az új csővezetéknek(kpe) ő meg majd amikor minden megvan, ásás, beton törés ,stb. kijön és a csöveket már ő összerakja Fogtam aztán az egészet én csináltam... Most a villannyal ugyan ez a helyzet , kihozta a kábelt a villanyszerelő de kár volt mert utána néztem és ugyan azt a kábelt 40 ezer forinttal olcsóbban találtam! amikor kihozta a kábelt kérdezte hogy megtudom csinálni egyedül ? mondtam hogy azért nem ártana segítség főleg a villanyóránál! Na azóta se jött. Nekem van pár normálisabb villanyszerelő ismerősöm de sajnos mind Pesten úgyhogy megcsinálom ezt is magamnak és majd ha ráér valamelyik akkor megkérem hogy nézze át ,hogy nem e csináltam valamit rosszul. Házon belül megtudom oldani a vezetékelést mert igazából csak a megfelelő keresztmetszet és a kötésekre kell figyelni (elosztás) És régebben dolgoztam is egy évig villanyszerelő vállalkozónál de úgy hogy egyedül csináltam mindent és ő a végén leellenőrizte és nem volt gond soha! De ez már azért annyira nem egyszerű , valahol azt írják hogy párosítani kell a föld és a nullás vezetéket ,de van ahol csak simán külön megy a 0 és a föld és elvileg a mérőóránál már úgy kéne hogy legyen be kötve de a promba miatt nem tudom megnézni. feszültségfigyelő relét is szeretnék berakni de abból is csak 40A találtam ami elvileg ha jól gondolom a maximális terhelés amit elbír , szóval attól ha a bejövő áram csak 25 amper még használhatom?
(#) Audience válasza Krisztián1 hozzászólására (») Ápr 4, 2023 / 2
 
A legnagyobb jóindulattal javaslom, hogy vegyél egy tálca sütit és látogasd meg a legprofibb villanyszerelő barátodat és kérd meg, hogy részletesen beszélje át veled az általad kialakítani kívánt rendszer jellemzőit, kötéseit, használható anyagait. Ha minden tiszta kezdj bele és végigfényképezve mindent időnként újabb tálca sütivel mutasd meg, hogy állsz, mit csináltál. Különösen a védővezető, nulla vezető témakörben! Szerintem ekkor jársz a legjobban!
(#) Teaway válasza Krisztián1 hozzászólására (») Ápr 4, 2023 1 /
 
"valahol azt írják hogy párosítani kell a föld és a nullás vezetéket"

Mármint összekötni? Mert azt nem lehet, csak olyant lehet, hogy a PEN-t szétválasztani egy pontban PE-re (földre), ez megy a zöld-sárga gyűjtőre (szétosztóra) és N-re, (nullára), ez megy a kék gyűjtőre (szétosztóra).
A 4x25-ös földkábel kiosztása: L1, L2, L3, PEN
(#) Krisztián1 válasza Audience hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Nem lenne rossz ötlet de tele van munkával és nem nagyon van szabadideje hogy le utazzon, legtöbbször hétvégén is dolgozik. De mindenképp megfogom valahogy mutatni egy szakembernek a végeredményt és még utólag lehet orvosolni ma mondjuk hiányzik egy kötés vagy a megszakító mérete nem megfelelő Igaz plusz pénz ha újat kell valamiből venni Ma pl. földelő szondát vettem és direkt kértem hozzávaló bilincset! Haza jöttem és akkor láttam hogy jóval kisebbet adott Nem lehet rá rakni köracél vezetékre...
(#) Krisztián1 válasza Teaway hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Köszi

A mostani földkábel is 4 vezetékből áll és úgy van bekötve , hogy a 4 vezetékből egy nincs használva így van egy 0,egy fázis és a föld. 1 fázis van eleve a mérőórába vezetve
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2023
(#) Teaway válasza Krisztián1 hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Ja, hogy egy fázis van. Ez elkerülte a figyelmem. Akkor azon ne akarj egyszerre üzemeltetni 2 főzőlapot, bojlert és mosógépet.
Akkor a 4x25-ös kábel kiosztása: L1(fázis), N(nulla), PE(föld), üres
(#) Krisztián1 válasza Teaway hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Most is elektromos sütő/főzőlap van használva és még 2 bojler is van és gyakran egyszerre megy mindegyik ! Ráadásul a mostani földkábel 4x2,5 vagy 3 nem tudom ,mindegy az a lényeg hogy nagyon vékony főleg hogy 70 méterre van a háztól a mérőóra! Abba tudnál segíteni hogy ha fi-reléből és az áramvédőből 40A-est veszek viszont az órától 25 vagy 32 amper jön attól még jó lesz a fi-reléből a 40A/30ma ?
(#) Teaway válasza Krisztián1 hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Jó lesz, nekem is 25A beérkező van, és a FI az 40A/30mA-s.
(#) Krisztián1 válasza Teaway hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Köszi! Most megnyugodtam Sajnos az áramvédőből csak 40 Amperest kaptam abból a fajtából ami kijelzős, de akkor ezek szerint nem gond
(#) gyuszo válasza Krisztián1 hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Mi az akadálya, hogy 3 fázis legyen 1 fázis helyett ?
(#) Gafly válasza Teaway hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
4x2,5 kábel, 70 méteres, 1 fázis, most is 2 bojler és villanytűzhely (elektromos sütő és főzőlap) megy róla
Bemondás szerint, ennek megfelelően...
(#) gyuszo válasza Teaway hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
1 fázisnál 2x25 mm2 NFA2x légvezeték. L1 és PEN.
(#) granpa válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Gondolom 100000 Ft-ok.
(#) Atis57 válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Szia!
miért kellene 3 fázis? nálam 1x40A van , mindenre elég--3f motorom nincsen.

De van aki a hidrofor miatt rakatott be 10+6+16A-t --s nyűglődik vele.
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Nincs tempomat az autómban, de nem is kell, úgy sem használnám, hülyeség az egész.
(#) Krisztián1 hozzászólása Ápr 4, 2023 /
 
Valaki eltudná magyarázni hogy a villanybojlert miért kell 2-polusú megszakítóra kötni? Ha cserélni vagy szerelni kell akkor az a lényeg hogy a fázis le legyen kapcsolva és úgy már nem tud megrázni, nem értem miért kell a 0-ás vezetéket is leválasztani
(#) dB_Thunder válasza Krisztián1 hozzászólására (») Ápr 4, 2023 /
 
Mert általában "vizes" helységben van!! Oda meg valami nagyokos kitalálta ezt a kétpólusú megszakítás kötelezettséget! Akkoriban nemigen volt fírelé...
Egyébként az óránál csak 1 pólusú van...
(#) Audience válasza Krisztián1 hozzászólására (») Ápr 5, 2023 / 1
 
- Mert a testzárlat esetén ha csak a fázist szakítod meg a nulla továbbra is össze van kötve a földdel a hiba okán nem tudod a FI relét felnyomni.
- Mert a szabvány ezt írja elő.

Ausztriában ha jól emlékszem minden áramkör külön vezetékezve és 1P+N megszakítóra kötve. Könnyű megtalálni a testzárlatos eszközt.
(#) gyuszo válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 5, 2023 /
 
Gondolom nálad is 70 méteres 4 eres földkábel van lefektetve, amiből csak 2 ér van használva.
Bakman szerintem erre gondolt.
Ilyen távolságnál már gazdaságossági szempont előtérbe kerül.
Ha csak 1 fázis lenne most bevezetve, akkor amit már írtam 2 eres légvezeték bőven elég.
Nemcsak a motorban kell gondolkozni, vannak ott nagy fogyasztók, amik fel lettek sorolva.
Nagyobb teljesítménynél már indokolt a 3 fázis. Pláne 70 m esetén.
Nálam 3 x 20 A + 20 A van és nagyon meg vagyok vele elégedve.
40 Ampert meg már sehova nem kötnek be. 1 fázisnál 32 A a maximum..
3 fázisnál meg 3x 16 A a minimum.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2023
(#) Krisztián1 hozzászólása Ápr 5, 2023 /
 
Köszi a válaszokat.

Hát ja, jobb lenne 3 fázis de az nem kis pénz lenne. Éjszakai áramon is gondolkodtam de az is nagyon drága! Mondta a villanyszerelő, hogy az egész mérőóra szekrényt cserélni kéne hozzá ami olyan 150 ezer ft! Én arra gondoltam hogy így hogy nagyobb keresztmetszetű kábel lesz lerakva, elég lesz az egy fázis mivel már 9 éve azzal a vékony földkábellel használjuk az elektromos berendezéseket és eddig se volt baj, most meg egy jóval vastagabb vezetékre terhelődik minden. De lehet jobb lett volna 5x25-ös kábelt lerakni és akkor később át lehetett volna alakítani 3 fázisra
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2023
(#) Audience válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 5, 2023 /
 
Szolgáltató és terület függő. Mostanában 1x50A-t simán bekötöttek.
(#) gyuszo válasza Audience hozzászólására (») Ápr 5, 2023 /
 
Ezt úgy is mondják, hogy a ki beköti van-e rajta sapka és milyen mély a zsebe.
De általában nem szoktak ilyet. Ráadásul ha 1 fázison ilyen terhelés van, egyéb dolgok is előtérbe kerülnek. Terveztetni is kell. Újabb költség. Akkor már jobb a 3 fázis.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2023
Következő: »»   917 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem