Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Okos öntözőrendszer a kertbe
Okos öntözőrendszer a kertbe
Szerző: Georgee, idő: Feb 13, 2023, Olvasva: 5650, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   2 / 6

A mágnesszelep: Többféle szelepet lehet venni, a szerelhetőség miatt javaslom az 1/2, vagy 3/4"-os kivitelt, aminek mindkét vége menetes (jelen projektben az 1/2"-al fogunk dolgozni, tehát az anyagigények is ehhez lesznek leírva). Átlagban 3 000-5 000 forint körül mozognak (2022-es ár). Linket nem szeretnék adni, mindenkire rábízom a keresést, mert idővel vagy megszűnik a forgalmazása, vagy az oldal szűnik meg, stb. Szükség esetén segítek a keresésben.
(Keresőszavai: mágnesszelep 1 utas, solenoid valve) 

 Áramlási irány: A szelep egyik végében található egy szűrőkosár (jobb oldali kép). Ez az oldal lesz a vízbetáp oldal. A szabad vége lesz az elmenő. Ide kerül majd a tömlő.

 

A szelep MINDENKÉPPEN 12 V-os vagy 24 V-os legyen! Más esetben az áramütés veszélye áll fenn! A hibás szerelésért nem vállalok felelősséget!


Típus magyarázatok:

Pressure NC (nor. closed) típusok:
 • Alapból zárva. Tápláláskor kinyitnak.
 • Nyomás alatti rendszerekhez (pl. normál hálózati vízhez)
 • Üzemi nyomás: (0,02 - 0,8 MPa, 0,2 - 8 bar)
 • Nyitáshoz szükséges nyomás
Pressure-free NC (nor. closed) típusok: 
 • Alapból zárva. Tápláláskor kinyitnak. 
 • Nyomás nélküli, vagy kisnyomású rendszerekhez (pl. leengedő) 
 • Üzemi nyomás : (0 - 0,01 MPa, 0 - 0,1 bar)
 • Nyitáshoz nem szükséges nyomás
Pressure NO (nor. open) típusok:
 • Alapból nyitva.
 • Tápláláskor lezárnak.
 • Üzemi nyomás: 0,02 - 0,8MPa, 0,2 - 8 bar.
Érdemes előre megtervezni, milyen szeleppel szeretnénk dolgozni, mert a mágnestekercs saruinak is kétféle kivezetési iránya van. Merőleges (jobb oldali) illetve párhuzamos (bal oldali) az áramlás iránnyal. Ez a dobozolásnál okozhat meglepetéseket. Nem mindegyik típus csavaros, így előfordulhat, hogy a tekercset nem lehet leszerelni és elfordítani.
 
valve.jpg
 
Nekünk ezekközül az első típusra lesz szükségünk az összes projekthez (a saruk iránya itt nem mérvadó! Csak a típust, a saruk irányát a dobozolásnál vedd majd figyelembe). Tehát szedjük még egyszer össze 1/2" csatlakozás 12 V normál esetben zárt és nyomás alatti rendszerhez. Azaz 12 VDC (24 V DC) 1/2" Pressure Normal Closed. 
 

Vágjunk is bele! Mire lesz szükségünk az olcsóbb, egyszerűbb megoldáshoz? Először is egy hagyományos, dugvillás kapcsoló órára. Ez lehet digitális, analóg vagy akár okos konnektor is (ezzel most nem foglalkozunk, az alapja ugyanaz, mint amit később bemutatok, csak telefonról programozzuk fel). Az elsőt ajánlom, mert a hét napjaira külön időpotra bontva tudod programozni, illetve az áramkimaradás sem zavarja meg, míg a mechanikus, minden nap ugyanabban az időpontban indul és áramszünet esetén megáll. Ha a mechanikusat használod, az is ellátja a feladatát. Illetve szükséges még a mágnes szelep.

 time01.jpg

Továbbá 2 db 1/2"-os gyorscsatlakozóra is szükségünk lesz, amit a szelepre tekerünk (a szelephez megfelelőt). Mindenképpen műanyag legyen a csatlakozó! Ha fémmel szereled, akkor a menet könnyen megsérülhet! Szükséges egy 12 V-os adapter (24 V-os szelep esetében természetesen 24 V-os adapter!), illetve 2 db 5 mm-es saru. Az adapter vezetékéről (ha van) a csatlakozót levágjuk és felsaruzzuk, majd a szelepre dugjuk (felcserélhető). Kapcsolási rajzot nem mellékelek, mert abszolút egyszerű az összeszerelése (lásd kép).

olcso.jpg

Összeszerelve, bevezetékelve használatra készen.

Előnyök/Hátrányok:

 • Olcsó megoldás, könnyen és gyorsan kivitelezhető.
 • Ki és bekapcsol a saját programja szerint (amit mi állítunk be).
 • Szerelése nem igényel nagy szakértelmet.
 • Ha több zónára akarod, akkor minden zónához külön óra és vízosztó szükséges (4. oldal).
 • Az analóg óra áramszünet esetén megáll. 
 • Távolról nem vezérelhető.

Ha összeszereltük, akkor beállítjuk a locsolási ütemet. Az adaptert bedugjuk az időzítőbe, illetve rácsatlakozunk a csapra. Innentől kezdve ellátja a feladatát a kész vezérlő.

Szabad területen mindenképpen esőtől, napfénytől, víztől védett helyen legyen az adapter és az óra. Szükség esetén az adapter és a szelep között meghosszabbítható a vezetékelés. Így az adaptert zárt helyen biztonságosan be lehet dugni.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   2 / 6
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem