Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Sörkollektor vezérlő
Sörkollektor vezérlő
Szerző: Novak, idő: Feb 20, 2012, Olvasva: 34014, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 4
A bemutatott kapcsolás segítségével meleglevegős kollektorok (vagy sörkollektorok) ventilátorának hőfokfüggő vezérlését oldhatjuk meg egyszerűen, olcsón és nagyon kis méretben. A bekapcsolási hőmérséklet és a hiszterézis is egy-egy nyomógombbal programozható.

 Napjainkban egyre fontosabb szerephez jutnak a különféle napkollektorok, melyek vagy a melegvíz előállításában, vagy a fűtés kiegészítésében kaphatnak szerepet. Jelen cikkben az utóbbiakhoz -azaz a meleglevegőt előállító kollektorokhoz- használható vezérlő elektronika leírását olvashatjuk.

Az interneten böngészve rengeteg különféle kapcsolás található erre a célra, akár digitális-, akár analóg áramkörök formájában. Egy vezérlés megépítésénél alapvetően két megoldás közül választhatunk;

1) Mikrokontroller nélküli vezérlés

2)Mikrokontrolleres vezérlés

Sokan azért választják a mikrokontroller nélküli vezérlést, mert elsőre jóval olcsóbbnak, és egyszerűbbnek tűnik, mint egy olyan mikrovezérlős kapcsolás, melyhez nyomógombok, digitális hőszenzorok és kijelző tartozik. Jobban belegondolva ez az állítás valóban meg is állja a helyét, hiszen ma már egy LED-es vagy LCD kijelző is többe kerül, mint az a maréknyi alkatrész, amiből megépíthető egy analóg áramkör. Az ilyen áramköröknek azonban mindig megvan az a hátránya, hogy viszonylag nehézkes beállítani a kívánt kapcsolási hőmérsékletet, és a hiszterézist. Általában csak próbálgatással, és/vagy méregetéssel állíthatók be, a végül elfogadott paraméterek.  

Az itt leírt kapcsolás gyakorlatilag az egyszerű, olcsó analóg vezérlések kiváltására készült. Az áramkör összköltsége nem haladja meg egy analóg vezérlés költségét (sőt...), emellett viszont könnyen beállítható, precíz és pontos vezérlést biztosít minden kollektor számára. 

Nem egy helyen árulnak igencsak drágán különféle vezérléseket, melyek egyszerre két hőmérsékletet is monitoroznak; a fűteni kívánt helyiség és a napkollektor hőmérsékletét is, és egy bizonyos hőfok-különbség elérésekor kapcsolják be a kollektor ventilátorát. Tapasztalataim alapján ez teljesen felesleges, hiszen a lakásban a hőmérséklet viszonylag állandónak tekinthető. Egy kollektorral pedig sosem fogunk úgy felfűteni egy szobát, hogy az esetlegesen 24-25 fokos befújt levegő már lefelé vigye a helyiség hőmérsékletét. Ebből következően maximális elegendő, ha "csak" a kollektorban lévő hőmérsékletet figyeljük, és az alapján indítjuk el, vagy állítjuk le a ventilátort.

A kapcsolási hőmérséklet a fentiekből adódóan 21 és 30 °C között, 1°C-os felbontással állítható be. A hiszterézis értéke is tetszőlegesen megadható 1-10°C között.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem