Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-ben jártunk
Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-ben jártunk
Szerző: sany, idő: Nov 16, 2023, Olvasva: 2739, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   2 / 4

 Látogatásunk az üzemi területen

 

 A látogatásunk során továbbra is izgalmas élményekben volt részünk, hiszen második programként az atomerőmű üzemi területére léphettünk be. Egy szigorú biztonsági azonosítást követően. Itt  fényképet nem készíthettünk. Mivel üzemi területre léptünk be, védősisakot, védőszemüveget és nyakba akasztható azonosítót kaptunk. A csoportkísérőnk vezetésével, egy előre meghatározott útvonalon két biztonsági őr kíséretében jutottunk el az atomerőmű 4-es blokkjába.

 A blokkba belépve egy lépcsőn kellett felmenni az első érdekes helyet a blokkvezénylőt,  amelyet üveggel elzárt látogatófolyosóról néztünk meg. Az üvegen betekintve, rengeteg nyomógombot, kapcsolót, táblaműszert látunk. Sőt még az éppen bent lévő személyzetet is megfigyelhettük  munka közben. Az előadónk sok érdekes információt elmondott. Majd az épülő Paks II.-re is felhívta figyelmünket.

 A blokkvezénylő megtekintése után a turbinacsarnokban tettünk sétát. De előtte a turbinacsarnokban lévő hangos zaj miatt füldugót is raknunk kellett füleinkbe. Majd mindenki izgatottan ment be az ajtón a turbinacsarnokba. Elsőként egy hatalmas tér fogadott bennünket. A csoportvezetőnktől is elhangzott korábban, hogy a turbinacsarnok csaknem 500 m hosszú. A csarnoknak mi csak a negyed részét járhattuk végig. Belépve azonnal feltűntek számunkra a nagy turbinák és a monumentalitása miatt a TVV-221 típusú GANZ gyártmányú generátor is. Ami a villamos rendszer első fokozatát képviseli. A generátort közelről működés közben láthattuk és hallhattuk. Az adattábláját mindenki csodálkozva olvasta, hiszen nemcsak a mérete, hanem villamos paraméterei is nagyok. Az adattáblából néhány adat.* A generátor kapocsfeszültsége 15,75 kV, az áram erőssége 9900 A, az előállított váltakozó áram 50 Hz frekvenciájú. Továbbá, amerre tekintettünk kisebb-nagyobb átmérőjű nagy és kis nyomású csöveket,  különböző elektromos vezérlésű csapokat, és mutatós műszereket is látunk.

Képek a turbinacsarnokról az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. hivatalos honlapján érhetőek el.

 A turbinacsarnok megtekintése után a csoportvezetőnk a reaktorcsarnokhoz kalauzolta csoportunkat. A csarnokhoz összesen 220 db lépcsőfok vezetett fel (BZS fórumtagunk megszámolta), és csaknem 33 m magasan voltunk.  Megérkezve azt tapasztaltuk, hogy a csarnokban nem volt emberi személyzet. Vezetőnk elmondta, hogy csak karbantartások idén dolgoznak a területen. De így is sok érdekesség tárult elénk. Láttuk a reaktorfedelet, ami alatt a reaktorban látogatásunk idején is maghasadás, és láncreakció zajlott le. Természetesen, a folyamatokat mi a külső szemlélők nem láthattuk. A csarnok mennyezetére felnézve egy hatalmas rakodó darut láthattunk. Mint előadóktól megtudtuk, hogy a darut akkor használják, amikor a reaktorfedelet felemelik és kiemelik az üzemanyag a kazettákat.  

 További érdekes információkat tudhattok meg az atomerőmű működéséről és képeket is láthattok többek között a reaktorcsarnokról is, ha felkeresitek az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. hivatalos weboldalát.

 A Látogatóközpontot és az üzemi területet elhagyva, elindultunk a látogatásunk következő állomására a Karbantartó Gyakorló Központba.

 

A Karbantartó Gyakorló Központban történt látogatásunk összefoglalója a következő oldalon! --->

 

* A GANZ generátor adatainak forrása.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   2 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem