Fórum témák

» Több friss téma

Gyakran Ismételt Kérdések (GY.I.K.)

 • Értesítéseket kapok új hozzászólásokról. Hol tudom kikapcsolni?
  A "Saját menü" -> "Értesítések" menüpont alatt, az értesítési kérelem törlésével
 • Mi az a piros csík, minden oldal tetején?
  Valószínűleg szabálysértés miatt, egy moderátor figyelmeztetésben részesített, és a figyelmeztetés szövegét ott olvashatod el.
 • Miért nem tudok egy adott témához hozzászólni?
  Egyes témákat a moderátorok lefagyaszthatnak, ekkor nincs lehetőség hozzászólás írására, kizárólag az addig született hozzászólások olvasására.
 • Miért nem jelent meg egyből a cikkem?
  Moderátori jóváhagyásra vár, lásd a Tartalom szerkesztés részt a használati útmutatóban.
 • Hova tűnt a hozzászólásom?
  Vélhetően egy moderátor törölte a szabályzat megsértése miatt.

Használati útmutató

Az alábbiakban röviden ismertetésre kerül a Hobbielektronika.hu oldal használata.

Hírek

A weboldal híreit találhatjuk a Hírek szekcióban. A hír részleg minden felhasználó számára szabadon szerkeszthető, de a tartalom megjelenéséhez moderátori jóváhagyás szükséges. Új hír létrehozásához a "Tartalom szerkesztés" menüpontot használhatjuk.
Hírek között keresni a "Keresendő kifejezés" mezőbe írt kereső szavakkal lehet, ezen szavakat a rendszer mind a hír címében, mind pedig annak rövid tartalmában keresi.
A híreknél lehetőség van megadni forrásmegjelölést, amennyiben a hír tartalma részben vagy egészben külső forrásból származik.
A felhasználók bejelentkezést követően megjegyzést fűzhetnek a hírhez.

Cikkek

A cikkek részlegben építési leírások, szakmai elméleti cikkek és gyakorlati munkák bemutatását találhatjuk. Lehetőség van a cikkeket kategóriák szerint szűrni, az oldalon megjelenő kategória lista segítségével.

A kategória kiválasztása után a szűrési feltételt bármikor törölhetjük. A [Váltás] / [Törlés] linkre kattintva, példát lásd az alábbi képen:
Bárki írhat a Hobbielektronika.hu oldalaira cikket, melyek moderátori jóváhagyást követően megjelennek a nyilvánosság előtt. A moderátori ellenőrzés folyamán, megvizsgálásra kerül annak szakmai és nyelvtani megfelelőssége is. Egyes esetekben előfordulhat, hogy egy cikk nem kerül publikálásra illetve a moderátorok visszajelzéseinek megfelelően a cikk javítását kérjük.

Fórum

A fórum a Hobbielektronika.hu oldal közösségi színtere, melyen a felhasználók kérdéseket tehetnek fel, illetve kérdéseket válaszolhatnak meg. A fórumunk kiemelkedő színvonalú mind a szakmai fórumok, mind pedig más fórumok között, mert moderátoraink odafigyelnek a hozzászólások nyelvtani helyességére is.
Minden felhasználónkat arra kérünk fogadja el, hogy a Hobbielektronika.hu fórumán - más fórum oldalaktól eltérő módon - a magyar nyelvünkkel szembeni tisztelet jegyében magyarul, helyes mondatokkal és az interneten terjedő "MSN és facebook szleng" nélkül kommunikálunk, és ezt minden esetben elvárjuk és megköveteljük. Moderátornak joga van és az oldal fenntartói egyben kérik is a moderátorokat, hogy jelezzék a hibát és követeljék meg magyar anyanyelvünk helyes használatát.
Okunk nem titok: A magyar nyelv nehéz és szép, a műszaki és mérnöki nyelv pedig pontosságot és érthetőséget követel. Amennyiben a szakmai információ nem jut el mindenkihez, annak nem megfelelő nyelvi formája miatt, úgy az információ hasznavehetetlen.


A moderátorok, a fórum bármely hozzászólását előzetes figyelmeztetés nélkül törölhetik, ahogy a használat feltételei megfelelő pontjai erre felhatalmazást adnak.
A fórumunkra vonatkozó "netikett" szabályok, avagy a Hobbielektronika 27 parancsolata:
 • I. Kérdésekre nem a privát üzenet való, arra ott a fórum. Oka: Az információ valószínűleg közérdekű, és későbbiekben maradjon visszakereshető mások számára is
 • II. Gondolatainkat szedjük össze és egy jól megfogalmazott és nyelvtanilag is helyes hozzászólásban írjuk meg azokat.
 • III. Használjuk a keresést, mielőtt kérdést teszünk fel. Oka: Már korábban, másnak is felmerülhetett ez a kérdése, így lehet, hogy gyorsabban kapunk választ a kérdésünkre. Továbbá feleslegesen nem növeljük a megválaszolandó kérdések számát. Ha a felhasználó nem használta a keresést, és kérdése már több témában is megtalálható, a moderátornak joga van a felhasználót figyelmeztetni és a témát törölni.
 • IV. Ne követelőzzünk. Mindenki önszántából és szabadidejében fórumozik, így legyünk türelemmel és vegyük figyelembe, hogy kérdésünkre a választ mindenki puszta szívességből, saját idejét feláldozva ír.
 • V. Köszönjünk! Amennyiben újak vagyunk a fórumon illetve az adott kérdéshez tartozó szakmai segítséget adó közösségben, úgy köszönjünk előre és köszönjük meg, hogy foglalkoznak a kérdésünkkel,
 • VI. Ne cseteljünk. A fórum nem IRC, MSN, Skype, ICQ és Facebook. Szedjük össze gondolatainkat és egy hozzászólásban kérdezzünk meg mindent amit szeretnénk.
 • VII. Nézzünk szét. Mielőtt kérdést teszünk fel a fórumban, használjuk egyrészt annak keresőjét, másrészt pedig az internetet. Google, Yahoo search, MSN search bármit... Nagy valószínűséggel találunk választ.
 • VIII. Ha nem kapunk választ? Ha a kérdésünkre nem kapunk választ, akkor ne türelmetlenkedjünk. Előszört nézzünk magunkba, lehet hogy a kérdésünk értelmetlen. Előfordulhat, hogy a kérdésünk túl nehéz, és az sem ritka hogy a feltett kérdésre már egymilliószor született válasz, így ezért nem kapunk egy egymillió-egyediket.
 • IX. Hozzászólás módosítása: Ha hibát vétettünk a hozzászólás megírásakor és elküldtük, használjuk a hozzászólás módosítása gombot és korrigáljuk hozzászólásunkat. Lehetőleg ne új hozzászólásban javítsuk a hibáinkat.
 • X. Mint minden új helyen ahova kerülünk, a Hobbielektronika.hu-n is kötelező megismerni a helyi szokásokat. Olvasd el a használati útmutatót, a szabályzatokat és ismerd meg a közösség saját szokásait mielőtt megnyilvánulsz.
 • XI. Legyen türelmed! Ne kezdd a hozzászólást azzal, hogy "nincs kedvem végigolvasni az előző X oldalt". Legyen türelmed.
 • XII. Az elektronika és a számítástechnika szaknyelve az angol. Ezt fogadd el és alkalmazkodj hozzá ha információt keresel. Ha nem tudsz angolul, használd a fordítókat. Pl. Google fordító
 • XIII. Csak röviden idézzünk! Ha valakinek a hozzászólására kívánunk válaszolni, ne idézzük be annak teljes hozzászólását, maximum csak azt a nagyon rövid részt, ami az értelmezéshez elengedhetetlen.
 • XIV. Mindent a megfelelő helyre! A fórumban a hozzászólások és a témák kategorizálva vannak, így mielőtt írunk valahova, ellenőrizzük le, hogy a megfelelő helyen tesszük-e ezt.
 • XV. Viselkedj, mert pórul jársz! Ha a fórumon a viselkedéseddel (ill. annak hiányával) többször és rendszeresen munkát adsz a felhasználóknak vagy a moderátoroknak, nagyon rövid idő alatt érvényesülhet a kívül tágasabb elv. A moderátor némíthat illetve kitilthat.
 • XVI. Önálló problémamegoldás! A fórum és az önálló fejlődés alapja, hogy a problémákat magunk oldjuk meg, és a fórumon maximum segítséget vagy útmutatást kérünk. Nem végeztetjük el mással a munkát, "ki csinálja meg helyettem" módszerrel.
 • XVII. Használd az internetes kereső szolgáltatásokat! Google, Yahoo, MSN amit választasz. De ha a kérdésedre a többi fórumozó azonnal megtalálja a választ a keresők segítségével, ne lepődj meg hogy megszólnak miatta.
 • XVIII. Csak egy helyen kérdezz! A fórumon egy kérdést egyszerre csak egy helyre tegyünk fel. Amennyiben több helyre is beírjuk ugyan azt a hozzászólást, a moderátorok kérdés nélkül törölhetik hozzászólásainkat és ki is tilthatnak türelmetlenség és tiszteletlenség miatt.
 • XIX. Címválasztás! Ha új fórumtémát nyitunk, akkor olyan címet válasszunk, ami utal a témára. Ne használjunk olyanokat hogy "Fontos!", "Egy fontos kérdés"... Az ilyen témák legtöbbször nagyon jogosan közösségi felháborodást keltenek és a moderátorok törlik is a témát.
 • XX. Nem dedó! A fórum nem óvoda, kerüljük a "píííz, plíííz, lécci, lécci" kifejezéseket, és soha ne kérjünk a kérdésünkre e-mailben választ. Ez a netikett szerint a létező legnagyobb sértés a közösséggel szemben, ugyanis ez azt jelenti, hogy nem érdekel minket semmi és senki más.
 • XXI. "Szakadt szmájli" kerülendő! Soha ne írjunk olyan hozzászólást, melyben csak egy szakadt szmájlira futja. Ha mondani valód van mondd, ha elmosolyodtál valamin azt meg nem kell beírni.
 • XXII. Beragadt a billentyű?! Ne használjunk túlzott írásjeleket. A gondolatunk után nem kell ezer pont........... és nem kell a kérdés után ezer kérdőjel sem. Ugye??!?????!???????!??!??
 • XXIII. Nem színező könyv ez! Óvakodjunk attól, hogy szivárványszínűre fessük a hozzászólásunkat. Nem attól figyelnek fel a kérdésünkre, hogy az hupilila, hanem attól, hogy a tartalma értelmes!
 • XXIV. Osszuk meg a saját észrevételt, megoldást is! Ha kérdezünk, de magunk jövünk rá a megoldásra, akkor is írjuk meg mi volt az, segítsük hozzá a jövőbeni hasonló problémákkal küzdőket a megoldáshoz.
 • XXV. Csak egy helyen kérdezz II! Ha a kérdésünk több témába is beleillik, akkor is csak egy helyen tegyük fel!
 • XXVI. Adminnak és moderátornak nem szólunk be! A moderátorok az oldal fenntartói által megbízott személyek. Ezen személyeket a fenntartó nem véletlen nevezte ki erre a nemes feladatra! Szorgalmuk, szakmai hozzáértésük miatt tiszteljük meg őket, és ennek megfelelően kommunikáljunk velük. Ha nem így teszünk, nem sok jóra számíthatunk. A moderátornak a feladata, hogy minden körülmények között rendet tartson az oldalon, így ha megítélése szerint a rend ellen cselekszel, kitiltásban részesülhetsz.
 • XXVII. Kritizálás nem, kritika igen, szakmai vita igen! Javasoljuk minden fórumozónak, hogy találja meg a megfelelő egyensúlyt ezen eltérő álláspontotokat kifejező módok között. Fórumunkban a magyar nyelvnek megfelelően kell kommunikálni, viszont ha egy hozzászólást csak azért írunk meg, hogy helyesírási hibákat kritizáljunk akkor azt ne tegyük meg.
Ezen szabályokat mindig figyelemben tartva használjuk a fórumot, hisz közös célunk azt használható információval táplálni.

Új fórumtéma nyitása: Új fórum témát a fórum főoldalán az "Új téma nyitása" gomb segítségével nyithatunk. Ez egy többlépéses folyamat, melynek első lépésénél a nyitandó téma címét kell kitölteni, mely alapján a fórum igyekszik használható találatokat felkutatni a fórumban, hátha megtaláljuk amit keresünk, amiért témát nyitnánk.
Továbblépve a Témakör mezőket találhatjuk. Ezen témakör mezők segítenek a fórum témák tematikus szétosztásában.

Új hozzászólás írása: A fórumban amennyiben az adott téma aktív, a hozzászólások fejlécében található "Válasz" illetve az "Új hozzászólás" gombbal tudunk új hozzászólást írni. A két hozzászólási írás módot megfelelően szükséges használni.
Új hozzászólást csak abban az esetben hozzunk létre, amikor a párbeszédhez nem, de a témához kapcsolódó hozzászólást szeretnénk létrehozni. Tehát mintegy új szálat indítunk a témán belül.
Válasz lehetőséget pedig akkor használjuk, hogyha egy már létező párbeszédbe akarunk bekapcsolódni illetve adott hozzászólásra választ szeretnénk írni. Utóbbi esetben ugyanis a hozzászólás elküldése után a fórum megjelöli mely hozzászólásra írtuk a választ.
Amennyiben egy párbeszédben helyesen van használva a válasz lehetőség, úgy az bármikor visszagöngyölíthető így a téma bárki által könnyedén követhetővé válik.

Új hozzászólás illetve válasz küldésekor az alábbi rész jelenik meg:
Lehetőségünk van a szöveget formázni, idézetet beszúrni, linket, kódot stb. Emellett minden hozzászólás mellé korlátozott számban lehetőség van fájlmellékletet adni, mely a hozzászólás mellett megtekinthető illetve letölthető lesz. A hozzászóláshoz kérhetünk értesítést is az "Értesítést kérek, ha ..." négyzet bejelölésével.
A hozzászólások piszkozatként folyamatosan mentésre kerülnek, így amennyiben véletlen elnavigálunk az oldalról is megőrződik hozzászólásunk tartalma.

Hozzászólások értékelése: Minden hozzászólást értékelhetünk pozitívan és negatívan is. Amennyiben egy hozzászólást a közösség többször is negatívan értékelt, úgy az eltűnik és többé nem láthatóvá válik. Ennek segítségével a fórumozó közösség maga teremthet rendet.

Helyi menük és lehetőségek: Helyi menük segítségével számos további funkciót érhetünk el. A menü a kurzor megfelelő jelölőnégyzet fölé mozgatásával nyílik meg automatikusan.

Téma fejlécében elérhető funkciók

Minden hozzászólásnál elérhető funkciók
A fórum használatát segítni annak keresője, mely a fórum főoldalán található. Többféle keresési módot is használhatunk, de a legtöbb kereséshez az "Intelligens keresést" ajánljuk.
Az intelligens keresés keres a fórum hozzászólásaiban, és annak címeiben is, majd a találatokat a címszó fontossága és gyakorisága szerinti sorrendbe helyezi. Egyben az intelligens keresés képes korlátozott címszó esetén szinonímákra is keresni.
Hozzászólás keresés: Ebben a módban konkrét hozzászólás keresésére van lehetőségünk, tetszőleges kulcsszavak és szűrő feltételek segítségével (lásd később)
Fájlmelléklet és képek keresése: Ezekben a módokban pedig speciálisan fájlmellékletekre és képekre van lehetőségünk keresni. Hasznos ha egy rajzok, vagy ábrát keresünk.

Keresési szűrők:
 • topic:12345 - Keresés az 12345-ös azonosítójú témában
 • user:xyz - XYZ nevű felhasználó témáinak és hozzászólásainak keresése
 • -kulcsszó - Adott kulcsszó kizárása a találatokból
Ezen keresési szűrők együtt használandók a keresendő kifejezésekkel. Egy példa, a használatra:
"napelem -inverter topic:265" = Napelem szó keresése olyan hozzászólásokban, melyek a 265-ös azonosítójú (Kezdő kérdések) témában találhatók, továbbá nem szerepel bennük az inverter kulcsszó.

Lexikon

A lexikon olyan gyakran használt kifejezéseket tartalmaz, melyek szükségesek az elektronikával foglalkozóknak. Szabadszavas kereséssel és betűrend szerint is kereshetünk.

Segédprogramok

Apró segédprogramokat tartalmazó szekció, melyben számos gyakran használt számoló mini program megtalálható. Ilyen például a LED előtét ellenállás számoló, az NE555-ös időzítés számoló, vagy az ellenállás színkód számoló.

Apróhirdetések

Az apróhirdetés részben a felhasználóknak lehetőségük keres - kínál rendszerben hirdetéseket feladni. Az apróhirdetésekre, a hirdetés feladáskor olvasható szabályok vonatkoznak. Szabályok megsértése esetén, a hirdetés figyelmeztetés nélkül eltávolításra kerülhet. Amennyiben a fenntartók egy felhasználót úgy ítélnek meg, hogy üzleti - kereskedelmi tevékenységet folytat, előzetes figyelmeztetés nélkül törölhetik a hirdetést illetve kitilthatják a felhasználót!
Hirdetés feladáshoz a hirdetési szabályzat elfogadása szükséges, melyet a felhasználó a hirdetés feladása előtt elolvashat.

Apróhirdetés értékelésének folyamata: Létrejött adás-vétel esetén a vevő és az eladó is értékelést adhat le. Az értékelést a vevő kezdeményezi, a hirdetésnél található "Értékelem!" gombbal.
Az értékelés elküldését követően az eladó értesítést kap, hogy a hirdetését egy vevő értékelte. Amennyiben valóban a vevővel történt az adás-vétel, az eladó visszaigazolja és egyben saját értékelését is megadja.
Az értékelések akkor kerülnek nyilvánosságra, ha mind a vevő, mind pedig az eladó az adás-vétel tényét megerősítette.
Az adott apróhirdetést több vevő is értékelheti, de minden vevő csak egy alkalommal.
Az értékelő űrlap kérdéseket tesz fel, melyre Igen / Nem választ lehet adni, illetve rövid szöveges megjegyzés is írható.
Az üzemeltető nem valós adás-vétel kapcsán létrejött értékeléseket törölhet.

Hirdető értékelése: A hirdető értékelése a neve alatt jelenik meg százalékos formában, illetve színek segítségével. A 0% csak elégedetlen vevőket, a 100% csak elégedett vásárlókat jelent. Közötte az értékeléseknek megfelelően kerül megállapításra az érték.
Az ikonon szereplő érték kiszámításának alapja kizárólag az eladóként szerzett értékelések száma.

Kérünk minden eladót, hogy saját és a közösség érdekében igazolja vissza a valós adás-vételeket vevői számára, ezzel mutatva megbízhatóságát.
Kérünk minden vevőt, hogy saját és a közösség érdekében értékeljen minden létrejött adás-vételt, ezzel értékelve az eladókat.

Videók

Ebben a szekcióban, videóval illusztrált oktató videókat és elkészítési útmutatókat találhatunk. A "tartalom szerkesztés" menüpont alatt bármely felhasználó tölthet fel videót, mely a cikkekhez hasonlóan moderátori jóváhagyást követően megjelenhet publikusan a Hobbielektronika.hu oldalain.

Saját menü és funkciók

Privát üzenetek: Belső levelezési rendszer. Az üzeneteket feladó szerint csoportosítva találhatjuk meg.
Tartalom szerkesztés: Cikk, hír és videó szerkesztő felület. Részletes útmutatót lásd alább.
Apróhirdetéseim: A feladott apróhirdetéseket találhatjuk a menüpont alatt, így egy kattintással áttekinthetők az éppen aktuálisan futó hirdetések.
Kedvenceim: Gyors elérést biztosító, a felhasználó által összállított oldal lista (Hobbielektronika.hu belső oldalai).
Fórum témáim: A felhasználó által nyitott témák, gyors áttekintő oldala.
Értesítések: Azon témák illetve tartalmak, melyek változásakor értesítést kívánunk azokról kapni, itt kapnak helyet. Amennyiben egy adott témáról nem kívánunk értesítést kapni, a törlés [X] gomb segítségével töröljük az értesítési kérelmet. A felhasználó értesítését moderátor nem tudja törölni, kizárólag a felhasználó saját maga.
Felhasználók: Lehetőséget nyújt a Hobbielektronika.hu felhasználói között való keresésre. Számos információ alapján lehet keresni: Név, e-mail cím, nicknév, irányítószám, illetve további publikus mezők.
Kérelmek: A leadott moderálási kérelmek tekinthetőek meg, illetve lehet visszajelzést - esetenként választ - küldeni a moderálási kérelemre.
Beállítások: A felhasználó saját profil beállításai. Egyes személyes adatok láthatósága is itt állítható be.
Kijelentkezés: Az aktív bejelentkezés megszűntetése, kijelentkezés az adott profilból.

A tartalom szerkesztés

Az oldal tartalmának bővítésében aktív szerepet vállalnak annak felhasználói is, akik tudásuk megosztásával segítik a kezdőket és a haladókat. Új tartalmat az oldalra bármelyik felhasználó létrehozhat, de a tartalom kizárólag moderátori jóváhagyást követően jelenik meg.
Röviden a tartalom szerkesztésben található funkciók ismertetése, illetve a tartalomszerkesztés menete:
 • Adott típusú tartalom létrehozása, az "Új hír...", "Új cikk...", "Új videó..." gombok használatával.
 • A tartalom megszerkesztése a szerkesztő felületben. A szerkesztő felület nagyban hasonlít egy hagyományos szövegszerkesztő programra, így működését és funkcióit jelen leírásban nem tárgyaljuk.
 • Képek és fájlok feltöltése: A tartalomhoz feltölthetünk képeket a szövegszerkesztő alatt található "Tallózás..." gombok segítségével, a helyi számítógép merevlemezéről. Ezen képek még nem kerülnek egyből beillesztésre. A "Kép beszúrása/szerkesztése" gomb segítségével tetszőleges oldalra a kép beszúrható.
  Fontos! A kép mérete nem haladhatja meg a szélességében 580 képpontot, ugyanis ennyi a maximálisan megengedett képméret. Ennél nagyobb képeket külön hivatkozással szükséges a tartalomba illeszteni.
 • A szerkesztés végeztével a tartalmat le kell zárni, a "Lezár" gomb segítségével, mely a tartalom szerkesztés főoldalán található. Ekkor a moderátoroknak jeleztük, hogy a tartalmat meg szeretnénk jelentetni, kérjük az ellenőrzését.
 • Amennyiben a moderátor jóváhagyta az új tartalmat, úgy az megjelenik a hobbielektronika megfelelő szekciójában. Ha javítás szükséges, a moderátor észrevételeket küld a tartalom szerkesztőjének, mely alapján a készítő kijavíthatja a hibákat.
A tartalomszerkesztés egyéb idevonatkozó szabályát a "Használat feltételei" megfelelő pontjai tartalmazzák.

Összességében

Semmi körülmények között ne felejtsük el, hogy az oldal azért jött létre, hogy egymást segítsük. Az oldal fenntartói és moderátorai bármikor jogosultak hozzászólás törlésére, kitiltásra és némításra, ha azt szükségesnek ítélik az oldal színvonalának megtartása érdekében. Mivel a Hobbielektronika.hu egyedüli tulajdona a fenntartónak, így szabályai a legtöbb fórumhoz képest sokkal radikálisabbak is lehetnek, a fenntartó dönt a működési szabályzatáról. A szigorúbb szabályok minden esetben a közösség érdekeit szolgálják, így annak elfogadását mi kötelezőnek tekintjük.
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem