Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » ECC88 hibrid fejhallgató erősítő II.
ECC88 hibrid fejhallgató erősítő II.
Szerző: tomcii, idő: Márc 8, 2024, Olvasva: 1331, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   2 / 6

Ehhez az áramkörhöz egy ECC88 típusú kettős triódának az ekvivalens verzióját a 6DJ8-at (6Н1П/6N1P) választottam mely cső 6,3V párhuzamos fűtésről üzemel. Itt kiemelném, hogy ebben az esetben vagy 6,3V feszültségről, vagy pedig egy LM317 segítségével (konstans áram üzemmódban) előállított 300mA-ról fűthetjük a csövet egyen feszültség esetén. 

Ha esetleg épp 6DJ8 típusú cső nincs a közelben használható még: ECC88, 6922, E88CC, 12AT7, 12AX7 és ekvivalens társai. 

Mivel előző cikkemben már taglaltam a trióda működését így ebben a cikkben már nem térnék ki rá. 

A cső története röviden:

6n1p.jpg

9 pines Noval foglalatú csö, mely egy közepes erősítéssel rendelkező, kettős trióda. Nagyon magas transzkonduktivitása1 jellemzi, ami leginkább a keretrács felépítésének köszönhető. Eredetileg a holland Phillips cég fejlesztette az ECC88 európai jelzéssel, majd ezzel egyidőben mutatták be a 7DJ8 / PCC88 soros fűtésű sorozatot is. A cső alacsony zajú erősítőként volt használatos VHF és UHF készülékekben, de a nagy erősítésnek köszönhetően mérőeszközökben is használták őket mint például jobb minőségű oszcilloszkópokban. Az 1950-es évektől az 1960-as évekig számtalan 6DJ8 csövet használtak. Bár eredetileg nem erre a célra tervezték, népszerűvé vált a hi-fi audio erősítőkben. A cső ipari (javított/magasabb besorolású) változata 1959 és 1961 között a 6922/E88CC nevet kapta. A Siemens ezzel egy időben bemutatta saját ECC88/6DJ8-át. New Old Stock (NOS) 6DJ8-as és ECC88-as, amelyet korábban a nagy amerikai vagy nyugat-európai vákuumcső-gyártók (például a Philips vagy az Amperex) gyártottak, továbbra is rendkívül népszerűek az audiofilek körében, és nagyon keresettek. Ennek a csőnek a változatát (közvetlen megfelelőjét) a Szovjetunióban is gyártották 6N23P (oroszul: 6Н23П) néven. 2015-től a csövet három változatban gyártották Kelet-Európában - Szlovákiában a JJ Electronic (ex-Tesla), Oroszországban pedig: 6DJ8 a Sovtek és 6922 az Electro-Harmonix. 

1: A transzkonduktivitás (az átviteli vezetőképesség), amelyet ritkán kölcsönös vezetésnek is neveznek. Az az elektromos jellemző, amely az eszköz kimenetén áthaladó áramot és az eszköz bemenetén lévő feszültséget kapcsolja össze. A vezetőképesség az ellenállás reciproka.

Következő oldalon a kapcsolásról ejtek néhány szót.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   2 / 6
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem