Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Furatszerelt PICKit2 Klón
Furatszerelt PICKit2 Klón
Szerző: Hp41C, idő: Szept 22, 2010, Olvasva: 45982, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   5 / 7

Programmer-To-Go:

            A beépített memóriának köszönhetően a Programmer-To-Go funkció is működik. Számítógép nélkül is fel lehet programozni kontrollereket. Pl.: sok egyforma kártyát készítünk, frissítünk. A beégetendő programot tároljuk be a PICKit2 EEProm memóriájába. Menjünk el a programozás színhelyére. Biztosítsunk tápfeszültséget a PICKit2 részére az USB porton keresztül (4.8 – 5.0V kb. 100mA). Ezután egyesével csatlakoztassuk a programozandó kontrollereket vagy kártyákat. A programozás a nyomógomb megnyomásával indul, hibákat a Busy/Error LED villogtatásával jelzi.

Az eredeti kapcsoláson 128 Kbyte memória szerepel. A Programmer-To-Go leírásában szereplő bővítéssel 256 Kbyte-ra, a J7, J71, J72 jumperekre illeszkedő “emeletráépítéssel” 512 kbyte-ra növelhetjük.

A memóriabővítést a PICKit2 program beállító állományában engedélyezni kell:

-         Lépjünk ki a PICKit2 programból.

-         Nyissuk meg a pickit2.ini állományt egy szövegszerkesztővel.

-         Keressük meg a “PTGM=0” sort.

-         Ha a két EEPromot 24FC1025 –re cseréltük, akkor javítsuk ki “PTGM=1” –re.

-         A “PTGM=2” beállítással letilthatjuk a memória méret ellenőrzést, de ekkor magunknak kell meggyőződnünk, hogy elférünk-e a beépített memória kapacitásban.

PTGM                          0                      1                         2

Memória méret             128k                256k                   Nincs ellenőrzés

Memóriák                     2*24FC512     2*24FC1025      4*24FC1025

Kapacitás                     128k                256k                   512k

A programmer-To-Go kezdőképe 2 db 24FC1025 memória beépítése után.

A felbővített memóriájú PICKit2 működtethető az alap beállítású programmal, de a bővített PICKit2-höz konfigurált program Programmer-To-Go funkciója nem működik az alap memóriával rendelkező PICKit2-vel.

ICSP vezeték elkészítése:

            A game port hátlapkivezetésről a DB15 csatlakozót forrasszuk, vagy vágjuk le. A vezetéken pirossal jelölt az 1. sorszámú, e melletti, azaz a 2. legyen a Vpp vezetéke. Az 2., 4., 6., 8., 10., 12. vezetéket rendre egy egysoros, 6 pólusú, tüskesorra illeszkedő csatlakozó 1., 2., 3., 4., 5., 6. kivezetéseire kötjük. Kössük össze a 1., 3., 5., 7., 9., 11., 13. vezetéket és egy huzaldarabbal a 6. vezetékhez kössük hozzá. Így a szalagkábelen minden páratlan sorszámú vezeték föld potenciálon lesz.

Meghajtó kártya a logikai analizátor funkcióhoz

            A PICKit2 programjával logikai analizátorként is végezhetünk méréseket, de a Ch1 és Ch2 bemeneten 4,7k földre húzó ellenállások vannak. Nagyobb impedanciás nyitott kollektoros / nyelő elektródás meghajtású jelek vizsgálatánál ütközhetünk abba a problémába, hogy a magas szint - a lehúzások miatt - ki sem alakul. Az ilyen mérésekhez egy meghajtó kártyát készítettem. Ez a kártya kizárólag a logikai analizátor üzemmódban használható, a programban előbb állítsuk be az üzemmódot, aztán csatlakoztassuk a meghajtó kártyát és ahhoz a mérővezetéket. Csak ezek után kapcsoljuk be a tápot a programban. Kilépéskor fordított sorrendben végezzük a műveleteket.

PICKit2 logikai analizátorának képe

            A kártya a PGC, PGD és AUX vonalakat meghajtja. A meghajtás irányát a kártyára rajzolt nyíl jelzi (a PICKit2 felé mutasson). A bemeneteit földre húzó ellenállások 100kohm -osak, egyéni igények szerint lehet módosítani.

Megépítésnél célszerű a 74HC125 áramkört foglalatba helyezni. Könnyen lehet így cserélni 74HCT125-re illetve esetleges meghibásodás esetén.

A kártya két oldalán olyan csatlakozókat célszerű beforrasztani, hogy a meghajtót egyszerűen a levett mérővezeték helyére illetve a meghajtó kártyához a mérővezetéket tudjuk csatlakoztatni. Sajnos a méretek miatt az ellenállások és a tápszűrő kondenzátor SMD kivitelű, 1206 méretben. Az R1 - R4 ellenállások a bemeneteket alacsony szintre húzzák, az R5 - R8 ellenállások a PICKit2 kontrollerét és a 74HC125 meghajtót védi, ha véletlenül mind a két meghajtó vezérelné a vonalakat (ellentétes logikai szinttel).


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   5 / 7
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem