Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » LIXIE-kijelzős, digitális hőmérő
LIXIE-kijelzős, digitális hőmérő
Szerző: kisbelus81, idő: Feb 9, 2020, Olvasva: 5603, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   1 / 1
Egy újabb projekt fejeződött be a korábbi órához is felhasznált, '60-as évekbeli, nixie-korszak előtti számkijelző modulokkal, ezúttal egy digitális hőmérő készült el.

Kedves tagok!

Legutóbb, tavaly novemberben egy speciális, fényvezetésen/fénytörésen alapuló, a nixie-csövek előtti időkből (korai '60-as évek) származó ipari számkijelzőmodulokkal épült 6-számjegyű asztali órát mutattam be nektek. Abban a cikkemben részletesen írtam ezen kijelzőkről, most ezt nem ismétlem meg. Annál a munkánál cél volt a lehető leginkább "old's cool" áramköri megoldás, így az CMOS számlálóláncra épült, azonban ennél a projektnél csakis a mikrokontrollerre épülő modell volt a járható út.

Összesen 9 db ilyen, vadonatúj angol KGM-gyártmányú "NOS" kijelzőmodult kaptam a sajnos azóta elhunyt idős barátomtól, Várady Zsolt villamosmérnöktől.  6 db felhasználása szinte adta magát: digitális óra. Mi legyen azonban a maradék 3 db-bal? Több példányhoz hozzájutni teljesen esélytelennek bizonyult, ami sajnos a fentiek okán ma már fokozottan igaz. Készüljön digitális hőmérő, tizedes pontossággal!

A projekt megvalósulásában ismét kollégám és azonos nevű druszám, Kiss Béla (kaqkk) sietett segítségemre: kidolgozta egy PIC-alapú (16F887) áramkör rajzát és NYÁK-terveit, ill. megírta a programot. A mikorovezérlőben futó program 1,4 s frissítési idővel kérdezi le a DS18B20 digitális hőmérő-szondát, majd decimálisan vezérli a kijelzőket, ULN2803A-típusú darlington pack IC-ken át, ugyanis az egyes számjegyekhez tartozó, miniatűr 12 V-os izzók 100 mA-t kérnek, amikhez megfelelő áramerősítés szükséges. Negítv hőmérséklet mérésekor "mínusz-izzó" gyullad ki, mint előjel, áramában erősen korlátozva. A tizedespont egy 230 V-ról 470 K-n hajtott miniatűr glimm. A NYÁK-ok (összesen 5 db) Kínában, a JLC-nél készültek, szöszért-babért...:O) - a gyártófájlok,  a kapcsolási rajz és a program letölthető a mellékletekből. A program végleges verziójáért és a felírásért Schmidt Balázs barátomat illeti a köszönet.

A doboz a HEStore-ból származó, 1200 Ft-os műanyag, lengyel cucc, fazonjában illeszkedik az órához. Szeretem azokat a műszerdobozokat, könnyű velük dolgozni, ár/értékben megfelelőek. A teljes tápellátást a hely szűkössége folytán egy filléres, apró, 12 V/1 A-es kapcsolóüzemű táp biztosítja, egyenesen Kínából. (A rendszer össz-áramfelvétele kb 400 mA.)

A doboz hátulján található szerkenytű egy korai Dacia modellekből származó, műszerfali fényerő-szabályzó, egyszerű huzalpotméter gyakorlatilag. Ennek szüksége abban rejlik, hogy a szobai hőmérséklet mérésének, mint folyamatnak, meglehetősen statikus az időbenli lefolyása, vagyis az első két számjegy adott izzója sok-sok órán át dolgozik váltás nélkül. Ez negatívan hat a természetesen angol mértékrendszerre épülő, és már csak a mesében létező, miniatűr izzók szakszerű, nem-barkács jellegű pótlására (LED-ek beépítéséről szó sem lehet, az szentségtörés, eretnekség volna). Ezen a szabályzón eleve esik közel 1 V, így már alapállásban is aláfűtve dolgoznak az izzók, ami egészen a vörös parázslásig leszabályozható, nagyban növelve az izzólámpák élettartamát.  A középen látható DIN-MignonTuchel aljzat pedig a DS-szondát fogadja: +5 V/adat/GND. Az adatbusz 4,7 k-val 5 V-ra van felhúzva.

Fogadjátok szeretettel a képeket, a fájlokat és a kis videót!

Ez a két projekt: az óra és ez a hőmérő a magam részéről kíván emléket állítani Várady Zsolti bácsinak.

 

Kiss Béla László - Győr

Letölthető mellékletek

bela_lixie_homero_progi.rar
hom_vid.mp4
hom2.jpg
hom3.jpg
hombelul.jpg
homero_nyak_gyartofajlok.rar
homhatul.jpg
kapcsirajz-normal.pdf
Következő: »»   1 / 1
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem