Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vízérzékelő hiba
Lapozás: OK   1 / 1
(#) 0begeim hozzászólása Márc 10, 2010 /
 
Üdvözletem !

Egy kis probléma.
Megépítettem egy vízérzékelő kapcsolást, ami itt található: Kapcsolas (HE 90/06).
Az érzékelő egymagában működik. DE ! A szonda kb. 12-15 méterre van a paneltól. 5eres földkábelen keresztül megy egy aknába. Persze ezen a kábelen keresztül megy a 230V is.
Hiba: ha vízkiömlést szimulálok, akkor 15-17 másodperc múlva húzza meg a relét a kapcsolás.
Mi a baj? Ha a kábel hossza a gond, vagy a 230V zavarja, akkor hogyan lehet ezeket kijavítani?

Válaszokat előre is köszönöm !

Üdv: Dzsimi !
(#) gambrus válasza 0begeim hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Üdv!

Ahogy én kiveszem a kapcsolásból, ez egy zümmert hajt meg, 1,5kHz frekvenciával. Neked meg ha jól gondolom egy relét kell fixen behúznia, ha víz kerül a szondára, tehát nincs szükség a 1,5kHz-s LC rezgőkörre, és elképzelhető, hogy ez okozza a relé bizonytalan behúzását. Hagyd el a pirossal bekeretezett részt, és a kicsatlakozást kösd be a +U-ra, és így kalibráld be a 10k-s trimmert.

kapcs.JPG
    
(#) 0begeim válasza gambrus hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Helló !

A 1,5kHz-es rezgőkör korrózióvédelem miatt van a kapcsolásban, mivel AC feszültség esetén kisebb elvileg a korrózió, mint DC esetén.
Ennek a 1,5kHz-es feszültségnek nincs köze a reléhez, mivel ezt egy komparátor fogadja.

Köszönöm a választ !
(#) gambrus válasza 0begeim hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Akkor legalább én tanultam valamit.
Az érzékelőnek egyébként mekkora az ellenállása, ha vizet érzékel? (Gondolom ha nincs közötte víz akkor gyakorlatilag szakadás) Talán ha a 150k-s ellenállást egy nagyságrendel kissebbre cserélnéd, nem lenne olyan zavarérzékeny.
(#) proba válasza 0begeim hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Szerintem a szondához rakd le a a panelt is .Nem igazán hiszem, hogy a 10-15 m vezetéken összeszedett zavar jót tesz a komparátornak.(esetleg jobb -sodrott árnyékolt kábelt használj) Nekem volt, hogy igaz 30-40 vezetékkel 3m es körzetben sehol 230V és nyitott kapcsoknál egy jelfogó be be húzott róla .(nem nagyvárosi környezetben!!!)
(#) Hodinka válasza 0begeim hozzászólására (») Márc 11, 2010 / 4
 
Szervusz!
Szerintem a tranyó(T1)"kollektor" kivezetésénél lévő ellenállást(R9)csökkentsd(180 ohm-ról lemehetsz 20 ohm-ra),mivel a relék általában DC-re vannak méretezve ezért a tekercseik belső ellenállása jóval nagyobb a "zümmögőkénél",ezért is reagál későn AC-n,pláne 1,5kHz-nél,csak hozzáteszem,hogy a freki növelésével nő a tekercs impedenciája is,ezt még úgy is korlátozhatod,ha a kollektoráramot közvetlen puffereled még egy kb 10µF-os(50-63V-os) kondival,ezzel némelyest simItasz az áramon,legalábbis én Igy szoktam megoldani a leg egyszerűbben hasonló hejzetekben,sok sikert hozzá!
(#) bandras válasza 0begeim hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Szia! A gyáriak 50- 100 Hz körül szoktak működni. A szondát tápláló négyszögjelnek nem szabad DC komponenst tartalmaznia, mert az is korróziót okoz. Ezért az oszcillátor jelét felezni kell, hogy pontosan 50% legyen a kitöltése, a "D" szondával egy kondit kell sorbakötni. Az, hogy az erőátvitellel közös kábelben vezeted a szonda jelét, több okból is helytelen. A túl szoros kapacitív csatolás miatt biztosan sok zavar jut át a nagyimpedanciás szondakörbe. Érintésvédelmi szempontból is roppant veszélyes. A 15 m kábelhossz nem gond, de külön kábelben kell vezetni és lehetőleg külön nyomvonalon.
Üdv.
(#) 0begeim válasza bandras hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Köszönök minden ötletet, majd kipróbálom mindet, ha lesz időm rá.
(#) proli007 válasza 0begeim hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Hello!
Kicsit későn de törve nem..
Valaha készítettem vízszint érzékelőket víztoronyba. Egyenáramról mentek, egy sima CMOS bemenet 100kohm-al felhúzva, és a víz húzza le. Tapasztalatom szerint, az UT18-as lánghegesztő pálca volt a legmegfelelőbb szonda anyagnak. A szonda végére, készítettem kábelfej kiöntő masszából, egy gubacsot. Ez csökkentette a szondacsúcs elhordódását. Amúgy ha az áram elhordja a szondát, akkor legalább tisztul is. A GND szonda lehet hosszabb mint az érzékelő szonda, vagy megfelelhet a sima földelő vezető is.
Ha egyenáramot alkalmazol, akkor a bejövő jelet lehet szűrni váltóra, és a kábel kapacitása, nem zavarja a mérést. (mert van neki rendesen)
A különböző feszültségnemek egy kábelen történő továbbítása, valóban szabálytalan. De megtehetnéd, azt is ha fizikailag lehetséges, hogy az egész elektronikát a szondához (v. közelébe) a kábel végén helyezed, és akkor már csak a 230V-os kapcsolójel jön vissza, és az már nem szabálytalan.
üdv! proli007
(#) Kittygtr34 hozzászólása Szept 24, 2014 /
 
Heló, Nekem egy indesit iwd71482 mosógépem van és az elsö mosásnál nem engedi le a vizet aztán ráengedi a következö adagot ... majd nem pumpál le semmit és centrizésnél meg a mosószer adagolónál spriccel a víz kifelé !
Tud nekem valaki segíteni ,hogy mi lehet az oka illetve hogy oldhatom meg házilag?
Elöre is köszönöm !
(#) Kittygtr34 válasza Kittygtr34 hozzászólására (») Szept 24, 2014 /
 
Elfelejtettem,hogy a rövid 15 perces programot probléma nélkül végig viszi ! A szürö nincs eldugulva )
(#) 0begeim válasza Kittygtr34 hozzászólására (») Szept 24, 2014 /
 
Szia !
Az előbb begépeltem egy szép monológot, arról, hogy miként működik a mosógépekben a vízszintérzékelés, és küldés előtt olvastam el, hogy nem az a probléma, hogy sokat enged, hanem az, hogy nem engedi le.

Én első blikkre vezérléshibának gondolnám. Mivel van olyan program amit gond nélkül megcsinál. Ebből arra következtetnék, hogy az érzékelőknek semmi baja. A 15 percesen kívül semmilyen másik programot nem csinál meg?
Nem ír ki valamilyen hibát?
Ha vezérlés, az ciki, mert házilag elég nehezen javítható. A cseréje meg 15-25eFt körül mozoghat. És gondolom már nem garis, mert akkor nem tetted volna fel a kérdést.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2014
(#) Kittygtr34 válasza 0begeim hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Szia,
Csak a 15 perces megy végig..a többinél mindnél kifolyik centrizésnél a víz!
Azt mondtad nehezen javítható? Tehát akkor nem lehetetlen?
(#) Kittygtr34 válasza 0begeim hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
ja és az a baj, hogy ausztriában élek és itt kicsit komolyabb ára van... nem csak 15-25eFt
(#) Kittygtr34 válasza 0begeim hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
hibát sem ír...mert nem is érzékeli a hibát... ha nem kapcsolom ki a gépet , telenyomja a lakást vízzel
(#) 0begeim válasza Kittygtr34 hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Semmi sem lehetetlen abban az esetben, ha mondjuk apróbb hibája van az áramkörnek (ellenállás, dióda, szakadás). De ha a vezérlő IC szenvedett károsodást, akkor a javítási esély konvergál a nullához. És én az utóbbit valószínűsíteném.
Mégis leírom a tegnap említett monológot a vízérzékelésről, hátha ez a baja.
Szóval azt nem tudom, hogy milyen szűrőre gondoltál konkrétan, de biztos jó, hogy tiszta
A mosógépek/mosogatógépek vízszintérzékelése általában úgy működik, hogy a "mosótérből" függőlegesen felfele fut egy cső, aminek a végén van egy szerkezet. Ez úgy működik, hogy amikor elkezdi a vizet befele ereszteni, akkor ezen a csövön is emelkedik a vízszint (közlekedőedények). Ahogyan a kis csőben egyre magasabb lesz a vízszint, úgy préseli össze felette a beszorult levegőt. A beszorult levegőnek a nyomása ennek hatására növekedni kezd. Ezt érzékeli a cső felső végén található szerkezet, ami egy membrán segítségével teszi ezt.
A lényeg az: hogy ha ez a kis cső eldugul (mosószer, stb. maradvány) akkor nem tud benne a víz közlekedni -> nincs nyomásváltozás -> nem kapcsol ki. Ezért érdemes ezt a kis csövet kitakarítani.
Egy másik megoldás a vízérzékelésre, hogy az emelkedő vízszint elbillent egy kart, ami benyom egy kapcsolót.
Mindenképpen olyan szerkezetet keressél az oldalán a gépnek, ami a vízzel kapcsolatban lehet, és próbálj rájönni a működési elvére. Ha ez megvan mérd meg, hogy megfelelően működik-e. Szakít-e amikor kell, illetve zár-e amikor kell.
A vezetékeket is megnézheted egészen a vezérlő panelig, hogy épek-e, a csatlakozások megfelelőek-e, nem korrodáltak-e.
(#) Kittygtr34 válasza 0begeim hozzászólására (») Szept 26, 2014 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segítséged, ma szét is szedem, hátha megtalálom a problémát !

Szerinted akkor más baja nem lehet?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem