Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Furatszerelt PICKit2 Klón
Furatszerelt PICKit2 Klón
Szerző: Hp41C, idő: Szept 22, 2010, Olvasva: 46791, Oldal olvasási idő: kb. 4 perc
Lapozás: OK   4 / 7

Elkészítés:

     A penelt az alábbiak szerint készítsük el:      

-         A beültetés megkezdése előtt gondosan vizsgáljuk át a kártyát, átvezetéseket és szakadásokat keressünk.

-         A kártyán 5 átkötés van, ezeket készítsük el először. Az X1 mellett menőket szigetelt vezetékből készítsük. Az U1 alattiakat a kontroller illetve a foglalat beültetése előtt forrasszuk be. A C22 melletti helyen 0 ohm -os ellenállást is alkalmazhatunk.

-         Ha nem használjuk a Programmer-To-Go funkciót, az U3 és U4 EEPROM-okat ne ültessük be, ekkor az X1 melletti két átkötés és J4, J7, J71, J72 elmaradhatnak.

-         J4 jumpert a beültetett EEPROM típusának megfelelően állítsuk be. Ha a bővítő kártyát is szeretnénk használni, a PICKit2 paneljába a J7, J71, J72 helyére alacsony hüvelysort ültessünk. A memória bővítő panelre a műanayag összekötőtől megfosztott jumpertüskéket ültessünk be a forrasztási oldal felöl. Ügyeljünk a magasságra, a memória kártya EEPROM-jainak is el kell férniük a dobozban.

-         Ha a kontrollernek foglalatot is teszünk, a J1 elmaradhat.

-         C1, C4, C9, C10, C12, C16, C20, C33 kondenzátoroknál furatszerelt és SMD alkatrésznek is kialakítottam helyet, csak az egyik fajtát kell beültetni.

-         A nyomógombot megemelve kell szerelni, hogy a doboz tetejére felérjen a nyomógomb háza, alatta jól elfér a C16, vagy lehet SMD kondenzátor is a forrasztási oldalon.

-         A LED-eket hosszabb kivezetésekkel (kb. 22-25mm) ültessük be, hogy a doboz fedelén kiemelkedjenek.

-         Az R40-et a kicsit magasabbra beültetendő L1 alá építsük be.

-         Az USB-B csatlakozó szélső, mechanikai rögzítőit is forrasszuk be.

-         A target ICSP csatlakozó helyére hajlított, dupla tüskesort (amelynek a 8. belső tüskéjét kiszedtük – ez illeszkedik a game port kivezetéshez) vagy hüvelysort ültessünk be. Amennyiben ragaszkodunk az eredeti egysoros megoldáshoz, akkor a 6 kivezetéses hüvelysort a belső forrpontsorba a négyzetes lábhoz ültessük be.

-         Az U5 illetve a Q1 beültetése:

o        Ha a SO8 tokokat közvetlenül a panelre helyezzük: A D kivezetések közösek, így egy vezeték darabbal a DIP8 tok 8. és 6. lábainál átvezetjük a forrasztási oldalra. A S és G kivezetések rövid, vékony vezetékekkel beköthetők az DIP tok 1..4 kivezetéseihez.

o       DIP8 foglalatot ültetünk be: A SO8 tokot külön kis adapterre ültetjük, melyet kétoldalas tüskesorból tört 4-es darabokkal csatlakoztatunk a foglalathoz. Kapható DIP8 foglalathoz illeszkedő, mindkét felén tüskés közdarab is. Az adapteren a vezetékezés az alkatrész oldalra, felülre kerül, a FET és a tüskesor is az alkatrész oldal felől forrasztandó be.

o       Amennyiben a Q1 helyére IRFD9024 kerül, azt a foglalat közepére kell tenni.

o       A panelt elkészíthetjük kétoldalas kivitelben is, ekkor a SO8 tokok közvetlenül beforraszthatók az alkatrész oldalon. Az átkötéseket is az alkatrész oldali vezető sávok képezik. Az átvezető furatoknál huzaldarabokkal kössük össze a két oldalt.

-         A kontrollerbe a legfrissebb verziójú PICKit2 firmware –t programozzuk be.

Bemérés

            A bemérést kontroller, erősítő, EEPROM-ok és az IRF FET-ek nélkül kezdjük. A J5 jumper nyitott legyen. Ellenőrizzük le, hogy a táp és a föld között nincs zárlat. Ezután a +5V –ra állított labortápot alacsony, kb. 100mA áramkorláttal, polaritás helyesen csatlakoztassuk a kártyához. A méréshez használjunk USB-A – USB-B vezetéket és egy PC-hez való USB hátlap kivezetést. A labortápot a hátlap kivezetésre csatlakoztassuk, a polaritás meghatározására a hátlap kivezetés kártyáján levő elektrolit kondenzátor jelzését használhatjuk fel. A módosítások idejére kapcsoljuk ki a tápot.

            A táp bekapcsolása után ellenőrizzük az áramfelvételt, és az USB tápfeszültséget. Vizsgáljuk meg egyesével a kontroller kimenetein mérhető feszültséget.

Egy 470 ohm – 1k ellenállással próbáljuk meg földre illetve USB tápra húzni a kontroller foglalatának kivezetéseit. Ellenőrizzük, hogy a kivezetésen kialakul-e a 0V illetve az USB táphoz közeli feszültség. Továbbá mérjük meg a vezérelt elem bemenetén (gate, bázis kivezetésen) megjelenik a vezérlés. A közvetlenül LED-et vezérlő kimenetnél ellenőrizzük a LED beültetését is. Ezeknél a kimeneteknél nem alakul ki a 0V illetve az USB táp feszültsége, de a LED kivilágosodik. Tranzisztorok, FET –ek esetén mérjük meg kollektoron, illetve drain-en is a feszültséget. Mérjük meg a kontroller bemeneteit is, próbáljuk meg a bemeneten állapotváltozást okozni az említett ellenállással, a nyomógombbal, stb. A PGC, PGD és AUX kivezetést ne vizsgáljuk így.

A Q1 –et betéve mérjük meg a drain elektródáján a feszültséget. Lezárva 0V körüli, kinyitva (U2 7. lábát földre húzva) az USB táp körüli értéket kell mérni. Még nincs terhelése, kikapcsolás után a feszültség lassan csökken.

Tegyük helyére az U2-t. A kontroller 13. lábára egy potenciométer középleágazását téve (a két végpontja az USB táp és a föld), a táp szabályozása ellenőrizhető.

Tegyük helyére az U5P-t. Kapcsoljuk be a Vdd_GTG tápot a kontroller 25. kivezetésének földre húzásával (100 ohm). A potenciométerrel állított feszültségnek az ICSP Vdd kivezetésén is meg kell jelennie (kb. 0,2 .. 0,3V –tal kevesebbnek a Schottky dióda miatt). Ellenőrizzük a Vdd_TGT mérését is a kontroller 3. lábán. Bekapcsolt Vdd mellett a PGC, PGD és az AUX jelek is vizsgálhatók.

A Vpp kapcsolását végző áramkör (az R40 –nek köszönhetően) mérhető, ha a Vdd be van kapcsolva és J5 nyitott. A Vpp mérése (kontroller 2. láb) is ellenőrizhető, a Vpp csatlakozóponton megjelenő feszültség 36% -át kell mérnünk. A Q6 emitterén ekkor az USB tápfeszültségnél is alacsonyabb feszültséget mérhetünk.

A számítógéphez való csatlakoztatás előtt az utolsó ellenőrzéseket mindenképen egy USB hátlapi kivezetéssel USB-A – USB-B kábellel végezzük. Ellenőrizzük le a táphozzávezetést, illetve mérjük meg, hogy a kontroller 15. és 16. lába és a föld illetve a táp között nincs átvezetés.

         Tegyük helyére a J5 jumpert és a felprogramozott kontrollert. Mielőtt a számítógéphez csatlakoztatnánk, mérjük meg a feszültséget a kontroller 14. lábán. A kb. 3.3V -os feszültség csak akkor alakul ki, ha a kontroller feléled, a programja eljut az USB modul inicializálásáig.

Ha mindent jónak találunk (illetve a hibákat kijavítottuk) nyugodtan csatlakoztathatjuk a számítógép USB portjához. Az első feladatunk a PICKit2 programmal a Tools / Troubbleshoot menüpontjának végrehajtása és az ottani mérések elvégzése legyen. Ha a program Vpp hibát jelez, valószínűleg elfelejtettük zárni a J5 jumpert.

Végezzük el a Vdd kalibrálását. A kalibrációs adatokat a program a PICKit2 kontrollerének adat EEPROM-jában tárolja. Ezek az adatok azonban függhetnek attól is, hogy milyen számítógéppel vagy melyik USB porton kezeljük a programozót. Jegyezzük meg, melyik porton történt a kalibráció, később lehetőleg ezt a portot használjuk. Ha másik gépre vagy portra térünk át, ellenőrizzük a kalibrációt.

Amennyiben több PICKit2 példányunk van, adjunk különböző neveket nekik, így az egyiket használhatjuk (egy időben) programozására, a másodikat pl. logikai analizátornak, a harmadikat soros kommunikációra.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   4 / 7
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem