Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   959 / 960
(#) Kicsa válasza proba hozzászólására (») Márc 28, 2024 /
 
Köszönöm szépen,jó ötlet igy elindulni,kimérni.
Hoztam az igért képeket,kicsit más így a helyzet.
Eddig úgy tudtam,hogy a bal felső nagy trafó a régi előtoló motort hajtotta. Rákeresve a relékre,110Vos tekerccsel rendelkeznek,így valószínűleg azokat is az táplálja. Nem teljesen értem a leágazásokat sem,melyik a primer-melyik a szekunder oldal.
A vezérlőszekrény egy része jelenleg felesleges,mivel a komplett régi előtolómű hiányzik. Az utolsó 3 képen az automata olajozás motorja látszik,két kondi is be van hozzá kötve.
(#) KTobi válasza Kicsa hozzászólására (») Márc 28, 2024 /
 
A gép testére csak védővezető lehet kötve. Mivel eredetileg nem volt nulla bevezetve a gépbe, ezért azt ki kell építeni. Minden fogyasztóra ami igényel nullát külön (védőföldtől külön álló) vezetékkel el kell menni a fő nulla sorkapocshoz (amit be kell szerelned). A védővezetőn nem folyat üzemi áram. Ha ez megvalósul akkor nem fog leoldani a FI relé, ha nincs hiba(testzárlat) a készülékben.
Mivel úgy tűnik nem érted a FI relé működését, próbáld meg átnézni az egész gépet, hogy minden jónak tűnjön, ha továbbra sem működik, kérd hozzáértő segítségét. Ne próbáld FI relé nélkül üzemeltetni. Ipari környezetben, adott feltételek esetén működhetett ez PEN vezetőről (közös nulla és védőföld), de ezt házi körülmények között nem tudod teljesíteni. Ha mégis megpróbálod egy hibát már bevittél a rendszerbe, ha még egy keletkezik könnyen lesz halálos kimenetele a dolognak.
(#) KTobi válasza Kicsa hozzászólására (») Márc 28, 2024 /
 
Képek után még több a kérdőjel.
Rendszerben kell gondolkodni, mi van pontosan és mit szeretnénk.
Hiányzik az előtoló, nem tudjuk milyen volt, ha nem lesz pótolva, akkor a hozzá tartozó dolgokat ki lehet kötni. Ha nem azonossal lesz pótolva, akkor is érdemes kiszerelni az áramkörét, és majd megfelelővel pótolni. Egy szekrényről van képünk, de van az ajtaján is valami, oldalra is megy egy nagy köteg vezeték, alul is futnak vezetékek, nem tudni hová.
Amit tudunk: van egy maró motor (fő motor), van egy olajozó motor, hiányzik az előtoló motor, nem tudjuk mik vannak még, hogy működik.
Minden fogyasztónak kellenének az adatai.
A trafód teszi bele a csavart a dologba igazán. Ez egy kombinált darab. Mivel a gép csak 3 fázisról működött eredetileg (a földelés védelmi funkció csak), ezért feltételezhetően a szekunder oldala 110-0 (110V) kivezetés ami 75VA (egyszerűbben W ha ideális a fogyasztó). Viszont a primer oldala 380-0 között van kötve, itt veszi fel a szekunderre menő teljesítményt. Viszont ez e tekercs meg van csapolva és "középen" ki van vezetve a 220V így kaptak egy 1500VA autótrafót (közös primer és szekunder). Tehát bement két fázis (ma 400V), fémesen hozzákötve jön ki 230V(ma), és leválasztva 115V(ma, a növelt bemenő feszültség végett).
Itt jön a kérdés, mi a rendszered, mit szeretnél. Ha elegendő ennek a trafónak a teljesítménye a 230Vos fogyasztóknak, akkor nem kell bekötni a nullát, ha nem akkor igen, de akkor valami erre legyen kötve, valami a nulla és egy fázis közé?
Ha csak ez a három mágneskapcsoló 110Vos, és semmi más, akkor el lehet gondolkodni, hogy szükséges a 110Vos trafó, vagy cserélni a behúzó tekercseket 230Vra?
Az olajozó motor a kép látható része alapján 220Vos és a kondenzátorral állítják elő a második "fázist" neki (egy fázis, nulla és kondenzátor "fázis"). Kérdés, hogy át lehet-e kötni csillagba 380Vra, és egyszerűsít-e.
Számozva vannak a vezetékek, de hiányzik egy rajz a berendezésről.
Kérdés mennyit tervezel rászánni, újrakötni az egészet mai anyagokkal, vagy csak a minimálisat.
Vagy egy olyan megérzésem, hogy valaki a trafóról kapott virtuális nullát(220-jelzésű kivezetés) ráköthette a földelésre. Ha így van, akkor szép feladat megtalálni, hol lett ez megtéve.
(#) Kicsa válasza KTobi hozzászólására (») Márc 29, 2024 /
 
Nagyon szépen köszönöm a részletes leírást.
A gépet biztonságosan szeretném használni,ha költeni kell rá valamennyit,az nem probléma. Viszont a teljes újraépítést nem szeretném megcsinálni,ha csak nem muszáj.
A régi előtoló ki van szedve belőle,nem is kerül vissza hagyományos értelemben. Golyósorsók vannak,léptetős lesz a hajtás,ami külön szekrényben fog helyet kapni.
Igy neki is láttam kibontásnak,lassan haladok,de eredményesen. A középső soron látszik egy időrelé,ami az automata kenésért felel. Felső sorkapocs a betáp és ide a nagy trafóról érkezik szál,a relé adatlap szerint 230 Vos. A képen látszik egy kék kábel,ami a relé behúzótekercséről jobbra tart,majd lemegy az alsó kalapsín csavarja alá. Ez lehet az összekötés,ezt eltávolítva már nem megy le a Fi relé. Persze,az emulziószivattyút és az utólagos lámpa tápegységét is kikötöttem. Megpróbálok óvatosan méregetni,a mágneskapcsolóknál még sok a kérdőjel.
Összeszedem az adatokat a motorokról,fogyasztókról és akkor talán ki lehet találni,hogyan lenne a legjobb a végleges bekötés l.
(#) ötfelezős válasza KTobi hozzászólására (») Ápr 1, 2024 /
 
Szerintem nem szabad autotrafóra kötni a vezérlést. Ebben az országban már 50 évvel ezelőtt is az volt a szabály, hogy "olyan vezérlő transzformátorral, amelynek primer és szekunder tekercse egymástól elszigetelt".
(#) ötfelezős válasza vision61 hozzászólására (») Ápr 1, 2024 /
 
A magyar eredetű magyar szabvány szerint kétféle rendszer létezhetett:
- egyszerű vezérlésnél a gép főáramköréről csatlakoztatott, egy tokba zárt vezérlés, ott lehetett 380 V a működtető
- valamennyi db mágneskapcsolónál több vezérlés, ott 220 V volt a maximum
Úgyhogy nem találkozhatott.
(#) Macsek71 hozzászólása Ápr 6, 2024 /
 
Mesterek !

Egy műhelyből lett tároló-pince világítását újítom-korszerűsítem. (a lámpatestek lesznek kicserélve, a kábelek -úgy tűnik- maradhatnak)
Kérdésem :
A kábelek pillanatnyilag a fali elosztódobozból szabadon mennek a mennyezeti lámpatesthez (pár helyen madzaggal ide-oda kikötve )
Gondolom a legszebb megoldás csőben, vagy csatornában elvezetni a kábelt, de egyszerűbb-kényelmesebb lenne bilincsekkel megoldanom ...
A szabályok megengedik ? ( a második képen levő -kötegelővel rögzítős- van is itthon ...)
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2024
(#) adapter válasza Macsek71 hozzászólására (») Ápr 6, 2024 /
 
Hello,
A szabályokat majd a profibbak megmondják, én gyakorlati megközelítést mondanék a felsorolt bilincsekhez, mindegyikhez volt már szerencsém, ezeket megosztom veled:
1. Nem fűzhető össze több darab, idővel rettentő törékennyé válik (lehet hogy mindegyik ilyen ? ) eléggé stimmelnie kell a keresztmetszetnek hogy megfelelően illeszkedjen,
2. nem látom pontosan, ez a ragasztható és csavarral rögzíthető? Ha több kábel fut egymás mellett nem lehetetlen, de körülményes szépen rögzíteni, és általában vékony kötegelő fűzhető bele,
3. Egymás mellé szépen sorolható, kevésbé érzékeny a keresztmetszetre, cserébe drágább (legalábbis ahol én vettem) a tartósságára nem tudok mit mondani, úgy 6 éve szereltem fel, (eddig jó)

Biztos vannak még szempontok, most ezek jutottak eszembe...
(#) gyuszo válasza Macsek71 hozzászólására (») Ápr 7, 2024 /
 
Én egyikkel se szerelném, csak csőben, vagy vezetékcsatornában.
A két tartó között nem szép a lógó vezeték. Ha meg sűrűbben rakod, többe kerül a leves, mint a hús.
(#) SKY válasza Macsek71 hozzászólására (») Ápr 7, 2024 /
 
Először is milyen a meglévő kábel? Jó állapotban van, nem merevedett és repedezett meg?

A szabadon lévő kábelek nem szépek, meg mégiscsak könnyebb beleakadni egy műhelyben/tárolóban. Én MÜ csőbe tenném. Néhány lámpához és dugaljhoz nem kell annyi és akár több kábelt is behúzhatsz egy csőbe, bár esztétikusabb kábelenként/áramkörönként külön csövet használni, vagy egy falon kívüli elosztódobozig több kábelt vinni egy csőben és utána szétosztani. Nem feltétlenül kell idomokat használnod a csatlakozásoknál, kanyaroknál, feltéve hogy csak kábeleket használsz benne, meg max EPH vezetőt (pl. H07V-K, mkh).

Ha műhelyként is funkcionálna és több dugaljat tennél egy falra azonos magasságban, akkor oda érdemes lehet kábelcsatornát, esetleg parapetcsatornát használni.

Egyébként a középső rögzítő csak öntapadós, egy konyhaszekrényen elmegy, de vakolt falon nem is tudnád használni.
(#) Macsek71 válasza Macsek71 hozzászólására (») Ápr 7, 2024 /
 
A mennyezet alatt több cső (fűtés, víz,) is húzódik (szerencsére párhuzamosan ), tehát nem zavaró a kábelek elhelyezése.
Tömör 3*2,5 kábel* van most fenn, bő méteres darabok "lebegnek", nem zavaró a lógás...

* ha nem "öregedett meg" akkor fenn is marad ... ( Száraz pincében szerintem nem sok gondja lehet - még nem néztem át rendesen)
(#) ötfelezős válasza Macsek71 hozzászólására (») Ápr 8, 2024 /
 
Nem az általános tanácsok a lényegesek, hanem a helyspecifikusak. Ha például olyan vas csonkagúlákat festesz a műhelyben, amelyeknek a teteje el van csavarva az aljához képest, és az aljukat is kell festeni, akkor előfordulhat, hogy eldőlnek, rádőlnek a falra, és a teteje felé az él elvágja a vezetéket, ha az nincs például páncélcsőben.
(#) kameleon2 válasza Macsek71 hozzászólására (») Ápr 8, 2024 /
 
Szia! Nálam a pincében - igaz később álmennyezet lesz, de MüII-es csővel és sorolható csőbilincsekkel lettek a kábelek feltéve. Nem sok munka, de meghálálja magát. Már most esztétikusabb, mint a lógó kábelek voltak, pedig még el is lesz rejtve.
(#) dB_Thunder válasza Macsek71 hozzászólására (») Ápr 8, 2024 /
 
Idézet:
„e egyszerűbb-kényelmesebb lenne bilincsekkel megoldanom ...”

Én nem szoktam cső nélkül szerelni! Az legalább 40 éves technológia, erőforrás pazarló, mert túl sűrűnk kell bilincset rakni! Csőnél elég fele, legjobb esetben harmada is. Egy csőben futhat több kábel is, sőt sok leágazásnál képes vagyok megfúrni a cső oldalát, ott kivezetve a kábelt! De ezt nem alkalmazom vibráció közelében, hogy nehogy kirágódjon a szigetelés!!
(#) huggybear hozzászólása Ápr 12, 2024 /
 
Sziasztok!

Évekkel ezelőtt segítettetek nekem egy elszívó ventilátor bekötésében, most is hasonló kérdéssel fordulok hozzátok! Vásároltam egy Stilo STI431 típusó, faék egyszerű ventilátort, ami mégis elbizonytalanított a bekötésnél, mivel két egyforma, fekete vezeték van gyárilag bekötve egy csokiba, ahová nekem csatlakoztatnom kell egy fázist és egy nullát. Ez oké, de mindegy melyiket hova? Sehol egy jelölés erre vonatkozóan. Nagyon köszönöm! G.
(#) Gafly válasza huggybear hozzászólására (») Ápr 12, 2024 / 1
 
Látatlanban azt mondanám, hogy tök mindegy...
(#) huggybear válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 12, 2024 /
 
Nekem is ez volt a tippem, csak számomra fura, hogy ilyen van. Ha felcserélem, akkor lehet a másik irányba forog? G.
(#) Bakman válasza huggybear hozzászólására (») Ápr 12, 2024 / 1
 
Nem fog a másik irányba forogni. Egy fázisú motoroknál teljesen mindegy, melyik a fázis és melyik a nulla, nem ez befolyásolja a forgásirányt.
(#) huggybear válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 12, 2024 /
 
Okés, köszönöm szépen! G.
(#) jagyugyaerik hozzászólása Hé, 6:37 /
 
Sziasztok!
Felújítjuk a fürdőszobánkat és a régi hagyományos kád helyett bekerül egy hidromasszázskád. A gyártó szerint a beépítéshez EV relét kell beszerelni. A kivitelző szerint ez csak úgy lehetséges ha kihornyolják a falakat és új kábelt húznak be. Így egy meglévő konnektorba, amibe a mosógép is megy abba kötettek be egy új kábelt és vitték a fürdőkádhoz. Tehát a fürdőkád és a mosógép egy kismegszakítóra került. Ez így rendben van? Ha jól gondolom innentől nem lehet majd egyszerre használni a mosógépet és a fürdőkád masszázs funkcióját?
Köszi a válaszokat előre is!
(#) Bakman válasza jagyugyaerik hozzászólására (») Hé, 7:25 /
 
Idézet:
„innentől nem lehet majd egyszerre használni a mosógépet és a fürdőkád masszázs funkcióját?”
Attól függ, mekkora teljesítményigénye van a mosógépnek és a masszázskádnak.
(#) jagyugyaerik válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 7:42 /
 
Értem és életvédelmi szempontból ez egy jó megoldás?
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 7:45 /
 
Ha valamire rá van írva melyik kivezetést kötelezően hova kell kötni, sokkal egyszerűbb, mintha azt írnák rá teljesen mindegy. ( pedig tényleg)
(#) Atis57 válasza jagyugyaerik hozzászólására (») Hé, 9:12 /
 
Szia!

A FI relé adata nincs előirva ?Sokszor 10mA-s kell hozzá.
A mosógép nem működik ilyenről ,legalább 30mA-s szükséges .

Az EPH rendben van? sehol nem mérhető 3Vnál nagyobb feszültség ? (kád-vizcső-csap-mosógép-radiátor között )

Mivel a masszáz kád állt. 30-100W-t vesz fel ,van anyyi tartalék a mosógép áramkörén.Tehát lehet majd együtt használni.(hacsak nincs rajta vizmelegités is )
(#) jagyugyaerik válasza Atis57 hozzászólására (») Hé, 10:18 /
 
Köszi Atis57 a választ!
Ezt írja a gyártó:
Idézet:
„A berendezést külön egy 16 A automata által biztosított saját áramkörön keresztül kell bekötni, amely 30 mA-os áramvédő késleltetővel (FI relé-l) van ellátva.”


A kádhoz nincs vízmelegító.

Nem tudom, hogy az EPH rendben van. Ezt ki tudom deríteni én is?

Ezt a 3 V-t feszültséget multiméterrel lehet mérni?
(#) Bakman válasza jagyugyaerik hozzászólására (») Hé, 10:39 /
 
Érintésvédelmi szempontból nincs vele probléma. A mosógép viszonylag nagy fogyasztónak számít, külön áramkört szoktak biztosítani neki. Ha máshogy nem oldahtó meg, lehet azt az áramkört használni a kádhoz is. Ha túl nagy lenne a teljesítményfelvétel amikor egyszerre megy a két eszköz, a kismegszakító úgy is dolgozni fog.

Ha eddig nem volt a lakásban Fi-relé (ÉV relé), akkor jogos a felszerelése, egyébként sem ártana a teljes villamos hálózatra.

Mekkora maximális teljesítményigénye van a kádnak?
(#) jagyugyaerik válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 13:17 /
 
@Bakman köszönöm a választ!

Nem találtam a leírásban mekkora akád teljesítményigénye. Még nincs beépítve a kád később látni fogom a felszerelt gépészetet.

Ha eddig nem volt Fi-relé és azt szeretném a teljes villamos hálózatra felszerélni, akkor azt a lakáselosztó dobozba kell beszerelni a megszakítók mellé?
(#) Gafly válasza jagyugyaerik hozzászólására (») Hé, 13:27 /
 
Szerintem igen.
Hamár erre adod a fejed, akkor talán nem is egy kellene, legalább külön a fürdőnek, a lakásnak, és ha van a kertnek.
Akkor már nem fog beférni ahol eddig volt, meg lehetne túlfesz levezető is.
Ugyanakkor vagy húsz évig nyugi (csak vicceltem) van.
(#) jagyugyaerik válasza Gafly hozzászólására (») Hé, 13:47 /
 
Köszönöm!
(#) Bakman válasza jagyugyaerik hozzászólására (») Hé, 17:59 /
 
Tulajdonképpen igen, a megszakítók mellé. Fizikailag mellé, elektronikailag a kismegszakítók elé, de ezt a villanyszerelők tudják.

Ha régi a villamos hálózat és/vagy van régi, földelt berendezés a házban, akkor fel kell készülni arra, hogy a Fi-relé rá fog mutatni egy-két hibára, ami tulajdonképpen zárlat és egy lappangó veszélyforrás. Inkább legyen fél napig áramszüet, mint áramütés.
Következő: »»   959 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem