Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » 6 csöves Nixie óra
6 csöves Nixie óra
Szerző: Atosz90, idő: Dec 8, 2011, Olvasva: 27151, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 3
Legegyszerűbben, és a legkönnyebben megépíthető 6 csöves nixie óra

Az egycsöves óra után most itt a nagyobbik testvér. Sok helyről gyűjtöttem információkat az óra megépítéséhez, és a lehető legegyszerűbb formába öntéséhez. Először megépítettem Tom025 óráját, csak gondjaim voltak vele (nálunk nagyrészt csak hamisított tranyókat lehet kapni), mert vagy tönkrement, vagy iszonyatosan melegedett rajta valamelyik meghajtó tranzisztor. Volt olyan is, hogy befagyott a PIC-ben a program, és a csőellenállások a megnövekedett terhelésre köddé váltak; a zsúfolt kialakítás miatt nem volt egyszerű a cseréje. Ekkor kaptam egy ötletet az egyik kedves barátomtól, egyben kollégámtól (kaqkk), miszerint: miért nem oldom meg inkább optocsatolóval. Ekkor jött a keresés, a tervezgetés. A TLP627-4, és a TLP627-2-re esett a választásom, mivel a nagy feszültséget is képes kezelni, és foglalatba helyezve egyszerű a cseréje, ha probléma merülne fel vele.

Az órában se ébresztő, se DCF vevő, se akku az áramszünet esetére, sem más extra sincs. Ez csak egy alap óra, 2 gomb van a hátulján, hogy be tudjuk állítani a pontos időt.

                       

Az óra beállítása a szokotttól eltérő, két gomb van rajta, ebből az egyiket megnyomva 1 másodperc után tudjuk állítani az órákat a másik gombbal, még egyszer megnyomva tudjuk állítani a percet, és harmadjára megnyomva nullázza a másodpercet, és menti az időt.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 3
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem