Fórum témák

» Több friss téma
Lexikon
Keresés

A fül hallástartományának felső határánál (20 000 Hz-nél) nagyobb rezgésszámú ?hangrezgések". Rezgésszáma 108-on értéket is elérhet. A hangrezgés jelleget az adja, hogy - mint a hallható hangok - az ultrahang is anyaghoz (légnemű, cseppfolyós és szilárd) van kötve.

Az ultrahangok előállítása elvileg hasonló a hallható hangokéhoz. Elektronikus ultrahang generátor után kapcsolt erősítő táplálja az adót (hangszórót). Az ultrahangok sokféle alkalmazása elsősorban folyadékokkal és szilárd testekkel kapcsolatos. Ezek (a levegőéhez képest) sokszorosan nagyobb sugárzási ellenállása miatt már kis (m-nagyságú) amplitúdókkal is nagy teljesítmények sugározhatók el. Ennek megfelelően az adó többnyire rezgő kvarckristály (lényegében kristály hangszóró).

Az ultrahangokat felhasználják a vegyiparban kémiai folyamatok gyorsításához, anyagvizsgálatokhoz, vízmélységméréshez, az egészségügy területén diagnosztikai eszközként és mint gyógyeszközt stb.


Lásd még:
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem