Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Westen 240 Fi gázkazán hiba
 
Témaindító: mics, idő: Máj 29, 2010
Lapozás: OK   77 / 82
(#) Régi motoros válasza qut88 hozzászólására (») Dec 18, 2022 /
 
Az milyen? Sima on/off szelep, és kész? Ez négy lépcsős 25%, 50%, 75% és 100% -ot szabályoz.
Ez se nagy kunszt lenne vezérelni, csak jól meg kellett volna írni a PID szabályozás részét.
Komolyan mondom, arduban jobban leprogramoztam volna...
(#) VIM válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 18, 2022 /
 
A legkisebb reléről nem lehet leolvasni, hogy annak mi a száma de nekem a végződése azt sugalja, hogy bipoláris. A két nagy "panaszonik" az a két nagy fogyasztóé lehet (szivattyú és ventilátor) a kisebb pedig a szelepváltó motoré de a legkisebb lehet az üzemmódváltó. Bővebben: Link Bővebben: Link A modulátort vezérlő rész pedig a három fő motor melletti részen van ott kellene méricskélni az alkatrészeket.
(#) Régi motoros válasza VIM hozzászólására (») Dec 19, 2022 /
 
Nos a reléken már rég túl vagyok. Ebben nincs bipoláris relé.
És mivel minden kiegészítő egység, azaz szivattyú, 3 utas szelep, ventilátor és gázszelep is működik, a reléket is jónak tekintem.

Viszont mivel mondtátok, hogy lehet sok a gáz, na én bevezettem egy kis gázkorlátozást. A helyzet annyival javult, hogy a víz nem melegszik olyan rohamosan ugyan, így sokkal tovább tudja a meleg vizet keringetni. Viszont még így is engedi túlfűteni a beállított érték fölé.
Tehát sokkal több ideje van visszaszabályozni, mégsem teszi. Ha túlfut a beállított érték +5°C -on, kikapcsolja a lángot, majd következik a lehűlési ciklus, és kb 46°C -nál gyújt be újra, annak ellenére is, hogy jelenleg 75°C van beállítva neki.

Ui.: Mire gondolsz, mit mérjek?
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2022
(#) VIM válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 19, 2022 /
 
Ez egy prezentáció eről a készülékcsaládról amiben megtalálható a gázszelep beállítása is (61. oldaoon a VK4105M) úgy mint ebben a pdf-ben a 18. fejezetben. Azt írják is, hogy lehetőleg vízzel működő nyomásmérőt kell használni. Ezt lehet készíteni egy kb. 1-1.5m hosszú "benzincsőből" aminek az "U" alakra meghajtott alsó részét milliméteres beosztású pl. colostokhoz kell rögzíteni, hogy a vízzel feltöltött rész ezen részén le lehessen majd olvasni a mért különbséget. Ezt a részét nem feszegetném, mert ez már gáz, de ha van hozzá affinitásod mint az elektronikához akkor nem fogod elrontani. Bővebben: Link
(#) qut88 válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 19, 2022 /
 
Az új kondenzációs kazánoknál a ventillátor fordulatszámához, az elektróda ellenállásához, és a beállított CO2 értékhez képest 0-100% szabályzás... Na ez az, ami nem jött be...

Viszont még mindig lejjebb kéne venni azt a min. teljesítményt... Húzd le a modulátorról az egyik stekkert és tekerj lejjebb egy negyed fordulatot, és nézd meg úgy mit csinál. Ha nem akkor még meglehet próbálni egy kicsit.

Arra viszont vigyázz, ha véletlen túl leveszed nem fog tudni elindulni.
(#) VIM válasza qut88 hozzászólására (») Dec 20, 2022 /
 
Szia! Ez a kazán nem olyan kondenzációs mint amik a 100% feletti hatásfokot tudják hanem rekuperátoros hőcserélő van beépítve a visszatérőbe amibe a füstgáz egy része be van fújva, felmelegítve a visszatérő víz hőmérsékletét, javítva ezzel a hatásfokon, csökkentve a gázfogyasztást. A modulátor tekercsen lévő állítómű nagy csavarját (nem a középsőt hanem együtt a kettőt a külső hatlap fejű csavart) kellene az óramutató járásával ellentétesen csavarni, hogy csökkenjen a maximális nyomás a modulátor membránján, hogy azt megfelelően tudja kezelni. Ha nem is lenne beállítva a minimális teljesítmény amire le tudna modulálni az elektronika még mindig jobb helyzet mint az hogy sokat fogyaszt a kazán és nem tudja megfelelően csökkenteni a teljesítményt. (... persze gondolom, hogy mindezt tudod csak a kérdezőnek könnyebb volt így rajtad keresztül válaszolnom)
(#) Régi motoros hozzászólása Dec 20, 2022 /
 
Nos láttam a videókat, meg még megnéztem vagy három másikat is evvel kapcsolatban. Aztán mértem fényképeztem újra párat. Ha jól látom, a gyujtótrafó a kisfeszültségű tekercs alatt kapott helyet, és a tekercsek is ezen keresztül kapják a csatlakozást. De ezt nekem nem kell eltávolítani.

Tehát jól értem e, a videókban látottakat, van a szelepen két nyomásmérési pont. Kékkel karikázva a bejövő gázcsőben lévő nyomás mérhető, pirossal karikázva a szelep után a minimum gáznyomás mérhető, ami be van állítva csavarral. Ezt a minimum gáznyomást kellene lentebb szabályozni.

A működést úgy értelmezem, hogy a lenti nagyfesz (AC230V) tekercs a főcsap, ha az nyit, akkor a szabályozón keresztül beáll az égőnyomás a minimum értékre.

Ezután, ha ez kevés, a felső mágnesszelep kap vezérlést, és az égőre enged nagyobb nyomású gázt, a minimum nyomás szabályozó szelepet megkerülve. Jól értem e?

Közben arra is rájöttem a mérésekből, hogy a kijelző ugyan négy lépcsőben jelzi a gázszabályozást (25%, 50%, 75% 100%), de ez koránt sem a valós kijelzés. Ugyanis a szkópábrákon látszik, hogy a szabályozás PWM feszültségjellel folyamatosan működik, nem csak négy fokozatban, mint ahogy a kijelzés mutatja. A négy szkóp ábra a kazán kijelzője szerinti értékeket mutatja.
(#) Régi motoros válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 20, 2022 /
 
Mondjuk az elég érdekes, hogy 24V a PWM jel tápfeszültsége, a tekercs meg egyértelműen 12V.
Tehát ha a kimeneti kapcsolóeszköz (fet vagy tranzisztor) szépen átmegy zárlatba, leégeti a gázszelep tekercset is simán. Kihívják a szerelőt, az kiméri, hogy bizony a modulátorszelep tekercs szakadt, és kicseréli. Nyilván nem a panelen fog kutatni a hibás alkatrész után. Beindítja a készüléket mint aki jól végezte dolgát, és a panelon leledző zárlatos félvezető ismét megsüti a vadi új tekercset.
Gyönyörű mérnöki tervezés mondhatom. Persze biztosítékot azt nem terveztek bele a kisfesz részre, csak a trafó primer oldalán van ugye, de az nem fog kiolvadni szerintem ettől.

Ui.: Ja a pirossal karikázott átlátszó műanyag védőkupak az hogy jön le? Menetes vagy pattintós?
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2022
(#) VIM válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 20, 2022 /
 
A videóban be lehet kapcsolni a magyar szöveget is úgy könnyebb megérteni. A tekercsek ellenállás értékeinek megléte az elsődlegesen fontos de az ezek szerint megfelelő. A "fekete" tekercsek a fő szelepet nyitják és zárják ill. előszabályozást végeznek a modulátorszelep számára. Mivel a Te esetedben van a kimeneten (a főégő felé) elegendő nyomás de az túl nagy így azt kell kisebbre venni az említette módon. Az elektronika a tekercsek gerjesztéséből azok vastestének helyzetéből adódó áram értékekből tudja, hogy mennyi a nyomás a be ill. a kimeneten de a modulátor tekercsével lehet mindezt finomhangolni, hogy a főégőbe hogyan jusson be a megfelelő gázmennyiség.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2022
(#) VIM válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 20, 2022 /
 
Idézet:
„a pirossal karikázott átlátszó műanyag védőkupak az hogy jön le? Menetes vagy pattintós?”
Az csak lepattintós. Az állításról, hogy hogyan is történik arról itt lehet látni részleteket 3:45-nél. Mutatja a célszerszámot de ha a minimum csavart nem engedik elfordulni a maximum csavar állítása közben akkor azt marad a feltételezhetően jó értéken.
(#) qut88 válasza VIM hozzászólására (») Dec 20, 2022 /
 
Mármint a maximum az anya, és a minimumot állítják a csavarhúzóval. Csak a min.-t kell lejjebb venni egy kicsit, hogy ne szaladjon túl.

Az előző hsz-be pedig tudom persze, csak azért mondtam neki, hogyha ezen ki van akadva, akkor mi lenne egy új SGV szelepes kondenzációs kazánnál...
(#) VIM válasza qut88 hozzászólására (») Dec 20, 2022 /
 
Előzőleg írtam, hogy az hatlapfejű (a maxi). Akkor csak a középső "csavarhúzós" csavart kell állítani? Aha. Csak jó, hogy valaki figyel is és ért is hozzá ezen a szinten.
(#) Régi motoros hozzászólása Dec 20, 2022 /
 
Rendben, beszerzek egy rávaló csövet, és mérek jelenlegi gáznyomást is, aztán majd állítok.
De ez már csak csütörtök, vagy inkább pénteken lesz. Köszi az eddigi információkat is.
Majd beszámolok mi lett. Ha nem jelentkeznék egy héten belül, felrobbantam.
(#) majkimester hozzászólása Dec 21, 2022 /
 
Sziasztok, van itt egy Westen Star 240fi kazán. Próbál indulni, szikra van, a gázszelep 20 ohm, rajta kb. 15kHz PWM 24V és 10% kitöltéssel. A szikráztatás közben felmegy 35%-ig, majd feladja és kigyullad az balról első hibajelző LED (láng hiba) Lehet itt még házilag valamit megnézni, vagy csak egy gázszerelő segíthet? (A gáz részhez nem nagyon nyúlnék)
(#) VIM válasza majkimester hozzászólására (») Dec 21, 2022 /
 
Szia! A reléket megkocogtatva nem változik semmit?
(#) majkimester válasza VIM hozzászólására (») Dec 21, 2022 /
 
Nyáron kicseréltem az összeset, mert nem indult a füstelszívó ventilátor csak kocogtatásra, és kettőt is teljesen rossznak találtam egy harmadik meg elég nagy ellenállással zárt, így azokat most kizárnám.

Egyébként meg szikra van, a gázszelepet meg egy BC327 kapcsolgatja.

Mindegy, holnap megnézi egy szerelő és meglátjuk.
(#) VIM válasza majkimester hozzászólására (») Dec 21, 2022 / 1
 
ITT van a doksijában, hogy milyen gázszeleppel van a Te kazánod szerelve amit be kell azonosítanod és ha rákeresel a szelepre találni fogsz értékeket is. Itt fentebb találsz linkeket de ha jól emlékszem akkor ez a kazán is Honeywell-el van szerelve és a fő szelep értékei 1-2 között 2800Ω (a 3. az a föld) a 4-5 között 1300Ω. A modulátor tekercsen az a 20Ω az jó érték a leírások szerint.
(#) majkimester válasza VIM hozzászólására (») Dec 22, 2022 /
 
Köszi az infókat. Ez alapján inkább SIT szelep van benne, ami egy fekete kábellel van az A1 csatlakozóra kötve. A számozás nem egyezik azzal amit irtál. Mindenesetre ennek az ellenállását nem mértem, de két ágon is (fekete és barna a kékhez mérve) megkapja a 230V-ot. Akkor lehet ebbõl a szikráztató jó, de a főszelep lehet, hogy szakadt. És ha jól gondolom egy kisebb vagyon lesz a csere.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2022
(#) Hutty válasza majkimester hozzászólására (») Dec 22, 2022 / 1
 
Vim Honeywell szelepre gondolt.
Ez a sit-sigma 845 leírása.
(#) majkimester válasza Hutty hozzászólására (») Dec 22, 2022 /
 
Igen, ez SIT Sigma 845. EV1 870 Ohm és EV2 6,66 kOhm, egyik sem szakadt. A linkeden EV1-nek 1,5 kOhm-ot mért, a másik teljesen stimmel.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2022
(#) Hutty válasza majkimester hozzászólására (») Dec 22, 2022 /
 
Mondjuk 1600 helyett 870, nem olyan jó...
Én, megfelelő biztonsági felkészüléssel, mert a szelepnél minden fém földelve van, közvetlenül egy 100W-os izzón keresztül megtáplálnám az EV1-et. A vezérlő elektronikát leválasztva! Miután elzártam a gázcsapot. Jól halható kattanó hangjának kellene lennie a szelepnek, mikor behúz.

Hirdetés, talán még elérhető...
(#) majkimester válasza Hutty hozzászólására (») Dec 22, 2022 /
 
Kipróbáltam, ahogy irtad. Jól hallhatóan kattan, 37mA körül vesz fel. Nekem jónak tűnik.
(#) Hutty válasza majkimester hozzászólására (») Dec 22, 2022 /
 
Akkor ezt kizártuk.
(#) majkimester válasza majkimester hozzászólására (») Dec 23, 2022 /
 
Megnézte a szerelő, szerinte a gyújtó elektronikát kell cserélni. Mondjuk EV1 és EV2 tekercsek azon keresztül vannak bekötve.
(#) VIM válasza majkimester hozzászólására (») Dec 23, 2022 /
 
Van neki gyújtótrafója is. Ahogy gondoltam is, ezek használt, bontott alkatrészek.
(#) VIM válasza majkimester hozzászólására (») Dec 23, 2022 /
 
De van attól jobb is.
(#) tünde69 hozzászólása Dec 23, 2022 /
 
Westen star condens kazánomtól, karácsonyra, kaptam egy csodálatos 53-as hibakódot.Szerelő nem hiszem, hogy szóba áll velem az elkövetkező napokban. Le még nem tilt de amikor víz hőmérséklete eléri a beállított értéket,nagyon sűrűn ki-be kapcsol, és valahányszor mielőtt a láng ikon eltűnne a kijelzőről, egy pillanatra csúnya búgó hangot hallat.Létezik erre valami gyors házi megoldás, vagy mindenképpen szerelőre bízzam ? Segítséget a "szeretek szerelni" jeligére a következő hozzászólásokban várok.! Köszönöm.
(#) VIM válasza tünde69 hozzászólására (») Dec 24, 2022 /
 
Szia! Mivel mást nem tehetsz, így kövesd a hibaelhárítási útmutatót. Az, hogy mi akadályozza a füstgáz áramlását azt innen "távgyógyításból" nehéz volna megmondani. Talán csak újra kellene kalibrálni a készüléket (48. oldal).
(#) every hozzászólása Dec 24, 2022 /
 
Sziasztok! Miért csinálhatja azt a kazánom (Baxi Nuvola 240 Fi) amit csinál? Naponta -két naponta vagy akár hetente egyszer begyolyózik és villog, hogy reseteljem le. Aztán reset után tökéletesen működik addig amíg újra meg nem zavarodik. Köszi!
(#) VIM válasza every hozzászólására (») Dec 25, 2022 /
 
Szia! Azt volna fontos tudni, hogy melyik az a led amelyik villog?
Következő: »»   77 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem