Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Okos öntözőrendszer a kertbe
Okos öntözőrendszer a kertbe
Szerző: Georgee, idő: Feb 13, 2023, Olvasva: 6894, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   1 / 6
Leírásomban több lehetséges megoldást szeretnék bemutatni kezdők által is könnyen megépíthető automatizált öntöző rendszerről az olcsó megoldástól az okos megoldásig. A költséghatékonyságot szem előtt tartva.

Egy kertes házban a kert nem maradhat öntözés nélkül, viszont napi szinten akár órákat is elvehet az ember idejéből a locsolási folyamat. Vannak különböző analóg locsolás időzítő órák, már néhány ezer forintért, amikkel már egy előre lépést tehetünk az "automatizálás" irányába. Ezeket a kezdő kertész is pillanatok alatt fel tudja szerelni, minden szaktudás nélkül, viszont az olcsóbb verzióknak véleményem szerint még mindig több hátránya van, mint előnye. Nekem is ilyen órám volt, de mivel aránylag nagy a kertem, így a beállított idő lejárta után ki kellett mennem az esőztető fejet áttenni a következő parcellára, majd az órát újra beállítani, mert csak egy kimenete volt és az idő - ha letelt - újra kellett időzíteni. Így, hogy nem álltam slaggal a kezemben, még akkor is legalább másfél óra volt az öntözés.mechanikus_ora.jpg

Igen ám, de nyáron van egy másik "probléma": a nyaralás (szerk: nem probléma, de mégis jelen esetben használjuk a problémát, mivel a cikkben automatizálni fogunk, ezzel megoldva a problémát). Nekünk is eljött a várva várt nyaralás, de 10 napot azért csak nem hagyhatom magára a kertet, és nem kérhetem meg ismerőseimet sem, hogy járjanak át kétnaponta locsolni. Egy olcsó és megbízható megoldást kellett találnom a lehető legrövidebb idő alatt.

Két opció volt előttem.

Első opció: Veszek egy kész öntöző rendszert, de ezt gyorsan elfelejtettem. A legolcsóbb öntözés időzítő is 44 ezer forint volt, ami már a célnak majdnem megfelelne (4 kimenetet kezel). E mellé még kell 4 mágnesszelep, ami szintén 6-9 ezer forint / db, és a tömlő és öntöző fejekről még nem beszéltem. Szóval alsó hangon százezres a projekt ára. Nyaralás előtt bár könnyű megoldás lett volna, de azt a pénzt inkább a nyaralásra költöm. Így ez az opció törölve lett a listámról.

Második opció: Írok PIC/Arduino kontrollerre egy programot. Itt is egy újabb akadályba ütköztem. Nemsokára indulunk nyaralni, az idő nem lesz a barátom. A tervezés, a programozás a NYÁK gyártás, ezek nem férnek bele az időmbe. Ráadásul még hiba is lehet a kódban, ez is idő, amíg javítom. Ezt is kihúztam a listáról.

A garázsban pakolgatva a kezembe került egy mosógép töltőszelep. Hirtelen jött az ötlet, mi lenne ha egy egyszerű bedugós időkapcsolóba kötném? De abból is 4 zóna kell, 4 darab kapcsolóval. Árban ez is "tizenezres" befektetés lenne. A neten böngészve találtam a Smartwise vezérlőre, ami bőven belefér 4 kapcsoló árába. Így végül internet alapú vezérlőre bíztam a feladatot, azzal távolról is lehet menedzselni a folyamatot. Egy este alatt végig pörgettem a lehetőségeimet. Így a gondolataimat egybe gyúrva oda jutottam, hogy akár elektronikai ismeret nélkül is olcsón, bárki megoldhatja a problémát.

Továbbiakban a rajzokat szándékosan csináltam összeollózva és mellőzve ezzel az elektronikai kapcsolási rajzokat, hogy akik nem értenek hozzá, azok is össze tudják szerelni/vezetékelni otthon!

Magát a rendszert szabadon lehet módosítani, akár udvar locsolásra is rejtett csövezéssel. 


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 6
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem