Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vitatkozzunk! / Beszéljük meg!
Moderátorok által fokozottan megfigyelt, és moderált topik! Kulturáltan, egymást észérvekkel meggyőzni vágyók témája!
Lapozás: OK   117 / 118
(#) Lacika hozzászólása Csü, 16:52 /

archive.org, Tilos?

Látom, elvesznek(tek) a hozzászólások az Elektronikai témájú könyvek újságok topikból.....
Konkrétan, linket adtam onnét az elektor-India újság letöltésére egyenként és az összeset torrent-on, (archives torrent) elveszett az egész hozzászólás......
Tehát, ezek szerint tilos az : archive.org -ról belinkelni ide valamit is?.... érdekes.....
De vajon miért?
A : worldradiohistory- ról lehet??? Mert ott is jogtiszta minden ugyanúgy mint az archive....

Tehát, tisztázni kellene, hogy honnét szabad egy újságot, könyvet linkelni....
(#) klausz18 válasza Lacika hozzászólására (») Csü, 19:16 / 1

Hát gondolom mint minden más oldalon is, ha jelzik a jogtulajdonosok hogy szerzői jogsértés történik, akkor el kell távolítaniuk. Az elektrotanyán is folyamatosan tűnnek el szervizkönyvek és ujságok, ha kell mindig lementem, mert rendszeresen törlik onnan is szó nélkül. Gondolom innen is.
Nem hiszem hogy a honnét a probléma, a mit a probléma. Azt meg senki nem fogja felsorolni. Szerzői jogok mindig előbb lesznek.
(#) wbt válasza klausz18 hozzászólására (») Csü, 21:11 /

Ezt én sem értettem... Nem gyártják, kifut, csak meg akarom bütykölni vagy máshova felhasználni (nem ipari, gyártási céllal, csak otthonra...). Régen ott volt a kapcsrajz a leírások végén. Tonnaszámra zúztak (-nak) be készülékeket, leírás semmi, szervizdoksi nem létezik. Ha visszafejted és segítesz ingyen a NET-es közösségnek, még beperelnek. Kiakasztó volt, hogy a régen megszűnt újságokat beszkennelő és elérhetővé tevő embert (nem kis munka volt) perelték. Szánalmas. Főleg, hogy 99% csak oktatási/érdekesség célú már így 50-70 év után.
(#) MajorosL válasza klausz18 hozzászólására (») Pé, 8:10 /

Sajnos igazad van, ilyen dolgok vannak a háttérben. Szinte minden hónapban kapunk hivatalos megkeresést jogvédő irodáktól, hogy tartalmakat távolítsunk el. Ezeket kötelezően követnünk kell.

Van természetesen egy-két nagyon buzgó meg nem nevezett jogvédő szervezet, akik direkt felvásárolnak jogokat és így szervízkönyveket (autó szervízkönyveket, hifi szervízkönyveket). És egyszercsak olyan szervízkönyvek amik nem voltak szabad terjesztési tilalom alatt, egyszercsak azzá lettek.
Sajnos van két olyan magyar szerzői jogi ügyvédi csapat is, akik ezt a sémát követik (értsd ebből élnek, hiába nevükben csak "könyvkiadó").

Az, hogy mi sem örülünk neki és nem értünk egyet a direkt ilyen célú jogfelvásárlással, követnünk kell. De ne feledjétek, hogy a közzétevő is felel a tartalomért (tehát a felhasználó is felelős), az üzemeltetőnek (nekünk) pedig törlési kötelezettségünk van (jogsértés megszűntetésére vagyunk kötelezve), de ezzel együtt védjük ilyenkor a közzétevő felhasználót is a jogvédők karmaitól.

Mit tudtok tenni? Nem mondhatjuk meg, nem adhatunk tanácsot, de ha kell a szervízkönyvt / magazin, akkor mentsétek le magatoknak. Ezeknél nem a birtoklás a jogsértő, hanem a közzététel, amit mind magyar, mind pedig nemzetközi jogok miatt nekünk is követnünk kell.

Ha valahol mégis fennmarad a fórumon ilyen tartalom, akkor annak a törlését tőlünk is, mint bárki mástól jogi úton és módszerekkel követelik meg. Ez van sajnos.

ML
(#) soos csaba válasza Skori hozzászólására (») Pé, 8:21 /

Szia Skori.

Véletlenül rá leltem erre a topikra és fel merült bennem az a kérdés hogy Topi-val mia helyzet, aktiv még az oldalon?, én legalabbis nem tudok róla semmit.
Ha jól emlekszem akkor az oldalon ha jött egy válasz vagy felszólitás a Moderátoroktól akkor nekik is ki volt irva a nevük, de javitsatok ki ha nem igy volt, most csak annyit látni az oldalon ha egy Moderátor hozzászól-válaszol a fórumon hogy ''Moderátor''.
Egyáltalan hogy hivják a mostani moderátorokat, hogy lehet valakiből moderátor?, nem azért kérdem mert az akarnák lenni, csak ugy puszta kiváncsiságból.
Én is elég régen regisztráltam ide, ennek már 18 éve és 64 napja.
(#) Gafly válasza soos csaba hozzászólására (») Pé, 9:06 /

Ugyan nem tőlem kérdezted, de amennyire tudom Topi él és virul (legalábbis egy hónapja még biztosan posztolt, lásd csatolmány), csak sok dolga van.
Szerintem szándékosan van elrejtve az az információ, hogy éppen melyik moderátor csinált éppen valamit. Egyrészt a vitás kérdéseket amennyire tudom meg szokták beszélni, azaz ebből a szempontból nincsen jelentősége a személynek, hogy "ki nyomta meg az enter gombot". Másrészt, ha ki lenne írva a neve, akkor várhatóan ismét megindulna a személyeskedés cunami.
Nem tudom mi az eljárás a moderátorok kiválasztásának, de szerintem nagy valószínűséggel lehet jelentkezni is, meg talán felkérés is előfordulhat. Sorsolás kevéssé valószínű.
A hozzászólás módosítva: Pé, 9:09

Topi_User.png

(#) soos csaba válasza Gafly hozzászólására (») Pé, 9:17 /

Szia Galfy

Melyik csatolmányra gondoltál?, amúgy ennek csak örülök hogy jol van Topi, ha jól tudom ő alapitotta ezt az oldalt, ezer köszönet neki érte, az eltelt évek alatt sok tudást tapasztalatott össze lehett szedni az oldalról!

Szerintem is biztosan lehet jelentkezi, meg szerintem meg kell legyen a kallő elektronikai tudás is, valamint az hogy menyi pont számot érhettet el a fórumon, mennyire aktiv a fórumon, mennyire segitő kész, de ez csak az én véleményem, lehet nem igy van...
(#) Topi válasza soos csaba hozzászólására (») Pé, 9:42 / 4

Idézet:
„a kérdés hogy Topi-val mia helyzet, aktiv még az oldalon?, én legalabbis nem tudok róla semmit.”

Ki tudja aktív-e még

Weboldallal és fejlesztéssel kapcsolatos ügyekben évek óta már több fős operatív csapat felügyel (akik a cégnél más területen vannak főfoglalkozásban, de joguk és lehetőségük van például forráskódhoz / adatbázis strukturához is hozzányúlni ha kell fejleszteni-módosítani), így ezért ezen ügyekben már nem is én szoktam nyilatkozni, ezért sem hallani a hangomat.
Szerencsére nagyon jól normalizálódott a fórumon a problémák és moderálási kérelmek száma, amiben a fiókhitelesítés egy hatalmas lökés volt. Sokkal normálisabban, nyugodtabban és rendezettebben mennek a beszélgetések, alig szükséges beavatkozás.
Éveken keresztül én voltam a fiókhitelesítéssel szemben érvelő, de be kell látnom, hogy felesleges volt az ellenállásom, hogy ne legyen.

Jól látod, a moderátorok neve nincs kiírva, és nem is lesz a jövőben sem. Sajnos nem mindenki képes feldolgozni, hogy mivel minden moderátor lát minden moderálási ügyet, és adott esetben egy ügyet többen is dolgoznak fel, nincs olyan, hogy jóban kell lenni X emberrel, majd ő megoldja vagy kivételez.
Illetve a borzasztó szintű általános nárcisztikus viselkedés miatt nagyon sok felhasználó azt hiszi, hogy csak azért lett valami törölve mert vele akar szemétkedni a moderátor, és személyes hadjáratot indít, lejárat, mocskol. Eszébe sem jut, hogy írott, általa elfogadott viselkedési és közösségi normákat nem tartott be, azért került valami törlésre/moderálásra. Ő nem hibás, mindig csak más.
Mi nem szeretnénk facebook komment szekció lenni, ahol 1% hasznos információ 99%-os személyeskedés van.

Nem is lenne értelme kiírni a moderátor nevét ki intézte azt a moderálási kérelmet, mert attól még, hogy ő nyomott a legvégén a lezárás gombra, nem biztos hogy az egész folyamatot is ő végezte el.
Ha valaki savat akar dobni, nyugodtan dobjon általánosan az oldalra-moderátorra-moderátorokra jól tűrjük, nem kell egy adott személyre. Ha nem ért egyet valaki valamivel, panaszt lehet tenni moderálási kérelemben bármikor. Ott lehet társalogni is modikkal. Fellebbezésnek is helyet adunk mindig, és teljesen jó hogy az érveket és a beszélgetést is látja minden moderátor.

Nagyon jó, alapos és megbízható munkát végez az a pár moderátor aki nap mint nap segédkezik. Természetesen nem mindenki egyenlő mértékben, és ennek vannak technológiai és szabadidő okai is. Például vannak akik telefonról moderálnak, és ha olyan ügy van, amit telefonról nehéz/veszélyes elvégezni és nem SOS, akkor megnyitva hagyják, hogy amelyik moderátor desktop-ról tud intézkedni megoldja később, ahonnan biztonságosabb és egyszerűbb a nem mobiloptimalizált moderátori felületen kattintgatni.

Jelenleg, mivel szerencsére a normális, kooperatív, segítőkész ember a felhasználók túlnyomó többsége, így nincs szükség a moderátorok számának növelésére, természetesen néha vannak húzósabb napok, de általánosan béke és nyugalom az uralkodó. Az, pedig hogy minden moderálási kérelem és esemény teljesen transzparens a moderátorok között, így részrehajlástól vagy egyéb nem várt problémától sem kell tartani, és egy-egy bonyolultabb ügyben a döntés sem kell hogy egy moderátor vállát nyomja, meg lehet közösen beszélni. Szuper munkát végeznek a moderátorok.
(#) Lacika válasza MajorosL hozzászólására (») Pé, 10:14 /

MajorosL , klausz18
Értemén a szerzői és egyéb nyalánkságokat, csupán az nem fért a fejembe, hogy az újság linkje, ami ráadásul nem is a kért német emag volt, hanem az indiai elektor, ami egy teljesen más szerkesztőség és kiadó volt valamikor, kettő órán belül törölve lett, mert bármilyen buzgó is egy buzgómócsing jogvédő, de azért ennyire nem gyors.
Tehát, ezek után, majd így kell válaszolni valakinek ha keres egy könyvet, újságot...
"Az archive.org-ban meg van, de ide nem lehet (tilos) a közvetlen linket kitenni" ... ??
(#) MajorosL válasza Lacika hozzászólására (») Pé, 10:36 /

Teljesen egyértelműen leírtam a hozzászólásban, hogy a terjesztést kötelesek vagyunk meggátolni.

Archive.org mindent archivál ha szabad neki ha nem, attól még hogy ott fennt van, nem lesz jogtiszta és/vagy szabadon terjeszthető és utánközölhető. Indiai elektornak is van szerzői jogtulajdonosa, ezek teljesen más fogalmak, kevered kicsit.

Értsd úgy, vannak tartalmak, amik ha már csak az archive.org-on vannak fennt, azok lehet hogy csak azért, mert a szerzői jogtulajdonos az eredeti helyéről már töröltette. De az is lehet, hogy egyszerűen csak megszűnt az eredeti helyéről. De az is lehet hogy csak kiszivárgott véletlen és az archive.org motorja elkapta. De az is lehet, hogy időközben lejárt egy benne található szerző hozzájárulása, és maga a kiadó volt kénytelen törölni saját oldaláról. Te pedig terjeszted, amit nem szabad.

Ha egy warez oldalon lenne fennt egy magazin, ugyan úgy nem szabad terjesztened linkkel, még ha nem is Te töltötted oda fel.

Ha 100%-ig papírokkal tudod igazolni Te magad, hogy az archive.org-on az újság vagy magazin összes szerzőjének külön hozzájárulásával szerepel az indiai Elektor újság, akkor nincs akadálya hogy itt a HE-n megosztásban terjeszd. De ha csak egy pici kétség is felmerül, hogy utánközlésre és tárolásra még az archive.org-nak sem lenne teljesen joga, akkor saját érdekedben nem érdemes belemenni, mi pedig ezekben a tisztázatlan helyzetekben védjük a felhasználókat, hogy ne keveredjenek bajba.

Nem szabad elfelejteni, hogy jogszabályi kötelezettségünk vitás esetben kiadni a felhasználó adatait hatóságoknak és bíróságoknak, akár akarjuk akár nem. Biztos vagy tehát benne, hogy amit linkeltél ott 100%-osan még mostani percben is jogtiszta módon van még most is fennt? Biztos hogy szóltak Neked külön, hogy Amit Kumar indiai szerző múlt hónap 15-én visszavonta hozzájárulását az NE555-ös villogós cikkére?

Vannak általánosan kerülendő anyagok, amiket óvatossággal kell kezelni. Magazinok, könyvek, újságok, szervízkönyvek, egyéb média anyagok. Tudtod nélkül tegnap 11 órakor megváltozhatott bármelyiknek a terjeszthetősége, és onnantól már nem szabad.

ML
A hozzászólás módosítva: Pé, 10:36
(#) soos csaba válasza Topi hozzászólására (») Pé, 10:53 /

Szia Topi

Jé de jó látni hogy még aktiv vagy, azt hittem el tüntél, de most már látom hogy nem.
Nagyon szépen köszönöm a hoszú és kimeritő választ, igy már teljesen érthető ez az egész rendszer hogy hogyan működik.

Tisztelettel Csaba
(#) MajorosL válasza Lacika hozzászólására (») Pé, 11:17 /

És mielőtt ugyan arra gondolnánk. Igen ez teljesen hülyeség, gátolja a szabad információ áramlást és tanulást, túl is van reagálva, elveszik a hasznos infó, és hatalmas emberi gyűjtésbe és rendszerezésbe befektetett energiákat húz keresztbe utólag megvásárolt jog és anyagi érdek (volt rá ismert magyarországi eset).
De attól még, hogy mi sem értünk vele egyet, ezt kell tennünk.

ML
(#) soos csaba válasza Topi hozzászólására (») Pé, 11:18 /

Topi had tegyek fel még neked egy kérdést ha nem haragszol.

Még 2020 Május 3-án határozatlan időre le lett zárva a Csöves erősítő készítése nevezetü topik, mi történt ott hogy le lett zárva az a Topik?, nem lehetne fel oldani a zár alól ezt a nagyon népszerű topikot?, szerintem nagyon sok fórumtárs örülne neki ha újra fel lenne oldva, közöttük én is nagy on örülnék, véleményem szerint ez a kb 5-év elég nagy büntetés volt mindenki számára hogy nem tudtunk irni ebbe a kiváló topikba, de ez csak az én véleményem, nem tudom a többi fórumtársnak erről mi a véleménye?.

Én ahányszor be jelentkeztem ide mindég meg néztem hogy ebben a topikban mik az új hozászólások, épitések, stb.

Nem lehetne hogy igy karácsony előt fel oldjátok a zár alól ezt a kiváló topikot?

Tisztelettel Csaba
(#) Topi válasza soos csaba hozzászólására (») Pé, 12:53 / 3

Amint lesz megoldás arra, hogy a nagytudású és nagy szakértelemmel rendelkező ott tevékenykedett tagok, ne viselkedjenek arrogáns és lebecsmérlő módon másokkal, bármit lehet.

A sok olvasó szívesen olvasta volna a szakik tapasztalatait, de ők maguk nem fértek el egymástól. Mindenkinek nagyobb és agresszívebb volt az igaza mint a másiké, érvelések helyett. Ugyan azon személyek szétverték a Csöves topik után, az Audiofil és High end topikot, a Hifisek topikját, stb. Ahova átmentek, tönkretették. HE fórumtól ez független, más meg nem nevezett oldalakra és csoportokba is vitték magukkal a stílust. Ennek még a moderációhoz sincs köze. Ha a modik minden személyeskedő vitázót kitiltottak volna a topikból, ugyan úgy elnémul mint most. Nem voltak mindig rosszak és mindig jók. Mindenkit ugyan az a tiszteletlenséget okozó bogár csípett meg, van akit naponta, van akit csak hetente.

Szerintem a szaktudás nem jogosít fel senkit arra, hogy tiszteletlen, arrogáns és személyeskedő legyen másokkal, de az abban a topikban tevékenykedők egy része ezt a nézetet nem osztotta, aminek más issza meg a kárát.

Hogy miért mindig a témakörben van ilyen jellegű vita? Objektív dolgokról nem lehet vérre menő vitát űzni, mert döntenek a tények és mérések. Ami téma tele van véleménnyel és szubjektív álláspontokkal, ott lehet csak értelmetlenül vitázni.

Röviden: Nem most lesz újranyitva a topik.
(#) soos csaba válasza Topi hozzászólására (») Pé, 13:58 /

Teljesen meg értelek Topi, és nagyon sajnálom hogy igy alakult, kár ezért a sok jó topik-ért, mondjuk én személy szerint ezeketet a személyeskedő kötekedő embereket ki tiltottam volna a fórumról, (de ez csak az én véleményem) és igy tovább fent maradhatott volna a bezárt topik-ok.

Mondjuk ha minden topik-ban ez lenne a probléma hogy egyik a masikánál jobban tudja a dolgokat , és emiat veszekedés, vita lenne, akkor mindegyik topik-ot be zárnátok?, lehet hogy csak azt a pár személyt kellene ki rakni aki ugy viselkedik ahogy nem kellene, és ugy mehetne tovabb a fórum.

Személy szerint, és gondolok itt másokra is, de nem biztos hogy egy a véleményünk, igy ha ennyi topik be van zárva az embereknek még a kedve is el megyen attól szerintem hogy be lépjenek az oldalra és olvassák azt, ha le van zárva a téma ,és nem tudnak uj munkákat fel tenni, kérdéseket, valamint olvassák azt.

Nem tudom ennek hatására mennyire csökkenhetett a fórumozók létszáma itt a Hobbi Elektronikán?.

Egy utolsó kérdés: mi kell történjen vagy tegyenek a fórumozók azért hogy a topikok ujra fel legyenek oldva?.

Tisztelettel Csaba
(#) Topi válasza soos csaba hozzászólására (») Pé, 15:17 / 3

Nagyon kevés fagyasztott topik van, tehát aggodalomra semmi ok, mindegyik csak nagyon indokolt esetben kerül fagyasztásra/zárolásra.

Összesen ez 41 topik, amiből valós használt és fagyasztott topik 17 van, a többi technikai fagyasztás vagy a topiknyitó saját kérése. Az összes topik szám pedig 7657.
Azaz alig 0.2%-a fagyasztott/zárolt topik és több mint 2.67 milló aktív olvasható hozzászólás.

A fórum működésének egészséges alapja a vita, ez viszi előre dolgokat, segíti a megoldások megszületését. Vitákat nagyon is szeretjük, személyeskedő tények nélküli adok-kapokot nem.
7640 topikban és 2.6 millió hozzászólásban tudnak értekezni gyűlölködés nélkül egymás felé tisztelettel viszonyulva, 17-ben nem sikerült. Nincs ezzel semmi probléma, semelyik fórum nem homogén, vannak vitákat szító kérdések mindig. Itt a hobbin jelenleg ~140 ezer tag van, engem is meglepő módon borzasztóan magas aktív tag százalék, nagyon nagyon sok rendszeres olvasó is van.

OFF topikban rendszeresen egymásnak esnek a tagok autós / kresz kérdésekben, de mégis tisztelettel egymáshoz viszonyulva teszik, ha néha-néha elszalad a ló, akkor hallgatnak a moderátori jó szóra, és rendeződnek a dolgok.
Csöves/Audiofil/HiFi témában többszöri moderátori közbenjárás és intézkedés után sem sikerült a tagoknak egymás közötti személyes ellentétet rendezni, pedig a moderátorok Nekik is ugyan úgy szóltak mint bárki másnak. Tehát nem a moderátor függvénye a rendeződés, hanem a tagok szándéka.

Lehetne mondani, hogy a 140 ezerből akkor zárjuk ki azt a problémás hasamra ütök 15 főt, de ez nem ilyen egyszerű, mert mint mondtam ezek a tagjaink többségében okosak és szakmai szempontokból értékesek és tapasztaltak, csak viselkedni nem tudnak.

Jelenleg egy pár problémás (főként audio) topikban hozzászólás írási ráta korlátozás van, ez egyébként egész hatásos, senkitől nem von meg semmilyen kommunikációt, de mégis meggátolja a rövid idő alatt egymást feleslegesen feltüzelő indulatokat.

Kérdésedre a válasz, hogy mit lehet tenni azért hogy fel legyen oldva? Jelenleg még nem tudjuk, már kb. 20 alkalommal fel volt oldva a Csöves topik. Volt hogy úgy oldottuk fel, hogy ovis módon ígérjék meg, hogy higgadtan rendezik a nézeteltéréseket. Talán 2 fórum oldalig jutott a dolog, egyből egymás trágár becsmérlése és egymás moderátori jelentgetése lett belőle.

Egy biztos, attól nem kell tartani, hogy a csöves topik zárása miatt, tömegével pártolnának el az oldalról (a konkrét számok nem ezt igazolják), de én is örülnék működő megoldásnak. Talán ez a hozzászólás / nap limit? Ki tudja.

Eddig minden korábban a tagok által említett némítsuk/tiltsuk ki/zárjuk ki a renitenseket megoldást megpróbáltunk, eredménytelen volt.

Tudod, a legjobb kritika egy jobb megoldás. Én nyitott vagyok minden nemű változtatásra, ha az a közösség valós érdekét szolgálja.
(#) mex válasza Topi hozzászólására (») Pé, 15:26 /

Idézet:
„hozzászólás / nap limit?”

Ez tűnik a legjobb megoldásnak!
(#) Gafly válasza Topi hozzászólására (») Pé, 15:46 /

Ha szabad ezt mondanom, akkor igazad van.

Mostanság éppen Békéscsabán megy ez a "csöves szájkarate".
Régen volt külön Audiofil barlang, meg a nagyterem az alsóbbrendűeknek.

Mostmár be lett zárva a "Szentély" az állandó veszekedések miatt.
Pontosabban, talán ha kifizetik a jelképes összeget a teremért (a belépőn felül), és hoznak valamit, amit érdemes megnézni, akkor is elképzelhetetlen, mert hogy:
- Én ide lehozzam a csodámat?
- És még Én fizessek?

Békéscsaba köszöni szépen, hála a lekes szekértoló(k)nak, nagyjából százas szinten elvegetál.
Más meg nincsen, Eger&Györök halott. Budapest meg ismert okokból nem kerül megrendezésre (bár sokaknak hiányzik).
(#) soos csaba válasza Topi hozzászólására (») Pé, 15:52 /

Topi lehet meg kellene próbáljátok ezt a hozzászólás / nap limit-et, hát ha be válna.

Nem is gondoltam volna hogy 140 ezer tag van a Hobbielektronikan aki olvassa a fórumot, ez rengeteg szemely.

Ezeket a fórumozókat azert elég nehéz figyelemmel kisérni, nem is tudom, és fel sem tudom fogni hogy hogyan csinálhatjátok azt hogy ennyi topik van (7657) amit figyelemmel kell kisérni minden nap, és ha kell moderálni azokat az embereket akik rosszul viselkednek az oldalon.

Mondjuk lehetne igy is: konkrét viselkedés szankcionálása, nem a téma büntetése
személyes- azonnali, rövid következmény.

PLD

a. figyelmeztetés (nyilvános rövid)
b. 24-72 óra irási tiltás csak abban a topikban
c. hosszab tiltás

Ez lehet sokkal fájdalmasabb az érintettnek, mint egy általános zárás, és nem bünteti a normális tagokat.

Mondjuk ezt is be lehetne vezetni:

a. lassitott módot( pl. 1 hozzászólás / 30-60 perc)
b. új hozzászólás előtt "szabály emlékeztető" (1 mondat: személyeskedés= tiltás)
c. OFF azonalli törlése nem vita.

Ez pszichológiailag nagyon sokat számit, -kiveszi az indulatból való reagálást.

Tisztelettel Csaba
A hozzászólás módosítva: Pé, 15:57
(#) Ge Lee válasza Gafly hozzászólására (») Pé, 16:23 / 1

Ott húzódik egyfajta "Maginot" vonal, onnantól kb. kecskefalváig. Dolgoztam Szolnokon 2 évet, volt illető aki munkaidőben is végig a diyers fórumot bújta, valamint némely esetben majdnem a fizikai erőszakig érő viták is voltak.
Lehet, hogy csak van a földnek ott valami káros sugárzása.
(#) Ge Lee válasza soos csaba hozzászólására (») Pé, 16:26 /

Pontosan.
1. Figyelmeztetés
2. Mondjuk 2-3 nap némítás
3. Ha abból se ért, akkor 2-3 hét némítás.

Na persze nem úgy, ahogy az néha lenni szokott, hogy nem az van figyelmeztetve aki kezdte a hülyézést, hanem aki visszahülyézett...
(#) Skori válasza soos csaba hozzászólására (») Pé, 16:29 / 1

Nekem mondjuk nem hiányzik a csöves topik, de ötleteim lehet hogy lennének. A problémás témák működhetnének úgy, hogy egy-egy hozzászólás nem jelenik meg azonnal (addig csak az látja aki írta a hozzászólást), csak mondjuk néhány órás, vagy akár 1 nap késéssel. Kivéve ha egy moderátornak éppen van ideje, és ránéz témára ill. a hozzászólásra és hamarabb jóváhagyja, mint ahogyan a késleltetési idő letelik. Hogy ez ne okozzon túl nagy lassulást a kommunikációban, működhetne úgy hogy bizonyos kulcsszavak megjelenési arányának növekedése esetén aktiválódna csak ez a funkció, de akkor automatikusan... Ha pedig a kulcsszavak aránya (az indulatok szintje) csökken akkor a funkció automatikusan inaktívvá válhatna. Még ügyesebb ha ez akár felhasználónként külön is működhetne. Ilyesmire jó lehetne valamilyen AI, ami automatikusan felismeri, ha elkezd nemkívánatos irányba menni a kommunikáció, ilyenkor jelez (és/vagy aktiválja a lassítást) és egyúttal egy moderátor is ránézhet a témára.

Néha megjelennek "trollok" akiknek (pl. valamiféle pszihiátriai okból) kimondottan az a célja, hogy nemkívánatos, személyeskedő vita irányába vigyék a beszélgetést, ill. azt élvezik ha felhergelhetnek egy vagy több fórumozót. Erre is jó lenne afféle troll jelző, pl. hozzászólásra reagál valaki, de a fejlécben megjelenik neki, hogy "Feltételezhető, hogy trollal van dolgod, ne hagyd hogy kihozzon a sodrodból - másképp fogalmazva ne etesd a trollt!"
Ugyanis ha a Troll nem jár sikerrel - azaz elmarad az egymásnak esés, akkor magától elpártol a témából, mert a téma önmagában igazából nem is érdekli.

Nem tudom hogy a különféle AI-k mennyire jók ebben, de nem tartom lehetetlennek, hogy nagyon jó arányban képesek felismerni ezeket a jelenségeket.
A hozzászólás módosítva: Pé, 16:39
(#) Gafly válasza Ge Lee hozzászólására (») Pé, 16:38 / 1

És akkor Moderátor olvassa el az összes hozzászólást, és döntsön preferencia/képzettség szerint, hogy kit büntessen/töröljön?
Nem igazán jó ez sem, pedig voltak rá próbálkozások.

Szoktam magamban morgolódni elfajulás esetén, ha kitörölnek valamit amiben igazam volt tulajdonképpen/szerintem, dehát ez a világ már csak így van berendezve...
(#) soos csaba válasza Skori hozzászólására (») Pé, 16:42 /

Szia Skori

Ez is egy jó ötlet hogy az AI-t használnánk fel a nemkivánatos komunikációkhoz, de ez már a ti asztalatok, nem tudom hogy lehetne meg oldani ezt hogy működjön az oldalon, tobb mint valószinű hogy nem lenne kis feladat.
(#) bbb válasza soos csaba hozzászólására (») Pé, 21:56 /

Kicsit belevau...
Az AI nagyon jó dolog, de van egy hatalmas hátránya, amire nem gondoltok. Etetni kell. Mondhatjuk, hogy szó szerint, mert bizony erőforrást (memória, számítási kapacitás) fogyaszt, ami bizony wattokban mérhető. Egy megfelelő kapacitással rendelkező modell, ami le tudja kezelni a beérkező üzenetmennyiséget, az pedig biztosan sokat emésztene. Nem ismerem a pontos számokat, amik itt az oldalt jellemzik, de érdekes lenne megismerni a statisztikát. Az üzenetek napi eloszlását, darabszámát, és ugyan ezt egy évre, vagy kettőre levetítve.
A feldolgozó automatát meg ugye a csúcsra kell tervezni, különben torlódás van. Persze Lehet úgy is gondolkodni, hogy nem gond, ha kicsit elfajul a beszélgetés, mire az AI végre eljut odáig, hogy hoppá, ezt a modiknak jelezni kellene, de etetni ekkor is kell.
Az érdekességek topikban megy a beszélgetés az AI-ról, s ott megemlítettem, hogy én offline is használok, így van egy kicsi tapasztalat ebben a témában. Amikor egy képet generálok, akkor hallani, ahogy felpörög a gépben a ventilátor, ergo elkezdi komolyabban terhelni a videokártyát és a processzort és ezt másodpercekig teszi.
Szóval visszakanyarodva - belepumpált teljesítmény = fogyasztás = megnövekedett üzemeltetési költség, s persze fejlesztést is igényel, ami szintén költség.
(#) Gafly válasza bbb hozzászólására (») Szo, 8:53 / 1

Megkérdeztem a felsőbbrendűt, hogy ki vagyok én.
Hízott a májam.
(#) uniman válasza Gafly hozzászólására (») Szo, 9:10 / 1

Nekem meg aszonygya, hogy énrólam meg elnevezték az University of Manchester-t... (UNIMAN)...engemet meg meg sem kérdeztek!
A hozzászólás módosítva: Szo, 9:10
(#) Alkotó válasza Gafly hozzászólására (») Szo, 9:51 /

Én már többször kérdeztem, mit jelent a Gafly? Mi a története, hogyan jött létre? (Mert nekem ez a karaktersorozat nem kapcsolódik semmihez a fejemben.)
Mástól is jöhet a válasz, ha tudja a megoldást.
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Szo, 12:45 /

Én nem tudom, de ha sikerült kideríteni, kérlek osszátok meg.
(#) Alkotó válasza Gafly hozzászólására (») Szo, 12:59 /

Miért választottad ezt a nevet? Véletlenszerűen egymás mellé raktál 5 karaktert (egyetlen magánhangzóval)?
Általában a nevekhez tartozik valamilyen kapcsolódás, egy történet.
Következő: »»   117 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem