Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   918 / 960
(#) Audience válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 5, 2023 /
 
Igen és 32A felett kell évenkénti felülvizsgálat meg extra megfelelések ha jól emlékszem. 3x32A-ből szerintem minden kijön hacsak a lehajtódat nem árammal fűtöd télen, hogy ne kelljen télen havat lapátolni.
(#) gyuszo válasza Audience hozzászólására (») Ápr 5, 2023 /
 
Igen. Pontosan. Szerintem jobban járna talán még a 3x 20 Amperrel is. Ha később a napelem tervbe kerül, akkor is 3 fázis szükséges. Az inverter miatt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2023
(#) Teaway válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 5, 2023 / 1
 
Arról nem is beszélve, hogy ha 2-5-10 év múlva mégis szükség lenne rá, akkor ne kelljen már újra felásni azt a 70 métert, hanem legyen már ott az 5x25-ös kábel.
(#) Audience válasza Teaway hozzászólására (») Ápr 5, 2023 /
 
Ezzel maximálisan egyetértek, én is a jövőbeni lehetőségekre kábeleztem mindig.
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 5, 2023 /
 
Szia!
Tudsz ebbe egy ilyet beépiteni?


Amúgy meg , lakóépületbe nem szoktam 3f bekötni, --csak garázs műhely stb.
De kinek,hogy ......vajon a nyugati áramszolgáltatók miért "nyomják az 1 fázist."
Külön herce-hurca ha neked 3f kellenen (vállalkozás stb esetén )

Ecar.jpg
    
(#) Audience válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 5, 2023 / 1
 
Én pl. egy helyiségben külön fázisra teszem a világítást és a dugaljakat. Ha lemegy a kismegszakító nem sötétben botorkálsz ki. Tudsz vasalni ha főzöl és megy a mosógép. Nálunk ez tipikus, és örülhetek ha a szárítót nem nyomják be még ezek mellé. Én szeretem a három fázist lakóépületben is! Családi házban 3x25A ha nincs villanyautó és 3x32A ha van és minden kerek, jöhet a napelem is.

Nyugaton is sok helyen van 3f. Persze attól függ mi a nyugat. USA pl. 1f, de ott a KÖF kimegy a lakóépületekig és van egy középleágazásos 1f-ú trafód.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2023
(#) Krisztián1 hozzászólása Ápr 5, 2023 /
 
Lehet hogy megint nagy hülyeséget kérdezek, de azt nem lehetne megcsinálni hogy amíg nincs be temetve az árok , a 4x25-ös földkábel mellé beraknék egy 1x25 kábelt (E-AYY-O 1x25 RM Tr 0,6/1kV ) most úgyis megvan az árok ,csak le kéne rakni a másik mellé
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 5, 2023 /
 
Értem én,hogy te nem szoktál, de attól még sokkal jobb a három fázis, mint az egy. Milyen nyugati áramszolgáltatók? Magyarországról van szó.
(#) még1MbR válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 5, 2023 /
 
Már amikor jobb. Pl. 3x10A helyett szerintem sokkal jobb az 1x32A, ráköthetek nyugodtan több fogyasztót, nem fog lecsapkodni a második rákötött 2000W-os háztartási géptől.
Mivel nálam 3f forgógépek nincsenek, napelemmel nem bohóckodom, elektromos autót nem töltök, így én az 1x32A-t választottam és bőven elég mindenre idehaza.
(#) Bakman válasza még1MbR hozzászólására (») Ápr 5, 2023 /
 
Ha jól vannak elosztva a fázisok, akkor három db. 2000 W-os gépet elbír a 3 x 10 A is.
(#) még1MbR válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 5, 2023 / 1
 
Így van!
Egyiken a mosógép, másikon a sütő, harmadikon a bojler pl.
De jön a mosogatógép vagy a hajszárítás, flexelés váratlanul és le fogja vágni a kismegszakítót, ha éppen pont működik valamelyik az első három közül pont azon a fázison.
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 5, 2023 /
 
Szia!
Biztosan jobb? Nálad nincs 2-3 db PC/Lap-Top ,lapos TV, házimozi ,4-5 féle Cd/akármi lejátszó ? persze szétosztva szobánként, s össze kötve mindenféle audió kábellel, ide-oda-amoda?

Esetleg némi video kamerás megfigyelő.?

Mert ezek nagyon jól bezejosodnak a 3 f táplálástól.

De amúgy mindegy..legyen nálad 3fázis.
(#) proba válasza Krisztián1 hozzászólására (») Ápr 5, 2023 /
 
Az miért volna jó? Három fázisnak elég a 4X25 szerintem. A végén leversz egy földelő szondát És teljes értékű hálózatod van. Ha a védőföldet külön akarnád vezetni, szerintem azt is le kellene földelni a végén úgyis. 1 fázisnak meg a 4X25 is használható, ugyan ebben a felállásban.. ( felénk legalábbis a szolgáltató amúgy sem ad védőföldet, tehát az 5. ér be sem lenne kötve, három fázis esetén sem ) Ha a szolgáltatóval kell egyezkedni, akkor aki ráköt azzal kell beszélni, mert lehet a külön utas megoldást még ha 5 ér kell, akkor sem fogadja el. ( minimum külön kábelbevezető is kell hozzá.)
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 5, 2023 /
 
Nekem az a tapasztalatom, a tesóméknál 6-10-16 felosztás lett olcsósítás miatt. A 6 A csak világításra elég, a 10-el már bajok voltak, mert mindenre jó, de igazán csak szoba konnektornak/világításnak való. Egy mérgesebb porszívó, mikro már leküldi. 16A felett kezdődik a probléma mentes élet. Ebből kiindulva a 3X10A a lehető legrosszabb választás 3 fázis esetén szerintem. 3 db 2KW os készüléket valóban elbír, de valahogy mindig 4 keveredik ki hosszú távon, vagy valamelyik induláskor mérgesebben nyúl az amperekhez. ( mondjuk falun a hegesztőtrafó, daráló.. néha még a 16A-s is leveri.) 10A az max panelba való, de ott is panaszkodtak a mikróra...
(#) Krisztián1 válasza proba hozzászólására (») Ápr 5, 2023 /
 
Köszi

Akkor marad a 4x25. Földelő szondát amúgy is szeretnék ,úgyis ha 1 fázis maradna mert túl messze van a mérőóra
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Ápr 5, 2023 /
 
Össze lehet hasonlítani egy rossz három fázisú rendszert egy jó egy fázisúval, csak nem sok értelme van.
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
Pont arra akartam rávilágítani, ha rossz rendszer esetén nem jó a 10A kb semmire , akkor nem lehet jónak nevezni azt a rendszert sem, ahol max 3X10A van egy háztartásban.
(#) Audience válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
Sosem tapasztaltam zajt amiatt, hogy nem ugyanazon a fázison voltak eszközök!

Te milyen konkrét eszköznél tapasztaltál ilyet?
(#) Atis57 válasza Audience hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
Szia!

leirtam; Lapos TV összekötve,PC,házimozi ,DVD /más lejátszók.S a dugaljak nem azonos fázisról működnek.

A TV képernyő alján akár 10cm --de min2cm szines csik szokott lenni.A házimozi "brummog ",
s igy tovább.
De a kinai indukciós tűzhely is remekel......
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
A hibáknak semmi köze ahhoz, hogy melyik gép melyik fázisról kapja a delejt.
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
Igen, mellényomtam, nem neked akartam válaszolni. Atis57 kedvenc szórakozása a hajánál fogva előrángatott példákkal dobálózni, mint általános problémák.
(#) gyuszo válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
Budapesten az egész Káposztásmegyei lakótelep összes lakása 3 fázisra van bekötve. Most kezdetnek aggódni.
(#) Audience válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
Az nem a több fázis hibája! Ezért kértem konkrét típusokat mert ez biztosan nem általános. Nálam minden hely a nappaliban a TV sarok, a konyhapult ahol több dugalj van egymás mellett három fázisról megy. Ha a pulton bedugod az indukciós lapot, a vízforralót és a kenyérpirítót azok garantáltan külön fázison lesznek, a nappaliban ugyanez. Irodaházban ahol dolgozom ugyanígy vannak a padlódobozokban az aljzatok. Semmi probléma nincs. Rendes földelés, gondos szerelés. Ahol ilyen hibák vannak ott vagy a védővezető hibás és/vagy a dugaljakba nincs bekötve vagy a berendezések szarok.

Azonban ha láttál már ilyet valahol egy esetleg két helyen és mérés nélkül a három fázisú bekötés hibájaként általánosságban tálalod az finoman szólva túlzó általánosítás.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2023
(#) Atis57 válasza Audience hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
Szia!
Ha egy hosszabbitóra átcsoportositottam eltűnt a hiba,

A másik lehetőség a sok RCA , RJ45 stb vezetéket kihuzva is megszűnik.

Mindig csak "okosházaknál" találtam ilyen hibát.
A felépitése;
A betáp ,internet be megy a pincébe -elosztó szekrény,--másik kábelen a padlásra , onnan a dugaljba.
De biztosan többett láttatok?
(#) Atis57 válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
Szia!
Szerintem meg az egész ország,ill egész Európa .

De attól még a lakások több helyen csak 1 fázisuak.
(#) Audience válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
A hosszabbítóval megoldottad, hogy a védővezetők összekötésre kerültek és már nem volt a készülék házak között potenciál különbség. Az aljzatok védővezetője meg szerintem nem volt bekötve vagy szakadt volt, ha a berendezések amúgy rendben voltak.
(#) proba válasza Audience hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
Élből azért nem utasítanám el a problémát. Volt olyan DVD-m (ráadásul úgy gondoltan nem noname) ami azzal kezdett, a táp egyik ( és nem mindkét ) ága a testre kötve, egy nem jelentéktelen "kondenzátorral" , De ha olyanok tévednek össze, amiben mindkét ág a testre van kötve egy egy Y kondival nem azonos fázisról, akkor sem jobb a helyzet. Ezek jellemzően kettős szigetelésűek. Ha eltérő fázisra vannak dugdosva, akkor a kimenő -/testpontok között, ha nem is 230, de jelentős feszültség leszen. Ezeket audio kábelekkel összekötözve, ki tudja hol, és milyen földáramok közlekednek. Amúgy ha a földhurok, avagy mit csináljunk ha minden zúg topic is kb a kiegyenlítettlen, különböző földáramokról szól ( és ott sem a védőföld az egyetlen mint üdvözítő megoldás.) És mielőtt valaki közölné hogy EPH, meg rendes földelés, csak szólok, a konnektorba dugott eszközök 90%-a kettős szigetelésű, a kimeneti testet meg ugye senki nem szokta védőföldre kötni ( meg érdekes módon tilos is, bár ahhoz az érintésvédelmisek nem tudom mit szólnak, ha a földelni tilos DVD fémvázat, egy RCA csatlakozóval a gyárilag földelt TV-be csatlakoztatom. Ez az egész egy jól átgondolt rendszer....)
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2023
(#) erbe válasza proba hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
Idézet:
„egy RCA csatlakozóval a gyárilag földelt TV-be csatlakoztatom.”

Milyen gyárilag földelt TV-be? Mióta TV-t láttam, azt mindet 2 eres vezetékkel csatlakoztatták a hálózathoz (az első, amit javítottam, fekete-fehér Stassfurt volt).
(#) Kinka István válasza erbe hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
A beépített tápos lapos TV- k közt gyakori a földeléses tápkábel. Már a plazma TV-ken is az volt.
(#) erbe válasza Kinka István hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
Néhány Samsung megfordult előttem. Mindnek vékony kétlyukú (táskarádió, villanyborotva, stb) csatlakozója volt. Az egyetlen plazma TV, ami kezembe került, valóban földelt volt.
Egyébként a segédberendezések nagy része is "kétlyukú". SET-TOP-BOX, műholdvevő, DVD lejátszó, stb.
Következő: »»   918 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem