Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Forrasztóállomás II
Forrasztóállomás II
Szerző: Attila86, idő: Máj 7, 2008, Olvasva: 59819, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 4
Nagyon sokan érdeklődtek e-mailekben egy olyan forrasztóállomás iránt, ami a mért mellett a beállított hőmérsékletet is kiírja. Az ő kedvükért terveztem ezt az áramkört. A mért és beállított hőmérséklet közti átváltás automatikusan megtörténik a potméter eltekerésekor, illetve egy nyomógomb megnyomásakor is. Emellett kicsit egyszerűsítettem a szabályozókört a könnyebb beállíthatóság érdekében.

Az áramkörről:

Az áramkör nagyjából ugyan azt végzi, amit az előző forrasztóállomásom. Azonban fórumokon és e-mailekben sok ember érdeklődött egy olyan kapcsolás iránt, amivel a mért hőmérsékleten kívül a beállítottat is látni lehet, emiatt készült ez az áramkör. A mért és a beállított hőmérséklet kijelzése közti átváltás automatikusan megtörténik a potméter eltekerésekor a tekerés idejéig, és utána három másodpercig. Ez után a kijelzés visszavált a mért hőmérséklet kiírására. A beállított hőmérsékletre való átváltás ezen felül egy nyomógomb megnyomására is megtörténik. Azt, hogy éppen a beállított hőmérsékletet mutatja a műszer, a legkisebb helyértékű digit tizedespontjának világítása jelzi.

Az előző forrasztóállomásomhoz képest némileg leegyszerűsítettem az áramkör szabályozó részét. A hőelem jelét erősítő OPA invertáló lábára csatlakozó osztó rész a trimmerrel együtt felesleges. Ezt ezért kivettem az áramkörből.

Az előző forrasztóállomásommal ellentétben ez az áramkör már nem modul rendszerű, tehát az áramkör működéséhez a hőmérő áramköri részt tartalmazó panelt is meg kell építeni. Pontosabban végülis az áramkör e nélkül is képes szabályozni a páka hőmérsékletét, viszont jelen kapcsolás lényege éppen a kijelzés mikéntje. Viszont a Forrasztóállomás II-nek a nyáktervét egyoldalasnak terveztem, emiatt nem kell kétoldalas nyákot készítenünk.

Az áramkör nyomtatott áramköri lapja az előző forrasztóállomásommal ellentétben egy adott műszerdobozba lett tervezve (M30) úgy, hogy a dobozba még belefér egy könnyen beszerezhető gyári forrasztópáka-trafó (HQVideo). A páka szintén a HQVideo üzletében szerezhető be.

Az itt bemutatott forrasztóállomáshoz hasonló gyári készülék bolti ára 16000Ft. Ennek a forrasztóállomásnak az alkatrészköltsége kevesebb mint 12000Ft-ra jön ki. Tehát 25%-al olcsóbb, és ugyan dolgozni kell vele de cserébe mi magunk készítettük el a saját forrasztóállomásunkat.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem