Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vízmelegítés
 
Témaindító: harsanyl870810, idő: Máj 4, 2019
Lapozás: OK   1 / 1
(#) harsanyl870810 hozzászólása Máj 4, 2019 /
 
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Kicsit olvasgattam a neten és a vízbontásnál rábukkantam egy érdekes tényre. Mégpedig váltakozó árammal lehet vizet melegíteni. Vajon nagyobb hatasfokot érnék el vele mint egy mezei vízmelegítővel? Hol tudnék ennek a témanak kicsit komolyabban utána olvasni?

Kicsit továbbgondolva az ötletet:

A desztilált víz ugyebár nem vezeti az áramot. A víz dipólus molekula. Tehát, ha egy molekula egy elektromosan váltakozó erőtérbe kerül, akkor a vízmolekula elkezd forogni. Mint a mikronál. Javítsatok ki ha tévedek. De lehet, hogy eleve rossz a logika.
(#) Bakman válasza harsanyl870810 hozzászólására (») Máj 4, 2019 / 2
 
A hagyományos fűtőbetét a befektetett energia közel 100 %-át hővé alakítja.

Váltakozó árammal direkt melegítve a vizet, eltekintve az érintésvédelmi probémáktól, bizonyos mennyiségű víz hidrogénre és oxigénre bomlik, ami a befektetett energia egy részét elviszi (veszteség), miközben a melegítés a cél.

Fel lehet találni újra a mikrohullámű sütőt csak kérdés, mi értelme. Az elektronika eleve veszteséget okoz, ismét a hagyományos fűtőbetét hatásfoka alatt vagy.
(#) harsanyl870810 hozzászólása Máj 4, 2019 /
 
Tehát akkor ha jól értem az elgondolás helyes, csak nincs értelme.
(#) Bakman válasza harsanyl870810 hozzászólására (») Máj 4, 2019 /
 
A forgásra gondolsz? Nem teljesen, ingább rezgésről van szó: Mikrohullámú sütő - Wikipédia.
(#) kaqkk válasza harsanyl870810 hozzászólására (») Máj 4, 2019 /
 
(#) harsanyl870810 hozzászólása Máj 4, 2019 /
 
Igen ezt már anno elolvastam. Csak arra vagyok kívancsi hogy a mikro hullámu sütő mágneses hullamokat gerjeszt. És ezalltal a vizmolekulákat rezegteti. Létrehozható ez a rezegtetés elektromosan. Pl egy kondenzátor fegyverzetei között lévő vízmolekulában?
(#) harsanyl870810 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 4, 2019 /
 
Gonolom akkor így működik az elektromos kazán?
(#) Bakman válasza harsanyl870810 hozzászólására (») Máj 4, 2019 / 1
 
Nem, elektromágneses hullámokat kelt. Elektromágneses sugárzás.
(#) Bakman válasza harsanyl870810 hozzászólására (») Máj 4, 2019 /
 
Nem, egyszerű fűtőbetét van benne.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Máj 5, 2019 /
 
Elnézést kérek, hogy így kiragadva idézek (ami nagyon nem illendő), de nagyon érdekes dolgot vetettél fel
Idézet:
„Váltakozó árammal direkt melegítve a vizet”

Idézet:
„bizonyos mennyiségű víz hidrogénre és oxigénre bomlik”

Itt egy pillanatra gondolkodóba estem. Mert ez tökéletesen igaz, de hirtelen nem emlékszem semmiféle olyanra az emlékeimben, ahol arról lett volna szó, hogy hogyan függ a vízbontás a frekvenciától. Pedig függ, hiszen 0 Hz-en keletkezik durranógáz, mikrosütőben meg gyakorlatilag nem.
Szerintem ennek kielemzése bőven megérdemelne egy szakdolgozatot/doktorit
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Máj 5, 2019 / 1
 
A "Váltakozó árammal direkt melegítve a vizet" részt a melléklet szerint értettem. Kiemelve a direkt szót.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Máj 5, 2019 /
 
Keráló.
Ettől függetlenül, szerintem tényleg érdekes kérdés a frekvencia és vízbontás viszonya. Különös tekintettel az elektrolit/geometria és feszültség összefüggésében elemezve...
(#) kaqkk válasza Gafly hozzászólására (») Máj 5, 2019 /
 
Idézet:
„0 Hz-en keletkezik durranógáz, mikrosütőben meg gyakorlatilag nem.”
Talán mert 0 Hz- en a vízbe közvetlenül elektródákon keresztül áram folyik , míg a mikrosütőben "csak" a mikrohullám rezgeti a molekulákat
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2019
(#) hzoli2 hozzászólása Dec 5, 2022 /
 
Üdvözletem mindenkinek , érdekes dolgok ezek , nem tudom nézi e valaki ezeket az ötleteket a vizmelegitésről, de van még több lehetőség . Pl. nagyon érdekes a mágneses vizfűtés is , egy hengert teletesznek mágnesekkel , egyik É másik D irányú körbetekernek rajta rézcsövet és a hengert megpörgetik motorral és felforr a viz a réz csőben , itt a motor teljesitménye adja a vizmelegités energiafogyasztását . Van olyan is , hogy szintén mágneses elven , de a mozgást 230V váltó adja és az állandó mágnes felmelegiti a tartályt , de ezt még nem tudom pontosan hogy tették össze . Állitólag 30-40% -al jobb hatásfokkal melegiti a vizet mint a hagyományos cekasz betét.

Ha valaki hallott már ezekről , érdekelnének a vélemények , mert keresek én is valami hatékony vizmelegitő megoldást. Van még az indukciós elv is , de azt hiszem ez a mágneses cucc jobb hatásfokú.
(#) Bakman válasza hzoli2 hozzászólására (») Dec 5, 2022 / 1
 
Idézet:
„Állitólag 30-40% -al jobb hatásfokkal melegiti a vizet mint a hagyományos cekasz betét.”
A hagyományos fűtőbetét, ha nem számljuk a hozzávezetések veszteségeit, akkor kb. 99 %-os hatásfokú. E fölé igen nehéz menni.

A dolog onnan indul ki hogy az emberek többsége nem érti, miért melegszik a rézcső pusztán attól, hogy mágneseket mozgatunk benne. Ha nem értik az alaptételt (örvényáram, lásd indukciós tűzhely/hevítő), máris meg lehet őket etetni bármivel. A mágnes különösen fontos elem (mint az indiai videókban a takonyragasztó), mert van egy érdekes, láthatatlan tulajdonsága, meg hát házi generátorokban is használják, bizonyos típusú motorokban is, akkor csak jó lehet. A mai korban a mágnesek olyanok, mint annó az alkímiában a higany: az aranykészítés alapeleme. Emberek nézik a videókat és a reklámokat, az meg, kellő számú nézelődő esetén bevételt generál.

Fizikai szempontból, a mai tudásunk szerint, nincs ingyen energia. A motornak is van hatásfoka, attól több energiát nem tud szolgáltatni a tengelyén, mint a felvett villamos energia mínusz a veszteségek. Villamos energiát átalakítja mozgási energiává a motor. A mozgási energiából újra villamos energia lesz az örvényáramok által, majd a cső ellenállása miatt hőenergia. Minden lépcső veszteséges.
(#) proba válasza hzoli2 hozzászólására (») Dec 5, 2022 / 1
 
Amikor a Konstrumán a kavitációs fűtésről akartak meggyőzni, csak egy kérdésem volt, hol van az energia megmaradás törvénye. ( válasz húmmögés, majd megkeresem az illetékest...) Ha megtalálod, honnét szed el plusz energiát a kérdéses fűtési mód, és nem okoz egyéb problémát számodra a megvalósítása akkor hajrá. Amennyiben nem találod meg a helyet, ahonnét energiát merít, vagy tudatlan vagy, és szerencsés, vagy balek ( inkább) , ha megveszed.
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») Dec 5, 2022 /
 
Idézet:
„ha nem számljuk a hozzávezetések veszteségeit, akkor kb. 99 %-os hatásfokú.”

Tehát ha mérjük az áramot és a fűtőbetét kapcsain eső feszültséget.
Egy fűtőbetét, ellenállás hatásfoka csak 100% lehet.
Annál se több, se kevesebb. Hogy előtte milyen veszteségek keletkeznek, vagy utána mi sugárzódik szét vagy mi viszi el, mellékes. Az már abból az elmelegített 100%-ból megy arra, amerre szeretnéd, vagy nem arra.
(#) Bakman válasza erbe hozzászólására (») Dec 6, 2022 / 1
 
Nem voltam egyértelmű, a fűtőbetéthez vezető vezetékeket értettem a dolgon. Ha a betét nem merül teljes mértékben a vízbe, a bekötési pontjain lehet némi veszteség.
(#) lefituta válasza hzoli2 hozzászólására (») Dec 6, 2022 / 1
 
Ötletek mindig vannak de csak arra jók, hogy valakik, hozzá nem értőket levegyék lóvéra. A hagyományos cekászos melegítésnél nincs jobb, veszteségmentesebb megoldás. A 100%-ból hő lesz.. Ha veszteséges, mi lenne a szerinted 30-40% veszteségből? Fény, hang vagy valami ismeretlen? Teljes egészében hasznosul hő formájában! Kicsit gondolkodni!!!!
(#) hzoli2 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 6, 2022 /
 
Sziasztok , látom azért az érdeklődés az még nem tünt el , mert , hogy elég régen volt a témában csevegés. Tudom, hogy az ingyen energia nagyon kelendő téma , de engem nem ingyen energia miatt érdekel a dolog , hanem csak kiváncsiság , nem vagyok fizikus , tehát nem vágom a dolgokat annyira mint sokan mások . Tudom , hogy a yutubon sok dolog van és a fele sem igaz , vannak leleplező videók is és elég rafkós módón csapják be vele az embereket . Én abból indúltam ki , hogy a mágnesnek eleve van egy energiája , amit próbálnak kihasználni plusz energia befektetéssel , de ezekszerint ez nem ilyen egyszerű. Lehet , hogy valamit rosszúl forditott a google a hatásfok terén.
Itt a link :

https://infinitysav.com/magneticboiler/

A jobb hatásfokot a csöves elektromos kazánra irja, hogy ennél jobb a mágneses, nem tudom melyik az a csöves kazán .

Egyébként azért is érdekel a téma , mert van egy klima beltéri egységem (bontott) de jó , és lehetne benne forró vizet keringetni , van egy keringető szivatyúm is , gondoltam kidobom, de még eddig nem dobtam ki ezeket , hátha jó lesz valamire . Majd betonozok egy 20nm -es kis szobát , le fogok tenni padlófűtés csövet és levezetem a pincébe . Mivel gáz cirkót már nem igazán éri meg betenni , kell keresni valami más mególdást . Most inverteres klimával fűtök és nagyon meg vagyok elégedve a fogyasztással . Van lehetőségem sok mágneshez is hozzájutnom , mikrósütőből kibontott mágnesek. Lehet, hogy csinálok egy mágneses kazánt.
(#) proba válasza hzoli2 hozzászólására (») Dec 6, 2022 / 1
 
Ha mágneses kazánt építesz, az honnét nyeri a plusz energiát? Ha a mágnesességből, akkor cserélgetni kellene a mágnest percenként, mert lemágneseződött, vagy elfogyott, ha a környezetből, akkor annak le kellene hűlni....ha a semmiből, azt meg kár megépíteni, mert csak addig melegszel gazdaságosan míg fúrsz faragsz..
A mágnesességben az a szép, láthatatlan terület, olyan mint a gravitáció. Régen gondolkodtam rajta, ha egy mágnessel magához vonzatok egy darab vasat, ( az ugye munka, tehát energiát igényel) majd még egyet, és még egyet..., akkor a mozgatáshoz szükséges energia vajon honnét származik? Előbb utóbb elveszíti a mágnesességét az egész kupac /vagy csak szépen lassan kihűl ? Amikor meg elveszem, energiát közlök vele, akkor visszamágneseződik esetleg felmelegszik, vagy honnét származik a mozgató energia?
(#) Bakman válasza hzoli2 hozzászólására (») Dec 6, 2022 / 1
 
Idézet:
„Én abból indúltam ki , hogy a mágnesnek eleve van egy energiája”
Megpróbálom egyszerűbb fizikai példával leírni. Egy könyvnek is van energiája ha a polcon van, ezt helyzeti energiának nevezik. Milyen munkát végez? Semmilyet.

Nem kell semmilyen bonyolult dologra gondolni. Ha ilyen egyszerűen működne, mint ahogy egy-két videóban, akkor ilyen erőműveket építenének. Nem, nincs oljalobbi meg összeesküvés. Ha egy dologgal le lehet tarolni egy nem kis piacot, bolond lenne nem piacra dobni a feltaláló vagy a találmány felvásárlója. Eddig kb. mindig kiderült, hogy vagy spanyol viasz és/vagy a szerkezetre is érvényesek a fizika törvényei.
(#) hzoli2 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
Igen , ezt elég nehéz kihámozni , hogy a gazdaságban milyen érdekek húzódnak meg különbféle események mögött. Azért elég érdekes egybe esés , hogy valami vízzel működő kütyüt akart valaki szabadalmaztatni vagy bejelenteni , nem tudom , de elötte, nem is tudom hanyadik emeletről kiesett , azt nem tudom, hogy az erkélyről vagy ablakból, szóval mindegy elképzelhető , hogy csak a gravitációt akarta közelebbről megvizsgálni , friss levegőre vágyott , vagy asszony felbosszantotta, nemtudni. Szerintem biztos vannak olyan dolgok , amelyek még nem ismeretesek a tudomány elött , azért is gondolom ezt , mert régen azt gondolták , hogy lapos a föld , ezen a tudás szinten voltak , ma már nagyon nagy az ismeret , nagyon magas szinten állnak a tudósok , de csak úgy felteszem a kérdést : tudnak mindent?, szerintem nem .
Én csak nyitott vagyok dolgokra, ki tudja mit hoz a jővő? , bármire rábukkanhatnak , ami eddig rejtve van . Én próbálok optimista lenni , még ha nem is értek hozza , biztos vannak manapság is Teslához hasonszőrű egyének.
(#) Bakman válasza hzoli2 hozzászólására (») Dec 7, 2022 / 1
 
Idézet:
„elég nehéz kihámozni , hogy a gazdaságban milyen érdekek húzódnak meg különbféle események mögött”
Ha a gazdasághoz számítjuk azt is, hogy átverik a hozzá nem értőket, akkor tisztességtelen haszonszerzés.
Idézet:
„biztos vannak olyan dolgok , amelyek még nem ismeretesek a tudomány elött”
Ebben nincs vita, ez egészen biztosan így van. Akkor van probléma, amikor mérésekkel kell bizonyítani azt, ami a mai tudásunk szerint lehetetlen.
(#) hzoli2 hozzászólása Dec 9, 2022 /
 
Igen , a jelenlegi szinthez képest valóban lehetetlennek tűnik megvalósítani olyan dolgokat , ami szépnek tűnik. Előbb vagy útóbb biztossan lesz valami , ami megoldást adhat az energia hiányra . Van , ami létezik és hatalmas energia van benne ,de eddig nem tudták megvalósítani , a fúziós energiára gondolok , ezen bellűl is a Napra , jó felnézni az égre és látni , hogy van valami , ami működik és elég régóta megy már. Nem akarom a témát elvinni ilyen irányba , csak annyit, hogy szerintem nem véletlenűl jött létre a Nap sem , a föld sem , ahogy egyesek gondolják . Tuti , hogy egy természetfeletti lény hozta létre ezeket , lehet Istennek is nevezni , de a lényeg , hogy nem magától ,egy ősrobbanásból származik mindez, egy kicsit elkanyarodtam a témától.

A melegvízzel kapcsolatban , kérdezgettem nagy tudású ismerősömet és valóban mágneses cucc nem olyan jó , mint ahogy azt hirdetik, úgy látszik marad a klíma vagy a vizes hőszivattyús technológia , van 2 kútam is , lehet , hogy valmi ilyen irányban gondolkodok , a kútvízből könnyebb kinyerni magasabb hőmérsékletet , mint a levegőből , de itt is vannak nehézségek , fontos a kút vízhozama és a vizet fel is kell szivattyúzni is. Itt is kérdéses , hogy a víz felhozatala mellett , milyen hatásfok marad. A levegős hőszivattyúnak is (klímának) is az a baja , hogy 0 foktól lefelé , csökken a hatásfoka . A kútvizes megoldásnál viszont kell a megfelelő vízhozam és a nagyobb vízhozam nagyobb teljesítményű szivattyút is jelent.
(#) erbe válasza hzoli2 hozzászólására (») Dec 9, 2022 / 1
 
Idézet:
„A kútvizes megoldásnál viszont kell a megfelelő vízhozam és a nagyobb vízhozam nagyobb teljesítményű szivattyút is jelent.”

Szerzel egy jókora hűtőt. Ami persze bírja a kút mélyén a vízoszlop nyomását. Dupla csővel leengeded és keringető szivattyúval forgatod benne a vizet. Nem kell hozzá nagy teljesítmény, hajszál híján gravitációsan is elmenne, ha csak 4 fokig hűtöd a 10-12 fokos vizet. Nem tudsz akkora teljesítményt kivenni belőle, mintha a kút vizét hoznád fel, de így minimális energia kell a forgatáshoz.
(#) hzoli2 válasza erbe hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Ezt egy kicsit bővebben is kifejtheted , mert érdekel a téma , hogy ez hogy működhet , ez egy kiegészítés akar lenni egy vizes hőszivattyú hőkinyerő oldali vízforgatáshoz a kútvízből ?
A vizes hőszivattyúkat nézegettem , de nagyon magas áruk miatt nem tudom mikor térülne meg a befektetett pénz. Viszont a sima inverteres spit klímát is lehetne tovább fejleszteni , ha a talajra teszem a ház mellé és a ventillátor által beszívott levegő elé tennék egy nagy felületű bordás levegő előmelegítőt , amelyben a kútvizet keringettetném , a csővet jól le kellene szigetelni és én nem engedném vissza a kútba,mert lehűtené a vízet , hanem egy nagy tartályba menne , amit felhasználnák a lakásban a többlet víz kimenne a csatornába. lehet ez olyan mint a klíma kültéri egységében lévő bordás bigyó , nem tudom minek hívják , hőcserélő , csak annak kicsi a csővezeték átmérője , mert gázra van tervezve . Ez talán csak akkor működne , ha kemény mínuszok lennének kint és a klíma 4x es cop értékét talán megtartaná, legalább is kisérlet a megtartására . Nem tudom , lehet hogy nagy marhaság , de elméletileg érdekes.
(#) erbe válasza hzoli2 hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Ennél jobban ezen nincs mit kifejteni.
Így is többet írtam róla, mint eredetileg szándékoztam.
A kútvizet nem célszerű kihordatni és elereszteni. Ilyen vízkivételt vagy nem bír a kút, vagy megbomlik a kút körül a talaj és bajok lesznek. Geotermikus fűtésrendszereknél is kötelező a vízvisszasajtolás.
Kültéren klímával lehűteni a vizet könnyen lefagyáshoz vezethet, ami többe kerülhet, mint a gázfűtés.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem