Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zselés akkumulátor töltése
Lapozás: OK   46 / 50
(#) kendre256 válasza Dióda hozzászólására (») Júl 21, 2021 /
 
A soros kötés miatt aszimmetria ki fog alakulni mindenképpen, ha nincs valami védőáramkör. A végén ebbe is halnak bele. Sok olyan esetet láttam már, hogy két sorba kötött 12V-os akku közül az egyik tönkrement, a másik életben maradt. Pedig azonos típusú akkukat szoktunk kettesével használni, (meg egyszerre többet veszünk dobozostól) de különbségek akkor is vannak (és az idő elteltével nőnek). Olyan is volt már, hogy kisütés, feltöltés után két gyári új 7,2 Ah-s akku 1-2 Ah különbséget mutatott. Ilyenkor kódolva van gyors tönkremenetel, max abban lehet bízni, hogy ritkán sülnek ki, és kevésbé (ritkán, rövid áramszünet).
(#) SzilCsong hozzászólása Feb 20, 2022 /
 
Sziasztok
Oldalra fektetett akku hosszú távon mennyire problémás?
Ahogy olvasgattam , elvileg nem kéne problémát jelentsen, de kíváncsi vagyok a ti véleményetekre.
(#) kendre256 válasza SzilCsong hozzászólására (») Feb 20, 2022 / 1
 
Az APC elég jó minőségű szünetmentes tápokat gyárt. Ha ők úgy tervezik egyes szünetmentes tápjaikat, hogy vízszintesen van benne az akku, akkor nem lehet nagy probléma úgy használni.
Kb. 5 perctől lehet látni, hogyan van beszerelve az akku.
(#) szs válasza SzilCsong hozzászólására (») Feb 20, 2022 / 1
 
Erről szól a "zselés akku", sőt, a felitatottak is így működnek.
(#) SzilCsong válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 20, 2022 /
 
Oké, köszi, ha jól látom, falra szerelés esetén még ráadásul fejjel lefele is van
(#) Sebi válasza szs hozzászólására (») Feb 26, 2022 /
 
Igen! A mostaniak mind felitatott elektrolitos fajták, a zselés legalább kétszer annyiba kerülne...
Amúgy általában ráírják, hogy karbantartás mentes, amit el lehet fogadni a kényelem érdekében. Azonban kipufogó nyílások vannak, így pár év alatt ki is szárad. Ha legalább évente 1-2 köbcenti desztillált vízzel megkínálom, azt szívesen veszi és akár 7-8 évet is él!
(#) rogues hozzászólása Márc 5, 2022 /
 
üdv. kérdésem lenne.sorosan kötöttem 2 db 12v 7ah akkut. van egy 24v 1,5 A töltőm ami nem okos töltő, tul képp ez egy másik eszközhöz van, amiben belül van a szabályzó /gondolom én/.Azt szeretném tudni , hogy mennyi ideig kell tölteni így teljes lemerülés esetén ,hogy ne károsodjanak az akkuk?
(#) uniman válasza rogues hozzászólására (») Márc 5, 2022 /
 
Nevezd meg a "nem okos" töltőted !
5 óra x 1,5A =7,5 Ah...de tuti nem állandó 1,5 amperrel tölt a töltőd!
(#) kendre256 válasza rogues hozzászólására (») Márc 5, 2022 /
 
Több kérdés merül fel:
--Mennyi az a 24V? Ha pont 24V, nem tudja feltölteni az akkut. Valószínűleg sokkal nagyobb a töltő feszültsége, az lenne jó, ha stabil 28V-os lenne. Ebben az esetben nyugodtan rá lehetne tenni az akkut, nem tudna túltöltődni. Ha sokkal nagyobb a feszültség (pl. üresjáratban 30-35V) akkor figyelni kellene töltés közben az akkut, mert nagyon könnyen túltöltődhet és tönkremehet. Töltés közben azt sem ártana figyelni, hogy nagyjából egyforma-e a két akku feszültsége
--Mennyi az a 1,5A? Ha nem stabilizált feszültségű a töltő (valószínűleg nem az) akkor sokkal nagyobb lehet a feszültsége, és nagyobb áram is folyhat rajta. A 7,2 Ah-s akku nagyjából optimális töltéséhez kb. 0,8 A áram kellene, 12-14 órán keresztül. Lehet nagyobb árammal is tölteni, de akkor figyelni kell töltés közben az akku feszültségét, a töltőáramot, és sokkal kevesebb ideig kell tölteni.
Elméletileg 1,5 A árammal 5-7 óráig kell tölteni.
Legegyszerűbb lenne egy automata töltő...
(#) rogues hozzászólása Márc 5, 2022 /
 
fotóztam
(#) szs válasza rogues hozzászólására (») Márc 5, 2022 /
 
Oké. Rá van írva: tápegység.
Miért kell mindent töltőnek hívni, ami fekete dobozban van?
Lehet vele tölteni az akkuidat, egyesével persze, és kell egy áramkorlátot csinálni. Esetleg még feszültségkolátot, és akkor nem is kell felügyelni.
Elolvasod ezt a topicot, meg az akkutöltőst.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2022
(#) kendre256 válasza rogues hozzászólására (») Márc 5, 2022 /
 
Ha ezt a feszültséget tudja tartani, akkor simán ráteheted, 5-7 óra alatt fel fogja tölteni. Ez pont arra készült, hogy 24V-os akkut "automatikusan" feltöltsön. Ha nagyon le van merülve az akku, akkor lehet esetleg probléma, de a feszültségéből arra gondolok, hogy ezt pont ilyen akkuk töltésére tervezték.
(#) kendre256 válasza szs hozzászólására (») Márc 5, 2022 /
 
Egyesével???
24V van ráírva, 27,6V jön ki belőle, pont az ajánlott feszültségre tölti fel a készenlétben használt akkukat 2 x 13,8V!!
Áramkorlát pedig valamilyen van benne, azért van ráírva az 1,5A. Lehet, hogy nagyobb áramnál egyszerűen letilt (visszahajló a karakterisztikája), akkor lehet probléma nagyon lemerült akkuknál.
(#) szs válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 5, 2022 /
 
Egy tápegységre nem biztos, hogy azért írták rá az 1,5A-t, mert áramkorlátozott. Inkább azért, hogy maximum 1,5A-ig használható.
Az felett
-vagy lekapcsol, és húzhatom ki
-vagy kiég a biztosítékja, szedhetem szét
-vagy nincs semmi védelem, és vidáman leég az egész
-persze, lehet áramkolátja, de nem látom ráírva

Az akkut pedig érdemesebb lenne 14,4-ig tölteni (házilag, felügyelet nélkül) tehát ha a kettőt sorbakötjük az 28,8 lenne.
Lehet persze 13,8, csak az nem töltés, csak töltögetés.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2022
(#) rogues hozzászólása Márc 5, 2022 /
 
egyesével tudnám tölteni őket külön mert megfelelő 12v töltőm van az akkuhoz/korábban így csináltam/.pont az volna a cél hogy ne kelljen szétbontani a soros kapcsolást mindig, ez az adapter meg adott. ez egyébként egy hordozható hangfalhoz való, de elég gyenge a gyári akkuja és így oldom meg hogy tovább működjön, hogy 2db 12v 7ah akkut sorba kötök. és arról táplálom.
(#) szs válasza rogues hozzászólására (») Márc 5, 2022 /
 
Szóval: te egy rossz konstukciójú dolgot (alultöltött akkuk) akarsz megtámogatni egy ugyanolyan rossz konstukcióval, ámde nagyobb kapacitással? Hát nosza.
Volt egy Skodás munkatársam, ő büszkén beszámolt róla, hogy a kocsiba 200AH-s akkut tett a hátsó ülések mögé (a Skodában elfér ott), és azóta csak havonta kell töltögetni.
Nekem is Skodám volt. Csak jó volt a töltése.
(#) uniman válasza rogues hozzászólására (») Márc 5, 2022 /
 
"Válasz" gombot nem látod? Ha igen, akkor használd!
"Egy hordozható hangfal" helyett "fájt" volna rögtön leírni a típusát, valamint, azt hogy miféle (24V-os!!!???) akkuval működik ?
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2022
(#) rogues hozzászólása Márc 5, 2022 /
 
az erősitő akku gyári akku nélkül adapterről is működik, ha benne marad akkor töltődik is. kb 5-6 órát megy róla. ezzel a soros kötéssel meg kb 30 at. amikor erről az úgy nevezett "házi powerbank" ról üzemel akkor a gyári akkut kiszedem. megkérdeztem hozzáértőt ,lehet e. viszont a töltés az örök probléma emiatt, mindig külön szoktam a 12v akkukat töltögetni.gondolom egy 24v os gyári akkutöltő kellene, de az meg nem mindennapi
(#) rogues válasza uniman hozzászólására (») Márc 5, 2022 /
 
Laney A-Fresco 2. ez azért érdekes mert a régebbi Laney A-Fresco 1 tipus 12 voltos volt, ez meg 24v, a litium akku meg 3200mAh, 14,8v, 48Wh.
(#) szs válasza rogues hozzászólására (») Márc 5, 2022 /
 
Oké, tehát van benne 4 egység lítium akku, aminek a töltőáramkörét (ami benne van a szerkenytyűben) táplálja ez a 24V-os tápegység.
Ezt a tápegységet akkor se az ólomakkuid feltöltésére használd, nem fogja őket jól feltölteni, és mint fentebb írtam, lehet, hogy egyáltalán nem fognak együttműködni.
Az akkuidhoz (ha sorbakötve szeretnéd tölteni) nagyobb feszültségű tápegység kell, áramkorláttal, és feszültségkorlát sem árt. Pont azért, mert te írtad, hogy azt is szeretnéd, ha az akkuk nem károsodnának.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2022
(#) kendre256 válasza szs hozzászólására (») Márc 5, 2022 /
 
Az ilyesmi kapcsolóüzemű tápegységeknek van áramkorlátja, vagy inkább rövidzár védelme. Simán rövidre lehet zárni, ha megszűnik a rövidzár, működik tovább. Ha túláram van, lecsökken a feszültsége, néha egészen alacsony értékre (néha 5-6V körülre). A múltkor egy hasonló (24V 3A körüli) tápegység 28V-ra történő átalakításakor szórakoztam ezzel. Ha nagyon lemerült a töltendő akku, nagyon leesett a tápegység feszültsége, meg az árama is, és nem tudta feltölteni az akkut (az akkuval párhuzamosan terhelés is volt).
Olyan kapcsolóüzemű tápegységgel még nem találkoztam, hogy túláram után újra kellett indítani. Olyannal már igen, hogy túláramkor folyamatosan próbált újraindulni, emiatt a multiméter érdekes feszültséget mutatott a kimenetén. Csináltam már olyat is, hogy a tápegység kimenete és az akku közé egy fényszóróizzót tettem, mert a lemerült akkut nem tudta volna feltölteni a tápegység a nagy áram miatt. Így ha lemerül az akku, a tápegység nem korlátoz le, kezdetben halványan izzik az izzószál, majd ahogy feltöltődik az akku, elhalványul.
Az akkut a gyártója ajánlása alapján érdemes tölteni, ami a használattól függ. Némelyik akkura ez rá is van írva:
(#) szs válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 5, 2022 /
 
És rogues ciklikusan szeretné tölteni-meríteni. Az pedig (a képen is) legalább 14,4V-ra töltés.
(Egyébként a feszültségtartásnál is szerencsésebb a 14,4, mint a 13,8. A kocsidban is akörül, a 14,4 körül tartja mindaddig, míg jár a motor. Ha 12 órán át, akkor addig. Tegnap 820-kor indultam, és 1830-kor értem haza. 6szor állítottam le, a legtöbb 20 perc volt)
(#) rogues hozzászólása Márc 5, 2022 /
 
akkor marad a régi módszer, hogy külön feltöltöm a két akkut és utána sorba kötöm.vagy párhuzamosan kötöm és úgy töltöm egyszerre egy 12v os töltővel. egyéb ötlet?
vagy egy ilyen töltő?
https://www.zselesakkumulator.hu/zseles-akkumulator-tolotok/24v_akk...toaram
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2022
(#) Gafly válasza rogues hozzászólására (») Márc 5, 2022 / 1
 
Egy szavazat a párhuzamosra.
(#) nedudgi válasza rogues hozzászólására (») Márc 5, 2022 /
 
Néha nem árt egyesével is tölteni az akkukat, egyébként elmegy.
Direkt nem használsz a mondatok elején nagybetűt?
(#) rogues válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 5, 2022 1 /
 
Bocs , ha zavar a kisbetű
(#) nedudgi válasza rogues hozzászólására (») Márc 5, 2022 /
 
A helytelenírás zavar.
(#) szs válasza rogues hozzászólására (») Márc 5, 2022 /
 
Nemcsak őt zavarja, engem is.
A fórumszabályzat egyik fontos pontja, hogy itt törekedni kell a jó helyesírásra. Elhiszem, ha nem mindig sikerül, de ne csinálj rendszert belőle. És ne írj ilyeneket: "bocs, ha zavar". Nem te határozol. Nem fészbúk. Vagy bocsánatot kérsz, vagy csendben maradsz.
Elég lett volna annyit írnod: "bocs, siettem, elkapkodtam".
Nem kell a visszabeszélés.
Pláne azokkal szemben, akik egyébként segítően szóltak hozzád, csak szóvátették, hogy nem írsz helyesen, és láthatóan nem egyszer.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2022
(#) rogues hozzászólása Márc 5, 2022 / 1
 
"Bocs , ha zavar a kisbetű" -t bocsánatkérésnek szántam és nem visszabeszélésnek. Sajnálom , ha félreérthető volt.És kösz a segítséget. Mást nem tudok mondani
Következő: »»   46 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem