Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » MIDI kontroller Minimoog-hoz
MIDI kontroller Minimoog-hoz
Szerző: Medve, idő: Nov 18, 2020, Olvasva: 9322, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 5
MIDI-s vezérlő a PC-n futó szintetizátor alkalmazáshoz.

Bevezetés

A szintetizátorok fejlődése az 1960-as években kezdődött meg. Ebben a folyamatban élenjáró volt Robert Moog, aki a kortársaitól eltérően zongorabillentyűs interfészt alkalmazott. Eleinte modulárisan építette fel az eszközeit, melyek egyedi építésűek, drágák, átlagos zenészek számára nehezen hozzáférhetőek voltak, ezért létrehozta ezek egyszerűsített változatát. Ez lett a máig is népszerű  Minimoog D-modell. Ezzel az eszközzel Moog egyfajta szabványt teremtett, az elektronikai felépítést, a kezelőszervek funkcióit és elhelyezkedését illetően, amit egyéb gyártók is alkalmaztak. A  fejlődés tovább folytatódott, már a Minimoognak is megjelent a digitális változata, megjelentek egyéb hangkeltési módok, mint például az FM, a hullámtábla szintézis, a fizikai modellezés, de az analóg hangkeltés a digitális szintetizátorok számos előnye ellenében is a zenészek körében népszerű maradt.

Napjainkban ezt a népszerűséget kihasználva a szoftvergyártók is megjelentek a piacon a népszerű szintetizátorok szoftveres emulációival, VST Plug-In-jeikkel. Ezek egyik képviselője az Arturia cég Minimoog V elnevezésű szoftvere. A futtatása során a képernyőn látható az egykori D-modell élethű felülete, kiegészítve egy kihajtható modullal, melyen számos egyéb, modernebb vezérlési lehetőség található meg. A hangszín beállítása során a kezelőszerveket az egérrel tudjuk állítani. Akiknek ez kényelmetlen, azok számára nyújt segítséget az alább ismertetett eszköz, ami a szintetizátor kezelőszerveit fizikailag testesíti meg, kényelmesebb beállítást lehetővé téve a paraméterek számára.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 5
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem