Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Arduino tápfeszültségének mérése
Arduino tápfeszültségének mérése
Szerző: Josi777, idő: Feb 2, 2021, Olvasva: 10442, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   6 / 6

Amennyiben a kód megkívánja, hogy ne legyen megakasztva a loop egy while()-lal, akkor az ADC ellenőrzésére, hogy befejezte-e már az átalakítást, a következő vizsgálattal tehetjük meg:

  1. if (ADCSRA & (1 << ADIF))

Ezzel a módszerrel akkumulátoros táplálás esetén magát a töltőt is lehet vezérelni néhány kiegészítő alkatrész segítségével.

A program működését még stabilizált táplálás esetén is lehet ellenőrizni úgy, hogy miközben futtatjuk a programot, az Arduino alaplap GND-je és a Vcc közé egy 470 Ω-os ellenállást kapcsolunk. Ez 5 V-nál kb. 10 mA-rel terheli meg a tápot, ami már a soros monitoron megjelenő értékeken is fog látszani. De ha még szignifikánsabban szeretnénk látni a változást, akkor az Arduinot egy kb. 10 Ω-os ellenálláson keresztül tápláljuk meg a Vcc-n keresztül (max. 5 V). Ebben az esetben már jelentős tápfeszültség változást fogunk látni a kijelzett értékeknél.

Amennyiben érdekel a továbbiakban a téma, akkor a Microchip honlapján az AN2447-es számú dokumentációban olvashatsz róla angol nyelven.

Sok sikert a használatához!

Következő: »»   6 / 6
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem